Tvarohový koláč s mákem
Také občas váháte, zda si upéct koláč tvarohový nebo makový? Teď už nemusíte a můžete si upéct oba najednou a v jednom :) Na fotce možná trochu vypadá jako levandulový, ale ta je tam jen na ozdobu. Koláč se mi nezdál na oko moc pěkný, tak jsem ho tou levandulí chtěla vylepšit :) Každopádně náplň je opravdu tvarohová s mákem.
Musím říct, že jsem byla sama zvědavá, jak koláč bude chutnat a velmi příjemně mě překvapil. Jemný, vláčný, skoro jako cheesecake. Přestože tam máku není mnoho, jeho chuť je určitě znát. Dokonce mě napadlo, že by se tam chuťově hodila ještě povidla :) Mák je samozřejmě mletý, ale jsou i recepty, kde se přidává nemletý a v koláči pak pěkně křupe.
Křehké těsto na koláč jsem předpekla a teprve pak přidala náplň a dopekla. Doufám, že vás neodradí předpékání s fazolemi, ale výsledek mi přijde lepší. Těsto zůstane hezky na místě, nesklouzne po krajích a je pěkně hladké. Podobně jako u cheesecaku jsem pekla koláč pár minut při vyšší teplotě a dopékala při nižší. Trochu jsem šetřila cukrem, takže pokud se vám zdá náplň málo sladká, klidně si cukr přidejte :)
Tvarohový koláč s mákem (průměr 23 cm)
Křehké těsto:
200 hladké mouky
špetka soli
100 g másla
40 g moučkového cukru
1 vejce
citronová kůra
Změklé máslo prošlehejte společně s cukrem, vejcem a citronovou kůrou, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte prosátou mouku se solí a při nízkých otáčkách míchejte, až se začne formovat těsto. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku.
Těsto zabalte do folie, lehce zmáčkněte do silnější placky a dejte alespoň na 30 minut do lednice. Můžete si ho připravit i den předem.
Troubu předehřejte na 180 stupňů, zapněte horký vzduch.
Připravte si koláčovou formu o průměru 23 cm, použila jsem keramickou, kterou není třeba vymazávat. Koupíte například na chefshop.cz nebo bonami.cz. Potřebovat budete ještě kousek pečícího papíru a luštěniny na slepé pečení.
Vychlazené těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše nebo mezi dvěma foliemi do kruhu o velikosti trochu větší, než je forma. Těsto přeneste do formy, dobře vmáčkněte a upravte okraje. Přikryjte pečícím papírem, nasypte luštěniny a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut až je lehce do zlatova.
Vyndejte z trouby, opatrně sundejte papír i luštěniny a připravte si tvarohovo-makovou náplň.
Troubu nechte zapnutou na 180 stupňů, jen vypněte horký vzduch.
Tvarohová naplň s mákem:
500 g tvarohu ve vaničce, tučný
70-80 g cukru krupice
citronová kůra nebo olej
1 lžíce hladké mouky
3 menší vejce (velikost M)
40 g mletého máku
Tvaroh dejte do misky a společně s cukrem a lžící mouky prošlehejte do hladka.
Po jedno zašlehejte vejce a přidejte citronovou kůru. Šlehejte při nízkých otáčkách. Nakonec vmíchejte mletý mák. V případě potřeby můžete přisladit.
Náplň nalijte na předpečený korpus a dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů na 15 minut, pak teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte ještě asi 15-20 minut.
Vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout. Koláč není nutné dávat do lednice, stačí chladnější místnost. Doporučuji nechat rozležet do druhého dne, čím je starší, tím je lepší :)
![]() |
Vytisknout recept |
Dobrý večer Míšo, teda, Vy nás teďka zasobujete :-) teď nevím co driv... Manžel už přemlouval ať mu připravím čokoládové polokoule (miluje čokoládu) a já koukám na tuhle dobrotu, asi to dopadne tak, že bude obojí:-D... Mockrát děkuji za další perfektní recepty. Mějte se krásně. Hanka
OdpovědětVymazatHanko, děkuji :) tak snažím se, někdy peču častěji, jindy mám zase větší pauzu :) doporučuji obojí, koláč trochu připomíná cheesecake, dneska jsem dojídala poslední kousek a byl vážně skvěle rozleželý :) no a čokoláda je jasná, tam je úspěch vždy. Pěkný víkend. M.
VymazatDobrý den, Miso, ten vypadá skvěle, těším se, až vyzkousim. Miso, mohu nahradit mouku celozrnnou psenicnou moukou? Mám i koupenou kokosovou mouku, tak se těším, jestli u Vas najdu někdy nějaký recept. U vás jsou všechny recepty skvěle!
OdpovědětVymazatAndreo, zdravím Vás, část hladké určitě můžete nahradit celozrnnou, celé množství bych ale nedoporučovala. Já používám hladkou špaldovou, to je také dobrá volba :) Také jsem si koupila kokosovou a rýžovou, ale zatím jsem stihla vyzkoušet jen tu rýžovou do dortového korpusu a byla super. Na kokosovou se teprve chystám :)
VymazatBezvadne, určitě vyzkousim. Kokosovou si tedy schovavam na Vás recept :).
OdpovědětVymazat