Dort z křehkého těsta

Pokud trošku sledujete trendy ve sladkém světe, určitě jste v poslední době zaregistrovaly dorty ve tvaru číslic nebo písmen. Jsou tvořeny z křehkého těsta a obvykle plněné jen lehkým smetanovým krémem. Nahoře jsou pak nádherně zdobené čerstvým ovocem, květinami a spoustou dalších drobností. Mě osobně tyhle dorty svým vzhledem nadchly a tak jsem si jeden zkusila :)


I když musím přiznat, že jsem byla trochu skeptická, pokud jde o chuť dortu. Nějak jsem si nedokázala to křehké těsto ve spojení se šlehačkou představit. Také jsem se obávala, jestli nebude dort tvrdý a zda půjde krájet. No a jak jinak to zjistit, než ho upéct :)


Výsledek mě příjemně překvapil. Těsto do druhého dne krásně změklo, takže se dalo dobře krájet, zároveň si ale zachovalo svůj tvar a nerozmáčelo se. Šlehačku jsem téměř nesladila, takže příjemně doplnila sladké linecké těsto. Jahody sice teď ještě nejsou perfektní, ale chuť dortu určitě zvýraznily. 

Použít můžete samozřejmě i jiné druhy ovoce, skvělé budou maliny, borůvky či ostružiny, případně kombinace více druhů. Myslím, že by se do dortu hodil i citronový krém (lemon curd) nebo slaný karamel. Samozřejmě jen z části, třeba jako vnitřní náplň. Zajímavě vypadá i kakaová varianta plněná čokoládový krémem. Troufám si říct, že se do ní časem také pustím.



Na zdobení můžete použít i čerstvé květiny, různé bonbony, sušenky nebo domácí pusinky či makronky. Fantazii se meze nekladou. Já sem dort zdobila až pár hodin před servírováním, měla jsem obavu, aby květiny příliš neovadly a pusinky se nerozmáčely. Každopádně dort je potřeba naplnit den předem, aby se rozležel a zvláčněl. 

Křehké mandlové těsto: 
260 g hladké mouky 
špetka soli
50 g mandlové mouky (loupané jemně mleté mandle) 
200 g másla 
100 g moučkového cukru 
4 žloutky 
citronová kůra (citronový olej

V misce smíchejte prosátou mouku se solí a mletými mandlemi. 
Změklé máslo prošlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Přisypte prosátou mouku s mandlemi a při nízkých otáčkách míchejte, až se začne formovat těsto. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat příliš mouky. 
Hotové těsto zabalte do folie a dejte na několik hodin do lednice, klidně i přes noc. 

Troubu předehřejte na 185 stupňů, připravte si dva archy pečícího papíru a šablonu s motivem (číslo, písmeno). Já jsem si vystřihla z papíru "jedničku" o velikosti A4. 
Těsto rozválejte na pomoučněné ploše na sílu cca. 5-6 mm, přeneste na arch papíru a podle šablony vykrojte číslici nebo písmeno. Dobře to jde rádýlkem na pizzu. Těsto po celé ploše propíchejte párátkem, opatrně přesuňte i s papírem na rovný plech a dejte péct na cca. 12-15 minut, až začne po krajích lehce zlátnout. Nechte zcela vychladnout na plechu.


Odkrojené části těsta zpracujte, znovu rozválejte a na pečícím papíru vykrojte podruhé stejný motiv. Dejte péct stejně jako předchozí.
Pokud je těsto příliš měkké, před druhým válením ho dejte na chvilku do mrazáku nebo lednice ztuhnout. Stejně tak si můžete rozválené těsto před vykrojením motivu dát také chvilku vychladit, bude se pak lépe vykrajovat. 
Část těsta vám samozřejmě zbude, jinak by to ani nešlo. Můžete si z něj vykrojit malá kolečka a slepit marmeládou nebo zamrazit pro další dort :) 

Smetanová náplň: 
250 g mascarpone 
300 smetany ke šlehání 33% 
1-2 lžíce cukru krupice 
citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje 
+ čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky ....) 

