středa 27. června 2018

Tvarohový koláč s mákem

Také občas váháte, zda si upéct koláč tvarohový nebo makový? Teď už nemusíte a můžete si upéct oba najednou a v jednom :) Na fotce možná trochu vypadá jako levandulový, ale ta je tam jen na ozdobu. Koláč se mi nezdál na oko moc pěkný, tak jsem ho tou levandulí chtěla vylepšit :) Každopádně náplň je opravdu tvarohová s mákem. 


Musím říct, že jsem byla sama zvědavá, jak koláč bude chutnat a velmi příjemně mě překvapil. Jemný, vláčný, skoro jako cheesecake. Přestože tam máku není mnoho, jeho chuť je určitě znát. Dokonce mě napadlo, že by se tam chuťově hodila ještě povidla :) Mák je samozřejmě mletý, ale jsou i recepty, kde se přidává nemletý a v koláči pak pěkně křupe. 

Křehké těsto na koláč jsem předpekla a teprve pak přidala náplň a dopekla. Doufám, že vás neodradí předpékání s fazolemi, ale výsledek mi přijde lepší. Těsto zůstane hezky na místě, nesklouzne po krajích a je pěkně hladké. Podobně jako u cheesecaku jsem pekla koláč pár minut při vyšší teplotě a dopékala při nižší. Trochu jsem šetřila cukrem, takže pokud se vám zdá náplň málo sladká, klidně si cukr přidejte :) 


Tvarohový koláč s mákem (průměr 23 cm)

Křehké těsto: 
200 hladké mouky 
špetka soli 
100 g másla 
40 g moučkového cukru
1 vejce 
citronová kůra 

Změklé máslo prošlehejte společně s cukrem, vejcem a citronovou kůrou, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte prosátou mouku se solí a při nízkých otáčkách míchejte, až se začne formovat těsto. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku. 
Těsto zabalte do folie, lehce zmáčkněte do silnější placky a dejte alespoň na 30 minut do lednice. Můžete si ho připravit i den předem. 


Troubu předehřejte na 180 stupňů, zapněte horký vzduch. 
Připravte si koláčovou formu o průměru 23 cm, použila jsem keramickou, kterou není třeba vymazávat. Koupíte například na chefshop.cz nebo bonami.cz. Potřebovat budete ještě kousek pečícího papíru a luštěniny na slepé pečení. 
Vychlazené těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše nebo mezi dvěma foliemi do kruhu o velikosti trochu větší, než je forma. Těsto přeneste do formy, dobře vmáčkněte a upravte okraje. Přikryjte pečícím papírem, nasypte luštěniny a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut až je lehce do zlatova. 
Vyndejte z trouby, opatrně sundejte papír i luštěniny a připravte si tvarohovo-makovou náplň. 
Troubu nechte zapnutou na 180 stupňů, jen vypněte horký vzduch. 

Tvarohová naplň s mákem: 
500 g tvarohu ve vaničce, tučný 
70-80 g cukru krupice 
citronová kůra nebo olej
1 lžíce hladké mouky 
3 menší vejce (velikost M) 
40 g mletého máku 

Tvaroh dejte do misky a společně s cukrem a lžící mouky prošlehejte do hladka. 
Po jedno zašlehejte vejce a přidejte citronovou kůru. Šlehejte při nízkých otáčkách. Nakonec vmíchejte mletý mák. V případě potřeby můžete přisladit. 
Náplň nalijte na předpečený korpus a dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů na 15 minut, pak teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte ještě asi 15-20 minut. 
Vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout. Koláč není nutné dávat do lednice, stačí chladnější místnost. Doporučuji nechat rozležet do druhého dne, čím je starší, tím je lepší :)




Vytisknout recept




5 komentářů:

  1. Dobrý večer Míšo, teda, Vy nás teďka zasobujete :-) teď nevím co driv... Manžel už přemlouval ať mu připravím čokoládové polokoule (miluje čokoládu) a já koukám na tuhle dobrotu, asi to dopadne tak, že bude obojí:-D... Mockrát děkuji za další perfektní recepty. Mějte se krásně. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, děkuji :) tak snažím se, někdy peču častěji, jindy mám zase větší pauzu :) doporučuji obojí, koláč trochu připomíná cheesecake, dneska jsem dojídala poslední kousek a byl vážně skvěle rozleželý :) no a čokoláda je jasná, tam je úspěch vždy. Pěkný víkend. M.

      Vymazat
  2. Dobrý den, Miso, ten vypadá skvěle, těším se, až vyzkousim. Miso, mohu nahradit mouku celozrnnou psenicnou moukou? Mám i koupenou kokosovou mouku, tak se těším, jestli u Vas najdu někdy nějaký recept. U vás jsou všechny recepty skvěle!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andreo, zdravím Vás, část hladké určitě můžete nahradit celozrnnou, celé množství bych ale nedoporučovala. Já používám hladkou špaldovou, to je také dobrá volba :) Také jsem si koupila kokosovou a rýžovou, ale zatím jsem stihla vyzkoušet jen tu rýžovou do dortového korpusu a byla super. Na kokosovou se teprve chystám :)

      Vymazat
  3. Bezvadne, určitě vyzkousim. Kokosovou si tedy schovavam na Vás recept :).

    OdpovědětVymazat