Bezlepkový jahodový dort

Bezlepkovému pečení se věnuji jen okrajově a obvykle si vystačím zcela bez mouky. Tím mám tedy na mysli tu bezlepkovou :) Do dortového korpusu se mi jako náhrada klasické mouky osvědčily mleté mandle, díky kterým je korpus vláčný a nadýchaný. Pak už stačí přidat jen kvalitní kakao a trochu kukuřičného škrobu a vynikající bezlepkový korpus je na světě. Nebo možná spíš na stole? :)


Z hlediska bezlepkové diety je většina krémů bez problémů, takže si dort můžete v podstatě naplnit čímkoliv. Pozor jen na instantní směsi či náplně, tam by se mohla skrývat hrozba. Já naštěstí nic podobného nepoužívám, navíc jsem se řídila přáním oslavence. Dort měl být plný jahod a lehkého šlehačkového krému :)




Takže vzhůru do pečení :)

Bezlepkový kakaovo-mandlový korpus (průměr 22-23):
8 bílků
7 žloutků
180 g cukru krupice
80 g rostlinného oleje
90 g jemně mletých mandlí
50 g kakaa
35 g kukuřičného škrobu

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dno dortové formy o průměru 22-23 cm vyložte pečícím papírem.
Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu. Nejdříve šlehejte samotné bílky na střední rychlost, až se vytvoří bílá pěna, začněte pomalu přisypávat cukr. Po zašlehání zvyšte otáčky na maximum a vyšlehejte do tuha.
Žloutky vyšlehejte za postupného přilévání oleje do pěny. Přidejte k vyšlehaným bílkům a dobře stěrkou promíchejte.
Přidejte mleté mandle, promíchejte, pak prosáté kakao a kukuřičný škrob. Míchejte opatrně, lehce těsto obracejte. Přendejte do připravené formy, uhlaďte a dejte péct do vyhřáté trouby. Asi po 25-30 minutách stáhněte troubu na 160 stupňů a korpus dopékejte, přibližně dalších 20 minut. Špejlí si ověřte, že je korpus propečený. Peče se trochu déle, než klasický s moukou.
Zároveň si dejte do trouby nahřát ještě jeden plech, kterým pak upečený korpus ihned po vytažení z trouby přiklopte. Korpus tak bude chladnout pozvolna, nebude vysychat a zůstane hezky vláčný.
Po vychladnutí opatrně ořízněte boky formy a korpus vyklopte. Zabalte do folie a dejte do chladu.


Šlehačkový krém s jahodami:
300 g mascarpone
600 g smetany ke šlehání 33%
50-60 g cukru krupice (případně více dle chuti)
čerstvé jahody ca. 700 g

Mascarpone, šlehačku a cukr společně vyšlehejte. Cukr si klidně přidejte, já mám radši přirozenou chuť neslazené smetany.
Jahody omyjte, část si ponechte stranou na ozdobu, zbytek rozkrájejte na menší kousky.

Sestavení dortu
Vychladlý korpus dvakrát vodorovně prokrojte, vzniknou vám tak tři pláty. První plát položte na tác a lehce mázněte krémem. Rozložte polovinu pokrájených jahod a zakryjte krémem. Ten vetřete i mezi jahody a uhlaďte do roviny. Přiklopte druhým plátem a lehce přimáčkněte.
Postup zopakujte na druhém plátu, uzavřete třetím, který také lehce přimáčkněte. Dort nejdříve obmažte lehce, vyplňte případné mezery po stranách. Pak naneste silnější vrstvu a uhlaďte hezky do roviny. Perfektně se na to hodí dlouhý rovný nůž nebo nerezová stěrka. Dejte chladit na pár hodin do lednice.


Čokoládová poleva
100 g čokolády 50-60%
100 g smetany ke šlehání 33%

Čokoládu dejte do misky, zalijte horkou smetanou a nechte chvilku odstát. Pak stěrkou vymíchejte do hladka. Polevu nechte zchladnout a mírně zhoustnout. Pak pomocí lžičky nebo cukrářským sáčkem nanášejte na kraj vychlazeného dortu. 
Pokud vám poleva po dortu příliš rychle stéká, nechte ji ještě trochu zhoustnout. V opačném případě, je-li příliš hustá, je potřeba ji opatrně zahřát. Množství polevy je orientační, zbylou můžete uchovat v lednici pro další použití.