Všechny suroviny (kromě ovoce) dejte do mísy a společně vyšlehejte. Přendejte do sáčku s hladkou trubičkou, průměr 18-20 mm. 


Sestavení dortu 
První motiv zespodu lehce na několika místech mázněte krémem a položte na tác. Takto "přilepený" zůstane hezky na místě a nebude po tácu klouzat. Krém nastříkejte po celém obvodu motivu a částečně i ve středu. Mezery vyplňte drobně pokrájenými jahodami nebo jiným ovocem. 
Přiklopte druhým motivem a lehce přimáčkněte. Celou plochu nazdobte krémem, doporučuji začít po krajích (obvodu) a teprve pak vyplnit střed. Dejte do lednice do druhého dne vychladit a rozležet. 
Druhý den horní část dortu nazdobte čerstvým ovocem, květinami, pusinkami, kousky čokolády či makronkami, prostě vším, co máte po ruce. 
Pokud nebudete hned servírovat, doporučuji ovoce v řezu potřít meruňkovou glazurou, aby zůstalo svěží a neokoralo. Glazuru si snadno vytvoříte ze lžíce meruňkové marmelády a pár kapek vody, které společně zahřejete. Horkou směsí pak kousky ovoce potřete. 

  






Komentáře

  1. Míšo, jednoduše nadhera!!!! Uz se nemuzu dockat, az vyzkousim take. Mockrat dekuji za tento recept, uz dlouho jsem jej obdivovala na netu a netusila jak do nej:-) Hanka

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Hanko, moc děkuji :) jo, tyhle dortíky vypadají krásně a překvapivě jsou i dobré :) Je to jako v módě, pořád nové trendy :)

      Smazat
  2. Náádhera! Moc děkuji za inspiraci, musím co nejdřív vyzkoušet :-) Míša

    OdpovědětSmazat
  3. Tak to je bomba. Ale divím se, že jsem to nezaregistrovala :) Zdraví Ivana V.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ivano V., moc díky :) mrkněte na pinterest nebo instragram "number cake", super nápad a vypadají všechny krásně :)

      Smazat
  4. Opět nádherné a přitom tak jednoduché. Už se těším, až ho upeču a ochutnám. Iveta

    OdpovědětSmazat
  5. Milá Míšo, VŠECHNO! od Vás je prostě TOP....už nemám co dodávat, jste studnicí nápadů a inspirace, díky, taky Míša:-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Míšo, moc a moc děkuji :) tohle není můj nápad, jen moje provedení :) ale díky.

      Smazat
  6. Milá Míšo, zrovna tento "dort" se chystám dělat o víkendu. Recept jsem naštěstí našla a je skoro stejný jak ten Váš, což mě těší, že mám i pár postřehů ohledně proležení a práce s ním. Ale co mě trápí jsou chemicky neošetřené květiny. Kde jsem se ptala tak na mě koukali jak na blázna. Prosím můžete mi poradit kde koupit? Budu muset jinak udělat z marcipánu a to nebude mít takový efekt.
    Předem moc děkuji za radu.
    Aneta T.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Aneto T., zdravím, recepty jsou hodně podobné, liší se jen postupem nebo poměrem jednotlivých surovin :) já květiny zespodu obalila alobalem a vzhledem k tomu, že byly na dortu jen krátce, tak bych se toho nebála. Nebo si počkat na léto, až budou kytičky na vlastní zahrádce :) nebo udělat dort bez květin, marcipánové by se časem rozpustily :(

      Smazat
    2. Děkuji za radu, udělám to také tak. Právě marcipan na šlehačkovém základě bude horší než alobal. Ať se daří a těším se na další krásné příspěvky.
      Aneta

      Smazat
  7. Míšo, krása...ty teď letí ....jsi prostě IN :)))))

