úterý 5. června 2018

Povidlák s ořechy

Na tento povidlák jsem se chystala už dlouho a měl vypadat úplně jinak :) Určitě to znáte, něco si plánujete, jak to půjde pěkně od ruky a výsledek je pak úplně jiný. Já měla v hlavě dvě podoby koláče a nakonec z toho vyšel tento "hybrid". Přesto se s vámi o recept podělím, protože chuťově je skvělý. 


Základem koláče je kynuté těsto, naplněné švestkovými povidly a sekanými ořechy. Pomyslnou třešničku na dortu mu dodává rum, který jsem přidala do těsta i do závěrečného pomazání. Ve starých receptech se místo rumu používala slivovice, takže pokud ji dáváte přednost, klidně zaměňte :)




Kynuté těsto: 
200 g hladké mouky (použila jsem špaldovou) 
50 g polohrubé mouky
špetka soli 
100 ml mléka 
15 g čerstvého droždí 
40 g cukru krupice 
2 žloutky 
70 g rostlinného oleje (máslová Manka)
citronová kůra nebo citronový olej
1 lžíce rumu

Do vlažného mléka dejte asi lžíci cukru, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. 
Mouku prosejte do mísy se špetkou soli, přidejte zbytek cukru, žloutky, olej, citronovou kůru a rum. Nakonec přilijte vzešlý kvásek a vypracujte těsto. 
Dejte do mísy, lehce poprašte moukou a přikryjte utěrkou. Na teplém místě nechte kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Během kynutí můžete jednou propracovat a nechat znovu kynout. 

Povidlová náplň:
švestková povidla, menší sklenička
vlašské ořechy, ca. 60-70 g
skořice, rum na ochucení povidel 
vejce na potření
plátek másla + rum na potření

Troubu předehřejte na 180 stupňů, plech nebo kulatou formu vyložte pečícím papírem. 
Švestková povidla můžete ochutit špetkou skořice a rumu, já měla chuťově vynikající, takže jsem nedávala nic. Vlašské ořechy nahrubo nasekejte.


Vykynuté těsto rozválejte a rozkrájejte na pruhy. Každý pruh potřete povidly, posypte ořechy a zatočte. Záleží na vás, jakým způsobem je budete skládat na plech či do formy. Můžete stočit každý pruh zvlášť a poskládat vedle sebe takové malé růžičky nebo točit všechny pruhy do spirály. Já jsem půlku těsta rozkrojila na tři větší pruhy a stočila doprostřed formy. Z druhé půlky jsem pak udělala šest menší pruhů, stočila a poskládala kolem středu.
Koláč potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut, až je koláč hezky do zlatova.
Mezitím si rozpusťte plátek másla, přidejte rum dle chuti a touto směsí koláč hned po vytažení z trouby potřete. Před servírováním lehce pocukrujte.  

6 komentářů:

  1. Mňam s povidly je to božské......

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den Míšo, vyzkoušela jsem a vynikající jako vždy;-)...Mela bych na vás dotaz: jaké je množství bílé čokolády a šlehačky v případě polevy na stékaný dort? Předpokládám že je to jinak než u hořké čokolády? A pak prosba;-) zda nemáte recept na dort Neapolitan? Děkuji za odpověď a přeji krásný den. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zdravím, to tedy byla rychlost :))
      Na polevu z bílé čokolády se obvykle dává poměr 1:3, tj. jeden díl smetany a tři díly bílé čokolády. Pokud chcete opravu bílou, je potřeba přidat i bílou barvu.
      Neapolitan dort jsem nikdy nedělala, ani přesně nevím, jak by měl vypadat :) takže o recept se s Vámi nepodělím. Nicméně na netu určitě něco bude :)

      Vymazat
  3. Dobrý den Míšo, o víkendu jsem pekla tento kynutý koláč s povidly. Byl výborný něco takového jsem již dlouho nejedla. Občas podle Vás něco upeču a vždy je to vynikající. Krásný den
    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, moc děkuji :) jsem ráda, se pečení daří :) mějte se fajn.

      Vymazat