Ještě než poleva zcela zatuhne, ozdobte čerstvými jahodami. Abych zachovala bezlepkovou variantu dortu, použila jsem na ozdobu makronky a sněhové pusinky, které jsou přirozeně bez mouky. 



Komentáře

  1. Teda Míšo, ten je zase nádherný!! Opravdu krásná umělecká díla vytváříte! Při pohledu na Vaše mini bochánky jsem přemýšlela, čím to je, že povýšíte často zcela obyčejný recept na skvost. Už jsem na to přišla - dokážete totiž celou koncepci fotky doladit, máte pro to cit a vkus, vše má své místo, nic tam není zbytečně. Každý detail je na fotce důležitý. A Vy umíte vybrat ty správné detaily a krásně fotíte...jooo, když člověk něco umí, tak je inspirativní na to koukat! A pro nás, návštěvníky Vašeho webu, je to radost! Děkuji a přeji Vám hezké dny, Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, moc děkuji :) Vy mě vždycky dokážete tak potěšit :) ano, fotka je určitě důležitá, ne vždycky se mi povede, tak jak bych si představovala a někdy je to dost náročné :) jinak děkuji za stálou přízeň a přeji pěkné snad už jarní dny :)

      Vymazat
  2. Míšo opravdu nádherný luxusní dort. Koukám, že už jdete do čerstvých jahod. Určitě vyzkouším. Taky bych to tak chtěla umět.
    Těším se vždy na vaše výtvory.
    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Míšo,opět bodujete a ten dort určitě vyzkouším,jenom ještě chvíli počkám až budou mít jahody lepší chuť.Překvapilo mě,jak perfektně máte tím krémem potažený dort a celkově krásně vyladěný design.Děkuji za inspiraci,zdravím a asi za všechny si přeji,ať Vás to ještě dlouho baví.Iva Žemli

      Vymazat
    2. Marcelo, moc děkuji :) já osobně bych do jahod ještě nešla, ale bylo to přání oslavence :) kupodivu byly naštěstí docela dobré :)

      Vymazat
    3. Ivo Žemli, moc díky :) určitě počkejte do sezony, kdy jsou jahody mnohem lepší než teď :) ano, s krémem to jde celkem dobře a případné nerovnosti zamaskuje poleva a zdobení :) mějte se fajn a díky za přízeň.

      Vymazat
  3. Míšo, opět krásná čistá práce. Prostě nádhera!! Chtěla bych se zeptat, kdybych chtěla udělat polevu z bílé čokolády, bude tam stejný poměr čokolády a smetany? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, děkuji :) u bílé je poměr jiný, smetana a čokoláda 1:3, jinak by to bylo moc tekuté :)

      Vymazat
  4. Míšo,nádhera...ještě bych se musela naučit péct makronky. Pro mě zatím skončí snažení o ně prostě ,,piškotem,, navíc každým jiným. Stále to svádím na příšernou starou, plynovou troubu ,ale už se rýsuje nová kuchyň,tak budu doufat ,že s pomocí vašeho návodu se povedou. Zdobení dortů pomocí těch malých mršek je totiž přenádherné.
    Ještě bych se ráda zeptala,poslední dobou jsem se několikrát na fotkách setkala s typem dortů ve tvaru ,většinou čísla,ala nahý dort zdobený právě takovými pusinkami a čerstvým ovocem,jako máte na tomto dortu. Nevíte co je to za typ dortů ,popřípadě...neupekla byste ho pro nás....
    Zdraví vaše obdivovatelka Marcela K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo K., děkuji :) ano, makronky jsou na zdobení perfektní, nicméně podobnou "službu" Vám udělají i pusinky a ty jsou proti makronkám "brnkačka" :) také se obávám, že plynová trouba asi nebude pro ně ideální.
      Vím přesně jaký typ dortu máte na mysli, moc se mi líbí a ráda bych se do nějak pustila, jakmile bude nějaká příležitost. Jen si nejsem moc jistá tou chutí, protože je to dort z křehkého (lineckého) těsta a mám obavu, aby změkl. Uvidíme :)

