čtvrtek 30. srpna 2018

Letní víkendové pečení

Máme tady konec srpna, konec prázdnin a pomalu i konec léta. Věřím, že jste si to všichni skvěle užili, i když ta velká horka byla někdy až moc. Nicméně od pečení mě to neodradilo. Je pravda, že zrovna nebyl čas ani nálada na zkoušení nových receptů, ale rozhodně jsem v kuchyni nezahálela. Dovolte mi tedy takovou malou ukázku mého "letního pečení" a tím i připomenutí některých starších, přesto velmi oblíbených receptů.


Během léta jsem pekla jak pro naše domácí mlsné jazýčky, to byla hlavně klasika, tak i pro pár přátel a známých. Tady už bylo pečení rozmanitější a pro mě o to zábavnější, zvláště v těch velkých vedrech :)) 


Překvapivě nejčastěji jsem pekla asi kynuté koláče. Ať už to bylo s borůvkami, ostružinami nebo zrovna tenhle týden se švestkami. Kdyby mi před lety někdo řekl, že mě bude kynuté těsto takhle bavit, nevěřila bych. Musím říct, že jsem na sebe pyšná, že jsem se takto vypracovala :)) I když velké díky patří samozřejmě skvělému receptu, který jsem získala na kurzu Ola Kala. Na blogu ho najdete hned v několika receptech na Kynuté koláče


Několika repríz se dočkaly také tartaletky, které bodují nejen u nás doma, ale i u přátel. Většina byla plněná žloutkovým krémem a zdobená čerstvým ovocem, kterého bylo v létě naštěstí dost. Nicméně pozadu nezůstala ani citronová náplň v podobě košíčků. 


Kromě svatebního dortu a cupcakes jsem pekla také několik cheesecaků jako svatební dort. Za mě jednoznačně skvělá volba na léto. Ozdobené čerstvým ovocem vypadají skvěle a hodí se na každou příležitost. Můj nejoblíbenější recept je klasický cheesecake s pořádnou vrstvou sýra, který peču už léta a zatím ho nic nepřekonalo :) 


Na oslavě narozenin v žádném případě nesměly chybět Čokoládové dortíky s mandlemi. Absolutní favorit mezi čokoládovými dezerty, který dělám teď častěji než pařížský dort. Tentokrát jsem dortíky nazdobila pařížskou šlehačkou na rozdíl od původního receptu, kde je jen klasická. Těžko říct, která varianta je lepší :)


Když oslava narozenin, tak samozřejmě i dort pro oslavence. Jako už mnohokrát se osvědčil recept na Ovocný narozeninový dort č. 2, uvnitř se spoustou čerstvého ovoce. Nahoře pak zdobený tak trochu "chlapsky", protože oslavencem byl kluk. 


A pro odlehčení tu máme opět koláčky, tedy spíše šátečky. Tentokrát ty Kynuté nekynuté, které jsou krásně vláčné i několik dní. Plnila jsem švestkovými povidly a tvarohem a mizely rychlostí blesku. 


Moje dcera o sladké moc nestojí, ale když už jí něco zachutná, tak to chce pak obvykle péct pořád dokola :) A jedním z jejích oblíbenců je Mrkvový dort s javorovým sirupem. Musím říct, že ani já se v tomto případně nenechám dvakrát pobízet a dort si zakrojím :) Kombinace vláčného voňavého těsta s lehkým krémem je dokonalá. 


Další dort byl opět narozeninový a byl přesně podle mého gusta :) Kakaový korpus, pařížský krém a marinované višně. Recept najdete u Čokoládového dortu s višněmi, v tomto případě je dort pouze obmazaný a lehce politý zrcadlovou čokoládovou polevou. Zdobeno makronkami, čokoládou, ořechy a sušenkami. 


A na závěr jsem se opět nechala přemluvit na něco "tvořivého" v podobně cupcakes. Před časem je pekla v růžové variantě, tak pro velký úspěch teď pro pány v modro-žluté. Cupcakes jsou pečené podle receptu na Narozeninové cupcakes, uvnitř plněné žloutkovým krémem s malinami, zdobené sněhovým máslovým krémem a potažené marcipánem. 


A jaké léto jste měli Vy? :)

22 komentářů:

  1. No to je naprostá nádhera! :) Vaši příbuzní a přátelé musí být nadšení, že mají ve své blízkosti takovou úžasnou pekařku. Opravdu se kochám každou vaší fotkou a receptem. :) Už dlouho chci zkusit ty vaše tartaletky, tak se do toho asi brzy pustím. Přeji krásný den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) spíše nadšení jsou vzdálenější příbuzní a známí, protože doma už mají sladkého někdy až po krk :) Tartaletky určitě zkuste, ať už ty klasické s ovocem nebo třeba citronové či čokoládové.

      Vymazat
  2. Dobrý den Míšo, jedno krásnější než druhé... a vím že i výborné. Když si na mě vzpomenete až bude příležitost budu moc ráda... Mějte se krásně. Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renčo, děkuji :) příležitost určitě bude, jen Vám teď přesně neřeknu kdy :) mějte se fajn.

      Vymazat
    2. Fajn, budu se moc těšit.

