sobota 30. června 2018

Dortíky s bílou čokoládou a malinami

Tak jsem si koupila další silikonovou formu, přestože jsem se zařekla, že už si žádnou nekoupím :) O tyhle "silikonové dortíky" u nás doma totiž není zájem a moc příležitostí upéct je někomu dalšímu také nemám. Jenže když jsem formu viděla, respektive hotové dortíky z ní, tak jsem prostě neodolala. Někdo to má takto u "hadříků a bot", já to mám u cukrářských potřeb :)


Recept na dortíky není nic nového ani převratného, podobný už na blogu mám, hlavní bylo formu vyzkoušet :) Součást formy je i oboustranné vykrajovátko, kterým si připravíte buď vnitřní korpusy do dortíků nebo sušenky pod ně. A jako bonus bylo přibaleno i několik plastových podtácků na dortíky. No nekupte to :)))


Přestože jsou dortíky tvořeny jen pěnou z bílé čokolády, nejsou přeslazené. Pěna je krásně jemná a nadýchaná. Maliny pak chuť báječně doplňují. Protože byly dortíky určeny k rychlé spotřebě, vynechala jsem i jakoukoliv polevu. Prostě jsem je jen vyloupla z formy, posadila na sušenku a ozdobila. 

Forma je od firmy Silikomart a jmenuje se Fashion Éclair. Já jsem ji koupila na www.monacoint.cz, ale seženete ji určitě i jinde. 


Dortíky s bílou čokoládou a malinami (ca 10 ks)

Pěna z bílé čokolády: 
8 g práškové želatiny + 40 ml studené vody 
125 ml mléka (tučné, polotučné) 
80 ml smetany ke šlehání 33% 
3 žloutky 
45 g cukru krupice 
100 g bílé čokolády 
140 g mascarpone 
125 ml smetany ke šlehání 33% 
+ čerstvé nebo mražené maliny 

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte 10-15 minut nabobtnat. 
Mléko a 80 ml smetany dejte do kastrůlku a přiveďte k varu. V misce prošlehejte žloutky s cukrem. Za stálého šlehání vlijte po částech horkou směs mléka a smetany do žloutků, dobře promíchejte. Vraťte zpět do kastrůlku a při nízké teplotě za stálého míchání chvilku povařte (max. 82 stupňů). 
Sundejte z kamen a přidejte nabobtnalou želatinu. Míchejte do úplného rozpuštění. 
Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou směsí s želatinou. Nechte chvilku odstát, pak do hladka promíchejte. Přidejte mascarpone a zamíchejte do hladka. 
Ušlehejte zvlášť 125 g smetany, ne zcela do tuha, a opatrně vmíchejte do směsi (měla by mít max. 40 stupňů). 
Silikonovou formu položte na tácek či podnos. Otvory naplňte pěnou asi do dvou třetin a lehce vmáčkněte kousky malin. Maliny by se neměly dotýkat formy, při vyloupnutí by na dortíku byly vidět a jak by rozmrzaly, dortík by lehce rozmáčely. Přidejte na maliny trochu pěny a dortíky zarovnejte. Dejte do mrazáku alespoň na 12 hodin.

Dokončení dortíků 
linecké sušenky - peču podle receptu na tartaletky
smetana ke šlehání 
čerstvé maliny

Zmražené dortíky "vyloupněte" z formy a položte na připravené sušenky. Já obvykle sušenky otáčím spodní stranou nahoru, protože ta je krásně rovná a dortík na ní pak lépe sedí. 
Ozdobte ušlehanou smetanou a čerstvými malinami. Nechte v lednici rozmrznout a můžete servírovat. Doporučuji spotřebovat nejpozději do druhého dne.



recept na čokoládovou pěnu z webu https://www.bavette.es/

Vytisknout recept


12 komentářů:

  1. Jééé, Míšo, pro ty Vaše dortíčky mám prostě slabost! Když je vidím, hned si jich musím pár udělat a kam to takhle povede.....:-) A protože mám zrovna na zahrádce krásné maliny, nedá se nic dělat! Jen té Vaší dokonalosti nikdy nedosáhnu, ale i tak si vždycky pochutnám. Hezké léto, Milena :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, díky :) já mám pro ně taky slabost, i když je zrovna moc nemusím :)) ale hrozně mě baví se s nima "patlat" :) pěknou neděli.

      Vymazat
  2. Vy mi snad ctete myslenky,tahle forma mi prisla vcera a hledala jsem vhodny recept s bilou cokoladou, takze opet velky dik za uzasny recept.poradite prosim jakou polevu, aby dortik vydrzel dva, tri dny.dekuji moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je skvělé :) forma je perfektní, určitě budete spokojená. Doporučila bych jen čirou glazuru na přelití, recept najdete třeba u Citronových dortíků s mangem :)

      Vymazat
  3. Dobré rano Míšo, to je nádhera!!! Úplně vám rozumím, protože jsem si udělala taky radost a několik forem od Silikomartu jsem si též objebnala;-) s tím rozdílem, že u nas dortičky hodně rychle zmizí:-P . Jste opravdu moc šikovná a dekuji za recepty. PS tvarohový koláč s makem vyzkoušený a je úžasný. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, moc děkuji :)) tak to je prima, formy mají opravdu nádherné a já se mám vždycky co držet :)) díky za přízeň i důvěru v recepty. Pěknou neděli. Míša

      Vymazat
  4. Čokoláda se do směsi dá rozpuštěna nebo ma povoit teplem?děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není třeba rozpouštět, zalije se horkou směsí a tím se rozpustí.

      Vymazat
  5. Ahoj Míšo,já se cítím občas stejně,radši si koupím něco na pečení než na sebe nebo na vaření. Před dvěma roky jsem přestala kouřit,takže místo cigaret kupuji různé blbosti, jak říká moje maminka. Nejsem vyučená cukrářka,ale moc mě to baví a jsem ráda když můžu někomu upéct a ono jim to chutná. Jana Pečenková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, děkuji :) je fajn vědět, že v tom člověk není sám :)

      Vymazat
  6. Dobrý den, dnes jsem dělala tyto dortíky a i když jsem postupovala správně i co se týče teplot hmota byla ve výsledku naprosto tekutá. Mám strach ja dopadnou dortíky až je nechám rozmrazit. Co myslíte? Má konzistence před vložením do mrazáku vliv na to, jak budou dortíky vypadat až rozmrznou? Moc děkuji, Terka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, zdravím, to je naprosto v poradku ;) směs je tekutá. Díky zelatine si ale udrží po vydání z formy dortiky tvar. Kdyby smes byla tuha nebo hustá, spatne by se do formy davala :) věřím, ze to bude Ok :)

      Vymazat