středa 21. března 2018

Dort z křehkého těsta

Pokud trošku sledujete trendy ve sladkém světe, určitě jste v poslední době zaregistrovaly dorty ve tvaru číslic nebo písmen. Jsou tvořeny z křehkého těsta a obvykle plněné jen lehkým smetanovým krémem. Nahoře jsou pak nádherně zdobené čerstvým ovocem, květinami a spoustou dalších drobností. Mě osobně tyhle dorty svým vzhledem nadchly a tak jsem si jeden zkusila :)


I když musím přiznat, že jsem byla trochu skeptická, pokud jde o chuť dortu. Nějak jsem si nedokázala to křehké těsto ve spojení se šlehačkou představit. Také jsem se obávala, jestli nebude dort tvrdý a zda půjde krájet. No a jak jinak to zjistit, než ho upéct :)


Výsledek mě příjemně překvapil. Těsto do druhého dne krásně změklo, takže se dalo dobře krájet, zároveň si ale zachovalo svůj tvar a nerozmáčelo se. Šlehačku jsem téměř nesladila, takže příjemně doplnila sladké linecké těsto. Jahody sice teď ještě nejsou perfektní, ale chuť dortu určitě zvýraznily. 

Použít můžete samozřejmě i jiné druhy ovoce, skvělé budou maliny, borůvky či ostružiny, případně kombinace více druhů. Myslím, že by se do dortu hodil i citronový krém (lemon curd) nebo slaný karamel. Samozřejmě jen z části, třeba jako vnitřní náplň. Zajímavě vypadá i kakaová varianta plněná čokoládový krémem. Troufám si říct, že se do ní časem také pustím.



Na zdobení můžete použít i čerstvé květiny, různé bonbony, sušenky nebo domácí pusinky či makronky. Fantazii se meze nekladou. Já sem dort zdobila až pár hodin před servírováním, měla jsem obavu, aby květiny příliš neovadly a pusinky se nerozmáčely. Každopádně dort je potřeba naplnit den předem, aby se rozležel a zvláčněl. 

Křehké mandlové těsto: 
260 g hladké mouky 
špetka soli
50 g mandlové mouky (loupané jemně mleté mandle) 
200 g másla 
100 g moučkového cukru 
4 žloutky 
citronová kůra (citronový olej

V misce smíchejte prosátou mouku se solí a mletými mandlemi. 
Změklé máslo prošlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Přisypte prosátou mouku s mandlemi a při nízkých otáčkách míchejte, až se začne formovat těsto. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat příliš mouky. 
Hotové těsto zabalte do folie a dejte na několik hodin do lednice, klidně i přes noc. 

Troubu předehřejte na 185 stupňů, připravte si dva archy pečícího papíru a šablonu s motivem (číslo, písmeno). Já jsem si vystřihla z papíru "jedničku" o velikosti A4. 
Těsto rozválejte na pomoučněné ploše na sílu cca. 5-6 mm, přeneste na arch papíru a podle šablony vykrojte číslici nebo písmeno. Dobře to jde rádýlkem na pizzu. Těsto po celé ploše propíchejte párátkem, opatrně přesuňte i s papírem na rovný plech a dejte péct na cca. 12-15 minut, až začne po krajích lehce zlátnout. Nechte zcela vychladnout na plechu.


Odkrojené části těsta zpracujte, znovu rozválejte a na pečícím papíru vykrojte podruhé stejný motiv. Dejte péct stejně jako předchozí.
Pokud je těsto příliš měkké, před druhým válením ho dejte na chvilku do mrazáku nebo lednice ztuhnout. Stejně tak si můžete rozválené těsto před vykrojením motivu dát také chvilku vychladit, bude se pak lépe vykrajovat. 
Část těsta vám samozřejmě zbude, jinak by to ani nešlo. Můžete si z něj vykrojit malá kolečka a slepit marmeládou nebo zamrazit pro další dort :) 

Smetanová náplň: 
250 g mascarpone 
300 smetany ke šlehání 33% 
1-2 lžíce cukru krupice 
citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje 
+ čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky ....) 

Všechny suroviny (kromě ovoce) dejte do mísy a společně vyšlehejte. Přendejte do sáčku s hladkou trubičkou, průměr 18-20 mm. 


Sestavení dortu 
První motiv zespodu lehce na několika místech mázněte krémem a položte na tác. Takto "přilepený" zůstane hezky na místě a nebude po tácu klouzat. Krém nastříkejte po celém obvodu motivu a částečně i ve středu. Mezery vyplňte drobně pokrájenými jahodami nebo jiným ovocem. 
Přiklopte druhým motivem a lehce přimáčkněte. Celou plochu nazdobte krémem, doporučuji začít po krajích (obvodu) a teprve pak vyplnit střed. Dejte do lednice do druhého dne vychladit a rozležet. 
Druhý den horní část dortu nazdobte čerstvým ovocem, květinami, pusinkami, kousky čokolády či makronkami, prostě vším, co máte po ruce. 
Pokud nebudete hned servírovat, doporučuji ovoce v řezu potřít meruňkovou glazurou, aby zůstalo svěží a neokoralo. Glazuru si snadno vytvoříte ze lžíce meruňkové marmelády a pár kapek vody, které společně zahřejete. Horkou směsí pak kousky ovoce potřete. 

