úterý 12. června 2018

Vláčný jablečný chlebíček

Na letní jablíčka si ještě chvilku počkáme, ale pokud vám doma zbylo několik starších a nevzhledných, které už stejně nikdo nechce jíst, upečte si tento skvělý chlebíček. Je krásně vláčný, voňavý a plný jablek. Perfektně se hodí ke snídani, což je má oblíbená varianta, ale určitě vás okouzlí i k odpolední kávě. 


Příprava je rychlá a jednoduchá, dokonce jsem původní záměr oddělené šlehání bílků a žloutků zavrhla a šoupla všechno do jedné mísy. Jablka těsto příjemně osladí a hlavně zvláční. Já jsem měla poměrně sladká, ale hodit se budou určitě i ta kyselejší. Množství cukru si případně upravte. Kromě ořechů, které jsou v receptu uvedeny, můžete přidat i rozinky. 



Vláčný jablečný chlebíček (menší forma ca. 25x10 cm):
3 menší vejce 
80 g třtinového cukru
50 g rostlinného oleje
135 g polohrubé mouky
65 g hladké celozrnné mouky (špaldové, pšeničné)
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice
špetka soli
300 g oloupaných a nahrubo nastrouhaných jablek 
50 g vlašských ořechů (hrubě mleté či nasekané)

Troubu předehřejte na 170 stupňů, menší formu na chlebíček (ca. 25x10cm) vymažte a vysypte, jak máte ve zvyku.
Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, pak pomalu zašlehejte olej. 
Mouky smíchejte se sodou, skořicí a špetkou soli. Přisypte do vaječné pěny a dobře promíchejte. Přidejte nastrouhaná jablka a nakonec vlašské ořechy. Těsto dobře promíchejte a přendejte do připravené formy. 
Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30-40 minut, špejlí si ověřte, že je chlebíček propečený. Nechte zčásti vychladnout ve formě, teprve pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku. 
Před servírováním můžete lehce pocukrovat, ale není to nutné. Skvěle chutná s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Vláčný vydrží několik dní. 




Vytisknout recept




Žádné komentáře:

Okomentovat