úterý 8. května 2018

Křehký mandlový koláč

Koláče se u nás pečou různé, tvarohové, makové, ořechové ... tento je mandlový a pochází z Anglie. V originále se jmenuje "bakewell tart", což mě v první chvíli vedlo k mylné domněnce, že to snad znamená "dobře upečený koláč" :) Nicméně pak jsem se dočetla, že je Bakewell malé městečko v Anglii a název pochází odsud :) 


Koláč pro mě není žádnou novinkou, respektive jeho mandlová náplň zvaná "frangipane". Je to směs jemně mletých mandlí, másla, cukru a vajec. Na blogu ji najdete v Mandlovém koláči s hruškamiKromě mandlové náplně je v tomto koláči ještě marmeláda, čímž trochu připomíná linecký koláč. 

Marmeládu doporučuji volit pikantnější, já jsem nakombinovala červený rybíz, maliny a višně. Na koláči je sympatické, že se peče najednou, křehké těsto není třeba předpékat. Koláč je díky mandlové náplni krásně jemný, vláčný a měkký hned po upečení. Nicméně jako většina křehkých koláčů, vydrží několik dní. 


Křehký mandlový koláč (průměr 23 cm)

Křehké těsto:
225 hladké mouky
30 g moučkového cukr
špetka soli
110 g másla
1 žloutek 
1 celé vejce 
citronová kůra 

Změklé máslo prošlehejte společně s cukrem, vejci a citronovou kůrou, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte prosátou mouku se solí a při nízkých otáčkách míchejte, až se začne formovat těsto. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku. 

Těsto zabalte do folie, lehce zmáčkněte do silnější placky a dejte alespoň na 30 minut do lednice. Můžete si ho připravit i den předem.

Připravte si koláčovou formu o průměru 23 cm, použila jsem keramickou, kterou není třeba vymazávat. Krásné koláčové formy naleznete třeba na chefshop.cz nebo bonami.cz 
Vychlazené těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše nebo mezi dvěma foliemi do kruhu o velikosti trochu větší, než je forma. Těsto přeneste do formy, dobře vmáčkněte a upravte okraje. Dejte na 15 minut do mrazáku, než si připravíte mandlovou náplň.
Troubu předehřejte na 180 stupňů, zapněte horký vzduch. 



Mandlová náplň:
125 g změklého másla
125 g cukru krupice
3 vejce
125 g mandlové mouky (jemně mleté loupané mandle)
30 g hladké mouky
mandlový extrakt (nemusí být)
+ malá sklenička rybízové, malinové nebo višňové marmelády
+ mandlové lupínky na posypání

Změklé máslo vyšlehejte s cukrem, pak po jednom zašlehejte vejce. Přidejte mouku a mleté mandle a krátce prošlehejte. Můžete přidat pár kapek mandlového extraktu.
Vyndejte formu s připraveným těstem z mrazáku a po celé ploše koláče rozetřete marmeládu. Na ni rovnoměrně navršte mandlový krém a uhlaďte do roviny. Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů (horkovzduch) na 20 minut, pak koláč posypte plátky mandlí a pečte dalších 10-15 minut. Pokud vám koláč příliš rychle hnědne, přikryjte ho pečícím papírem. 
Po upečení nechte vychladnout ve formě, před servírováním lehce pocukrujte. Skvěle chutná již v den upečení, ale i další dny, kdy se těsto příjemně rozleží a chutě propojí. 



inspirace z webu http://www.sweetsadiesbaking.com/

Vytisknout recept



5 komentářů:

  1. Hmm vypadá skvěle ,jistě tak i chutná.H.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den Mišo, právě jsem z trouby vyndala tento famózní koláč a kluci už mi tady brousí kolem, kdy prý vystydne;-) chystala jsem se na šlehačkovou bábovku, ale když jste ráno zverejnila tohle, pustila jsem se do něj... Jinak jablečne košíčky už jsem dělala několikrát a bemaji chybu.... ostatně jako vše tady:-) mockrát děkuji za recepty a přeji hezký zbytek dne. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zdravím a smekám před Vaší rychlostí :)) doufám, že koláč chutnal a že si kluci nespálily pusy :) Díky za Vaši přízeň i důvěru v mé recepty, moc si toho vážím. Míša

      Vymazat
  3. Míšo, co vám mám říct, přes půl koláče je pryč a chutná bajecne:-)))) jako vždy. Hezký večer. Hanka

    OdpovědětVymazat