pondělí 12. listopadu 2018

Žloutkové piškoty

Poslední dobou jsem se zase trochu vrhla na pečení makronek a celkem drasticky mi tak stoupla spotřeba bílků. Jenže co s těmi zbylými žloutky? Bílky mrazím bez problémů, ale u žloutků s tím moc spokojená nejsem. Tak jsem se rozhodla zkusit tyhle žloutkové piškoty podle receptu Pavlíny Berzsiové.


Zpočátku jsem si možná jako teď Vy říkala, piškoty? Pytlík piškotů koupím za pár korun v obchodě, tak proč se s nimi dělat doma. Navíc piškoty ani nejím, snad jen v případě nějakých žaludečních nevolností :) Nicméně mi to nedalo, bylo mi líto žloutky vyhodit, tak jsem to zkusila. A musím říct, že mě už dlouho nic tak příjemně nepřekvapilo :)

Na první pohled možná vypadají jako obyčejné piškoty, ale chutí jsou rozhodně někde jinde. Jsou jemné, vláčné, měkké ... vyniká chuť másla. Za mě jednoznačně palec nahoru. Chutnají skvěle samotné i slepené oblíbeným krémem či marmeládou. Myslím, že se budou perfektně hodit třeba pod likérové špičky nebo vánoční vosí hnízda. 


Žloutkové piškoty (60-70 ks):
100 g změklého másla
100 g moučkového cukru
160 g žloutků (asi 8 vajec) - pokojové teploty
160 g hladké mouky

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem. 
Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny. Za stálého šlehání přidávejte postupně žloutky a nakonec prosátou mouku. Vše šlehejte při nižším výkonu šlehačem. 
Těsto si přendejte do sáčku s hladkou trubičkou, použila jsem průměr 1 cm, a nastříkejte na plech. Pokud chcete mít piškoty stejně veliké, můžete si na spodek papíru nakreslit kolečka. Já jsem si pod papír vsunula šablonu na makronky, kde je průměr kolečka 3,5 cm.
Piškoty stříkejte na plech v dostatečných odstupech, při pečení nabudou. Nebojte se špiček, které vám na piškotech při stříkání vzniknou, na rozdíl od makronek se v troubě při pečení vyrovnají :)
Piškoty pečte po jednom plechu ve vyhřáté troubě ca. 13-15 minut podle velikosti. Piškoty by měli lehce zezlátnout, na krajích samozřejmě trochu více. 
Nechte vychladnout na plechu, pak opatrně sloupněte z papíru. Plnit můžete dle vlastní fantazie krémem nebo oblíbenou marmeládou, případně i namočit v čokoládě. Ale skvěle chutnají jen tak, samotné. 



inspirace z Velké domácí cukrářky od Pavlíny Berzsiové

Vytisknout recept

15 komentářů:

  1. Míšo moc děkují za recept ten se mi snad podaří když už tak dlouho bojují s makronkama ,šablonu mám předmalovanou tak jí využiju na něco jiného a držte mi pěstí ,vy je máte zase tak pěkné ,jste prostě talent na pečení kdo umí ten umí :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, boj s makronkami nevzdávejte, věřte, že se to časem zlomí :) i ty nejlepší cukrářky přiznávají, že to chce opravdu hodně zkoušet, než se povedou :)
      Piškoty zkuste, ty jsou v pohodě a navíc moc dobré :)

      Vymazat
    2. Když jsem četla název, přesně to mě napadlo - použít je jako pod vosí hnízda :-) Kulaté piškoty tady neseženu a upřímně řečeno, ty české kupované už mají taky jinou chuť. A myslím, že najdu i jiné uplatnění. Určitě je udělám!

      Vymazat
    3. Dobrý den, kulaté piškoty lze sehnat v Lidlu, když mají retro týden ;-)
      Hezký den všem. Klára

      Vymazat
    4. Kláro, díky za tip :) pokud vím, tak v Lidlu mají klasické kulaté piškoty celoročně :)

      Vymazat
  2. Míšo,děkuji ti za skvělý nápad,většinou dělám lemon curd,ale určitě upeču.Největší radost bude mít můj muž,protože ho pořád přesvědčuji,že míchaná vajíčka mohou být i bez bílků��Zdravím.Iva Ž.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Ivo, jojo lemon curd je taky dobrá volba, ale na tyhle piškoty se jich spotřebuje přeci jen trochu více :)

      Vymazat
  3. Dobrý den, děkuji za recept, určitě vyzkouším - milujeme Vaše Křehké kakaové sušenky http://www.vikendovepeceni.cz/2015/11/krehke-kakaove-susenky.html , tak potřebuji zvýšit spotřebu žloutků, aby mi "zbývaly" bílky na sušenky :-) Eva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, zdravím, určitě zkuste :) vidíte, někdo potřebuje bílky do makronek, nebo zase do sušenek :)

      Vymazat
  4. Dobrý den, děkuji za recept, musím ho vyzkoušet. Makronky peču podle Vašich receptů neustále a u nás jsou velmi oblíbené.
    Chtěla jsem se zeptat, jak dlouho a v čem se dají tyto piškoty uchovávat?
    Předem děkuji za odpověď a přeji mnoho dalších úspěchů. :-) Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, zdravím, tak to jsem ráda, že se makronky daří, obvykle slýchám spíše opačná sdělení :) Pokud nejsou piškoty plněné, tak uchovávat v uzavřené dóze při pokojové teplotě. Jak dlouho Vám neřeknu, u nás se snědli do pár dnů :) nicméně plněné krémem pak doporučuji skladovat v chladu a výdrž určitě delší :)

      Vymazat
  5. Dobrý den Míšo, tohle je výborný nápad! Určitě upeču pod vosí hnízda.... Vy jste prostě úžasná a jste obrovskou inspirací pro mnoho lidí. Díky a těším se na další recepty. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, velké díky za stálou podporu a důvěru :) pokud jde o mě, tak jsou tyhle piškoty pod vosí hnízda skoro až škoda :)))) ale to bude tím, že vosí hnízda moc nemusím a piškoty bych raději snědla samotné :))

      Vymazat
  6. Děkuji za úžasný recept - vyzkoušela jsem pod Indiánky - jen bych možná přidala 1-2 kapičky citrónového oleje

    OdpovědětVymazat