sobota 28. července 2018

Čokoládové dortíky s banánem

Počasí teď není zrovna nakloněné přípravě a konzumaci dortíků, o čokoládě ani nemluvě. Leda by jste si s nimi zalezli někom do chladu, aby se vám před snědením ještě neroztekly :) Přestože mám ráda teplo, i na mě už je ho v posledních dnech nějak moc. Každopádně tyhle dortíky jsem pekla už před časem a jen nebyl čas sepsat recept. 


Dortík je tvořen čokoládovou pěnou, uvnitř se skrývá banánové pyré a kousek korpusu. Jak už je na první pohled patrné, vše je zalito zrcadlovou polevou. Pokud máte rádi "banánek v čokoládě", tak by vám mohli dortíky chutnat. K této cukrovince je totiž většina konzumentů  přirovnala :)

Na rozdíl od pěny z bílé čokolády se do této nepoužívá želatina. Přesto dortík pěkně ztuhne a udrží si svůj tvar i po rozmrazení. Je to díky hořké čokoládě s vyšším podílem kakaa, doporučuji 70-75%. 

Jako u všech těchto "silikonových" dortíků je potřeba přípravu trochu rozfázovat a dortíky před politím dostatečně zamrazit. U všech předchozích receptů uvádím, že je potřeba zrcadlovou polevu připravit den předem, ale není to nutné :) Několikrát jsem ji použila na dortíky ihned po přípravě a funguje to skvěle :)


Čokoládové dortíky s banánem (6-7 ks)

Banánové středy:
170-180 g banánů (váha bez slupky)
15 g cukru krupice
15 ml citronové šťávy
2 g práškové želatiny + 10 ml studené vody

Želatinu dejte do misky, zalijte vodou a nechte 10-15 minut nabobtnat.
Banány rozmačkejte na malé kousky, dejte do kastrůlku, přijdete cukr a citronovou šťávu. Při nízké teplotě povařte, až hezky změknou. 
Do teplých banánů vmíchejte nabobtnalou želatinu a dobře promíchejte. Směs rozdělte do malých polokoulí, které budou tvořit středy dortíků. Dejte na několik hodin zamrazit. 


Čokoládová pěna:
65 ml mléka (tučné nebo polotučné)
200 ml smetany ke šlehání 33% - rozdělené na 65 ml + 135 ml
2 žloutky
45 g cukru krupice
100 g hořké čokolády 70-72%

Mléko a 65 ml smetany dejte do kastrůlku a přiveďte k varu.
Žloutky dejte do misky a s cukrem vyšlehejte do pěny. Za stálého šlehání žloutků vlijte trochu vařící směsi mléka se smetanou, pak postupně dolijte zbytek. Dobře promíchejte, vlijte zpět do kastrůlku a na mírném ohni chvilku povařte (max. 82 stupňů). Směs by měla lehce zhoustnout.
Do misky dejte nasekanou čokoládu a zalijte horkým krémem. Pomalu promíchejte, až se čokoláda rozpustí. Směs by měla být hezky hladká.
Zbývajících 135 ml smetany vyšlehejte do polotuha a po částech opatrně vmíchejte do čokoládové směsi. Směs je poměrně tekutá, ale není třeba se bát, v chladu ztuhne a dortíky si udrží díky čokoládě svůj tvar.

Sestavení dortíků
banánové středy (polokoule)
kolečka dortového korpusu (vanilkový, kakaový)
silikonová forma - použila jsem formu Silikomart Samurai 3D 110 ml

Silikonovou formu položte na tácek či podnos. Otvory naplňte čokoládovou pěnou asi do poloviny, lehce vmáčkněte banánovou polokouli, pak přidejte další pěnu. Nakonec vložte kolečko korpusu. Dejte do mrazáku alespoň na 24 hodin vychladit.


Zrcadlová čokoládová poleva:
10 g práškové želatiny + 50 ml studené vody
125 ml vody
225 g cukru krupice
150 g hořké čokolády 50-60%
30 g prosátého kakaa
65 ml smetany 33%

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte 10-15 minut nabobtnat.
Vodu s cukrem dejte do kastrolu a při střední teplotě svařte na 103 stupňů. 
Stáhněte z kamen, přisypte čokoládu a za stálého míchání nechte rozpustit. Přisypte prosáté kakao, následně smetanu a dobře promíchejte.
Jakmile směs zchladne na 60 stupňů, přidejte nabobtnalou želatinu a míchejte do úplného rozpuštění.
Polevu přelijte přes jemné sítko, pak lehce promixujte tyčovým mixérem a znovu přelijte přes sítko. Za občasného promíchání nechte zchladnout na 29-30 stupňů a použijte na dortíky. 
Pokud nebudete polevu hned používat, přelijte ji do misky, přikryjte folií (přímo na polevu) a dejte do lednice. Před použitím ji pak zahřejte na 29-30 stupňů. Polevu lze použít opakovaně, lze ji i zamrazit.

Dokončení dortíků
Připravte si chladicí mřížku, kterou položte na hlubší tácek nebo menší plech, kam bude přebytečná poleva stékat. Zrcadlovou polevu si přelijte do džbánku nebo nádoby s nálevkou. 
Po částech vyndejte dortíky z mrazáku, položte na mřížku a polijte polevou.
Polité dortíky přeneste opatrně z mřížky a položte na dortovou podložku nebo tácek. Dobře to jde pomocí nože a párátka. Doporučuji párátko zapíchnout do středu dortíku, zespodu podebrat nožem a takto přenést na tácek.
Dortíky ozdobte dle vlastní fantazie. Skladujte v lednici. 


inspirace na čokoládovou pěnu ze webu http://ohsprinkles.com/


Vytisknout recept

8 komentářů:

  1. Nádhera - jako vždy. Vlaďka

    OdpovědětVymazat
  2. Tyhle dortíky ne nikdy moc nelákaly, hlavně proto, že nemám žádnou takovou formu. Ale tyto mě opravdu zaujaly a vzpomněla jsem si na silikonovou formu na muffiny, jupí ☺, urcurč zkusím a oslním s nimi jako se vším od vás 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě dortíky také nelákají, teda jejich konzumace :))) na mě je tam málo buchty :) nicméně je hrozně ráda připravuji :) silikonová forma na muffiny je fajn :) na malé středy můžete použít třeba tvořítko na led.

      Vymazat
  3. No a mě tento typ dortíků láká jak k přípravě, tak ke konzumaci, mňam! Tak to jsem na to z vás všech asi nejhůře, že:-) Přesto moc obdivuji a přeji Vám pohodové léto, Míšo! Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, díky :) naopak, jste na tom nejlépe. Nejen že Vás příprava baví, ještě si na nich ochutnáte :) pěkné léto :)

      Vymazat
  4. Smím se zeptat odkud jsou tyto formy na pečení/tvoření? Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Originální formy se dají koupit např. na www.monacoint.cz nebo www.fialapraha.cz, levnější napodobeniny pak ze zahraničí, aliexpres, ebay, wish ... :)

      Vymazat