pondělí 25. června 2018

Čokoládové dortíky s oříškovou polevou

Protože čokolády není nikdy dost, tedy alespoň v mém případě, mám dnes pro vás recept, který je čokoládou doslova nabitý. Najdete ji uvnitř, kde je součást pařížské šlehačky, tak i venku, v polevě. Čokoládu skvěle doplňují oříšky a domácí linecká sušenka. Jinou buchtu v nich ale nehledejte, protože tam žádná není :) 


Dortíky vznikly tak trochu neplánovaně, když jsem si připravila větší množství pařížské, než bylo potřeba. I mistr tesař se někdy utne :) Takže jsem vytáhla silikonovou formu a začala improvizovat. Z mrazáku na mě zamrkaly domácí linecké sušenky upečené před časem jen tak pro strýčka příhodu, v lednici se zase o slovo hlásila lískoořísková pasta. K tomu dostatečně velká (u mě běžná) zásoba čokolády na polevu :) Bylo rozhodnuto. 



Jak už je zmíněno výše, dortíky jsou sestavené v silikonové formě ve tvaru polokoulí a zamražené. Následně jsou pak máčené v oříškové polevě a posazené na lineckou sušenku. Sušenky na tyhle dortíky peču podle receptu na tartaletky, těsto je krásně pevné, zároveň ale křehké a dortíky ho nerozmáčí. Odkaz na recept najdete níže, část mouky můžete pro zpestření nahradit mletými oříšky.  


Linecké sušenky si můžete upéct do zásoby a skladovat v mrazáku. Já si jich obvykle pár udělám společně s tartaletkami. Sušenka může mít stejný průměr jako dortík, ale může být i větší, záleží na každém, co se mu líbí. Sušenka zároveň skvěle slouží jako "tácek", s dortíkem se díky ní dobře manipuluje. 

Oříškovou polevu už z mého blogu znáte, najdete ji v receptu na Čokoládové dortíky s mandlemi. K čokoládě se přidává rostlinný olej, díky kterému je poleva lesklá a tekutá. Součást polevy jsou také nasekané oříšky, ideálně lehce opražené. Můžete si je připravit doma, ale dají se koupit i hotové. 

Čokoládové dortíky s oříškovou polevou (6 ks o průměru 6,5 cm) 

Čokoládový krém: 
250 ml smetany ke šlehání 33% 
80 g hořké čokolády 55-65% 
+ 2 lžíce mascarpone k našlehání 
křupavé kuličky v čokoládě nebo sekané pražené lískové oříšky 

Čokoládu nasekejte na kousky, dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka, aby se čokoláda zcela rozpustila. Nakonec promixujte tyčovým mixérem. Přikryjte folií, tu položte přímo na krém, a dejte vychladit do lednice alespoň na 8 hodin, ideálně přes noc. 
K vychlazenému krému přidejte mascarpone a společně vyšlehejte. Silikonovou formu si položte na tácek a pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku naplňte jednotlivé otvory. Do každého dortíku dejte pár čokokuliček nebo lískových oříšků. Uhlaďte hezky do roviny a dejte zamrazit alespoň na 8 hodin. 

Čokoládová poleva s oříšky: 
75 g mléčné čokolády 35-40%
75 g hořké čokolády 55-60%
35 g slunečnicového oleje
40 g nasekaných pražených oříšků (lískové, arašídy) 

Obě čokolády dejte do misky a v páře nechte za občasného míchání rozpustit. Sundejte z páry, přilijte olej a dobře promíchejte. Nakonec přidejte oříšky. Polevu nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Pro urychlení doporučuji přelít do jiné misky, rychleji se tak ochladí.


Dokončení dortíků
linecká kolečka - podle receptu na tartaletky
lískooříšková pasta (případně burákové máslo, nutela ...)
lískové oříšky na ozdobu

Připravte si linecká kolečka a každé lehce potřete oříškovou pastou. Z mrazáku po jednom vyndejte dortíky, každý namočte do mísy s polevou, pomocí vidliček přetočte a položte na linecké kolečko. Dortíky můžete samozřejmě i polít na mřížce, ale tenhle způsob máčení mi přijde jednodušší :) 
Dortíky ozdobte kousky lískových oříšků nebo dle vlastní fantazie. Poleva se v lednici na dortíku lehce orosí, protože byl zamražený. Nicméně měla by zůstat pevná. 










15 komentářů:

  1. Tak to je telepatie,protože já přesně toto chci udělat.Míšo,ještě že Vás máme!Vypadá to krásně a určitě i tak chutná.Děkuji a pěkný večer.Iva Ž.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, moc děkuji :) pokud máte ráda čokoláda, tak budou určitě chutnat :)

      Vymazat
  2. Dobrý večer Míšo,
    prostě nádhera, úplně cítím tu chuť.
    Díky moc za tu krásu. Zdraví Dáša

    OdpovědětVymazat
  3. Já se taky přidávám - krása, tečou mi sliny, v týdnu je nestihnu, ale o víkendu prostě budou! Díky, Míšo a hezké dny, Milena :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, Míšo,
    jako vždy velmi precizní, smekám. Mě ještě velmi zaujal zákusek umístěný na podnose úplně vlevo. Nebudete na něj taky na svůj blog přidávat recept? Ta horní část je vytvořena v silikonové formě? Díky za inspiraci. Zdraví, Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renato, děkuji :) ano, recept bude i na ten dortík vlevo :) i když hodně podobný už tu na blogu je :) zlákala mě svým tvarem právě ta silikonová forma, ve které je připravený :)

      Vymazat
  5. Dobrý večer paní Míšo,
    chtěla bych vám vyslovit kompliment za váš blog. Toulám se často různými blogy s recepty ale tak senzační jako je ten váš, se tak rychle neuvidí. Nejen ty nádherné sladkosti se ktarých je jedna lákavější než druhá, ale i ty perfektní fotky, člověk by nejraději hned všechno vyzkoušel. No prostě
    klobouk dolů...

    Srdečně zdraví Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlo, zdravím Vás a děkuji za kompliment :) jsem ráda, že se blog líbí a věřím, že i něco vyzkoušíte. Mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  6. Ahoj Míšo, zdravím po dovolené. Tak jsem zkusila tyhle polokulky a super😉všichni žasnou a chválí (a za mě jsou nejlepší ty křehké sušenky namazane marmeladou🤣)
    Kde bychom byli bez Tvých úžasných receptů .. Pa Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, zase dovolená? ty se teda máš :)) díky, čokoláda je vždy zaručený úspěch, jen já bych tam nemusela tu marmeládu :)))

      Vymazat
  7. Já ji nedávala do toho, upekla jsem kolečka samotná do zásoby a nakonec je z větší části snědla namazane marmeladou😅to těsto je totiž skvělé 👍dnes dělám další várku cokopolo na návštěvu..
    Pa L.

    OdpovědětVymazat
  8. Dobry den, vsechny Vase recepty jsou uzasne. Jste moc sikovna! Rada bych dortiky pripravila na oslavu pristi tyden. Mohla bych je nechat zamrazene tyden v mrazaku a teprve pak sestavit? Dekuji za odpoved. Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iveto, zdravím, ano, klidne 1-2 týdny dopředu připravte a pak jen dokončete :)

      Vymazat