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Maruš, moc děkuji :))) sledovala jsem je už dlouho, ale pořád nebyla příležitost nějaký vyzkoušet :) kam ty lidi na ty nápady chodí :)))

      Smazat
  8. Míšo je nádherný ,asi ho upeču na svou oslavu ale bojím se převozu do jiného města ,nebude lepší ho nazdobit až na místě nebo ten krém vydrží moc děkují

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Marie, moc děkuji :) já ho vezla také asi 60 km a přežil to bez úhony :) doporučuji krémem "přilepit" k tácu a bude to ok :)

      Smazat
  9. Míšo a jak jste udělala pucky z toho krému?A šlehačka se předem nešlehá?Děkuji.Andrea

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Andreo, krém se nanáší pomocí sáčku s hladkou trubičkou, tak jak je uvedeno v postupu :) šlehačka se ušlehá společně s mascarpone najednou.

      Smazat
  10. dobry den velmi obdivujem vasu pracu .je kraaasna.chcela by som sa opytat na recept na pusinky ?

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, děkuji :) časem snad recept na pusinky přidám, ale je to jednoduché, na jeden díl bílků dávám dva díly cukru krupice, peču při 100-110 stupních hodinu až dvě podle velikosti :)

      Smazat
    2. A davte rozpustit vo vodnom kupeli bielka s cukrom a tak vyšlahať..alebo len po lyžičkach zašlahavate? Ja som robila len zašlahavanim postupne (cukor som si ak zahriala v rure) a aj tak sa mi nerozpusti uplne a potom mi praskaju 🤔.tak neviem kde je chyba mixer mam stolovy celkom vykonny.

      Smazat
    3. Zašlehávám po částech, ale musí se šlehat opravdu dlouho, i tak se ale cukr nerozpustí úplně. Během pečení je potřeba otevírat troubu, aby odešla vlhkost a pusinky nepraskaly :)

      Smazat
    4. Dobrý den, konečně jsem našla recept na tento dort v češtině! :-) Chtěla jsem se zeptat, když budu dělat dvě čísla, měla bych tedy udělat rovnou dvojtou dávku těsta nebo myslíte, že by stačila jedna a půl této dávky? Tedy kolik Vám zbylo těsta z této JEDNIČKY? Děkuji, máte tu spoustu úžasných receptů. :-)

      Smazat
    5. Záleží, jaká čísla budete dělat a jak velká. Podle mě by Vám stačilo 1,5 dávky :)

      Smazat
    6. Dobře, vím, že se na to nedá přesně odpovědět. Určitě vyzkouším. Děkuji, Soňa :-)

      Smazat
  11. Zrovna jsem se na takové dorty dívala na instagramu a přemýšlela, jestli to stojí za to. Teď - díky Vám - už vím, že ANO! :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ano, tyhle dorty jsou teď hodně populární a na oko i velmi pěkné, proto i mě zlákal :) a za vyzkoušení určitě stojí.

      Smazat
  12. Dobry den, Miso, slo by to
    udelat i z piskotoveho testa (linecke moc v oblibe nemame)? Mam prave strach, aby se se piskot moc nerozmocil. Dekuji, Klara

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Kláro, zdravím, ano, dort si můžete udělat i z jiného těsta, jen budete asi potřebovat formu ve tvaru čísla či písmene nebo po upečení vykrojit. Ale už to nebude vypadat tak pěkně, jako z toho křehkého :)

      Smazat
  13. Míšo, to je vážně nádhera!! Před Vámi smekám!! Vždy máte vše tak luxusní! Chtěla bych se zeptat, chci udělat tento dort taťkovi k jeho 50tým narozeninám. Budu dělat 50 na A4 a mám udělat 2 dávky? A na tu glazuru může být jiná marmelada než merunkova? Děkuji a přeji hezký večer Míša

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Míšo, moc děkuji :) lépe se Vám bude pracovat s větším množstvím těsta, doporučila bych tedy dvojitou dávku. Zbylé těsto se dá použít pak na cokoliv :) a případně i zamrazit. Všechny zdroje uvádějí na glazuru jen meruňkovou marmeládu, nevím zda je to díky druhu ovoce nebo proto, že je světlá a obvykle není na ovoci příliš vidět :)

      Smazat
    2. Míšo, míč Vám děkuji. Tak 2 dávky uz mám v lednici. Akorát mi to přijde na A4 malé. Kdybych to udělala na A3 a udělala ještě poloviční dávku, bude mi to stačit?

