neděle 29. dubna 2018

Sněhové pusinky

Poslední dobou si často píšete o recept na sněhové pusinky, tak přikládám ten svůj. Nečekejte nic převratného, žádná tajná ingredience ani speciální postup, prostě jen bílky a cukr :) A samozřejmě pořádný šlehač či robot, protože se šlehá hodně dlouho. Poměrně dlouhá je i doba pečení, někdo by řekl spíše sušení, ale to už k pusinkách prostě patří. 


Sama o pusinky moc nestojím, ale krásně se s nimi zdobí dorty, řezy či malé dezerty. Za pomoci různých špiček můžete vytvořit rozličné tvary, nejen klasické hladké pusinky. Sníh se dobře barví, nejlépe vypadají světlé pastelové odstíny. Pusinky se dají poměrně snadno uchovat v uzavřené dóze při pokojové teplotě, určitě nepatří do lednice. Pokud je použijete na zdobení, doporučuji dávat na dezerty až pár hodin před servírováním, aby nezvlhly. 


Receptů jsem si prošla hodně, některé jsou obohacené o škrob či vinný kámen, některé používají kombinaci krupicového a moučkového cukru. Liší se i postupy, někdo šlehá v páře, někdo zahřívá bílky či samotný cukr. Vyzkoušela jsem samozřejmě více způsobů, ale nejvíce se mi osvědčilo jen "obyčejné" šlehání bílků za postupného přidávání cukru. 


Níže uvedená dávka stačí ca. na jeden plech pusinek, klidně si ale dávku zdvojnásobte nebo přizpůsobte množství bílků, které máte k dispozici. Je to jednoduché, na jeden díl bílků potřebujete dva díly cukru. 

Sněhové pusinky (ca. jeden plech):
60 g bílků, pokojové teploty (ca. 2 bílky)
120 g cukru krupice
špetka soli

Troubu předehřejte na 100 stupňů, plech vyložte pečícím papírem. 
Bílky dejte do mísy, přidejte špetku soli a začněte šlehat na nižší až střední otáčky. Až se vytvoří bílá pěna, začněte po částech zašlehávat cukr. Než přidáte další, vždy nechte předchozí cukr dobře zašlehat. Když je cukr celý zapracovaný, zvyšte otáčky na maximum a šlehejte několik minut, až je sníh hezky lesklý a cukr co nejvíce rozpuštěný. Vždy mi zůstanou trochu patrné krystalky, ale v troubě se to srovná. Každopádně to chce šlehat opravdu vytrvale, lepší je na to kuchyňský robot, než jen ruční šlehač. 
Sníh je díky velkému množství cukru takový táhlý, lepivý. Pokud chcete pusinky barevné, přidejte před koncem šlehání trochu barvy. Raději zpočátku méně, aby nebyly pusinky příliš tmavé. V případě potřeby můžete barvu přidat. 
Sníh si přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a na plech vyložený pečícím papírem nastříhejte pusinky či jiné tvary. Můžete použít různé druhy špiček a získat tak pusinky rozličných tvarů. Nemusíte zůstat jen u pusinek, hezky vypadají kolečka, různá esíčka či číslice.


Nastříkané pusinky dejte péct do vyhřáté trouby na hodinu až hodinu a půl podle velikosti pusinek. Během pečení troubu několikrát otevřete, aby odešla vlhkost a pusinky nepraskaly. Na konec troubu vypněte a nechte pusinky v troubě vychladnout. 
Pusinky skladujte v uzavřené dóze při pokojové teplotě. Na dezerty je použijte až pár hodin před servírováním, aby příliš nezvlhly.  

22 komentářů:

  1. Dobrý den Míšo, to je až neuvěřitelné, jak funguje telepatie na dálku:-) včera jsem potřebovala recept na pusinky a vy recept vlozite na blog.... Samozřejmě recepty ruzne mám, ale pokaždé mi pusinky divně zežloutly a vy máte nádherně bílé... Mockrát děkuji a zase se budu těšit na další perfektní recept. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zdravím :) jojo to tak někdy bývá, ale recept jsem slibovala už dlouho, tak snad se Vám povedou :)

