neděle 13. května 2018

Tartaletky s citronovou náplni

Pokud jde o sladkosti, jednoznačně u mě vede čokoláda (nebo alespoň vždy vedla). Ať už se jedná o dort, zákusek či zmrzlinu. Nicméně v poslední době zjišťuji, že jí celkem slušně šlape na paty citron :) nenápadně se začíná dostávat do popředí a vytlačuje čokoládu na druhou příčku. No, možná je čas na změnu :) I když u zmrzliny se mu to asi ještě dlouho nepovede :)


Citronové tartaletky na blogu už mám, dokonce dva recepty. Oba jsou skvělé. V obou případech se krém připravuje zvlášť na sporáku a do tartlatek se plní již hotový. V tomto receptu se tartaletky předpečou a dopékají se pak společně s citronovou náplní. Původně jsem měla v plánu udělat velký koláč, tzv. lemon tart, nakonec jsem ale zase skončila u mini verze v podobě tartaletek :) 



Citronové tartaletky (ca. 9-10 ks)


Křehké těsto:
125 g změklého másla
100 g cukru krupice
1 vejce
špetka soli
250 g hladké mouky

Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem a vejcem. Není třeba do pěny, jen aby se suroviny dobře spojily. Přisypte prosátou mouku se solí a při nízkých otáčkách míchejte, až se vytvoří těsto. Překlopte na lehce pomoučněnou plochu a rychle dopracujte. Zabalte do folie a dejte minimálně na 30 minut do lednice vychladit (klidně i přes noc).

Vychlazené těsto rozválejte a vyložte jím jednotlivé formičky. Já jsem použila tartaletky o průměru 10 cm s nepřilnavým povrchem. Těsto lehce vmáčkněte a okraje ořízněte. Dejte alespoň na hodinu do lednice vychladit.
Troubu předehřejte na 170 stupňů. Tartaletky lehce propíchejte vidličkou, naskládejte na plech a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut, až jsou hezky do zlatova. Délka pečení závisí na velikosti formiček a síle těsta. 
Během posledních minut pečení stáhněte teplotu trouby na 130 stupňů a připravte si citronovou náplň. 


Citronová náplň:
4 vejce
135 g cukru krupice
kůra z 1-2 citronů nebo citronový olej
110 ml citronové šťávy (čerstvě vymačkané)
110 ml smetany ke šlehání 33%

Prsty promněte citronovou kůru s cukrem, až se uvolní olej a cukr lehce zvlhne. Pokud použijete citronový olej, tento krok vynechte. 
Přidejte vejce a společně s cukrem prošlehejte. Raději při nižších otáčkách a ne do pěny. Já jsem to trochu podcenila a pěna mi pak zůstala na některých tartaletkách nahoře, takže nebyly žluté, ale bílé :) 
Ke směsi přilijte citronovou šťávu a smetanu. Vše si přelijte do džbánku nebo nádoby s nálevkou. 
Otevřete troubu, plech s tartaletkami vytáhněte a do všech nalijte citronovou náplň. Pozor, směs je hodně tekutá, je potřeba mít plech v rovině. Opatrně zasuňte plech zpět do trouby a nechte péct asi 30-40 minut, až je střed náplně pevný. 
Poměr těsta a citronové náplně je velmi orientační, takže se může stát, že vám trochu náplně zbude nebo naopak na některou tartletku nevystačí. Záleží totiž na velikosti formiček, jejich výšce a hlavně síle těsta. Pokud vám tartaletka zbude bez náplně, vyndejte ji z trouby a už déle nepečte. Pokud Vám zbude náplň, můžete si nalít třeba do silikonového košíčku nebo zapékací misky a dát péct společně s tartaletkami. 
Upečené tartaletky nechte vychladnout, pak dejte do lednice na několik hodin vychladit. Před servírováním můžete ozdobit čerstvým ovocem. 



inspirace z webu http://www.butterbaking.com/

Vytisknout recept

6 komentářů:

  1. Mám to úplně stejně jako ty. Dříve jsem preferovala jedině čokoládové chtě a teď mu zdatně sekunduje citrón. Dokonce jsem už několikrát dala přednost citronové zmrzlině před čokoládovou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, díky, je dobré vědět, že v tom člověk není sám :))) i když s tou zmrzlinou to bude chtít ještě čas :))

      Vymazat
    2. Míšo,tak to jsem ještě nezkoušela,tak na víkend to určitě udělám.Sladké moc nemusím,ale tohle miluji!Myslíte,že na ně mohu dát ještě zapékaný italský sníh,dělám ty Vaše s lemon curd a jsou vynikající.Děkuji,zdravím a přeji krásný den.Iva Ž.

      Vymazat
    3. Ivo, pokud Vám sníh na tartaletkách chutná, tak si ho tam klidně přidejte .) já osobně ho moc nemusím, mám raději jen tak čistě citronové :) pěkný den.

      Vymazat
  2. Jedním slovem ÚŽASNÉ! Dělala sem davku 1,5 na vroubkaty kulaty plech ale těsta by stačilo mín tedy uvedená dávka, ale naplně bylo akorát. Na vrch ještě hořká čokoláda na přání manžela a nevydržel ani dva dny... V těch teplech idealní ...máte tu skvělé recepty ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělé, díky :) s tou čokoládou to zní velmi zajímavě :)

      Vymazat