pondělí 12. března 2018

Kynuté bochánky s rozinkami

Také už si plánujete velikonoční pečení? A bude u vás letos beránek, mazanec nebo jidáše? Já už jsem tak trochu s pečením začala a na zkoušku jsem upekla tyhle malé bochánky. Je to vlastně taková obdoba klasického mazance, jen v miniaturní verzi. Každý tak dostane svůj vlastní malý mazanec :)


Bochánky jsou krásně nadýchané, těsto není přeslazené a je plné rozinek. Příprava je stejná jako u velkého mazance, jen na konci těsto rozdělíte na více kousků. Výhodou je kratší doba pečení a rychlé vychladnutí. Ochutnat tak můžete velmi brzo po vytažení z trouby. A věřte mi, že čerstvé jsou jednoznačně nejlepší :) 




Kynuté bochánky s rozinkami (ca. 10 kusů):
200 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
špetka soli
160 ml mléka
80 g cukru krupice
20 g čerstvého droždí
2 žloutky
100 g majonézy
50 g rozinek, namočených v rumu
bílek na potření
mandlové lupínky na posypání

Do vlažného mléka dejte lžíci cukru a přidejte rozdrobené droždí. Nechte pár minut vzejít kvásek.
Obě mouky prosejte se solí do mísy, přidejte zbytek cukru, žloutky, majonézu a kvásek. Zpracujte hladké těsto, ke konci přidejte rozinky. 
Dejte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, než těsto dvojnásobní svůj objem. Během kynutí můžete těsto jednou propracovat. 
Troubu předehřejte na 180 stupňů, 1-2 plechy vyložte pečícím papírem. 
Vykynuté těsto rozdělte na 10 kousků, z každého udělejte malý bochánek. Snažte se, aby rozinky moc nevykukovaly. Dejte na plech, přikryjte utěrkou a nechte ještě pár minut kynout. Pak potřete rozšlehaným bílkem a posypte mandlovými lupínky. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-20 minut, až jsou bochánky hezky dozlatova. 
Nejlepší jsou v den upečení, a pokud vám přeci jen do druhého dne nějaký zbude, doporučuji ohřát pár vteřin v mikrovlnce a bude jako čerstvý :)



inspirace z webu https://www.toprecepty.cz/


Vytisknout recept



4 komentáře:

  1. Dobrý den, já jsem minulý rok dělala mazanec podle Vašeho receptu. A letos ho budu péct znova, miluji tu vůni, když se peče něco kynutého. To je pro mě klasická česká kuchyně, kterou zbožňuji. Mamka také dělala mazanec a přidávala místo másla olej, prý tak rychle neztvrdne. Děkuji za Vaše recepty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší, že bude mít mazanec reprízu :) kynuté těsta je skvělé, sice jsem se k němu dopracovala až s věkem, ale teď na něj nedám dopustit. Vaše maminka má pravdu, také do některých těst dávám raději olej, těsto je pružnější a vydrží déle vláčné, nicméně do vánočky a mazance je máslo kvůli vůni a chuti lepší :)

      Vymazat
  2. Opět výborná zalezitost.. Děkuji za skvělí recept.

    OdpovědětVymazat