pondělí 30. dubna 2018

Citronový stékaný dort

Ano, další dort v pořadí :) Když já ty dorty tak ráda peču a zvláště pokud mám trochu volnou ruku. A stékané jsou teď mým favoritem. Je mi jasné, že se časem určitě okoukají, až někdo vymyslí zase něco nového, ale do té doby jich ode mě určitě ještě pár uvidíte. Tedy za předpokladu, že bude nějaký zájemce o dort :)  


V tomto případě jsem byla moc ráda, že se oslavenec nedržel klasiky a vybral si jako náplň citronový krém. Jednak chutná vážně skvěle a hlavně mám tak možnost podělit se s vámi zase o nový recept. A protože je citron žlutý, snažila jsem i celý dort tak nějak ladit do žluté. I když z ovocem jsem byla tak trochu na vážkách, než mě napadla mochyně :) 


Tyhle typy dortů se obvykle dělají menší, vypadají tak určitě lépe než velká kola od vozu. Nicméně jsou zase vyšší, než klasické dorty, takže pár strávníků s nimi určitě zasytíte. Jak už z mých receptů víte, přípravu dortu je dobré rozdělit do několika dnů, aby se dort patřičně rozležel a hlavně aby na sebe jednotlivé kroky dobře navazovaly. 


Jako první doporučuji upéct korpusy a připravit si citronový krém. Následně pak dort naplnit a teprve s odstupem několika hodin celý obmazat a dokončit. 

Vanilkový korpus (průměr 16-17 cm):
5 menších vajec, bílky a žloutky odděleně
120 g cukru krupice
130 g hladké mouky 
1 lžíce vanilkového cukru 
citronová kůra/citronový olej
35 g rostlinného oleje 

Troubu předehřejte na 170 stupňů, připravte si dvě formy o průměru 16-17 cm. Dna vyložte pečícím papírem. Pokud používáte jen ráfky bez dna, stačí je položit na plech vyložený papírem. 
Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. Žloutky vyšlehejte s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Obě hmoty lehce spojte, přidejte prosátou mouku ve 2-3 dávkách a nakonec olej. Míchejte pouze stěrkou, nikoliv šlehačem. 
Těsto rozdělte do obou forem a dejte péct do vyhřáté trouby na 20 minut. Pak snižte teplotu na 150 stupňů a dopékejte, až je korpus upečený. Zjistíte pomocí špejle. 
Korpusy nechte chvilku vychladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku. 
Pokud nebudete hned plnit, zabalte do folie a dejte do chladu. Doporučuji upéct den předem, korpus přes noc krásně zvláční.


Citronový krém (lemon curd)
Připravte si dvě dávky citronového krému podle receptu, který najdete u mě na blogu. Jedna dávka přijde do smetanového krému, kterým se bude dort plnit. Druhá pak do sněhového máslového krému, kterým se bude dort obmazávat. Obě dávky krému si připravte samozřejmě najednou. Nicméně než si pak celé množství citronového krému rozdělíte na poloviny, dejte si malé množství stranou (asi dvě lžíce) na promazání jednotlivých plátů.

Smetanový citronový krém:
250 g mascarpone
250 g smetany ke šlehání 33%
1 dávka citronového krému - viz. info výše
cukr dle chuti, ca. 50 g

Všechny suroviny dejte do mísy a společně vyšlehejte do krému. Šlehejte při nižších až středních otáčkách, raději pomalu a déle. Ke konci zvláště opatrně, abyste krém nepřešlehali.

Sestavení dortu
Oba korpusy jednou vodorovně prokrojte, vzniknou vám tak čtyři pláty. Pokud je potřeba, seřízněte vršky hezky do roviny.
Na tác položte první plát a lehce mázněte citronovým krémem, který jste si dali stranou. Stačí jen tenká vrstva, krém vetřete do korpusu. Na plát naneste část smetanového citronového krému, hezky rozetřete a přiklopte druhým plátem, lehce přimáčkněte. Postup opakujte, stejně tak i s dalším plátem. Dort zakončete čtvrtým plátem, také lehce přimáčkněte. Dort obmažte slabou vrstvou krému po bocích i nahoře a dejte do lednice na několik hodin vychladit, ideálně do druhého dne.


Citronový máslový krém:
1 dávka sněhového máslového krému dle receptu na blogu
1 dávka citronového krému - viz. info výše

Sněhový krém připravte dle receptu na blogu, ke konci pak po částech zašlehejte citronový krém. Krém by neměl být moc pevný, tuhý, aby se s ním dobře dort obmazával. Pokud ho máte hodně tuhý, část krému odeberte a nechte trochu "povolit" v mikrovlnné troubě. Následně pak zašlehejte do zbytku.