      Vymazat
  3. Nádhera...
    Krásné dny přeji.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den Míšo, opět nádherné jako vždy. Smekám. Chtěla jsem se zeptat, jaký používáte marcipán na potahování. Děkuji. Krásný den. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, zdravím a moc děkuji :) Poslední dobou kupuji už obarvený marcipán od firmy Odense. Je chuťově vynikající a mají 200 g balení, což je fajn, když potřebujete jen malé množství a ve více barvách. Koupíte na cukrářských eshopech :) Případně tam koupíte kilové balení přírodního marcipánu. Na potahování je ideální s 20-30% podílem mandlí :)

      Vymazat
  5. Bože, to je nádhera! Nejvíc mě uchvátily modro-žluté cupcakes, to je prostě luxus. Jste hrozně šikovná a já se těším na další úžasné výtvory, každý den netrpělivě nakukuji na vaše stránky, máte můj hluboký obdiv, Alena.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, moc a moc děkuji :) jo tyhle cupcakes, to už je pro mě tak trochu minulost :) ale občas si na ni ráda zavzpomínám. Díky, že Vás moje výtvory tak baví :) Mějte se fajn.

      Vymazat
  6. Dobrý den Míšo, co říci.... Božské!!! Musím říct, ze díky vašim receptům jsem byla přes leto několikrát pochválena;-) vyzkoušela jsem toho mnoho a vždy s velkým úspěchem. Také jsem vyzkoušela borůvkové řezy v jahodové variantě a taky skvělé:-)....nemuzu se dočkat dalších receptů. Děkuji za ne předem. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zdravím Vás a moc děkuji :) slova chvály vždy hrozně potěší, to moc dobře znám, je to největší odměna za vynaložené úsilí :)) Snad teď bude více času na nové recepty, abych mohla zase něco přidat na blog. Moc díky za Vaši přízeň, pěkný víkend.

      Vymazat
  7. Dobrý den, hodně se mi líbí vaše výtvory a dost mě zaujal krém s mascarponem. Chci se zeptat když dám mascarpone s tekutou šlehačkou dohromady vyšlehá se mi to. Já jen se v praxi učila že raději tužší suroviny je lepší vyslehat zvlášť a šlehačku taky a pak to k sobě pomalu smíchat. Můžu mascarpone s tekutou šlehačkou slehat dohromady a usleha se to do pevného krému? A tím si ušetřila zbytečnou práci vše zvlášť slehat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím a děkuji. Ano, mascarpone šlehám vždy společně se šlehačkou najednou :) jinak bych to v receptech neuváděla :) Jen jednou jsem zkoušela vyšlehat smetanu zvlášť a vmíchat do mascarpone a výsledek byl katastrofální :) takže všechno rovnou do jedné mísy a šlehat společně. Jen pozor, šlehat zvláště ke konci raději pomalu, aby se nepřešlehalo. Ušlehanou šlehačku vmíchávám jen do tvarohu nebo zakysané smetany, tam to naopak společně šlehat nejde :)

      Vymazat
    2. Moc děkuji za pomoc.

      Vymazat
  8. Nádhera, nádhera, nádhera! Tenhle blog s nadšením sleduju, kochám se a občas se nechám inspirovat a něco sama stvořím.
    Míšo, chtěla jsem se zeptat, jak to máte s potahovanými dorty. Už je neděláte? Já se na jeden právě chystám, nemáte nějaký osvědčený recept na korpus a krém? Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, zdravím Vás a moc děkuji :) jsem ráda, že se nejen kocháte :) Potahované dorty už nedělám, občas se nechám přemluvit k potahovaným cupcakes, ale k dortům už se vracet nechci :) Korpus doporučuji klasické piškotové těsto, na blogu jich je několik, třeba u Narozeninové dortu, Karamelového nebo Pistáciového :) krém asi jakýkoliv, já osobně mám ráda krémy na bázi čokolády a smetany, případně mascarpone našlehané se smetanou. Moc nedoporučuji tvaroh, obsahuje hodně vody. Celý dort před potažením doporučuji máznout zvenku sněhovým máslovým krémem, je chuťově neutrální a pod potahovku ideální :)

      Vymazat
    2. Díky, Míšo. Udělala jsem korpus podle receptu u ovoc. narozeninového dortu a musím říct, že se povedl skvěle, lepší už snad ani být nemohl:)) Taky jsem byla moc spokojená se sněhovým máslovým krémem pod marcipánem. Super. Už zase hledám, co podle vás upeču. Martina

      Vymazat
    3. Martino, tak to mě opravdu moc těší, že se vše povedlo :) přeju hodně štěstí při pečení.

      Vymazat
  9. Dobre odpoledne miso,

    Vy mate vzdycky vsechno tak krasne. Jste pro me obrovskou inspiraci, co se tyce hlavne zdobeni. Mate neuveritelny cit a vysledek je vzdy pastva pro oko. Ve vasem peceni jsem se uplne nasla. Ani nevite,jak Vam rozumim, kdyz si radeji koupite novou formu nez kabelku :D preji krasny den a doufam, ze nas budete stale zasobovat dalsimi a dalsimi krasami :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Magdo, zdravím Vás a moc děkuji za milý komentář :) je fajn vědět, že je nás více naladěných na stejnou vlnu. Jsem moc rada, že se Vám moje pečení líbí a inspiruje :) děkuji za přízeň a mějte se fajn.

      Vymazat