úterý 14. srpna 2018

Mini cheesecakes s citronovým krémem

V tomhle horku se moc péct nedá, přesto se koná spousta oslav a všechny "honí" mlsná :) Tyhle mini cheesecakes se naštěstí pečou při nižší teplotě a jen pár minut, takže se to dá vydržet. Jsou vylepšené citronovým krémem, díky němuž jsou krásně osvěžující. Ozdobit můžete čerstvým ovocem nebo podávat jen tak.


Upéct je ale musíte alespoň den předem, aby se stihly pořádně vychladit. To je asi jediná nevýhoda cheesecaku, nedá se jíst hned po upečení :) No, asi by se dal, ale nebylo by to ono :) Citronový krém naneste na dortíky až po jejich vychlazení. Můžete si ho připravit předem a nazdobit až chvilku před servírováním.


Jak už jsem několikrát zmiňovala, na cheesecake se mi velmi osvědčil krémový sýr Cream cheese classic z Lidlu. Pokud ho jako já kupujete pravidelně, určitě jste před časem zaznamenali změnu obalu. Sýr je nyní nově ve stříbrno-šedé krabičce :) Nicméně klidně použijte i jiný druhý sýra, který máte vyzkoušený. Jen prosím nezaměňujte za tvaroh :) 


Mini cheesecakes s citronovým krémem (12 ks)

Sušenkový základ:
110 g rozemletých sušenek (typu Bebe rodinné)
60 g rozpuštěného másla 

Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným zchladlým máslem.
Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Já používám silikonovou formu, ze které jdou dortíky pak lehce vyndat. Pokud používáte plechovou formu, nastříhejte si malé proužky z pečícího papíru (cca 15 x 2 cm) a vložte je do každého otvoru na dortík (pod košíček). 
Sušenkovou směs rozdělte rovnoměrně do všech 12 košíčků, pomocí lžičky směs urovnejte a zamáčkněte do dna košíčku. Než si připravíte náplň, dejte do lednice.


Sýrová náplň: 
450 g čerstvého sýra typu Philadelphida, Lučina, Buko .... Cream cheese classic z Lidlu :)
130 g cukru krupice
2 velká vejce
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 lžičky citronové kůru nebo 2 kapky citronového oleje
120 g zakysané smetany

Troubu předehřejte na 150 stupňů.
V míse prošlehejte při nízkých otáčkách sýr a cukr, pak přidejte vejce, jedno po druhém. Nakonec vanilkový extrakt, citron a zakysanou smetanu. Po celou dobu šlehejte pomalu, aby se do směsi nedostalo příliš vzduchu. Základem úspěchu je také stejná pokojová teplota všech surovin, proto si je předem včas vyndejte z lednice.
Sýrovou směs rozdělte rovnoměrně do všech 12 košíčků na připravený sušenkový základ. Dejte péct do vyhřáté trouby na 18 - 20 minut na střední příčku. 
Nechte ve formě zcela vychladnout, pak přikryjte folií nebo alobalem a dejte do lednice, nejlépe přes noc.
Pokud byste dávali dortíky do lednice ještě teplé, pak nezakrývejte folií, srazila by se pod ní voda a dortíky by zvlhly. Druhý den dortíky pomocí pásku z pečícího papíru lehce vyndejte z formy a ozdobte citronovým krémem.


Citronový krém:
3 velké žloutky
60 ml citronové šťávy
60 g cukru krupice
citronová kůra nebo citronový olej
65 g másla

Všechny suroviny kromě másla zahřívejte v páře za občasného míchání do zhoustnutí. Teplota směsi by měla dosáhnout ca. 70-72 stupňů. To je teplota, při které dochází k tepelné úpravě vajec.
Sundejte misku z páry a nechte krém zchladnout zhruba na 50-55 stupňů. Pak pomocí tyčového mixéru po kouskách zašlehejte lehce změklé máslo. Celý krém pak ještě chvilku promixujte, až je hezky nadýchaný a krémový. 
Vychlazené dortíky vyndejte z formy a naneste na ně citronový krém (nesmí být moc teplý). Dobře to jde lžící. Můžete ozdobit kousky čerstvého ovoce. 
Množství citronového krému je orientační. Hodně záleží, jak velké použijete košíčky a jak velkou máte formu. Nepatrně se mezi s sebou totiž liší :)



recept na cheesecake z webu www.joyofbaking.com

Vytisknout recept



18 komentářů:

