středa 22. srpna 2018

Svatební dort a cupcakes

Přestože už na zakázku běžně nepeču, občas se nechám zlákat a udělám výjimku. A musím přiznat, že mě dotyční obvykle moc přemlouvat nemusí :) zvláště pokud jde o sladkosti, které připravuji moc ráda. A mezi ně samozřejmě patří i mé oblíbené cupcakes, které ve spojení s malým dortem tvoří úžasný svatební dort. 


Trochu jsem zvažovala, zda tento příspěvek zařadit, protože jsem vše pekla podle receptů, které už na blogu jsou a budu se tak jen opakovat. Zase na druhou stranu vidíte, že se neflákám ani o prázdninách :) a i když není moc času na nové recepty, tak se pečení rozhodně nevyhýbám :) 


Svatební dort je v tomto případě tvořen malým dortem a spoustou cupcakes. Korpus dortu je kakaový a pekla jsem ho podle receptu na Švarcvaldský dort. Krém je našlehaný z mascarpone a smetany, zjemněný trochou cream fraiche. Hodně podobný najdete v receptu na Makový dort s ovocem. Vše je doplněnou spoustou čerstvým borůvek, které jsou nejen na dortu, ale i uvnitř. Zvenku je dort obmazaný slabou vrstvou sněhového máslového krému. Pokud bych použila na obmazání stejný krém jako uvnitř, dort by zvenku "okoral" a nevypadl hezky. Květina na dortu je umělá, protože "živá" hortenzie je jedovatá :) 


Cupcakes jsem připravila se třemi různými těsty - vanilkové, čokoládové a mandlové. Vanilkové a čokoládové jsou s podmáslím, takže vydrží krásně vláčné. Recept najdete např. u Narozeninových cupcakes. Mandlové jsou zase díky mandlové mouce jemné a voňavé. Uvnitř jsou všechny cupcakes plněné, ať už pařížskou šlehačkou, citronovým krémem nebo smetanou s různými druhy ovoce. Každý dortík je tak trochu s překvapením, co najdete uvnitř :) 

Polovina dortíků je nahoře zdobená borůvkovým krémem, recept najdete u Borůvkových cupcakes. Část pak krémem z mascarpone, smetany a cream fraiche, vlastně obdoba krému, který je v dortu :) Některé cupcakes jsou zdobeny čerstvými borůvkami a ostružinami, část pak jedlými živými květy. Abych předešla zvídavým dotazům, květy jsem koupila v Makru. Nicméně klidně použijte ty z vlastní zahrádky, jen se předem ujistěte, zda jsou jedlé :)  

Na zdobení cupcakes krémem jsem použila dvě různé zdobící špičky. Zdobení ve tvaru kytičky je pomocí špičky Wilton 1M, zdobení ve tvaru "točené zmrliny" pak velkou nerezovou profi špičkou s názvem uzavřená hvězda. 









21 komentářů:

  1. To je nádhera a jistě i dobrota - jako vše, co jsem zatím podle Vašich receptů vyzkoušela :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Míši,je to fakt radostné pokoukání a věřím,že to musí i skvěle chutnat.Mám na Vás dotaz,zda po naplnění dortu,chvíli počkáte a dáte ho nachladit do lednice a potom děláte boky,nebo na to jdete hned.Máte to tak krásně vyhlazené,že si říkám,že na to máte nějaký fígl.Mooc děkuji.Iva Ž.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, moc děkuji :) pokud dělám dort, který má korpusy schované :) tak ho nejdříve máznu na nečisto, dám chladit do lednice a pak teprve obmažu silnější vrstvou na čisto. Samozřejmě za předpokladu, že je na to čas :) Tento dort je zvenku máznutý slabou vrstvou máslového krému (úplně jsem to tam zapomněla napsat :) musím doplnit) a to jsem dělala také až druhý den po naplnění :) Nicméně párkrát jsem dělala i vše rovnou za sebou, když prostě nebyl čas :) Základem jsou rovné korpusy a rovný dort. M.