  






49 komentářů:

  1. Míšo, jednoduše nadhera!!!! Uz se nemuzu dockat, az vyzkousim take. Mockrat dekuji za tento recept, uz dlouho jsem jej obdivovala na netu a netusila jak do nej:-) Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, moc děkuji :) jo, tyhle dortíky vypadají krásně a překvapivě jsou i dobré :) Je to jako v módě, pořád nové trendy :)

      Vymazat
  2. Náádhera! Moc děkuji za inspiraci, musím co nejdřív vyzkoušet :-) Míša

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je bomba. Ale divím se, že jsem to nezaregistrovala :) Zdraví Ivana V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivano V., moc díky :) mrkněte na pinterest nebo instragram "number cake", super nápad a vypadají všechny krásně :)

      Vymazat
  4. Opět nádherné a přitom tak jednoduché. Už se těším, až ho upeču a ochutnám. Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) ano, v jednoduchosti je obvykle krása :)

      Vymazat
  5. Milá Míšo, VŠECHNO! od Vás je prostě TOP....už nemám co dodávat, jste studnicí nápadů a inspirace, díky, taky Míša:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, moc a moc děkuji :) tohle není můj nápad, jen moje provedení :) ale díky.

      Vymazat
  6. Milá Míšo, zrovna tento "dort" se chystám dělat o víkendu. Recept jsem naštěstí našla a je skoro stejný jak ten Váš, což mě těší, že mám i pár postřehů ohledně proležení a práce s ním. Ale co mě trápí jsou chemicky neošetřené květiny. Kde jsem se ptala tak na mě koukali jak na blázna. Prosím můžete mi poradit kde koupit? Budu muset jinak udělat z marcipánu a to nebude mít takový efekt.
    Předem moc děkuji za radu.
    Aneta T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aneto T., zdravím, recepty jsou hodně podobné, liší se jen postupem nebo poměrem jednotlivých surovin :) já květiny zespodu obalila alobalem a vzhledem k tomu, že byly na dortu jen krátce, tak bych se toho nebála. Nebo si počkat na léto, až budou kytičky na vlastní zahrádce :) nebo udělat dort bez květin, marcipánové by se časem rozpustily :(

      Vymazat
    2. Děkuji za radu, udělám to také tak. Právě marcipan na šlehačkovém základě bude horší než alobal. Ať se daří a těším se na další krásné příspěvky.
      Aneta

      Vymazat
  7. Míšo, krása...ty teď letí ....jsi prostě IN :)))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruš, moc děkuji :))) sledovala jsem je už dlouho, ale pořád nebyla příležitost nějaký vyzkoušet :) kam ty lidi na ty nápady chodí :)))

      Vymazat
  8. Míšo je nádherný ,asi ho upeču na svou oslavu ale bojím se převozu do jiného města ,nebude lepší ho nazdobit až na místě nebo ten krém vydrží moc děkují

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, moc děkuji :) já ho vezla také asi 60 km a přežil to bez úhony :) doporučuji krémem "přilepit" k tácu a bude to ok :)

      Vymazat
  9. Míšo a jak jste udělala pucky z toho krému?A šlehačka se předem nešlehá?Děkuji.Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andreo, krém se nanáší pomocí sáčku s hladkou trubičkou, tak jak je uvedeno v postupu :) šlehačka se ušlehá společně s mascarpone najednou.

      Vymazat
  10. dobry den velmi obdivujem vasu pracu .je kraaasna.chcela by som sa opytat na recept na pusinky ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, děkuji :) časem snad recept na pusinky přidám, ale je to jednoduché, na jeden díl bílků dávám dva díly cukru krupice, peču při 100-110 stupních hodinu až dvě podle velikosti :)

      Vymazat
    2. A davte rozpustit vo vodnom kupeli bielka s cukrom a tak vyšlahať..alebo len po lyžičkach zašlahavate? Ja som robila len zašlahavanim postupne (cukor som si ak zahriala v rure) a aj tak sa mi nerozpusti uplne a potom mi praskaju 🤔.tak neviem kde je chyba mixer mam stolovy celkom vykonny.

      Vymazat
    3. Zašlehávám po částech, ale musí se šlehat opravdu dlouho, i tak se ale cukr nerozpustí úplně. Během pečení je potřeba otevírat troubu, aby odešla vlhkost a pusinky nepraskaly :)

      Vymazat
    4. Dobrý den, konečně jsem našla recept na tento dort v češtině! :-) Chtěla jsem se zeptat, když budu dělat dvě čísla, měla bych tedy udělat rovnou dvojtou dávku těsta nebo myslíte, že by stačila jedna a půl této dávky? Tedy kolik Vám zbylo těsta z této JEDNIČKY? Děkuji, máte tu spoustu úžasných receptů. :-)

      Vymazat
    5. Záleží, jaká čísla budete dělat a jak velká. Podle mě by Vám stačilo 1,5 dávky :)

      Vymazat
    6. Dobře, vím, že se na to nedá přesně odpovědět. Určitě vyzkouším. Děkuji, Soňa :-)

      Vymazat
  11. Zrovna jsem se na takové dorty dívala na instagramu a přemýšlela, jestli to stojí za to. Teď - díky Vám - už vím, že ANO! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, tyhle dorty jsou teď hodně populární a na oko i velmi pěkné, proto i mě zlákal :) a za vyzkoušení určitě stojí.

