pondělí 8. října 2018

Jablečný závin neboli štrúdl

Pokud jde o moučníky či dezerty s jablky, tak štrúdl u mě jednoznačně vede. Jsem schopná sama za odpoledne "sežrat" celou nohavici :) Ale zapomeňte na štrúdl z kupovaného listového těsta, ten by u mě neobstál. Mám ráda těsta tenká, křupavá, vonící po másle, zkrátka něco na způsob taženého. A tento je přesně takový. 


Příprava těsta není nijak náročná, hezky se s ním pracuje, netrhá se a jde rozválet pěkně do tenka. Jen se musí připravit pár hodin předem, aby dostatečně ztuhlo. Mimochodem, víte, že první recept, který jsem před lety zveřejnila na svém blogu, byl právě na jablečný závin :) 



Jablka jsem nastrouhala na hrubo, přestože se uvádí, že na kousky je to prý lepší. Měla jsem dostatečně sladká, takže další cukr nebyl potřeba. Posypala jsem jen skořicí a přidala trochu rozinek, jak jinak než máčených v rumu. Výjimečně jsem vynechala ořechy :) 


Těsto na dva štrúdly: 
125 g másla
50 ml studené vody
200 g hladké mouky
špetka soli
1 vejce

Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Přidejte k němu vodu, prosátou mouku se solí a vejce, vše zpracujte do těsta. Nejlépe to jde v robotu. Těsto je díky rozpuštěnému máslu hodně měkké a "živé", ale nebojte, v chladu ztuhne :) Zabalte ho do folie a dejte do lednice alespoň na 4-5 hodin vychladit. Můžete si ho připravit i den předem. 



Jablečná náplň:
jablka, oloupaná a nahrubo nastrouhaná (dala jsem 10 malých) 
skořice
rozinky máčené v rumu
kokos, strouhanka nebo mleté ořechy na posypání

Troubu předehřejte na 180 stupňů, plech vyložte pečícím papírem. 
Těsto rozdělte na dva díly, každý vyválejte hodně do tenka. Při válení podsypávejte moukou, aby se vám těsto nelepilo. Hezky se s ním pracuje, netrhá se. Po rozválení by mělo být skoro až průhledné.
Rozválené těsto lehce posypte kokosem (strouhankou) a poklaďte strouhanými jablky po celé ploše. Já strouhám jablka až přímo na těsto. Posypte skořicí a můžete přidat i pár rozinek. Pokud máte hodně kyselá jablka, lehce pocukrujte. 
Těsto zatočte do závinu a opatrně přeneste na připravený plech, nejlépe spojem dolů. Konce můžete zahnout dospodu, ale pokud nemáte extra šťavnatá jablka, není to potřeba. 
Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut. Po upečení nechte vychladnout, před servírováním pocukrujte. 
Štrúdl je skvělý hned po upečení, ale úžasný je i další den. Pokud chcete, aby vám zůstal hezky křupavý, přikryjte ho na tácku jen utěrkou. Nezavírejte do krabice ani dózy, tam by těsto zvláčnělo.  


inspirace z webu http://spicycrumbs.cz/

Vytisknout recept


29 komentářů:

  1. jé děkují ten určitě vyzkouším dělávala jsem podobný ,tak zvaný tažený štrůd ale základem bylo sádlo byl to recept od babičky který jsem nějak stratila tak ten váš mi příjde určitě k chuti zítra se bude u nás mlsat, jablíček máme víc než dost úroda byla velikánská :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobry vecer, kolik vajec prijde do testa? Predem dekuji za odpoved.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý večer Míšo,recept bych ráda vyzkoušela jen nevím zda tam patří vajíčko,které uvádíte v postupu,ale v receptu chybí.Předem děkuji za odpověd zdraví Jarka od Poděbrad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, díky za upozornění :) vajíčko se mi nějak vytratilo, už je opraveno :)

      Vymazat
  4. Miluji štrúdly! Určitě brzy vyzkouším váš recept, ale do druhého dne fakt nevydrží :D
    Dobré je také smíchat s jablky i aspoň jednu hrušku. Děkuji a zdravím, Ivana V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivano, tak to jsme na tom stejně :) u nás také obvykle dlouho nevydrží :) díky za tip s hruškou, už jsem v minulosti také zkoušela. :)

      Vymazat
  5. Jé, Míšo, zrovna nedávno jsem zkoušela štrúdl podle toho Vašeho předchozího receptu. Byl natolik úžasný, že jsem si říkala, že jiný už dělat nebudu. Ale když tu teď vidím tenhle, tak to asi poruším:)) Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, díky :) sama mám dilema, který z nich je lepší :)) určitě tento vyzkoušejte, je skvělý.