      Vymazat
  3. Dobrý den, dnes jsem k vám zabrousila poprvé a máte opravdu úžasné receptíky. Budu k vám určitě chodit pro inspiraci. Chtěla bych se zeptat, zda ty cupcake zdobíte krémem již den předem, zda to neokorá. Nebo až ráno, než se to veze na svatbu. Děkuji moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, jsem ráda, že jste zavítala :) zdobím obvykle den předem, abych krém stihl trochu "zatuhnout" a vydržel převoz :)

      Vymazat
  4. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda nám začátečníkům neuděláte třeba nějaký fotopostup jak takhle krásně ''nastříkat'' krém na cupcake? Máte je moc krásné a já vždycky vytvořím akorá nějaký ''bobek'' ... Děkuji :) Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, na zdobení by se hodilo spíše video, ale to zatím není v mých silách :) nicméně na netu jich určitě spousty najdete. Případně až vypíšu zase někdy kurz na cupcakes, můžete se přijít podívat na vlastní oči :) Každopádně je potřeba mít na zdobení tu správnou špičku :)

      Vymazat
  5. Dobrý den, Míšo,
    měla bych na Vás dotaz ohledně krému z mascarpone a smetany (ke šlehání). Nikdy se mi nepodařilo to obojí společně vyšlehat do tuhé konzistence. Máte na to nějaký speciální trik - nebo tip na mascarpone či smetanu, pokud jde o výrobce? Děkuji za odpověď.
    Renata
    PS: Ohledně svatebního dortu - POKLONA!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renato, zdravím, tyhle krémy dělám poměrně často a vždy v pohodě :) mascarpone kupuji v Lidlu nebo Penny, smetanu 33% v takové té hranaté krabičce se stříškou :) případně můžeme použít i 40% od Kunína, ale je to zbytečné :) Problém může být i ve šlehači/robotu ...

      Vymazat
  6. Dobrý den Míšo, to je nádherná podívaná:-) jste proste 1! Teď zrovna tvorim dýňové cupcake a dýňový koláč se skořicovým krémem.... Už se nám sbíhají sliny;-) .... Mějte se mic fajn. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, moc děkuji :) jojo dýňová sezóna nám pomalu začíná a sladkosti z dýně nemají chybu :) tak si to užijte. Pěkný víkend. Míša

      Vymazat
  7. Krásný dortík, jako vždycky. Chtěla bych se zeptat na kolik zhruba vše i s prací vyjde?Děkuji a přeji hezký víkend. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, děkuji :) reálnou cenu Vám neřeknu, peču jen pro známé a cena práce je tak stanovena na minimum :))

      Vymazat
  8. Je to úžasné a přímo umělecké dílo. Obdivuji Vaši kreativitu a fortel. Jak se asi svatebčané podělili o ty různé chutě. Nechtěla bych stát před tak těžkým rozhodnutím:-). Mějte se sladce krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, děkuji :) myslím, že to bylo spíše jako v loterii, protože dovnitř dortíků nikdo neviděl, takže předem nevěděli, do čeho kousnou :))

      Vymazat
  9. Dobry dem Miso,dort je uzasny,moc rada podle vasich receptu pecu.Mam dotaz - nemela byste nejaky vyzkouseny recept na dezert Eclair? Mejte se a at se vam peceni porad tak krasne dari. Renda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rendo, zdravím, pokud máte na mysli banánky z odpalovaného těsta, kterým se v zahraničí říká Eclair, tak recept je na blogu :) nicméně použít můžete jakýkoliv recept na odpalované těsto :)

      Vymazat
  10. Mohu se zeptat, jakou velikost špičky máte - průměr, děkuji ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velká špička ca. 15-16 mm, Wilton 1M je jen v jedné velikosti.

      Vymazat