pondělí 3. září 2018

Oříškové řezy s maracujou (bezlepkové)

Maracuja není ovoce, které by bylo u nás příliš rozšířené. Český název je mučenka jedlá, v zahraničí se můžete setkat také s výrazem passion fruit. Ovoce jako takové jsem si koupila na zkoušku před lety, ale tehdy mě nijak zvlášť nezaujalo. Pak jsem ale ochutnala makronku s touto příchutí a okamžitě jsem se zamilovala :) 


Proto jsem dlouho neváhala a koupila jsem si maracujové pyré. Do dezertů je to určitě lepší varianta, než kupovat celé plody a pyré si z nich připravovat. Ovoce má výraznou nakyslou chuť, ale jinak než citron, díky které je skvělé do džusů, ovocných salátů a samozřejmě do dezertů. Zvláště dobře vyniká jeho chuť v něčem hodně sladkém, jako třeba v již výše zmiňovaných makronkách. 


Já jsem se rozhodla zkusit tuhle chuť zkombinovat s oříšky a mléčnou čokoládou a výsledek je myslím víc, než dobrý. Po několika pokusech tak vznikly tyhle oříškové řezy, které jsem pro zpestření udělala v bezlepkové verzi. Kromě maracujového pyré budete potřebovat ještě lískooříškovou pastu, kterou si můžete připravit podle receptu tady na blogu nebo koupit  již hotovou. Mrkněte dole na TIP, kde vše nakoupit :) 


Oříškové řezy s maracujou ( ca. 12 kousků)

Oříškový plát (bezlepkový):
4 vejce, odděleně
90 g cukru krupice
35 g mletých ořechů (lískové, vlašské)
35 g mletých mandlí (mandlové mouky)
30 g rýžové mouky (případně klasické hladké)

Troubu předehřejte na 195 stupňů, velký plech ca. 40 x 30 cm vyložte pečícím papírem.
Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevní sníh. Obě hmoty lehce stěrkou spojte (ne šlehačem) a opatrně vmíchejte mleté ořechy, mandle a nakonec prosátou mouku. 
Těsto rozetřete na připravený plech a dejte péct do vyhřáté trouby na 8-10 minut. Mezitím si připravte arch pečícího papíru, který hustě poprašte moučkovým cukrem. Upečený plát ihned po vytažení z trouby sejměte z plechu a otočte na připravený pocukrovaný papír. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte. Pozor, bezlepkové těsto se trochu trhá :)

Oříškový krém:
125 ml smetany ke šlehání 33%
50 g mléčné čokolády
75 g lískooříškové pasty* (kupované nebo domácí - recept tady)
+ 75 g mascarpone k našlehání

Smetanu zahřejte, přidejte čokoládu a lískooříškoou pastu a vše společně promíchejte do hladka. Já měla pastu docela tuhou, takže jsem vše zahřívala v páře, než se pasta i čokoláda rozpustily do hladka. Dejte do lednice vychladit, nejlépe přes noc.
K vychlazené směsi přidejte macarpone a lehce prošlehejte. Krém je poměrně hodně hustý, stačí prošlehat ruční metlou. 

Krém s maracujou:
150 g mascarpone
150 g smetany ke šlehání (doporučuji 40%)
100 g maracujové pyré* (mučenka, passion fruit)
cukr krupice dle chuti 

Všechny suroviny dejte do mísy a společně vyšlehejte do krému.

Sestavení řezů
sekané nebo mleté ořechy na obalení
půlky lískových oříšků na ozdobu

Připravte si arch pečícího papíru, na kterém se řezy nejlépe připravují.
Vychladlý oříškový plát rozkrojte na třetiny, vzniknou vám tak tři úzké pruhy. První pruh položte na papír a rozetřete asi 2/3 oříškového krému. Přiklopte druhým pruhem těsta.
Rozetřete asi polovinu krému s maracujou a přiklopte třetím plátem. Na ten rozetřete zbytek oříškového krému. 
Po delších stranách řez lehce mázněte maracujovým krémem a obalte sekanými nebo mletými oříšky. Po zkušenosti bych se možná více přiklonila k těm mletým :) 


Řez dejte do lednice vyhladit, ideálně do druhé dne. Zbytek maracujového krému si schovejte na zdobení. Případně můžete nazdobit hned, pak ale doporučuji předem si naznačit řezy, podle kterých budete později krájet. 
Jednotlivé kousky krájejte ostrým nožem nahřátým v horké vodě. Po každém řezu nůž otřete. Řezy můžete ozdobit půlkami lískových oříšků. 



*TIP NA NÁKUP - Maracujové pyré koupíte v kilovém balení v Makru nebo na www.monacoint.cz. Na stejném eshopu koupíte také luxusní lískooříškovou pastu, tzv. praline paste. Nebojte se většího balení, pyré si může rozdělit do menších krabiček a zamrazit pro pozdější použití. 




Vytisknout recept


8 komentářů:

  1. Dobrý den Míšo,opět další pecka!!!tohle musím vyzkoušet!!!těším se na každý další příspěvek,spoustu vašich receptů jsem vyzkoušela a snad nikdy jsme nebyli zklamaní!jste skvělá,že se s námi takto dělíte o vaše umění...tímto vám chci poděkovat a popřát ať se vám ve všem daří!!!pěkný den Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, moc děkuji za milý a pro mě velmi inspirující komentář :) jsem moc ráda, že se blog s recepty líbí :) děkuji za Vaši přízeň i důvěru :) mejte se fajn.

      Vymazat
  2. Dobrý den Míšo, nádhera!!!!! Já už nevím, co mám od vás péct dřív! Postupně zkouším i vase starší recepty, a světe div se, všechny se ujaly;-))) No, na druhou stranu, alespoň se na mateřské nenudím:-)... Díky, ze nás stále zasobujete takovými dobrotami. Mějte se krásně. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zdravím a moc děkuji :) Jojo i starsi recepty urcite stojí za zkoušku, některé peču velmi často nejen u nas doma :) mejte se fajn a užívejte “dovolenou” :)

      Vymazat
  3. Dobrý den Míšo, zase nádherné lákadlo, vůbec celé letní pečení vypadá úžasně, zase další inspirace, díky za ni a přeji pohodové dny, Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, velké díky, budu rada, když Vás něco inspiruje :)

      Vymazat
  4. Milá Míšo, nemám slov, jen zírám...To je prostě do TOP cukrárny, řezy máte bez přehánění bezkonkurenční. Ty si zaslouží ozdobit nějakou titulku:-). Ty vaše nápady, neotřelé kombinace. Jste úžasná a v práci podle vás už pečeme všechny:-). Všechno se zatím povedlo a mělo úspěch. Mockrát vám děkuji, že se s tak dokonalým a trpělivě vyzkoušenými recepry, dokonale popsanými i velkoryse podělíte. Moc a moc děkuji a těším se z vašeho umění. Krásné babí léto. Tolik radosti nám dáváte:-). S velkou úctou Alena z Plzně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Aleno, moc a moc děkuji za krásný komentář :) velmi si Vašich slov vážím :) jsem moc ráda, že mají recepty takový úspěch a stále více sledujících :) děkuji za přízeň a přeji pěkné dny :)

      Vymazat