      Smazat
    3. Míšo, také se mi to zdálo malé, ta A4, ale ve finále to tak malé nebylo :) nicméně klidně udělejte větší. Asi bych zkusila nejdříve použít už připravené těsto, třeba Vám bude stačit, případně pak dodělat :)

      Smazat
  14. Dobry den, muzete mi prosim poradit kde sehnat cislo na vykrojeni? Dekuji Andrea

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Andreo, našla jsem si číslici na webu a vytiskla na A4 ;)

      Smazat
  15. Bože, tak ten je úžasný! Ten musím upéct synovi k narozeninám! A rovnou ho zkusím v bezlepkové verzi, ať si mohu pochutnat i já :-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Madlo, moc děkuji :) pokud máte osvědčený recept na bezlepkové křehké těsto, tak klidně zkuste, jen ze zkušenosti vím, že není moc pevné :)

      Smazat
  16. Dobrý den. Tak jsem od dcery k narozeninám dostala velké srdce. Inspirací a receptem ji byl Váš dort jednička. Dort byl úžasný a mňamózni. Už jsme napekly spoustu dezertů podle Vašich skvělých receptů. Děkujem����Hana

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zdravím a děkuji za komentář :) tak to jste musela mít velkou radost, dort od dcery určitě potěší :) mějte se fajn.

      Smazat
  17. Vypadá úplně krásně. Já osobně jsem zkusila a dopadl strašně, a to jsem se držela postupu. Celý mě po slepení do druhého dne popraskal a sjely prasklé kusy dolů. nevím kde byla chyba. Ale ten Váš je fakt nádherný

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě mrzí, že se dort nepovedl. Neměla jste těsto příliš slabé? Málo upečené? Jakou jste použila smetanu ke šlehání?

      Smazat
  18. Zkoušela jsem ke dni matek a myslím, že výsledek se docela povedl:) S těstem se dobře pracovalo. Sice mi 1 plát písmena praskl, ale dala jsem ho dospodu, tak to ničemu nevadí..Děkuji za další skvělý recept! Jsem zvědavá, zda se mi povedl i chuťově... Pavlína
    https://imageshack.com/a/img922/6854/GNI5Qt.jpg
    https://imageshack.com/a/img923/3448/pgepLI.jpg

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Pavlíno, děkuji za důvěru v recept, dortíky se Vám povedly perfektně :) věřím, že byla maminka nadšená a určitě si chutnala :)

      Smazat
  19. Dobrý den, Míšo. Nejsem s těmito druhy těst příliš zaběhlá, proto se omlouvám za laický dotaz. :) Pokud bych chtěla udělat "korpus" kakaový, stačí v tomto receptu vyměnit jen mandlovou mouku za stejné množství kakaa? Nebo je nutný jiný poměr/ postup? Děkuji moc, Jana.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Jano, zdravím, ano, přesně jak píšete, obvykle se část mouky nahrazuje kakaem :) v tomto případě je množství adekvátní, takže klidně můžete 50 g mandlí nahradit 50 g kakaa. Případně mandle ponechat a nahradit 50 g běžné mouky kakaem :) postup zůstává stejný.

