pondělí 23. dubna 2018

Malinové řezy

Malinové řezy jsem "otestovala" na svatební hostině, u kolegů v práci a do třetice na kurzu mini dortíků. A protože měly u všech velký úspěch, nastal čas zařadit recept i na blog :) I když musím přiznat, že tak velkým schvalovacím procesem obvykle mé recepty neprochází, buď se povedou a chutnají hned na poprvé nebo nemají šanci :)


Základem řezů je piškotový plát promazaný smetanovým krémem a hustě proložený čerstvými  malinami, horní vrstva krému je pak obohacena o malinové pyré. Cukrem jsem poměrně šetřila, takže příjemně vynikne lehká nakyslost a pikantnost malin. Přestože nepatřím k milovníkům ovocných krémů, tak tyhle řezy zachutnaly i mě :) 



Příprava není nijak složitá a pokud si připravíte den předem malinové pyré, vše ostatní zvládnete během krátké doby. Malinové pyré do krému by mělo být hezky husté, hodně koncentrované, aby vynikla chuť malin. Já ho obvykle sladím jen málo, ale samozřejmě  záleží na kvalitě a chuti malin, ze kterého pyré připravujete. 


Malinové řezy (ca. 15 kousků)

Piškotový plát: 
4 vejce, odděleně (velikost M) 
90 g cukru krupice 
100 g hladké mouky 
citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje 

Troubu předehřejte na 195 stupňů, velký plech cca 40 x 30 cm vyložte pečícím papírem. 
Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a citronem do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte stěrkou prosátou mouku. 
Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 8-10 minut. Po upečení plát sejměte z plechu a otočte na čistou utěrku nebo arch pečícího papíru hustě posypaný moučkovým cukrem. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte. 

Smetanový krém: 
200 g mascarpone 
200 g smetany ke šlehání min. 33% 
1-2 lžíce cukru krupice (případně více dle chuti)
čerstvé maliny (ca. 150 - 200 g)

Mascarpone vyšlehejte společně s cukrem a smetanou do krému. 

Vychladlý plát rozřízněte na dvě poloviny. První polovinu položte na tác a rovnoměrně ji potřete asi polovinou smetanového krému. Do krému vmáčkněte po celé ploše čerstvé maliny. Potřete zbytkem smetanového krému a uhlaďte hezky do roviny. Přiklopte druhou polovinou plátu a lehce přimáčkněte. Dejte do lednice, než si připravíte malinový krém. 


Malinový krém:
150 g mascarpone
150 g smetany ke šlehání min. 33%
50 g malinového pyré* + trochu na potření piškotového plátu
cukru dle chuti

Mascarpone vyšlehejte společně se smetanou, cukrem a malinovým pyré (50g) do krému.  Vyndejte z lednice pláty promazané smetanovým krémem, vrchní plát potřete trochou malinového pyré a rozetřete po celé ploše malinový krém. Dejte do lednice vychladit, ideálně do druhého dne. 

Před krájením dejte celý řez asi na hodinu do mrazáku (možná bude stačit i méně), bude se pak lépe krájet a řezy budou hezky hladké. Krájejte ostrým, hladkým nožem, po každém řezu nůž otřete. Já jsem krájela čtverce o rozměru ca. 5 x 5 cm
Jednotlivé řezy ozdobte čerstvými malinami, můžete přidat sněhovou pusinku a čerstvou meduňku. 

*Malinové pyré připravíte jednoduše z mražených malin, které krátce povařte s malým množstvím vody a cukru. Ještě teplé propasírujte přes sítko, vraťte zpátky do kastrůlku a nechte chvilku povařit, aby pyré zhoustlo a odpařila se nadbytečná voda. Před použitím dejte vychladit. 

25 komentářů:

  1. Míšo,moc Vás zdravím a těší mě,že se můžu opět kochat dalším vašim příspěvkem,moc mi chybělo to pečení na tutovku.Jako vždy to máte skvěle vychytáno a o víkendu určitě upeču.Mějte se krásně.Iva Žemlíková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, zdravím Vás a moc děkuji za komentář i stálou podporu a přízeň. Řezy zkuste, jsou moc dobré. Pěkný den. Míša

      Vymazat
  2. ..také jsem už netrpělivě vyhlížela nový recept!:-) ..a opět to vypadá nádherně! koupím maliny a upeču!;-) ..díky za nový recept a budu se těšit na další laskominu!:-) ..Vaše recepty na dezerty totiž nezklamou a jsou úžasný! ..s pozdravem Jaru*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru, zdravím a děkuji :) ano, dala jsem si trochu na čas, ale jak se venku udělalo hezky, tak mě to nějak táhlo ven, na pečení nebyl čas :) mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  3. ...jéééé, no tak tomu rozumím - taky máme zahradu a to počasí teď bylo přímo ukázkové!:-) ..ale víte jak - ke kávě ven po práci je potřeba nějaká dobrota:-) i když u Vás je z čeho vybírat celoročně:-) ..mějte se krásně venku i v kuchyni:-) Jaru* ps: a vážně se už těším na Váš další recept!

