čtvrtek 25. října 2018

Medové řezy s ořechy

Před pár lety byly tyhle řezy hitem a pekly se snad v každé domácnosti. Dokonce se jim přezdívalo "nebe v hubě". Ani u nás doma jsme nebyli výjimkou a pekli je několikrát. Jenže pak se recept založil někam dospodu a na řezy se pod návalem dalších dobrot tak nějak zapomnělo. A to je velká škoda, protože jsou vynikající :)


Chuťově trochu připomínají medovník a tak nějak se hodí do současného podzimního  počasí. Nejlepší jsou několik dní po upečení, kdy se krásně rozleží a zvláční. Proto je dobré, připravit je s dostatečným předstihem, pak někam dobře schovat a vytáhnout až těsně před servírováním :) 


Původní recept na těsto jsem nechala téměř beze změny, ale krém jsem prostě změnit musela :) Moučná kaše jako základ krému mi prostě nějak nesedí, takže jsem vsadila na "oblíbený" puding. Je pravda, že to není nic originálního, ale s přidáním vanilky a pořádnou dávkou rumu chutnal i mě :) 


Řezy připravte alespoň 1-2 předem, aby se hezky rozležely a těsto zvláčnělo. 

Medové pláty: 
420 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
špetka soli
120 g cukru krupice
3 lžíce medu
150 g změklého másla
2 vejce

Prosátou mouku smíchejte se solí a jedlou sodou, přidejte cukr, med, na kousky pokrájené změklé máslo a vejce. Společně vypracujte vláčné těsto. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu. Zabalte do folie a nechte chvilku odležet v lednici.

Ořechová směs:
300 g vlašských ořechů 
80 g cukru krupice
3 lžíce medu
120 g másla

Máslo, cukr a med dejte do kastrolu a za občasného míchání nechte rozpustit. Vmíchejte ořechy (celé půlky či nasekané) a společně smažte do zlatova. Připravujte až těsně před pečením plátů, musí se na těsto nanést horké. 

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem. 
Těsto rozdělte na dvě poloviny a každou vyválejte na obdélník ca 36 x 26 cm. Jeden plát dejte péct hned, na druhý rovnoměrně rozetřete teplou ořechovou směs. Následně pak dejte také péct.
Doba pečení u obou je ca. 10-12 minut, těsto by mělo lehce zezlátnout. 
Oba pláty nechte na plechu zcela vychladnout.


Vanilkový krém s rumem:
500 ml mléka, tučné nebo polotučné
2 vanilkové nebo smetanové pudingy
100 g cukru krupice
lžička vanilkového cukru nebo extraktu
+ 180 g změklého másla k našlehání
rum dle chuti

Trochu mléka odlijte do hrnku a rozmíchejte v něm pudingový prášek. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu. Pudingový prášek vlijte do horkého mléka a za stálého míchaní nechte chvilku povařit. Puding je hodně hustý.
Odstavte, vmíchejte cukr a vanilku, dobře promíchejte. Přelijte do mísy a zakryjte folií. Tu položte přímo na horký puding, nebude se tak na folii srážet voda. Nechte vychladnout. 
Zchladlý puding nejdříve samotný našlehejte, pak po částech přidejte změklé máslo a rum. Dle chuti můžete přisladit. Puding nesmí být před přidáním másla moc studený, měl by mít stejnou teplotu jako zašlehávané máslo. 

Dokončení
Na tác si položte upečení plát bez ořechů a rovnoměrně rozetřete celé množství krému. Přiklopte druhým plátem s ořechy a dobře přimáčkněte. Doporučuji do druhého dne řezy něčím "zatížit". Nechte v lednici alespoň 1-2 dny rozležet, čím déle, tím lépe :)








12 komentářů:

  1. Toto je výborný medovy řez. Mám hodně podobný recept a je to TOP recept u nás.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) ano recepty kolují více méně podobné a všechny určitě skvělé :)

      Vymazat
  2. Také jsem dřív dělávala hodně podobně. Moc mě nebavilo se piplat s těma plátna, ale doma chutnají tak se občas obetuju :D

    MagicBeautyLife

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, občas se člověk musí obětovat, ale v tomto případě to určitě stojí za to :)

      Vymazat
  3. Dobrý večer Míšo, teda tentokrát fakt moc moc díky.... Vážně jste se mi trefila do noty! Mám moc rada ořechy a medovník jako takový...a receptem od vás je uspech předem zaručen;-) krásný večer. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak to jsem moc ráda, že jsem se trefila :) za mě je tohle možná lepší, než medovník :) ale posoudíte určitě sama.

      Vymazat
  4. Jéé, mám doma spoustu ořechů a tenhle reccept kupodivu neznám! A přesně odpovídá mé chuti. Akorát ho musím zkusit v bezlepkové variantě, asi s pohankovou moukou, z té dělám i klasický medovník a vždycky to vyšlo krásně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak je nejvyšší čas vyzkoušet :) je to podobné medovníku, takže by ta pohanková mohla fungovat :)

      Vymazat
  5. Dobrý den Míšo,
    taky jsem musela tento recept hned vyzkoušet a moji milí cukrožrouti ho téměř vdechli :) a hodně chválili, takže musím pochvalu hned předat :-) Je pravda, že recept je trochu pracnější, bála jsem se, aby nebyl hodně sladký, ale byl famózní a za tu trochu více práce stál. Děkuji, Verča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verčo, zdravím a moc děkuji :) ano, jsou trochu pracnější, ale výsledek stojí za to, jsem moc ráda, že vám doma chutnalo :)

      Vymazat
  6. Jediný co můjmanžel sní.Jinak nějaký fígl jak přenést vrchní plát. Občas mi praskne. Děkuji. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dano, myslím, že nevadí, když plát praskne, v celkovém řezu se to schová :)

      Vymazat