      Vymazat
  5. Míšo, opět nadhera, jste opravdu hodně moc šikovná, přeji vám stale plnou studnu nápadů ať mame podle čeho tvořit :-) prijemný vecer preje Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den,čím nahradit 50g z mascarpone?Mám jenom 250g.Je možné to nahradit máslem nebo šlehačkou?Děkuji za radu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mascarpone nahraďte klidně další smetanou, případně sýrem typu Philadelphia :) máslo vhodné není.

      Vymazat
  7. Dobrý den, chystám se dort teď o víkendu upéct. Lze nahradit mandlovou mouku normální hladkou moukou nebo jinou? Doma mandlovou mouku nemáme a nestihnu ji shánět. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento dort je bezlepkový, takže mandlová mouka je zde záměrně :) pokud nepotřebujete korpus bez lepku, tak si klidně vyberte jiný "běžný" na blogu. Jinak samozřejmě můžete mandle nahradit moukou, lépe asi polohrubou.

      Vymazat
    2. Běžně podle vás peču dort s mascarpone a malinovým pyré, už jsem ho dělala asi 7x i jako variaci mini dortíků, ale chceme doma změnu. Líbil se mi tady i ten poměr surovin a bezlepkovou variantu nepotřebujeme, množství mouky nechám zachované? Děkuji

      Vymazat
  8. Pustila jsem se do tohoto dortu a byl opravdu vynikající! Poradila byste mi s úpravou množství pro formu s průměrem 18 cm? Chtěla bych udělat dvoupatrový na oslavu mé dcerky. Zatím mě žádný Váš recept nezklamal!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě velmi těší, že se dort povedl :) pro formu 18 cm doporučuji udělat dávku ze dvou třetin, to by mělo být dostačující, poloviční dávka by byla asi málo.

      Vymazat
  9. Dobry den Miso, mate super blog, dekuji za kazdy novy recept. Nekolikrat jsem podle vas pekla a dopadlo to dobre. Chtela bych upect svetly bezlepkovy dort, myslite, ze bych mohla dat misto kakaa stejne mnozstvi mandlove mouky, mate s tim zkusenost?dekuji moc za radu, Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andreo, zdravím Vás a děkuji :) tenhle korpus jsem ve světlé variantě nezkoušela, ale asi by to mělo jít. Buď nahraďte mandlemi, škrobem nebo bezlepkovou moukou :)

      Vymazat
  10. Ten je úchvatný! Až budou čerstvé tuzemské jahody, určitě ho vyzkouším, je to přesně podle mého gusta :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělá volba :) české jahody jsou nejlepší a stojí za to si počkat :)

      Vymazat
  11. Dobrý den Míšo, už dávno Vám chci napsat, jaké to máte všechno skvělé. Krásné, vkusné a určitě i dobré:) Chtěla bych se zeptat, jak se Vám daří, aby makronky a pusinky na dortu nezvlhly? Čerstvé ovoce potíráte? Děkuji a přeji, ať se vše stále dobře daří.Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, zdravím a děkuji :) já obvykle dort zdobím až v den servírování, právě aby pusinky nezvlhly :) ale mám vyzkoušeno, že i den předem to pusinky zvládnou. Je ale lepší, je posadit do polevy. U makronek je to v pohodě.
      Ano, ovoce v řezu, hlavně tedy jahody, potírám meruňkovou glazurou, kterou připravíte snadno ze lžíce meruňkové marmelády a pár kapek vody. Zahřejete v mikrovlnce a teplým potíráte ovoce :)