      Smazat
    2. Skvele, Miso, dekuji moc! Hezky vecer.Jana

      Smazat
  20. Dobrý den, v popisu píšete ..Těsto po celé ploše propíchejte párátkem ...
    Zajímalo by mně proč? Aby se nanafouklo ?? Moc děkuji Renata

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to přesně tak, jak píšete, aby se těsto nevyboulilo :)

      Smazat
  21. Moc pěkný dortík. Musím se už konečně odhodlat a vyzkoušet to :)
    Recept se mi zamlouvá, tak snad v brzké době.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ano, tyhle dorty jsou hodně lákavé na oko, nicméně i poměrně dobře chutnají :) vyzkoušejte :)

      Smazat
  22. Dobrý den, prosím o radu - v receptu uvádíte, že je potřeba do těsta 50 g mandlové mouky.. tu kupujete v obchodě (případně kde) nebo si připravujete nějak sama? děkuji za radu, Lucie :-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Lucie, můžete použít mleté mandle, loupané i neloupané, není třeba kupovat mandlovou mouku :)

      Smazat
  23. Dobrý deň, prosím o radu práve som spravila takúto tortičku podľa Vášho receptu. S cestom sa mi pracovalo velmi dobre, ale nakoniec mi celé popraskalo - teda polámalo . Neviete mi poradiť kde som urobila chybu ? ďakujem

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Popraskalo Vám při pečení nebo se Vám polámalo až při manipulaci? Těsto je křehké, musí se s ním pracovat velmi opatrně. Možná jste vyválela na příliš tenko. Těžko říct takto na dálku :)

      Smazat
    2. Ďakujem až pri manipulácii, inak chuťovo výborné, tak skúsim dobudúcna trošku hrubšie. ďakujem pekný deň

      Smazat
  24. Dobrý den.Prosím mohla by jste mi prosím poradit recept na čokoládovou nebo kakaovou náplň s mascarpone na Váš dort z křehkého těsta?Předem moc děkuji Lucka

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Lucko, já bych volila hutnější pařížskou šlehačku :) recept najdete např. u příspěvku Pařížské řezy tady na blogu :)

      Smazat
  25. Dobrý den.Moc děkuji za radu.vyzkouším.Lucka

    OdpovědětSmazat
  26. Dobrý den.Jak jsem se ptala na ten křehký dort-chci vyrobit číslo 11 -a nazdobit ovocem jak to máte krásně udělané vy na hor.obrázku...syn by právě chtěl vše kakaové nebo čokoládové krém.tu pařížskou šlehačku mám použít stejně dát do toho pytlíku se špičkou a dělat bochánky nebo jsem to špatně napsala že chci plnit dort a pařížská šlehačka se nehodí na to křehké těsto čísla?Předem moc děkuji Lucka

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Napsala jste to dobře a já to pochopila :) čokoládový krém použijte úplně stejně, jak je uvedeno nahoře v postupu, tedy do sáčku a zdobit. Můžete udělat i to křehké těsto kakaové, když nahradíte část mouky kakaem :)

      Smazat
    2. Dobrý den.mnohokrát děkuji za rady a velikou ochotu.Přeji krásný slunečný víkend.Lucka

      Smazat
    3. Dobrý den .v pátek budu péci Váš dort číslo 11.radila jste mi kakaovou verzi.mohla bych poprosit o radu psala jste pažížský krém -
      Pařížská šlehačka:
      500 ml smetany ke šlehání 33%
      200 g hořké čokolády 55-60%
      + 5-6 lžic mascarpone k našlehání.bude prosím tato dávka stačit na číslo 11 ty bochánky nebo musím udělat dvojitou dávku?Předem mnohokrát děkuji Lucka

      Smazat
    4. Lucko, zkušenost nemám, ale raději bych udělala 1,5 dávky. Ono taky záleží, jak hodně krému budete dávat :)

      Smazat
  27. Dobry den, chtela bych Vam podekovat za perfektni recept i podrobny postup, jak pracovat. Pekla jsem ho do prace manzelovi a mel obrovsky uspech��
    Chtela jsem povzbudit ostatni, aby se nelekli komentaru ohledne praskani, drzela jsem se postupu a vse se podarilo vyborne. Take uzasny trik ohledne marmelady na potreni jahod ��
    Dekuji moc za Vas blog a vsechny uzasne recepty.
    Jana