      Vymazat
    2. Vyzkoušen i tento - hned zmizel, skoro na mě nezbylo:)) A vážně nedokážu říct, který je lepší, každý trochu jiný, ale oba byly prostě výborné... Martina

      Vymazat
  6. Dobrý den, dívala jsem se na recept na vídeňský štrůdl a tady ten "obyčejný" - je tam dost rozdíl v množství mouky a másla a přitom asi jsou oba recepty na dvě nohavice (to je můj první dotaz)? a ten druhý - můžete porovnat těsto, resp. upečený štrůdl?
    Děkuji moc za zprávu. Lidka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lidko, zdravím, štrúdly jsou si dost podobné, jak na pohled, tak i na chuť :) Z obou receptů připravíte dvě nohavice. Vždycky jsem si myslela, že ten vídeňský je nejlepší, ale když jsem zkusila tento, přijde mi ještě trochu lepší :) každopádně s tímto těstem se možná trochu lépe pracuje, jde rozválet pěkně do tenka, netrhá se :) doporučuji vyzkoušet oba a porovnat, ani s jedním nešlápnete vedle :)

      Vymazat
    2. děkuji za odpověď - opravdu si vážím, že si najdete, při tom všem dnešním shonu, ještě odpovídat na dotazy :-). Tak se nedá nic dělat - musím vyzkoušet oba - nejde o to že by se nechtělo - ale zase bude sladké (kterému se nedá odolat) na talíři :-). Lidka

      Vymazat
  7. Tak jsem dnes upekla tenhle úžasný štrúdl, Míšo a musím říct, že jsem si už dlouho takhle nepochutnala! Těsto jsem hodila do robota, takže bylo raz dva a šlo s minimem mouky vyválet dotenka, takže výsledek byl skvělý a téměř bez práce:-)Dala jsem hodně jablek, protože plát byl opravdu veliký, ale šťáva nikde nevytekla, krásně šel zabalit, prostě super! Jednu nohavici jsem snědla sama, ale bez špatného svědomí, protože byl de facto dietní. Jen ta šlehačka, kterou jsem si na každý řez dala, ta asi úplně dietní nebyla:-) Při konzumaci jsem si připadala jako ve vídeňské cukrárně a byla to chvíle pohody v jinak bláznivém dni. Děkuji a přeji Vám barevné podzimní dny, Milena :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, tak to jsem ráda, že jste si na štrúdlu tak pochutnala :)) máte pravdu, je téměř dietní a trochu šlehačky určitě není na škodu :) človek si musí občas něco dopřát. Mějte se fajn a pekný podzim :)

      Vymazat
  8. Dobrý den, prosím pěkně, mohla bych hladkou mouku nahradit špaldovou celozrnnou? Moc děkuji za odpověď. Jolana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jolano, zdravím, nezkoušela jsem, ale určitě bych nahradila jen část, jednu třetinu max. jednu polovinu :)

      Vymazat
  9. Dobrý večer Míšo, mockrát děkuji za skvělý recept na štrůdl, moc se povedl.... Doteď jsme si pochutnávali na tom z kupovaného těsta:-( ale díky vám budu odteď za hvězdu;-) ještě jednou díky a pohodový večer. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zdravím, to jsem moc ráda, protože toto těsto je určitě nesrovnatelně lepší, než to kupované :) děkuji.

      Vymazat
  10. Závin jsem upekla právě dneska a těsto je opravdu výborné! Připravila jsem ho den předem, krásně se vyvaluje a nikde nic nevyteklo. Lepší než tažený (aspoň pro mě, ten se mi trhal), nemluvě o kupovaném těstě!

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den, Míšo,
    štrůdl byl na chuť vynikající, jen to těsto mi "nelístkovalo" jako vám na obrázku. Poradíte mi, co jsem udělala špatně? Třeba krátká doba mísení?
    Děkuji, Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezo, zdravím, jsem ráda, že závin chutná :) tohle není obdoba listového těsta, takže těsto by listovat nemělo :) a pokud ano, tak je to spíše náhoda než záměr. Těsto se podobá spíše taženému :)

      Vymazat
  12. Dobrý den Míšo, recept jednoduchý, chuť skvělá, rodina spokojená. Jen trochu bič pro mne. Prý už nechtějí kupované listové těsto , ale jen to vaše 👌brzy zopakuji děkuji Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, díky :) upřímně se rodině ani nedivím, s tím kupovaným se to vážně nedá srovnat :))) Pro urychlení si můžete připravit těsto z dvojité dávky, pár dnů v lednici vydrží a péct postupně :)

      Vymazat
  13. Dobrý den, už rok peču podle vás a nové recepty na internetu nehledám. Stačí mi vaše stránky. Oblíbila jsem si vaše dortové korpusy, snažím se napodobit i zdobení, ale tam hodně, hodně pokulhávám. Moc děkuji za výborný štrúdl, těsto jednoduché, výsledek ohromující. Díky Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věro, zdravím Vás, tak to mě velmi těší, že jste si blog tak oblíbila :) zdobení chce jen trochu cviku a časem se úspěch určitě dostaví :) musíte péct častěji.

      Vymazat
  14. Při projíždění tohoto super blogu jsem hned dostala chuť na něco dobré a sladkého. Řekla jsem si včera, že si udělám radost a něco připravím. No a nakonec vyhrála klasika v podobně štúdlu, bylo to vynikající, děkuji za recept. Celkově sladké a všelijaké dezerty to já můžu.

    OdpovědětVymazat