      Vymazat
  12. Dobry den, Miso, slo by to
    udelat i z piskotoveho testa (linecke moc v oblibe nemame)? Mam prave strach, aby se se piskot moc nerozmocil. Dekuji, Klara

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kláro, zdravím, ano, dort si můžete udělat i z jiného těsta, jen budete asi potřebovat formu ve tvaru čísla či písmene nebo po upečení vykrojit. Ale už to nebude vypadat tak pěkně, jako z toho křehkého :)

      Vymazat
  13. Míšo, to je vážně nádhera!! Před Vámi smekám!! Vždy máte vše tak luxusní! Chtěla bych se zeptat, chci udělat tento dort taťkovi k jeho 50tým narozeninám. Budu dělat 50 na A4 a mám udělat 2 dávky? A na tu glazuru může být jiná marmelada než merunkova? Děkuji a přeji hezký večer Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, moc děkuji :) lépe se Vám bude pracovat s větším množstvím těsta, doporučila bych tedy dvojitou dávku. Zbylé těsto se dá použít pak na cokoliv :) a případně i zamrazit. Všechny zdroje uvádějí na glazuru jen meruňkovou marmeládu, nevím zda je to díky druhu ovoce nebo proto, že je světlá a obvykle není na ovoci příliš vidět :)

      Vymazat
    2. Míšo, míč Vám děkuji. Tak 2 dávky uz mám v lednici. Akorát mi to přijde na A4 malé. Kdybych to udělala na A3 a udělala ještě poloviční dávku, bude mi to stačit?

      Vymazat
    3. Míšo, také se mi to zdálo malé, ta A4, ale ve finále to tak malé nebylo :) nicméně klidně udělejte větší. Asi bych zkusila nejdříve použít už připravené těsto, třeba Vám bude stačit, případně pak dodělat :)

      Vymazat
  14. Dobry den, muzete mi prosim poradit kde sehnat cislo na vykrojeni? Dekuji Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andreo, našla jsem si číslici na webu a vytiskla na A4 ;)

      Vymazat
  15. Bože, tak ten je úžasný! Ten musím upéct synovi k narozeninám! A rovnou ho zkusím v bezlepkové verzi, ať si mohu pochutnat i já :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madlo, moc děkuji :) pokud máte osvědčený recept na bezlepkové křehké těsto, tak klidně zkuste, jen ze zkušenosti vím, že není moc pevné :)

      Vymazat
  16. Dobrý den. Tak jsem od dcery k narozeninám dostala velké srdce. Inspirací a receptem ji byl Váš dort jednička. Dort byl úžasný a mňamózni. Už jsme napekly spoustu dezertů podle Vašich skvělých receptů. Děkujem����Hana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zdravím a děkuji za komentář :) tak to jste musela mít velkou radost, dort od dcery určitě potěší :) mějte se fajn.

      Vymazat
  17. Vypadá úplně krásně. Já osobně jsem zkusila a dopadl strašně, a to jsem se držela postupu. Celý mě po slepení do druhého dne popraskal a sjely prasklé kusy dolů. nevím kde byla chyba. Ale ten Váš je fakt nádherný

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě mrzí, že se dort nepovedl. Neměla jste těsto příliš slabé? Málo upečené? Jakou jste použila smetanu ke šlehání?

      Vymazat
  18. Zkoušela jsem ke dni matek a myslím, že výsledek se docela povedl:) S těstem se dobře pracovalo. Sice mi 1 plát písmena praskl, ale dala jsem ho dospodu, tak to ničemu nevadí..Děkuji za další skvělý recept! Jsem zvědavá, zda se mi povedl i chuťově... Pavlína
    https://imageshack.com/a/img922/6854/GNI5Qt.jpg
    https://imageshack.com/a/img923/3448/pgepLI.jpg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlíno, děkuji za důvěru v recept, dortíky se Vám povedly perfektně :) věřím, že byla maminka nadšená a určitě si chutnala :)

      Vymazat
  19. Dobrý den, Míšo. Nejsem s těmito druhy těst příliš zaběhlá, proto se omlouvám za laický dotaz. :) Pokud bych chtěla udělat "korpus" kakaový, stačí v tomto receptu vyměnit jen mandlovou mouku za stejné množství kakaa? Nebo je nutný jiný poměr/ postup? Děkuji moc, Jana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, zdravím, ano, přesně jak píšete, obvykle se část mouky nahrazuje kakaem :) v tomto případě je množství adekvátní, takže klidně můžete 50 g mandlí nahradit 50 g kakaa. Případně mandle ponechat a nahradit 50 g běžné mouky kakaem :) postup zůstává stejný.

      Vymazat
    2. Skvele, Miso, dekuji moc! Hezky vecer.Jana

      Vymazat