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Jano, moc Vám děkuji za milý komentář i povzbuzení pro další odvážlivce :) Jsem ráda, že se vše povedlo, tak jak má. Děkuji a pěkný den. Míša

      Smazat
  28. Dobrý večer. Takúto tortičku by som chcela upiecť ako svadobnú. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť či by plnka vydržala a cesto sa moc nerozmočilo, poprípade mi poradiť, ako to vyriešiť? Ďakujem Iveta

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Iveto, zdravím, když naplníte den předem, křehké těsto zvláční, ale bude držet tvar. Jen je potřeba nedělat ho moc tenké, aby se nelámalo :)

      Smazat
    2. Dakujem za odpoveď. Iveta

      Smazat
  29. Dobry vecer, jsem Vas velky fanda a obdivovatel :). Mam dotaz, kdybych toto testo chtela delat v kakaove verzi, kolik kakaa mam dat misto hladke mouky. Dekuji moc predem za odpoved. Dasa :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Dášo zdravím a díky :) nahradila bych ca. 50-60 g mouky kakaem :)

      Smazat
  30. Dobrý večer Míšo, obdivuji Vaše nádherné dorty a vše ostatní co vytváříte. Již několikrát jsem podle Vás pekla a vždy se vše zadařilo. Teď bych chtěla vyzkoušet tento dort synovi ke třináctým narozeninám, jen se chci zeptat šla by nahradit hladká mouka moukou špaldovou? Nebo alespoň část mouky? Chtěla bych udělat trošku zdravější verzi :-). Děkuji, Mili

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Mili, zdravím, pokud použijete hladkou špaldovou, můžete klidně nahradit v plné výši. Pokud byste chtěla použít celozrnnou, tak max. tak 1/3 :)

      Smazat
    2. Míšo, děkuji. Zkusím a uvidím ;-)

      Smazat
  31. Dobrý večer Míšo, chci poděkovat za tento báječný recept na dort, pekla jsem ho příteli k našemu výročí a sklidil úspěch:) Obdivuji Vaše dezerty a blog, už se těším až vyzkouším něco dalšího z Vašich receptů. Anet.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Anet, moc děkuji, jsem ráda, že se vše povedlo a měla jste úspěch :) Budu ráda, když zkusíte i něco dalšího :)

      Smazat
  32. Dobrý den. Mohu poprosit o foto hubičky na dělání bobečků ze šlehačky a mascarpone. Děkuji

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, do komentáře bohužel foto vložit nejde, nicméně trubička je obyčejná hladká bez zoubků, průměr ca. 15-16 mm.

      Smazat
  33. Krasny dort, urcite vyzkousim

    OdpovědětSmazat
  34. Dobry den, prosim o radu. Budu tento dort delat na oslavu, ktera bude az vecer, je lepsi dort naplnit uz den predem, nebo az rano v den oslavy. Bojim se, aby se moc nerozmocil nebo naopak nebyl korpus moc tvrdy a sel dobre krajet. Dekuji

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, já jsem dort plnila den předem a byl tak akorát. Pouze ovoce a ozdoby jsem dala na dort až v den servírování.

      Smazat
  35. Dobrý den, aspoň touto cestou Vám musím složit poklonu ... nádhera :-).
    Prosím o radu. Chtěla bych udělat dort diabetikovi, jedná se o těsto. Máte s tím nějakou zkušenost?
    Děkuji Zuzana

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) bohužel s pečením pro diabetiky nemám zkušenost.

      Smazat
  36. Dobrý den, toto množství, které uvádíte je na to jedni číslo? Takze pokud chci pect 80,tak dvojtou dávku? Děkuji za odpověď.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ano, chápete dobře. Nicméně možná by Vám stačilo 1,5 dávky, hodně záleží na velikosti čísel.

