středa 23. května 2018

Jahodové košíčky

Jahodová sezóna se pomalu blíží, tak by se mohl hodit recept na něco jahodového. I když je pravda, že tyhle košíčky si můžete ozdobit i jiným ovocem, nejen jahodami. Košíčky jsou z křehkého těsta, plněné vanilkovým krémem a ve spojení s jahodami chutnají vážně skvěle. 


Košíčky jsem upekla v muffinové formě, abych tak rozšířila její využítí, ale klidně použijte formičky na klasické košíčky nebo tartaletky. Nicméně čím menší, tím lepší, jsou to pak takové roztomilé jednohubky :)


Křehké těsto na košíčky: 
140 g másla 
70 g moučkového cukru 
60 g žloutků (2 - 3 žloutky) 
210 g hladké mouky 
citronová kůra (citronový olej
špetka soli 

Změklé máslo prošlehejte společně s cukrem a žloutky. Není třeba do pěny, jen aby se suroviny dobře spojily. Přidejte prosátou mouku se solí, citronovou kůru a při nízkých otáčkách míchejte, až se vytvoří těsto. Překlopte na lehce pomoučněnou plochu a rychle dopracujte. Zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu do lednice vychladit (klidně i přes noc). 

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formu na muffiny, použít můžete i formičky na košíčky nebo tartaletky. Množství těsta vystačí asi na 20-22 muffinových košíčků. Já jsem těsto rozdělila do 12 košíčků v muffinové formě a 6 tartaletek

Dále budete potřebovat luštěniny na slepé pečení a papírové košíčky na cupcakes nebo kousky pečícího papíru.


Vychlazené těsto rozválejte, vykrojte kolečka a vyložte jimi muffinovou formu. Kolečka je potřeba vykrojit větší, než je průměr otvorů ve formě, aby vytvořila i okraje košíčků. Těsto lehce vmáčkněte do formy a upravte. Na těsto položte kousek pečícího papíru nebo papírový košíček na cupcakes a nasypte suché luštěniny. Díky tomu si košíček zachová svůj tvar a nevyběhne do výšky. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 - 15 minut, až jsou košíčky krásně do zlatova. Délka pečení závisí na velikosti formiček a síle těsta.  

Košíčky nechte chvilku vychladnout, sundejte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte. Po úplném vychladnutí je můžete plnit krémem nebo uschovat na později do mrazáku.

Vanilkový krém:
280 ml mléka
2 žloutky
50 g cukru krupice
1 sáček vanilkového pudingu
1 lžička vanilkového extraktu/cukru nebo vanilkový lusk
40 g másla
citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje

Trochu mléka odlijte do hrnku, rozmíchejte v něm pudingový prášek a rozšlehejte žloutky. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu. Přilijte trochu horkého mléka do hrnečku s pudingem a žloutky a promíchejte. Pak vlijte zpět do hrnce a za stálého míchaní nechte chvilku povařit.
Odstavte a vmíchejte cukr, citronovou kůru, následně i máslo a dobře promícháme. Přelijte do mísy a zakryjte folií. Tu položte přímo na horký puding, nebude se tak na folii srážet voda. Dejte chladit do lednice nejlépe přes noc. 



Dokončení 
čerstvé jahody
meruňková marmeláda
čerstvá meduňka nebo máta na ozdobu

Vychlazený krém našlehejte do krémova a naplňte s ním košíčky. Nožem hezky uhlaďte do roviny. 
Jahody nakrájejte na plátky nebo menší kousky a rozložte na košíčky. 
Asi lžíci meruňkové marmelády dejte do misky, přidejte lžičku vody a dejte společně ohřát do mikrovlnné trouby. Promíchejte a ještě horkou směsí jahody potřete. Pokud vám směs v misce rychle chladne, klidně ji zase trochu prohřejte. Meruňková glazura udrží jahody hezky lesklé a svěží. No a pokud nemáte štěstí na zrovna sladké, tak je i příjemně osladí.
Košíčky dejte do lednice a nechte do druhého dne rozležet. Před servírováním můžete ozdobit lístky čerstvé meduňky nebo máty.



recept na křehké těsto z kurzu www.olakala.cz

Vytisknout recept



13 komentářů:

  1. Dobrý den, vypadají lákavě. Zajímalo by mě,zda jsou takové košícky měkké-zda se dají konzumovat dezertní vidličkou aniž bych s nimi na talíři zápasila? Nebo spíše do ruky a ust? Děkuji. Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, zdravím, ano, tohle těsto je skvělé, dělám z něj tartaletky :) je pevné, zároveň ale křehké a do druhého dne krásně zvláční. Nicméně nerozmáčí se a drží tvar :) jíst doporučuji raději rukou, ale vidličkou to jistě půjde :) vyzkoušejte a uvidíte.

      Vymazat
  2. Dobrý večer Míšo, opět nádhera:-) o víkendu se do nich pustím... Výborné je i těsto na jablečné košíčky (z goldesy Lidl), to u nás kluci milují... Diky za další skvělý a budeme se těšit na další;-) hezký večer a ať se vám daří. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, děkuji :) dnes jsem koupila už české jahody, tak s těmi to bude ještě lepší :) pěkný víkend.

      Vymazat
  3. Looks soooo delicious! I think I need some strawberry cakes.
    Happy happ day
    Elisabeth

    OdpovědětVymazat
  4. Pekla jsem na včerejší grilovačku a byly naprosto luxusni! Dekuji za skvělý recept! Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,Mílo,recept opět perfektně popsaný,tak to byla radost péct.Jenom škoda,že tak rychle zmizely.Byly totiž naprosto skvělé,takže se těším na další recepty.Zdravím.Iva Ž.

      Vymazat
    2. Šárko i Ivo, děvčata moc děkuji :) jsem ráda, že chutnalo :)

      Vymazat
  5. Krásné :) Jindra

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den Milo, košíčky vypadají úžasně chystám se na ně o víkendu. Pekla jsem podle vašeho receptu narozeninový ovocný dort a pro velky úspěch budu péct další. Byl opravdu delikatesní a hlavně osvěžující. Moc rada pecu podle vašich receptu vzdy se povedou a hlavne všem chutná. S pozdravem Eva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, moc díky za komentář, jsem ráda, že se recepty líbí a s úspěchem podle nich pečete :) české jahody budou na košíčky perfektní :)

      Vymazat