úterý 5. června 2018

Povidlák s ořechy

Na tento povidlák jsem se chystala už dlouho a měl vypadat úplně jinak :) Určitě to znáte, něco si plánujete, jak to půjde pěkně od ruky a výsledek je pak úplně jiný. Já měla v hlavě dvě podoby koláče a nakonec z toho vyšel tento "hybrid". Přesto se s vámi o recept podělím, protože chuťově je skvělý. 


Základem koláče je kynuté těsto, naplněné švestkovými povidly a sekanými ořechy. Pomyslnou třešničku na dortu mu dodává rum, který jsem přidala do těsta i do závěrečného pomazání. Ve starých receptech se místo rumu používala slivovice, takže pokud ji dáváte přednost, klidně zaměňte :)




Kynuté těsto: 
200 g hladké mouky (použila jsem špaldovou) 
50 g polohrubé mouky
špetka soli 
100 ml mléka 
15 g čerstvého droždí 
40 g cukru krupice 
2 žloutky 
70 g rostlinného oleje (máslová Manka)
citronová kůra nebo citronový olej
1 lžíce rumu

Do vlažného mléka dejte asi lžíci cukru, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. 
Mouku prosejte do mísy se špetkou soli, přidejte zbytek cukru, žloutky, olej, citronovou kůru a rum. Nakonec přilijte vzešlý kvásek a vypracujte těsto. 
Dejte do mísy, lehce poprašte moukou a přikryjte utěrkou. Na teplém místě nechte kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Během kynutí můžete jednou propracovat a nechat znovu kynout. 

Povidlová náplň:
švestková povidla, menší sklenička
vlašské ořechy, ca. 60-70 g
skořice, rum na ochucení povidel 
vejce na potření
plátek másla + rum na potření

Troubu předehřejte na 180 stupňů, plech nebo kulatou formu vyložte pečícím papírem. 
Švestková povidla můžete ochutit špetkou skořice a rumu, já měla chuťově vynikající, takže jsem nedávala nic. Vlašské ořechy nahrubo nasekejte.


Vykynuté těsto rozválejte a rozkrájejte na pruhy. Každý pruh potřete povidly, posypte ořechy a zatočte. Záleží na vás, jakým způsobem je budete skládat na plech či do formy. Můžete stočit každý pruh zvlášť a poskládat vedle sebe takové malé růžičky nebo točit všechny pruhy do spirály. Já jsem půlku těsta rozkrojila na tři větší pruhy a stočila doprostřed formy. Z druhé půlky jsem pak udělala šest menší pruhů, stočila a poskládala kolem středu.
Koláč potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut, až je koláč hezky do zlatova.
Mezitím si rozpusťte plátek másla, přidejte rum dle chuti a touto směsí koláč hned po vytažení z trouby potřete. Před servírováním lehce pocukrujte.  

8 komentářů:

  1. Mňam s povidly je to božské......

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den Míšo, vyzkoušela jsem a vynikající jako vždy;-)...Mela bych na vás dotaz: jaké je množství bílé čokolády a šlehačky v případě polevy na stékaný dort? Předpokládám že je to jinak než u hořké čokolády? A pak prosba;-) zda nemáte recept na dort Neapolitan? Děkuji za odpověď a přeji krásný den. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zdravím, to tedy byla rychlost :))
      Na polevu z bílé čokolády se obvykle dává poměr 1:3, tj. jeden díl smetany a tři díly bílé čokolády. Pokud chcete opravu bílou, je potřeba přidat i bílou barvu.
      Neapolitan dort jsem nikdy nedělala, ani přesně nevím, jak by měl vypadat :) takže o recept se s Vámi nepodělím. Nicméně na netu určitě něco bude :)

      Vymazat
  3. Dobrý den Míšo, o víkendu jsem pekla tento kynutý koláč s povidly. Byl výborný něco takového jsem již dlouho nejedla. Občas podle Vás něco upeču a vždy je to vynikající. Krásný den
    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, moc děkuji :) jsem ráda, se pečení daří :) mějte se fajn.

      Vymazat
  4. Dobrý den Míšo, ráda tento recept vyzkouším. Chtěla jsem se Vás zeptat, jestli nemáte nějaký vyzkoušený recept na domácí švestková povidla. Letos se nám švestek urodilo opravdu hodně a do mrazáku už se nám nevejdou. Je mi líto je nechat popadat.
    Děkuji a přeji Vám krásný zbytek dne
    Michaela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Michaelo, osvědčený recept na povidla bohužel nemám, v minulosti jsem je zkoušela v troubě, ale výsledek mě příliš neoslovil :) nicméně zrovna mám připravenou várku švestek a chci je zkusit klasicky, tzn. vařit pěkně dlouho do zhoustnutí. Recepty na netu jsou hodně podobné, jak jen ubrala množství cukru, ale jaký bude výsledek, to se teprve uvidí :) každopádně z části určitě doporučuji zkusit "kleveru", tedy švestkovou omáčku. Recept najdete u mě na blogu u receptu na Cheesecake se švestkovou omáčkou :) je skvělá teplá i studená a myslím, že by šla i zavařit :)

      Vymazat