  1. Že máte, Míšo, bezva recepty, samé dobrůtky a prima nápady, to už všichni víme a radujeme se. Ale já vždycky znovu a znovu obdivuji ty Vaše perfektní návody, popisy a hlavně neuvěřitelně krásné fotky, fakt! To je vždycky taková krása a já se na každý další příspěvek těším, jako malá holka, jupííí! Moc děkuji, Milena :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, moc děkuji :) podobně jako se Vy těšíte na moje recepty, tak se já těším na Vaše komentáře :) nikdy nezklamete. Děkuji a mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  2. Dobrý den, chtěla bych tyto mini cheesecakes s citronovým krémem připravit na rodinou oslavu. proto bych se ráda zeptala jak dlouho dopředu je možné upéct dortíky a uchovat je v lednici a jak dlouho dopředu lze vymíchat citrónový krém na dozdobení?
    Velice děkuji za odpověď, B.K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, dortíky můžete upéct 2-3 dny předem, nicméně při delším skladování určitě zabalit nebo zavřít, jinak mají tendenci vysychat. Citronový krém si můžete udělat také předem a pak jen trochu našlehat a nanést na dortíky. Případně ho udělat čerstvý, nechat zchladnout a zdobit :)

      Vymazat
  3. děkuju za tip! :) budu je dělat v pátek akorát bez toho citronu, jen vanilkové
    V3ronika life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I vanilkové jsou fajn :) tohle už je taková jejich vylepšená verze :)

      Vymazat
  4. Dobrý den Míšo, dokonalost sama...už běžím nakupovat suroviny;-) musím naprosto souhlasit s prvním komentářem od paní Mileny, protože se úplně stejně těším jako malá holka na každý nový recept. Děkuju za něj. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, moc děkuji za komentář :) tyhle Vaše komentáře jsou pro mě odměnou a dodávají mi sílu a chuť do dalšího pečení. Moc za ně děkuji :) a dortíky určitě zkuste :)

      Vymazat
  5. Dobrý den, Míšo. NÁDHERA!!! Vaše stránky obdivuji už dlouho a párkrát už jsem i pečení dle Vás zkoušela, byla to lahoda. Klobouk dolů, jste úžasná :-) Cheescake mám moc ráda a chtěla bych, nejlépe teď hned :-), vyzkoušet tento recept na mini cheescake. Prosím, mám jen horkovzdušnou troubu, je možné tuto dobrotu upéct i v horkém vzduchu? Děkuji za odpověď. Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, zdravím a moc děkuji :) jsem ráda, že se stránky líbí a pečení se podle nich daří :) s horkým vzduchem je to horší, ale kdysi jsem pekla i velký cheesecake v podobné troubě a šlo to. Nicméně obvykle se tam teplota snižuje o 20 stupňů oproti klasické :) dejte vědět, jak to dopadlo :)

      Vymazat
  6. Míšo, doteď jsem si myslela, že mám nejlepší recept na cheesecake..... tak nemám....ty vaše jsou famózní!!!!! Všichni si doma pomlaskávali. Takže potvrzuji velký úspěch;-) Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, moc a moc děkuji :) Váš recept je určitě také skvělý, ale jsem ráda, že i tento vám doma tak chutnal :)) myslím, že velkou zásluhu na tom má citronový krém :)) který je sám o sobě famózní :))

      Vymazat
  7. Dnes jsem děLala a jsou luxusní!!! Nedávno jsem dělala se smetanový mi krédem a teď nevíněkdo kterém jsou lepší...Děkuji za skvělé recepty.

    OdpovědětVymazat
  8. Nevíte,čím by to mohlo být,že po vyndani z trouby se během chladnuti dortiky smrsknou a orosi?Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaký používáte sýr? Nešleháte náplň příliš dlouho a na vysoké otáčky? Rosí se Vám při pokojové teplotě nebo v lednici? :)

      Vymazat
    2. Používám cream cheese z Lidlu.Sleham na nejnižší otáčky a smrsknou se hned při chlazení pri pokojové teplotě krátce po tom,co je vydělám z trouby...v ledničce se orosi i když je nezakrývám.Nepomohlo by přidat do krémů trosku skrobu nebo mouky?

      Vymazat
    3. Tak to je záhada :) nepoužíváte ten sýr nízkotučný? Přidat lžičku škrobu nebo mouky můžete, ale nevím, zda to pomůže.

      Vymazat