Krém naneste v silnější vrstvě nožem nebo sáčkem po celém obvodu dortu. Dlouhým rovným nožem nebo nerezovou stěrkou krém uhlaďte do roviny. Nejlépe to jde, pokud máte dort na točně a dortem si při uhlazování otáčíte. Naneste krém i na vršek dortu a nožem uhlaďte do roviny. Doporučuji uhlazovat od kraje ke středu. Množství krému je orientační, záleží, jak silnou vrstvu na dort dáte. Zbytek krému můžete použít na naplnění markonek, lze i zamrazit. 
Obmazaný dort dejte do lednice ztuhnout, stačí na hodinu až dvě, než budete zdobit polevou. 

Čokoládová poleva*:
100 g čokolády 50-60%
100 g smetany ke šlehání 33%

Čokoládu dejte do misky, zalijte horkou smetanou a nechte chvilku odstát. Pak stěrkou vymíchejte do hladka. Polevu nechte zchladnout a mírně zhoustnout. Pak pomocí lžičky nebo cukrářským sáčkem nanášejte na kraj vychlazeného dortu. 
Pokud vám poleva po dortu příliš rychle stéká, nechte ji ještě trochu zhoustnout. V opačném případě, je-li příliš hustá, je potřeba ji opatrně zahřát. Množství polevy je orientační, zbylou můžete uchovat v lednici pro další použití.

Ještě než poleva zcela zatuhne, ozdobte dort dle vlastní fantazie. Já jsem použila markonky, sněhové pusinky a čerstvé ovoce. 

*Já jsem na tento dort použila zrcadlovou čokoládou polevu, která je trochu náročnější na přípravu a používá se převážně na mražené dortíky. Recept na ni na mém blogu také najdete (např. tady), nicméně si myslím, že výše uvedená poleva je plně dostačující :) 






14 komentářů:

  1. Tak Míšo,Vy už zase jedete,my se máme!Včera pusinky,dnes takový luxusní dort.Mám na Vás 2 otázky-když dělám 20,tak ze 6 vajec? A pochopila jsem správně,že to jsou 2dávky lemon curd tj.2+2 žloutky?Na sobotu musím upéct dort,tak to určitě vyzkouším.Dám Vám vědět,jak to dopadlo.Mějte se krásně.Iva Ž.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, zdravím Vás :) jojo spláchla jsem dvě mouchy jednou ranou :) Ano, myslím, že navýšení o jedno vajíčko a k tomu vše potřebné by mělo stačit. A chápete to správně, lemon curd připravit ze 4 žloutků :) Už se těším na Vaše provedení, určitě to bude super :) pěkný první máj.

      Vymazat
  2. Nevím, co miluji víc, Míšo - jestli ty Vaše malé dortíčky, nebo tyhle větší krasavce...asi obojí. Tohle je zase luxus a krása! Děkuji, že nás pořád inspirujete a užijte si hezky 1. máj, Milena :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, moc a moc děkuji jako vždy za milý komentář :) díky za přízeň a hezké květnové dny. Míša

      Vymazat
  3. Dobrý večer, mám dotaz-opavdu muzu pouzit do korpusu- Essential oil zitrone od Justu.. Dekuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem před lety začala olej Just používat, výrobce uváděl, že je vhodný i do pečení, ke zvýraznění pokrmů, do čaje ... teď nedávno jsem zjistila, že by se neměl používat vnitřně :) používám ho již roky a myslím, že dvě tři kapky do bábovky nebo koláče je menší zlo, než chemicky ošetřený citron :) každopádně rozhodnutí, zda ho použijete, je na Vás.

      Vymazat
  4. Dobrý den, jak docílit tak krásně "steklé" polevy, aby se pramínky zastavily ještě na dortu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, je to uvedeno v popisu u receptu :) poleva nesmí být moc tekutá.

      Vymazat
    2. Dobrý den, Mílo,mám ještě jeden dotaz,nebo dva.Myslíte,že by se dovnitř hodily i plátky jahod?Musím udělat do soboty dort a chtěla bych už konečně zkusit ty čerstvé květy,vlastně lupínky.Myslíte,že je mám nějak ošetřit,např.dát do ledové vody ať vydrží?Mooc děkuji a zdravím.Iva Ž.

      Vymazat
    3. Ivo, zdravím, jahody nebo maliny by se do dortu určitě hodily, takže klidně přidejte :) bohužel s jedlými květy ani plátky nemám zkušenost na dort, takže v tom Vám asi moc neporadím. Jen pozor, aby byly jedlé a chemicky neošetřené :) zdraví. Míša

      Vymazat
  5. Dobrý den. Myslíte, že by citrónový máslový krém rozpustil potahovku (falešný marcipán), kdybych dort potáhla?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezo, ano, tento krém můžete použít i pod potahovku. Jakmile je v krému máslo, mělo by to být ok :)

      Vymazat
  6. Dobrý den, pokud dort ozdobím večer makronkami, vydrží mi makronky do druhého dne, nerozmočí se? Díky moc, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, zdravím, dort je obmazaný máslový krémem a navíc je nahoře poleva, takže makronky bez obav určitě vydrží :)

      Vymazat