    OdpovědětVymazat
  4. Dobry den,rezy vypadaji luxusne:-)Myslite,ze bych mohla dat do kremu misto mascarpone tvaroh?Dekuji ,Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, díky :) obávám se, že tvaroh není v tomto receptu vhodnou alternativou. Obsahuje hodně vody a když ho vyšleháte se smetanou, nebude držet tvar. Navíc chuťově mi k malinám lépe pasuje to mascarpone :)

      Vymazat
    2. Dobře,děkuji za odpověď.

      Vymazat
  5. Zase luxusní záležitost! Jak budou maliny, určitě vyzkouším. Míšo, dost často zdobíte pusinkami, jak to děláte, že je máte tak krásně bílé? Přeji pěkný večer a těším se na další dobroty. Zdravím Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, zdravím Vás a děkuji :) pusinky peču na 100 stupňů, bez horkého vzduchu, pak zůstanou obvykle hezky bílé :)

      Vymazat
  6. Moc prosím, je někde recept na ty čokoládové řezy, které jsou na posledním obrázku? Jinak od vyzkoušení a úspěchu se svatebními koláčky podle Vašeho receptu, jsem Vaší pravidelnou čtenářkou a již jsem vyzkoušela spoustu Vašich uvedených receptů vždy s úspěchem. Jinak, aby pusinky zůstaly bílé, přidávám při šlehání lžíci kukuřičného škrobu - a to je peču při horkovzduchu. Kdysi jsem se k tomu dostala při pořadu v televizi Paprika. Peču tak i dort Pavlova. Vaše věrná čtenářka Irena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ireno, zdravím Vás a děkuji :) jsem ráda, že recepty fungují. Vím, že se v některých receptech přidává škrob, já dělám jen čistě cukr a bílky. Ale díky za tip, třeba někdo využije :)
      Recept na čokoládové řezy na blogu najdete pod názvem Čokoládové dortíky s mandlemi - za sebe mohu vřele doporučit :)

      Vymazat
    2. Míšo, moc děkuji. Na ten recept, vlastně z letošního roku, jsem nějak zapomněla - no věkem na to mám už nárok. Takže děkuji a vyzkouším, co nejdříve. S pozdravem Irena

      Vymazat
  7. Dobry den Miso,Vase recepty jsou zkratka výzva 😀Uz jsem se strašně těšila na Váš další receptik a fotecku, ktera je taak motivující.Recepty,ktere jsem od Vas vyzkousela jsou skvele a vzdy se po nich strašně rychle zaprasi.Rada bych se zeptala,zda na Vasem blogu najdu ty snehove pusinky,kterymi rezy zdobite.Děkuji za odpoved a preji Vam krasne dny.s pozdravem Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, zdravím Vás a moc děkuji za milý komentář :) recept na pusinky na blogu nemám, ale snad časem přidám :) mějte se fajnově. Míša

      Vymazat
  8. Zdravím, chci se zeptat jestli mohu použít místo čerstvých malin, maliny mražené, které jsem si loni nasbírala v lese. Jsou sice drobné, ale chuťově luxusní. Nebo myslíte, že by obsahovaly vodu a ta by to rozmačela?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zdravím Vás, s tím mraženým ovocem je to těžké, já osobně mám obavu ho do dortů bez želatiny dávat. Zase je pravda, že maliny jsou malé, obsahují poměrně málo vody a pokud byste je dala přímo na korpus a teprve až pak na ně krém, tak by to mohlo fungovat :) případná voda by se vsákla do těsta :) dejte vědět, zda se povedlo :)

      Vymazat
  9. Krása střídá nádheru a mně se sbíhají sliny! To je skvost. Jste neskutečná! Myslíte, že mohu použít malinový krém i do dortu a jeho obmazání?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) ano, malinový krém můžete použít i do dortu či na zdobení cupcakes :)

      Vymazat
  10. Řezy se povedly a všichni si na nich pochutnali. Maliny jsem nechala rozmrazit(trochu šťávy, co v nich byla jsem slila a vypila). Udělala jsem to jak jste poradila. Pěkne se krájely a vypadali moc hezky. Sladké akorát. Děkuji za radu. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, díky za zprávu, tak to je fajn, že se řezy povedly i s mraženými malinami :) určitě tip pro někoho dalšího :) děkuji a pěkný víkend.

      Vymazat
  11. Dobrý den, mohu Vás poprosit o informaci, kolik gramů mražených malin mám použít na malinové pyré? Děkuji za informaci Pavla T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlo, zkuste ca. 100 g malin :) ale je to jen orientačně, hodně záleží na kvalitě ovoce a také trpělivosti, jak dlouho vydržíte pasírovat :)

      Vymazat
  12. Prosím, jak dlouho vydrží ta sněhová pusinka takhle krásná?
    Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dávám pusinky na řezy až před servírováním, ale pár hodin bez úhony určitě vydrží :)

      Vymazat