Kávové cukroví

Přestože se káva těší mezi lidmi velké oblibě a většina z nás si ji dopřává i několikrát denně, tak kávové dezerty už tak oblíbené nejsou. Zvláštní, přitom já to mám přesně naopak :) Kafe jako takové si dám jen velmi výjimečně, ale kávovým dezertům neodolám. A rozhodně nemám na mysli jen tiramisu :)


A tak jsem zkusila vpašovat kafe i do vánočního cukroví. Recept na těsto jsem našla na malém papírku v naší rodinné kuchařce, jako obvykle jen stroze napsaný :) Už jsem si zvykla, že v těchto receptech není postup, teplota pečení ani žádné bližší detaily. O to je pak zajímavější výsledek :) 


Suroviny na krém v receptu nebyly vůbec, jen informace "naplníme kávovým krémem". Když si uvědomím, jak detailně rozepisuji svoje recepty a ještě je to pro některé málo :) No každopádně já jsem krém připravila z bílé čokolády, smetany a rozpustné kávy. Podobný dělám do makronek, je to trochu něco jiného než klasický máslový, ale myslím, že dost dobrý. Jen pozor, do těsta se používám káva mletá, do krému pak rozpustná. 


Kávové cukroví - ca. 35 kousků 

Těsto:
200 g hladké mouky
60 g moučkového cukru
2 lžičky mleté kávy
2 žloutky
140 g másla

Prosátou mouku smíchejte s cukrem a mletou kávou, dobře promíchejte. Přidejte žloutky a lehce změklé máslo a vypracujte těsto. Zabalte do folie a dejte do lednice alespoň na několik hodin odležet.

Troubu předehřejte na 180 stupňů, plechy si vyložte pečícím papírem. 
Těsto rozválejte na slabší placku a vykrajujte libovolné tvary. Můžete lehce podsypávat moukou nebo válet mezi dvěma foliemi (papíry). 
Cukroví pečte ve vyhřáté troubě asi 7-9 minut (podle velikosti) až jsou lehce do zlatova. 


Kávový krém:
150 g kvalitní bílé čokolády 
75 g smetany ke šlehání 40%
10 g másla
ca. 3 lžičky rozpustné kávy

Smetanu zahřejte, přidejte kávu a nechte rozpustit. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nalijte na ni ohřátou smetanu. Přidejte máslo a vymíchejte do hladka. Přikryjte folií, kterou položte přímo na krém, a dejte chladit na několik hodin do lednice. 

Vychlazený krém si přendejte do sáčku s trubičkou a nastříkejte na polovinu cukroví. Přiklopte druhou polovinou a dejte do lednice vychladit. Krémem nešetřete, aby cukroví nebylo suché. 


Naplněné cukroví můžete namočit do hořké čokolády nebo čokoládové polevy. Já používám hořkou čokoládu lehce "naředěnou" kakaovým máslem, díky kterému je tekutější a lépe tuhne. Každopádně čokoládu je potřeba správně vytemperovat, aby zůstala hezky pevná i při pokojové teplotě. 
Pokud si na temperaci netroufáte, použijte hotovou čokoládovou polevu, případně můžete přidat do čokolády kousek ztuženého tuku. 
Doporučuji naplnit alespoň týden před svátky. 



Vytisknout recept


Komentáře

  1. joj tady jsou samé dobrůtky až se srdce směje a sliny tečou.....a můj cukr stoupá a intolerance na laktózu se bouří..... přeji krásné předsváteční dny plné těch nádherných vůní......z pocukrovaných Jizerek zdraví Olina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Olino, děkuji, i Vám krásné sváteční dny plné pohody a klidu :)

      Vymazat
  2. Každý rok si říkám, ze upecu maximálně 6 druhů cukroví. Pak vidím jeden zajímavý recept, druhy, třetí...tento vaš je na mem seznamu jako jedenáctý :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, zdravím, asi lépe si žádné limity nedávat :))) no tak budete mít letos druhů trochu více :) krásné svátky.

      Vymazat
  3. Dobrý den Míšo, Vy mi dáváte... Už jsem si myslela že mam napečeno, ale dobrá tedy, nemám;-) jelikož je můj manžel kávoholik, nemůžu mu je neupéct! Bude nadšený... Díky a mějte se krásně. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zdravím, já to dříve s tím receptem nestihla :)) ale Vy to určitě zvládnete :)

      Vymazat
  4. Krásny recept, tiež to mám podobne, kávu nepijem, ale kávové cukrovinky môžem :-)
    Pekný advent,
    A.

    OdpovědětVymazat
  5. Taky už se moc těším až vyzkouším. Jelikož babička napekla "klasiku" tak já musím něco na výměnu. Ale bude určitě super. Miluju i kafe a k tomu tohle cukroví. ..no mňam :-)
    Krásné a pohodové vánoce Všem! Jarka

    OdpovědětVymazat
  6. Dobry den, prave delam toto cukrovi. Mam upeceno - chutna skvele. :-) Jen premyslim nad tim kremem. Co si mam predstavit pod pojmem kvalitni bila cokolada? Myslela jsem, ze kvalitni jsou jen ty horke. Vetsinou kupuju bilou orion - myslim. Jakou pouzivate vy?
    Predem dekuji Jana :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, zdravím Vás, já kupuji čokoládu v peckách na cukrářských eshopech. Kvalitní hořkou koupíte i v běžném obchodě, ale s bílou či mléčnou je to právě horší :) Nicméně zkuste, třeba to půjde i s orionkou :)

      Vymazat
  7. Dobrý den Míšo, recept vypadá báječně. Ráda bych ho vyzkoušela hlavně kvůli kávovému krému. Sama ho dělám spíš z másla, protože nemám vůbec otestováno, jak dlouho vydrží krém s přídavkem smetany v chladu. U nás doma se totiž cukroví konzumuje i celý měsíc. Bala bych se tedy, že se mi zkazí. Poradíte mi Míšo, prosím, jakou maximální dobu bych mohla krémy se smetanou konzumovat?
    Ten samý problém řeším i u krémů, které v sobě obsahují žloutek.

    Moc Vám děkuji za případnou radu a obdivuji vaše kulinářské tvoření :-)

    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, zdravím Vás a děkuji. U nás obvykle cukroví tak dlouho nevydrží :) ale krém minimálně 2 týdny v chladu vydrží. Je tam jen smetana, takže pokud použijete co nejčerstvější, neměl by být vůbec problém.
      U krémů se žloutky hodně záleží, zda jsou tepelně upravené či nikoliv. Krém by měl také min. dva týdny vydržet. Pokud používáte syrové, tak raději pasterované.
      Pěkné svátky. Míša

      Vymazat
  8. Dobrý den Míšo, sháním nějaký kávový krém do makronek, myslíte, že by se dal tento požít? Děkuji a přeji hezký den. Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, zdravím, ano, tento krém je i do makronek, také někdy dělám :)

      Vymazat

Okomentovat