úterý 6. března 2018

Ořechová bábovka

Také máte rádi sladké snídaně? Nebo si dopřejete kousek sladkého spíš k odpolední kávě? Já můžu oboje :) ke snídani mám ráda "kus buchty", odpoledne nepohrdnu nějakým dortíkem. Ať už to máte jakkoliv, tahle bábovka se hodí pro obě možnosti. Je krásně vláčná, voňavá a plná ořechů. 


S přípravou potěším i ty lenivější pekařky, které neradi oddělují bílky od žloutků. Vejce se šlehají celá a postupně se přidává vše do jedné mísy. Přestože si většina lidí neumí představit bábovku bez másla, já radši používám olej. Bábovka je s ním dle mého názoru více nadýchaná a jemná. 


Tentokrát jsem těsto rozdělila do několika menších "báboviček", které jsem si před časem pořídila a ještě nebyl čas je vyzkoušet. Klidně ale použijte klasickou formu na bábovku nebo chlebíček


Ořechová bábovka (středně velká forma):
100 g hladké mouky (pšeničné/špaldové)
50 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
3 vejce, velikost M
130 g třtinového cukru
citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje
80 g rostlinného oleje
150 g mletých vlašských ořechů
150 ml mléka

Troubu předehřejte na 180 stupňů, bábovkou formu vymažte a vysypte, jak máte ve zvyku. Já používám na vymazání směs oleje, tuku a mouky - viz. tip níže.
Obě mouky prosejte a smíchejte s práškem do pečiva. Vejce vyšlehejte při středním výkonu s cukrem do pěny, pak pomalu zašlehejte olej a přidejte citronovou kůru. 
Přisypte mleté ořechy, promíchejte. Pak střídavě přidejte mouku a mléko. Dobře promíchejte a nalijte do připravené formy. Těsto příliš nevyběhne do výšky, takže můžete bez obav naplnit do 3/4 formy. 
Dejte péct do vyhřáté trouby na 30-40 minut (v závislosti na velikosti formy). Špejlí si ověřte, že je bábovka propečená. Nechte ji chvilku chladnout ve formě, teprve pak překlopte na chladicí mřížku. 
Před servírováním můžete pocukrovat. Bábovka je skvělá hned po upečení, tak i další dny. 



TIP - Směs na vymazání formy
2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce ztuženého tuku (změklého)
Všechno společně prošlehejte a směsí pomocí štětce vytřete celou formu. Zbytek směsi můžete uchovat v lednici pro další použití. 



inspirace z webu https://www.kikakitchen.com/

5 komentářů:

  1. Hezký už prohřátý den, bábovičky jsou moc pěkné. Taky je peču pravidelně k snídani. Mám ráda malé formičky a mrzí mě, že bábovky s těch silikonových nejsou tak pěkné. Zkusím je vymazat vaší směsí třeba to půjde lépe. Mám i ty "cihlově" zbarvené i bílé ze silikomartu na ty jsem vysazená přeji si je pravidelně jako dárky. Pečete úžasné dobroty a naučila jste mě Makronky. děkuji Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radko, děkuji za milý komentář :) já používám silikonové formy jen za studena, na pečení s nimi nemám dobře zkušenosti :) jinak mám také ráda mini verze. Zkuste formy od nordic ware, ty jsou vyklápět krásně a mají spousty malých báboviček :)

      Vymazat
  2. Dobrý den Míšo,bábovičky vypadají úžasně a jako vše od vás budou jistě báječně chutnat:-) a určitě mne zaujaly pojetím v různých velikostech. Mám tedy zvídavý dotaz,kde se dá takový plech na bábovky koupit? Googlila jsem bohužel neúspěšně. Předem mockrát děkuji za vaši laskavou odpověď a těším se na vaše další skvosty. Krásný jarní víkend. Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alice, zdravím Vás a děkuji :) tohle není plech, já pekla v malých samostatných bábovkách různých rozměrů :) koupila jsem v Ikea a něco v Orionu. Nicméně dají se koupit i plechy, kde je více menších bábovek, nabízí je firma Nordic Ware, která má mimochodem nádherné i klasické bábovkové formy. Tak mrkněte :) Pěkný víkend.

      Vymazat
  3. Míšo, mnohokrát děkuji za vysvětlující odpověď. Tak to jsem byla s uvažováním úplně mimo. Ráda se podívám. Máte bábovičky úžasné. Ať se daří a také krásný víkend. Alena

    OdpovědětVymazat