pondělí 26. února 2018

Pudinkoví šneci s rozinkami

Než jsem začala psát tento příspěvek, měla jsem velké dilema. Mám napsat "pudinkové šneky" nebo "pudinkoví šneci"? :) Na internetu kolují obě verze, z mého pohledu je správně ta druhá, i když zní trochu divně. Na druhou stranu je to asi úplně jedno, protože každý ví, o jaké dobrotě je řeč :) 


Šneci, alespoň ti moji, jsou z kynutého těsto, plněné vanilkovým pudinkem a rozinkami. Pro někoho neskutečná dobrota, pro mě tak trochu utrpení, protože nesnáším pudink :) Na můj názor ale nehleďte, je to skvělá obměna typických náplní do kynutého těsta. Příprava není složitá a když odečtu dobu kynutí, máte za "chvilku" voňavou dobrotu na stole. 


Pudinkoví šneci s rozinkami (ca. 16 kousků)

Kynuté těsto: 
250 g hladké mouky (použila jsem špaldovou) 
125 ml mléka 
10 g čerstvého droždí 
50 g cukru krupice 
2 žloutky 
špetka soli 
citronová kůra nebo citronový olej
100 ml rostlinného oleje 

Z vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Mouku prosejte do mísy se špetkou soli. 
Jakmile je kvásek vykynutý, zamíchejte do něj žloutky s olejem, přidejte citronovou kůru a směs vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Nejlépe to jde samozřejmě v kuchyňském robotu, ale zkušenější pekařky to zvládnou i ručně. 
Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Těsto během kynutí znovu jednou propracujte a nechte opět kynout. Mezitím si připravte vanilkový pudink. 

Vanilkový pudink:
300 ml mléka (tučné nebo polotučné)
1 vanilkový pudink
cukr dle chuti
vanilkový cukr/aroma
rum

Trochu mléka odlijte do hrnku a rozmíchejte v něm pudinkový prášek. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu a za stálého míchání vlijte rozmíchaný pudink. Chvilku povařte. Přidejte cukr dle chuti, 2-3 lžíce by mohli stačit, a vanilku. 
Hotový pudink přelijte do mísy a zakryjte folií. Tu položte přímo na horký pudink, nebude se tak na folii srážet voda. Nechte vychladnout. Před plněním pak pudink prošlehejte do krémova a přidejte trochu rumu. 


Příprava šneků
rozinky máčené v rumu
bílek na potření těsta

Troubu předehřejte na 190 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.
Vykynuté těsto rozválejte na obdélník cca 40x30 cm a rovnoměrně na něj rozetřete pudink. Posypte rozinkami a po delší straně srolujte do rolády. 
Pomocí nitě (jako knedlíky) rozkrájejte na jednotlivé šneky, mě vyšlo přesně 16 kousků. Rozložte na plech a potřete bílkem. Dejte péct do vyhřáté trouby na 15-18 minut až jsou hezky do zlatova. 
Nechte vychladnout, před servírováním můžete pocukrovat. 



recept na kynuté těsto z kurzu OlaKala

Vytisknout recept



14 komentářů:

  1. Milá Míšo, opět jste mě potěšila a to i výběrem tvaru.:-) Pudinkové šneky je opravdu paskvil, šnek je odjakživa veskrze milé, živé zviřátko s vlastním domem, rodu mužského a opravdu si zaslouží být skloňován jako mladí pání a ne jako mladé ženy.:-) Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, díky za podporu :) tyhle šneci sice domeček nemají, ale domov Vám zase krásně provoní. Míša

      Vymazat
  2. Ahoj Míšo, zrovna včera jsem je upekla, a hned z dvojté dávky. Dcera si tam místo rozinek dala čokoládové pecičky. Byl to luxus. Už nejsou :). Těším se na další recept. Monča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mončo, tak to byla rychlost :) super :) věřím, že i s čokoládou můžou být fajn, tip pro ostatní :)

      Vymazat
  3. Milá Míšo, kluci opět nadšení ze sladkostí, jak borůvkovo-citronove dorticky, tak šneci.... Za chvíli z nás budou otesanci:-)
    Děkujeme za recepty. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, díky :) kluci to určitě vyběhají, děti mají neuvěřitelně velké množství energie :)

      Vymazat
  4. Jedním slovem?Mňamka!Já zase nemám ráda rozinky tak jsem je nahradila sušenými brusinkami a potírala bílkem s cukrem..Přimlouvám se za více receptů "sladká snídaně"!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) také dobrá obměna s brusinkami :) také mám ráda sladké snídaně a na blogu je dost receptů - bábovky, muffiny, kynuté ... vyberte a zkuste :)

      Vymazat
  5. Správně jsou šneky, protože pečený šnek je neživotný. Kdybyste je nasbírala na zahrádce, tak by to byli šneci :-)
    http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=%C5%A1nek&dotaz=%C5%A1neky&ascii=0

    Tak či tak, vypadají velmi lákavě :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Petishee, moc děkuji za vysvětlení, tak nějak podvědomě jsem si myslela, že to bude podobně jako uši a ucha :) Každopádně nejsem moc přesvědčená ani o jedné variantě, obě znějí tak nějak divně :) Ještě že na výslednou chuť to nemá vliv. Až budu dělat šneky příště, nazvu je správně česky. Pěkný víkend :)

      Vymazat
  6. Mila Miso,opet vyborny,krehoucky mnamozni. ����Jsem uz zavisla na Vasich receptech a nemuzu se dockat az uverejnite dalsi,a ja se s chuti pustim do peceni.Vsem naramne chutná!!!Dekuji za Vase recepty a obzvlášť za velmi podrobne a srozumitelne postupy. Tesim se na pristi tyden.Hezky vikend,Iva


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, moc děkuji za krásný komentář :) ani nevíte, jak moc mě Vaše slova těší a dodávají sílu a chuť do dalšího pečení. Pěkný víkend. Míša

      Vymazat
  7. Tyhle šneky nás opravdu nadchly! Kdysi jsem zkoušela skořicové, ale ty děti moc neoslovily - těšily se na ně, ale skořicová příchuť jim prostě nesedla. Tak mě potěšilo, když se tady objevil tenhle recept, říkala jsem si, že tohle by mohlo být to pravé. A bylo! Všichni jsme si moc pochutnali a podruhé jsem dělala z dvojnásobné dávky. A dneska se na ně chystám zase, taky bude rovnou dvojnásobek:)) Díky, Míšo! Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, tak to mě moc těší :) myslím, že pro děti je to skvělá svačinka a puding je jim asi bližší, než skořice :) díky

      Vymazat