      Vymazat
  12. Petro, krásný dort. Právě se chystám dělat dort na oslavu, ale jedu na dovolenou a potřebovala bych ten dort uchovat týden v mrazáku, protože pak by jsem to nestihla. Myslíte, že by to šlo?
    Děkuji Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivano, zdravím Vás, vzhledem k velkému množství jahod v dortu bych určitě nemrazila, po rozmrazení pustí hodně vody a dort bude rozmáčený. Navíc lehký smetanový krém je nejlepší čerstvý :) díky a mějte se fajn. Míša (nikoliv Petra :))

      Vymazat
  13. Dobrý den, Míšo mohla by jste mi prosím poradit? Dělala jsem krém jak jste psala, ale nebyl pěkně krémový, spíš si myslím, že se zdrcnul. Pak se to vyšlehalo, ale nebyl pěkně bílý, jak máte na fotce a nešlo mi to pěkně rozetřít. A i chutově mi to uplně nesedí, píšete, že by to měl být lehký smetanový krém, ale přijde mi spíš tučný. Omylem jsem dala mascarpone 400g, ne 300g. Může to být tím, nebo proč myslíte, že se mi to zdrclo. Děkuji moc za radu, Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, zdravím Vás. Tak to mě mrzí, že se krém tak úplně nepovedl. Na vině může být více věcí, druh mascarpone, já kupuji výhradně v Lidlu, smetana ke šlehání, min. by měla být 33%, nejlepší zkušenost mám s těmi v hranatých krabičkách se stříškou. Pokud jste dala více mascarpone, určitě nevadí, krém by byl jen pevnější. Někdy dávám i poměr 1:1. Jestli se Vám zdál krém sražený, mohla jste přešlehat ... měla jste suroviny dobře vychlazené?

      Vymazat
    2. Dobrý den Míšo, tak to bude asi ono, mascarpone jsem trochu předšlehala a nevím proč jsem si myslela, že to má mít pokojovou teplotu. :-))) ve prostřed u jahod to bylo trochu znát, ale dort byl pochválen. Moc děkuji za radu a hlavně inspiraci. Určitě zkusím znova a snad už to dopadne dobře. S pozdravem Martina

      Vymazat
  14. Dobrý den Míšo, všechny korpusy máte po upečení krásně rovné. Používáte trik s mokrou utěrkou, jak jste někde zmiňovala? Občas se mi stane, že střed dortu po upečení klesne. Děkuji za odpověď a také za vaše skvělé recepty. Irena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ireno, zdravím Vás, také občas mívám střed dortu trochu vyboulený nebo naopak trochu propadlý jako je to tady u toho bezlepkového :) trik s utěrkou používám jen velmi zřídka, obvykle to jde i bez něho :) nicméně utěrkou určitě nic nezkazíte, zvláště u těch kakaových receptů.

      Vymazat
  15. Dobrý den, děkuji za skvělé recepty, už jsem jich několik vyzkoušela a vždycky to dopadlo dobře. Chtěla bych se zeptat: kdybych tu polevu nahoře chtěla červenou, mohla bych bílou čokoládu zalít rozvařenými malinami(asi menší množství) a případně dobarvit barvou? Fungovalo by to?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, jsem moc ráda, že jsou recepty úspěšné :) Polevu z bílé čokolády jsem dělala jen ve spojení se smetanou, s ovocem zkušenost nemám, nicméně fungovat by to mohlo. Jen pozor, u bílé je potřeba dát tekutiny mnohem méně, jinak neztuhne :)

      Vymazat
  16. Dobrý den,
    vypadá to nádherně....myslíte, že by to fungovalo i bez cukru?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, do krému cukr dávat nemusíte, ale korpus bez cukru neuděláte :)

