čtvrtek 18. října 2018

Slaný koláč s dýní, špenátem a nivou

Slaný koláč peču celkem často a pokaždé se snažím trochu pozměnit náplň. Někdy je to ve stylu "co dům dal", jindy cíleně vymýšlím různé sezónní kombinace. Tahle dýňová je myslím dost povedená. Testovala jsem ji několikrát nejen na rodině, ale i příležitostných návštěvách, tak třeba zaujme i vás a rozšíříte si tak portfolio dýňových receptů :)


Koláč můžete servírovat hned po upečení, samozřejmě nechte trochu vychladnout, abyste si nespálili pusu :) ale báječně chutná i studený další dny. Případně ho stačí jen trochu nahřát v mikrovlnce a máte skvělý oběd do práce nebo rychlou večeři. Na receptu je skvělé, že se těsto nemusí předpékat, peče se zároveň s náplní.




Křehké těsto (forma o průměru 23-24 cm):
100 g změklého másla (sádla)
1 velké vejce (cca 60 g)
175 g hladké mouky
špetka soli

Změklé máslo prošlehejte v míse společně s vejcem, není třeba do pěny, jen aby se to spojilo. Přisypte prosátou mouku se solí a při nízkých otáčkách šlehejte (míchejte), až se začne formovat těsto. Používám na zpracování robot, ale jde to i ručních šlehačem.
Těsto si vyklopte na desku a pokud je potřeba, krátce dopracujte ručně. Stejně jako u sladkých křehkých těst i tady platí zásada, zpracovat jen lehce, žádné dlouhé hnětení a nepřidávat příliš mouky. 
Těsto zabalte do folie a dejte odležet do lednice. Můžete si připravit i den předem. 
Připravte si koláčovou formu o průměru 23 - 24 cm. Za sebe mohu vřele doporučit keramickou nebo s nepřilnavým povrchem a vyjímatelným dnem. Těsto obsahuje dost tuku, takže není třeba vymazávat. Pokud nemáte formu s vyjímatelným dnem a chcete koláč po vychladnutí celý bez problému z formy vyndat, ustřihněte si silnější pruh pečícího papíru, kterým formu ještě před vložením těsta vyložte. Proužek musí být delší, aby jeho konce dostatečně vykukovaly - viz. foto. 
Vychlazené těsto rozválejte na placku o kousek větší, než je průměr formy. Dobře to jde mezi dvěma foliemi. Těstem vyložte připravenou formu, lehce vmáčkněte a vytvarujte okraje. Než si připravíte náplň, zakryjte formu folií a dejte do lednice.

Náplň s dýní, špenátem a nivou:
ca. polovina dýně hokaido (případně jiný druh)
200 g mraženého listového špenátu
cibule, česnek
sůl, pepř, špetka chilli, čerstvý tymián
120-150 g nivy

Dýni očistěte, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Na oleji krátce restujte, přidejte sůl, špetku chilli a několik větviček čerstvého tymiánu. Vyklopte na talíř vyložený papírovou utěrkou a nechte vychladnout.
Cibuli i česnek nadrobno nakrájejte a postupně orestujte na pánvi na oleji. Přidejte rozmrazený a vymačkaný špenát, podle chuti osolte a opepřete. Krátce provařte a nechte vychladnout. 
Nivu nakrájejte na menší kousky. 


Zálivka:
100 ml zakysané smetany
200 ml smetany ke šlehání
3 velká vejce
sůl, pepř, muškátový oříšek

Všechny ingredience na zálivku společně prošlehejte. Se solí opatrně, niva je poměrně slaná. 

Dokončení
Troubu předehřejte na 180 stupňů, můžete přidat i horký vzduch. 
Vyndejte si z lednice formu s těstem a položte ji na plech. Bude se tak naplněná lépe přenášet do trouby.
Na dno rozložte kostičky dýně (bez tymiánu), pak špenát a nakonec kousky nivy. Vše zalijte připravenou zálivkou. 
Dejte péct do vyhřáté trouby na 35 - 45 minut. Ke konci přidávám trochu více tepla zespodu, aby koláč lehce zezlátl i dole. 
Po upečení nechte koláč ve formě trochu vychladnout, náplň lehce splaskne, pak opatrně krájejte na jednotlivé porce. Koláč chutná skvěle teplý i studený.
Pokud jste použili vychytávku s proužkem pečícího papíru, je potřeba koláč nechat zcela vychladnout, než ho budete vyndavat z formy. 



Recept na křehké těsto a zálivku z kurzu www.olakala.cz

Vytisknout recept

13 komentářů:

  1. No ten vypadá skvěle! :) Včera jsem zrovna koupila obrovskou dýni na polívku, ale určitě zbyde, tak alespoň vím, co z toho zbytku udělám! Díky za další tip. :))

    OdpovědětVymazat
  2. No teda. Hned mám na něj chuť. Díky za tip, už se nemůžu dočkat, až to zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvěle vypadá.Tyto slané koláče miluji.Můžete mi poradit, z čeho udělat zálivku, pokud nemohu smetanu a vejce? Děkuji Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iveto, děkuji :) klasická smetana by se dala nahradit rostlinnou, tam problém nevidím, ale vhodná náhrada vajec v tomto případě mě opravdu nenapadá. Nicméně určitě existuje, jen u mě ji asi nenajdete :)

      Vymazat
  4. Jako dosud každý sladký recept, i můj první slaný podle Vašich stránek je výborný Bohužel jsem neodolala a snědla kousek teď večer :-)), věřím, že stejně dobrý bude i studený zítra na svačinu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) věřím, že bude chutnat i další den, já osobně ho mám tak skoro radši :) a ochutnat je potřeba hned po upečení, to je nutnost :))

      Vymazat
  5. Dobrý den, čím prosím mohu nahradit nivu? Moc děkuji a těším se, až vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Miso opet skvělé, pustila jsem se do peceni hned jak jsrn receptik objevila.Minuly tyden jsem pekla Vase malinove rezy a jablecne kosicky,a jeden lepsi recept nez druhy.Jste cukrarsky genius.Jdu na ves web hledat nejake receptiky s dyni.Krasne dny preje Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, moc děkuji :) jsem ráda, že se recepty líbí a bodují nejen ty sladké :) pěkný víkend.

      Vymazat