      Vymazat
  2. Dobrý večer,Míšo. Tak jsem se dočkala :). Na pusinkách jsem vyrostla,ale neměla jsem odvahu s vracet. K původnímu receptu,pockala jsem si na ty nejlepší z nejlepších :). Děkuji za tento bonus ,zase nudu mít co zkoušet ;). Hezký 1.kveten přeji. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, zdravím Vás a doufám, že recept nezklame, je to jeden z mnoha, ale mě se osvědčil. I když musím říct, že je mám spíš jen na parádu, než na jídlo :)) mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  3. Dobrý večer Míšo,
    moc zdravím a mám prosbu, pusinky jsou super, ale mě zaujala poleva na dortu, která je z bílé čokolády. Poradíte prosím jak na ni? Děkuji Dáša
    PS: O tom, že Vás obdivuju a vždycky čekám na nový příspěvek, už ani nepíšu:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, zdravím a děkuji :) ano, poleva je z bílé čokolády, smetany, kakaového másla a trochu bílé barvy, vše tak nějak od oka :)

      Vymazat
  4. Díky za recept, zrovna nedávno jsem dumala, že máte ty pusinky tak krásné, ono asi bude rukama, že :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) spíš to chce jen trpělivost při šlehání a pořádnou zdobící špičku :)

      Vymazat
  5. Dobrý den, mohu se zeptat na teplo pečení pusinek?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pusinky se pečou při 100 stupních, je to uvedeno v receptu :)

      Vymazat
  6. Krásné a efektní zdobení a jeste me zaujal krem na dorte - ruzovy, hledala jsem ho ve Vasich receptech a nenalezla. Prozradite nam u jakeho receptu ho najdeme? Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, děkuji :) tento dort v receptech nemám, ale dort je obmazaný sněhovým máslovým krémem (ten na blogu najdete) s kapkou růžové barvy :)

      Vymazat
  7. Dobrý den, taky mám dotazek k polevě z bílé čokolády(arabesque)... zkoušela jsem se šlehačkou a úplně se zdrcla. Kakaové máslo nemám ... může být problém právě v tom máslu...jeho nedostatku???Nebo to chce nějaký speciální poměr nebo teplotu??? Děkuji pěkně za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, jaký jste dala poměr smetany a čokolády? Nespálila se Vám čokoláda? Přidávala jste barvu? Jakou? :)

      Vymazat
    2. Čokolády jsem dala 100g, smetany menší půlku 210g kelímku. Čokoládu rozehřívání nad párou.Čokoladu jsem rozpustila přidala smetanu. Barvu nepoužívám.

      Vymazat
    3. U bílé čokolády se obvykle dává poměr 3:1, tj. na tři díly čokolády jen jeden díly smetany :) a smetanu jste přidala studenou? správně musí být horká, a byla to smetana ke šlehání min. 33% ?

      Vymazat
  8. Aha...smetana byla sice 33 procentní, ale za to studená...vyzkouším tedy s horkou. A ten kokosový tuk je nutný? Lze nahradit obyčejným....teď mě asi ukamenujete 😁😁😁 ...ten poměr 3:1 to tedy asi moc nenaředí. V jaké fázi potom ten tuk přidávat. Děkuju moc za neúnavné odpovědi...jste nejlepší 😘😘😘

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proto se Vám to srazilo :) smetanu je potřeba zahřát. Přidává se kakaové máslo, ne kosový tuk :) není to nutné, jen to polevu více naředí a lépe pak tuhne. Dává se rozpustit rovnou s čokoládou. Ale jak říkám, jde to i bez toho :)

      Vymazat
  9. Dobrý den milá Míšo, klaním se, smekám, prostě konečně první recept, se kterým se mi pusinky povedly. Opravu moc děkuji, jste cukrářská bohyně (minimálně ta má!) :)
    Měla bych prosím jeden dotaz, nevíte jak se jmenují typy špiček, se kterými tvoříte pusinky zachycené na třetí fotografii odshora (bílé a bíložluté)? Moc by mi to pomohlo při výběru. Děkuij a přeji spoustu cukrářské radosti :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlo, díky, tak to mě moc těší :) bílé pusinky jsou dělané hladkou trubičkou, ty žluté pak řezanou otevřenou (taková zubatá), někde ji mají pod názvem francouzská hvězda :)

      Vymazat
  10. Dobrý den, zkoušela jsem pusinky jak bílé, tak s proužkem barvy, úžasné, chuťově akorát. Jen mi na vzduchu rychle zvlhly. Cca po 30 minutách byly lepkavé. Málo jsem sušila ( 70 min/100 C ) , nebo je to normální? Díky za radu. Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, pusinky by určitě neměly být lepkavé, v uzavřené krabici vydrží i týdny. Zkuste příště delší dobu sušit, ono hodně záleží na velikosti jednotlivých kousků :)

      Vymazat