      Vymazat
  17. Milá Míšo, dlouho jsem nepsala, nikoliv však že bych nenavštívila. Navštěvuji stále, protože jste obdivuhodná, a to z řady důvodů, které jsem již na mnoha místech tohoto blogu vyjmenovala. Mám roční výročí závislosti na Vašich radách - bylo to loni koncem zimy, co mě sem přivedl Kubánský dort, můj první dort v životě. Od té doby jsem podle Vašich receptů propálila mnoho a mnoho kilowatt v troubě. A teď to bude zase dort, narozeniny osoby blízké se blíží. Vzhledem k tomu, že jsem nemocná, tak budou dva. První, jako záloha, bude tento. Druhý, až se uzdravím, bude karamelový - pak budu mít sil shánět karamelovou čoko Callebaut, která zdá se vykytuje se na trhu v tuto chvíli pouze v pytlích 2,5 kg a výše (zmařilo mi to krém), nebo stejný příběh, jen se jmenuje bílá čokoláda Bellcolade v peckách, která mi zmařila náhradní karamelový krém (z tuším karamel cupcakes). Budu Vás informovat o výsledku (ať o to už stojíte, nebo ne) a hlavně - velmi myslím na Vaše kurzy v Ola Kala a jak se Vám to daří. Jistě jste úžasná a máte vyprodáno. Já se chtěla přihlásit už na ten první, tuším 17. března, ale nebylo zbytí, peníze musely jít nakonec jinam. Držím palce a díky za vše, Sofie S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Sofie, moc děkuji za Vaše řádky, které mě moc potěšily :) jsem ráda, že Vás stále tak inspiruji. S čokoládami je to někdy problém, ale některé se dají nahradit či zaměnit :) Je pravda, že karamelová Callebaut je jedinečná, ale bílou můžete použít i jinou značku.
      Jinak kurzy v OlaKala šlapou zatím dobře, zájemců stále dost, za což jsem velmi ráda. Já osobně si to užívám :) prostě mě to baví. A budu ráda, pokud Vám to třeba taky jednou vyjde a potkáme se osobně. Krásný víkend. Míša

      Vymazat
  18. Míšo, příšerně se mi nechce Vás otravovat (jsem si vědoma, že toto není bezplatná poradna, ale blog), ale musím (budou to 40 narozeniny). Dort musím připravit a pak v neděli v krutou hodinu cca v 05 ráno jet někam nastražit. To musí být už samozřejmě hotový včetně dekoru. když ho udělám v sobotu večer, vydrží ten krém??? Nenacucá se to do dortu nějak - či podobně, asi chápete, co myslím. Nemám tam dát radši nějaký jiný? Nebo do něj přidat mascarpone, jak to děláváte pro utužení některých krémů? Dík za odpověď a máte u mě právní radu zdarma. Díky moc! SS

    OdpovědětVymazat
  19. Pardon! Tak je tam mascarpone a ne málo. Pořád ty recepty studuju a porovnávám a v duchu kombinuju, až jsem již zcela zpitomělá. Právní rada zdarma samozřejmě platí tak jako tak, kdykoliv (pokud je to sousedský spor, tak rovnou radím se na všechno sporné vykašlat a ustoupit - sousedské spory, to je největší svinstvo ze všech a dokáže zničit celý rodiny).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Sofie, zvládla jste to i bez mé rady :) ale někdy je lepsi se radsi 3x zeptat, než to zkazit :) každopádně krem urcite vydrží :) drzim palce, at se vse vydaří :)

      Vymazat
  20. Dobrý den,

    již dvakrát se mi stalo, že po upečení se korpus uprostřed propadl a měla jsem co dělat, abych z toho udělala 3 placky. Poprvé jsem korpus po vyndání dala na teplý plech a zaklopila nahřátým hrncem. Podruhé jsem nechala dojít v teplé troubě.
    Děkuju za radu:-) Jinak dort je výborný, nyní se ho chystám dělat potřetí:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, bezlepkové korpusy se vždy uprostřed trochu propadnou, to je přirozené. Jsou křehčí a ten lepek tam prostě chybí :) nicméně pokud se Vám propadá hodně, tak to může být příliš rychlým šleháním bílků hned od začátku ...

      Vymazat
  21. Dobrý den,
    čím by mohlo být to, že po upečení není korpus jakoby vláčný, ale spíš takový tužší, hlavně uprostřed..
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, může být nedopečený, málo vyšlehané bílky nebo přemíchané těsto ... těžko říct, takto na dálku :)

      Vymazat

Okomentovat