      Smazat
  37. Dobrý den, chtěla bych upéct písmeno A myslíte, že bude stačit jedna dávka? Děkuji

    OdpovědětSmazat
  38. Dobrý den, potřebovala bych upéct číslo 4. Myslíte, že bude stačit formát A4 nebo mám udělat číslo o trošku větší? Jde mi o to, aby se to během pečení nějak ,,nerozjelo" a šlo poznat, že je to 4. Děkuji

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Spíše záleží, jak velký dort potřebujete :) Těsto si zachová při pečení svůj tvar, i když hodně záleží, v jaké tvaru a provedení "čtyřku" vyberete.

      Smazat
  39. Dobrý den, recept jsem již jednou pekla a dopadl famózně. Chtěla jsem zopakovat dnes a zjistila jsem, že nemám mandlovou mouku. Mám snad všechny ostatní druhy ořechů.lze ji vynechat nebo nahradit arasidama nebo pekanovymi ? Mají tak mandle nějakou speciální funkcí ? Dekuji

    OdpovědětSmazat
  40. Dobrý den, jakou máte prosím ulusenost s vydrží krému z mascarpone? Někde se uvádí pouze 2 dny, někde 5. Děkuji Vám

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Krém jako takový vydrží bez problému týden, ale hodně záleží v jakém dezertu ho máte. Proto se trvanlivost, ale je tím myšlena trvanlivost dezertu, liší :)

      Smazat
    2. Děkuji Vám, dělala jsem konkrétně tento recept :)

      Smazat
  41. Dobrý den Míșo,zkoušela jsem váš dort a byl opravdu vynikající a měl velký úspěch jako každý vaš dort který peču podle vás. Chtěla jsem se zeptat jestli by šel naplnit i vyšlehanym mascarpomem se zakysanou smetanou a tvarohem. Moc děkuji za odpověď. Eva

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Evo, tvaroh i zakysaná smetana obsahuje hodně vody a obávám se, že korpus v krátké době rozmáčí. Navíc mi to chuťově k sobě ani moc nepasuje :)

      Smazat
    2. Děkuji moc za odpověď .

      Smazat
  42. Dobry den, chcem sa spytat cim by som mohla nahradit mascarpone. Chystam sa piect tortu pre maminu no ona nemoze mascarpone. Mohla by som podla vas pouzit phipaldelphiu alebo mekky tvaroh ?
    Popripade nejaky iny krem ktory by sa tam hodil ?
    Dakujem krasne
    Adriana
    P.S. Vase recepty su TOP

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Do dortu si můžete dát víceméně jakýkoliv krém, který Vám chutná, žloutkový, pudingový, pařížskou šlehačku ....
      Mascarpone můžete nahradit philadephií, tvaroh vhodný není.

      Smazat
  43. Dobrý den,můžu se zeptat jak dlouho vydrží upečený sušenkový korpus v uzavřené nádobě?Předem děkuji za odpověď 😉.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Je to linecké těsto, takže pár dnů určitě vydrží, nicméně bude měknout.

      Smazat
  44. Hezký den , mohla bych se prosím zeptat, zda-li by šel v receptu úplně vynechat moučkový cukr? Nebo má na konzistenci těsta velký vliv.
    Jestli jde o lehke oslazení, nešlo by nahradit třeba rozmačkaným banánem? Měla bych dort k 1.narozeninám své dcerky, která teprve začíná s příkrmy (ze zdravotních důvodů), tak proto bych byla s tím cukrem raději opatrná.
    Děkuji za rady a přeji hezký den.
    Jana

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. V některých receptech to tak snad nejde. Existují recepty zcela bez cukru, ale ty se pro tento druh dortu nehodí. Z mého pohledu tento dort pro malé dítě ani moc vhodný není. Doporučila bych spíše nějaký klasický korpus, kde se dá část cukru určitě nahradit ovocem, banánem nebo jablkem :)

      Smazat

Okomentovat