úterý 29. května 2018

Kynuté šunkovo-sýrové rohlíčky

Takže sladkého už bylo dost, ode dneška jedu ve slaném. Co vy na to? Ne, nebojte, jen vám jedním slaným receptem trochu zpestřím nabídku. Je pravda, že mám sladkého občas až nad hlavu a toužím se zakousnout do něčeho slaného, ale příprava sladkého u mě pořád vítězí :)


Ony vlastně i tyhle rohlíčky vycházejí ze sladkého receptu. Jen jsem si ho trochu upravila a naplnila šunkou a sýrem. Ráda připravuji i slané občerstvení a chtěla jsem něco jiného než oblíbený quiche nebo listové těsto. A protože jsem našla zalíbení v kynutém, volba byla jasná.


Rohlíčky si můžete naplnit dle chuti, přidat oblíbené koření nebo bylinky. Můžete udělat čistě sýrové nebo nakombinovat se šunkou či slaninou. Kynuté těsto se nenechává kynout, takže rohlíčky jsou i rychle hotové. Skvěle chutnají teplé hned po upečení, ale i později, když vychladnou. 


Kynuté šunkovo-sýrové rohlíčky (16 ks): 
300 g hladké mouky 
špetka soli 
100 ml vlažného mléka 
lžička cukru krupice 
20 g čerstvého droždí 
1 žloutek 
100 g zakysané smetany 
50 ml změklého másla 
------------------------------ 
šunka, slanina, plátkový sýr, niva .... 
bílek na potření 
koření, semínka, sůl na posypání 

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem. 
Do vlažného mléka přidejte cukr a čerstvé droždí, nechte vzejít kvásek. 
Prosátou mouku smíchejte se špetkou soli, přidejte kvásek, žloutek a zakysanou smetanu. Začněte zpracovávat těsto, po chvilce přidejte změklé máslo. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které se nenechává kynout. 
Těsto rozdělte na dva bochánky, každý vyválejte na kulatou placku a rozdělte na 8 dílů (jako pizzu). Jednotlivé díly poklaďte pláty šunky, slaniny, můžete přidat kousky sýra, případně bylinky či oblíbené koření. Vše dle vaší chuti. Já jsem zvolila kombinaci slanina/niva a šunka/ementál.



Každý díl zatočte do rohlíčku od kraje ke středu. Pokud budete dávat kousek sýra, jako třeba niva, nejdříve rohy těsta zahněte do středu, aby náplň nevytékala a pak zatočte. Cíp by měl být dole pod rohlíčkem. 
Rohlíčky potřete bílkem, posypte oblíbeným kořením nebo semínky a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-20 minut, až jsou hezky do zlatova. 
Nechte trochu vychladnout a můžete se do nich pustit. Pokud vám nějaký zbude do druhého dne, doporučuji ohřát na sucho v pánvi na sporáku. Servírovat můžete se zeleninou nebo salátem.



6 komentářů:

  1. Určitě brzy vyzkouším.O víkendu jsem pekla podle vás Švarcvaldský dort a měl velký ohlas.Vlaďka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlaďko, díky :) skvělé, že se dort povedl, jen tak dál i s ostatními recepty :)

      Vymazat
  2. U nás doma mě už ženou, když chci upéct něco sladkého :) Takže se občas také uchýlím ke slanému, ale to si beru k ruce hotové listové těsto. Z kynutého jsem ještě naslano nedělala, ale tyhle vypadají k nakousnutí, takže ráda vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to moc dobře znám :) já sama mám teď raději něco slaného :) listové těsto je fajn, bohužel to z obchodu nestojí za nic a na domácí není vždy čas :)

      Vymazat
  3. Dobrý den Míšo, tyhle rohlíčky jsou excelentní...uz jsem je pekla 3x naposledy dneska ráno z dvojité dávky :-P a máte pravdu že do druhého dne nezbydou.... Mějte příjemný zbytek dne. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, děkuji :) to jsem rada, ze i slaný recept se těší oblibě :)

      Vymazat