neděle 2. prosince 2018

Sněhuláčci na tyčce

Podobně jako dortová lízátka nebo cupcakes, tak i makronky se dají přizpůsobit vánoční či zimní tématice. Pokud trochu sledujete "módní" trendy, tak to co někteří cukráři s makronkami dovedou, je opravdu úžasné. Mě to samozřejmě také nedalo a zkusila jsem makronky v podobě sněhuláčků. Na první pokus to myslím není tak zlé, ale budu muset trénovat, aby příští rok byly dokonalé :)


Základem sněhuláčků jsou klasické makronky, jen nastříkané na plechu těsně vedle sebe, aby se těsto lehce spojilo. Následně jsou slepené krémem a nazdobené barvami a kousky fondánu. Pro zpestření jsem do makronky vsunula tyčku a vytvořila tak makronkové "lízátko". Myslím, že sněhuláčci by se skvěle hodily třeba do mikulášské nadílky. 


Makronky jsem pekla podle receptu, který už na blogu mám. Najdete ho u příspěvku Makronky se slaným karamelem. Jen jedna malá změna, makronky připravené s cukrovým rozvarem nemusíte před pečením sušit. Jakmile je nastříkáte na plech, šup s nimi do trouby :) A ano, opravdu to funguje. 

Krém do těchto sněhuláčků je lepší nějaký pevnější, aby na tyčce dobře držely. Doporučovala bych nějaký s podílem másla nebo pevnější čokoládovou ganache. Já jsem si vybrala typicky vánoční zázvoro-skořicovou. Ale protože by mohla být pro děti příliš aromatická, některé jsem naplnila žloutkovým krémem s vanilkou. Je na vás, který krém si vyberete :) 



Zázvorovo-skořicový krém:
200 g kvalitní bílé čokolády
100 g smetany ke šlehání 40%
1/2 lžičky mleté skořice
2 lžičky mletého zázvoru

V horké smetaně rozmíchejte koření a nalijte na čokoládu. Nechte chvilku odstát, pak stěrkou vymíchejte do hladké emulze. Můžete promixovat tyčovým mixérem. 
Krém přikryjte folií (položte přímo na krém) a dejte chladit do lednice alespoň na několik hodin (klidně i přes noc). 

Žloutkový krém s vanilkou:
150 ml mléka
2 žloutky
30 g kukuřičného škrobu
30-40 g cukru krupice 
1/2 vanilkového lusku
150 g másla

Mléko dejte do misky, přidejte semínka z poloviny vanilkového lusku a přiveďte k varu.
V misce mezitím prošlehejte žloutky, cukr a škrob. Jakmile se mléko začne vařit za stálého šlehání ho pomalu přilévejte do žloutkové směsi. Promíchejte, vlijte zpět do kastrůlku a za stálého míchání při nižší teplotě chvilku provařte. Je potřeba pořádně míchat, aby nezůstaly v krému hrudky. 
Směs nalijte do misky, přikryjte folií (přímo na krém) a nechte při pokojové teplotě zchladnout. 
K vychladlé směsi pak po částech zašlehejte změklé máslo. Podle chuti můžete přisladit moučkovým cukrem. Jen berte v úvahu, že makronky jsou sami o sobě dost sladké, a proto krém moc sladký být nemusí. Měla by vyniknout hlavně chuť vanilky. 



Dokončení sněhuláčků
krémy na plnění
tyčky
gelové potravinářské barvy
černý fondán
stuhy

Vybraný krém si přendejte do sáčku s menší trubičkou a nastříhejte na polovinu sněhuláčkových makronek. Do každého sněhuláčka vpíchněte opatrně tyčku a makronky slepte. Dejte do lednice na pár hodin ztuhnout.
Malým štětečkem můžete pomocí gelových barev nakreslit sněhuláčkům šály a mrkvičky. Z černého fondánu si vyválejte malé kuličky a vytvořte z nich oči a knoflíky :) Fondán lehce přichytíte vodou nebo potravinářských lepidlem. Pusu jsem nakreslila jedlou černou fixou. 
Můžete samozřejmě nakreslit černou barvou i knoflíky nebo naopak vše vymodelovat z fondánu či marcipánu. Je to jen na vaší fantazii :))



Nicméně pokud se nechcete "piplat" se sněhuláčky, připravte si klasické makronky s výše uvedenými krémy. Oba jsou skvělé a oba se hodí na Vánoce.




11 komentářů:

  1. Prosím tady u tohoto receptu píšete že není třeba sušit makronky dělané z cukrovým rozvaren,ale u těchmakronek kde je odkaz sušíte tak teď jsem úplně mimo jak je to možné že jste nesušila a hned dala do trouby a přesto nejsou popraskané ty makronky jsou fakt alchimie to vám povím ,ale máte je krásné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, po letech sušení jsem zjistila, že makronky připravené s cukrovým rozvarem se sušit nemusí :) samozřejmě se tím nic nezkazí, ale je to ztráta času. Ve starých receptech je sušení uvedeno, protože v té době jsem tuhle informaci neměla :) takže pokud děláte s rozvarem, sušit opravdu nemusíte. Pokud Vám makronky praskají, je to obvykle vysokou teplotou. Nicméně pokud Vám prasknou dvě tři a ostatní jsou v pohodě, tak to je troubou a nic s tím neuděláte :)

      Vymazat
  2. děkují moc zaodpověď moc si vašich rad vážím a makronky jsem dělala s rozvarem aspoň teď vím že sušit nemusím jste takový náš cukrářský anděl :)

    OdpovědětVymazat
  3. Kde prosím kupujete tyčky na sněhuláky a dortová lízátka Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, na Váš dotaz ohledně lízátek jsem Vám odpovídala už včera u příspěvku na lízátka :) kupuji u www.fialapraha.cz

      Vymazat
    2. Omlouvám se, dotaz odešel nějakým nedopatřením dvakrát.Jinak moc děkuji za odpověď, mrknu v nějakém e-shopu. Miluju Vaše stránky se super recepty a skvělým popisem. Ještě jednou díky a omluvu.

      Vymazat
  4. Co chcete do příštího roku vylepšovat, Míšo, vždyť sněhuláci jsou luxusní! Krásné předvánoční dny Vám přeje Milena:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Dobry den, mohla bych se zeptat, jak delate ty makronky "smrcnute" tou cervenou barvickou? dekuji, Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivano, zdravím, pokud chcete barvy jen trochu, tak stačí lehce máznout na pár místech vnitřní stranu sáčku, než do něj nalijete těsto. Dělá se to stejně třeba u sněhových pusinek. Pokud chcete dvoubarevné, tak si dáte dvě barvy těsta do dvou sáčků a ty pak společně teprve do jednoho se špičkou :)

      Vymazat