neděle 23. září 2018

Čokoládové brownies

Přestože mám čokoládu moc ráda, tak brownies mě nikdy nelákalo. Většina těch, co jsem ochutnala, bylo buď hodně hutných, tuhých nebo lepivých. Ať už jsem si je dala někde v kavárně nebo zkoušela péct doma. Možná to bude tím, že jsem dosud nenarazila na ten správný recept :) 


Tyto brownies jsou krásně nadýchané, měkké a vláčné, zároveň ale i pořádně čokoládové. Čokolády je tam celkem slušná dávka. Část je rozpuštěná a zamíchaná do těsta, zbytek pak v podobě peciček. Chuť čokolády ještě zvýrazňuje špetka kávy. 


Příprava je jednoduchá a servírovat můžeme chvilku po upečení. Jako obvykle jsem pekla jen z menší dávky, takže pokud je pro vás 9 kousků málo, klidně si upečte z dvojité :) Servírovat můžete s vanilkovou zmrzlinou, ovocným přelivem, šlehačkou nebo prostě jen tak s dobrou kávou. 


Čokoládové brownies (ca. 9 kousků):
70 g cukru krupice
50 g třtinového cukru
75 g másla
30 ml vody
1 lžička rozpustné kávy (nemusí být)
150 g hořké čokolády 55-60%
2 velká vejce
120 g polohrubé mouky
1/4 lžičky jedlé sody
špetka soli
50 g čokoládových peciček nebo nasekané hořké čokolády

Troubu předehřejte na 165 stupňů. Formu o rozměru ca. 18x18 cm vyložte pečícím papírem.
Do rendlíku dejte oba cukry, máslo, vodu a kávu. Za stálého míchání při střední teplotě přiveďte k varu. Stáhněte z kamen, přidejte čokoládu a míchejte do úplného rozpuštění.
Vejce vyšlehejte do husté pěny, trvá to ca. 3 minuty. Do vaječné směsi po částech vmíchejte čokoládovou hmotu, dobře promíchejte. Přidejte prosátou mouku s jedlou sodou a špetkou soli, dobře promíchejte. 
Nakonec přisypte čokoládové pecičky nebo čokoládu nasekanou na malé kousky. 
Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby na 30-40 minut. Špejlí si ověřte, že se těsto propečené. Nechte zcela vychladnout, než budete "testovat". 



inspirace z webu https://www.tasteofhome.com/

15 komentářů:

  1. Já brownies nikdy neměla,ale ani mě neláká

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem ještě brownies nikdy neměla, ale pohled na tu čokoládu uvnitř mě asi donutí váš recept vyzkoušet. Vypadá to výborně! Úplně si představuji tu chuť! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já si dlouhou dobu myslela, že brownies je jen mokrá buchta s kakaem. Nicméně, jednou jsem ochutnala a můžu :-) Váš brownies jsem, Míšo, dnes pekla a určitě ne naposledy. Je rychlý a příjemně čokoládový. Jen ho musím příště vytáhnout z trouby trochu dřív, abych měla více té tekuté čokolády. Skvělé, moc děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, to jste tedy hodně rychlá, že už máte vyzkoušeno :) každopádně jsem moc ráda, že brownies chutnají. Ano, chce to odhadnout čas pečení, aby nebyly "přepečené", ale hezky vláčné :)

      Vymazat
    2. Mám kamarádku Američanku, která dělá výborné brownies (recept je velmi podobný), ale někdy také nestihne "buchtu" vyndat včas, tak udělá slaboulinkou polevu nahoru-čokoláda+smetana. Vím,že to zní hrozně dávat polevu na čokoládovou buchtu, ale je to výborné a brownies zase zvláční. Hezký den :-)

      Vymazat
    3. Kláro, díky za tip :) s polevou je to už pro opravdové čokoholiky :)

      Vymazat
  4. Dobrý den Míšo, brownies ve vašem podání jsou opravdu vynikající, vyzkoušela jsem a moc vsem chutnaly:-) děkujeme za další super recept. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, děkuji :) to jste to vzala také hodně rychle, když už máte upečeno :) ale jsem ráda, že chutnalo.

      Vymazat
    2. S velkým očekáváním vyhlížím každý novy recept a ještě radši zkousim;-)

      Vymazat
  5. Vyskúšané :-) Výborný recept, ku každému štvorčeku sme mali malú lyžičku pomarančového želé a kopček šľahačky :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Doporučuji péct rovnou z dvojté dávky. Dala jsem méně cukru a půl na půl polohrubou a mandlovou mouku. Vynikající záležitost. Děkuji za skvělý recept.
    Milena

    OdpovědětVymazat