středa 14. února 2018

Kávové cupcakes

Přestože si kafe dávám jen velmi zřídka, mám moc ráda jeho vůni. Vlastně ani nemám potřebu kafe popíjet, stačí když si ho dá někdo vedle mě a já si jen "začuchám". A stejně jako mám ráda vůni kávy, tak mám ráda i kávové dezerty. A protože jsem už delší dobu nepřidala žádný nový recept na cupcakes, rozhodla jsem se vpašovat kafe právě do nich. 


Pokud jde o krém, měla jsem jasno hned. Kávový krém v receptu na bezé roládu je skvělý, takže proč vymýšlet něco nového :) Kdo jste ho ještě nezkusil, tak vřele doporučuji, kombinace smetany, kávy a bílé čokolády je dokonalá. Těsto dortíku je díky kávě a kakau hodně tmavé, hezky vláčné i méně sladké. Vzájemně se tak skvěle doplňují. 




Kakaovo-kávové cupcakes (12 ks):
1/2 hrnku horké kávy 
1/2 hrnku kakaa holandského typu
1 hrnek polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
3/4 hrnku cukru krupice
1/2 hrnku mléka
1/4 hrnku rostlinného oleje
1 velké vejce
(použijte hrnek o objemu 240-250 ml, v lepší případě hrnkové odměrky)

Troubu předehřejte na 220 stupňů, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
K horké kávě přidejte kakao a dobře rozmíchejte, aby nezůstaly kousky.
Ve větší misce smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a cukrem, dobře promíchejte. 
V jiné misce společně promíchejte mléko, olej a vejce, a polovinu této směsi přilijte k mouce. Na střední výkon dobře prošlehejte do krémova. Zbytek mléčné směsi přidejte ke kávě s kakaem a společně vlijte do těsta. Krátce prošlehejte. 
Těsto rovnoměrně rozdělte do připravených 12 košíčků, pozor je hodně tekuté. Dejte péct do trouby vyhřáté na 220 stupňů na 5 minut, pak teplotu stáhněte na 165 stupňů a pečte dalších ca. 12-15 minut. Špejlí si ověřte, že jsou dortíky upečené.
Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí nazdobte krémem.


Kávový krém:
250 ml smetany ke šlehání 33%
125 g kvalitní bílé čokolády (např. Belcolade, Callebaut, Valrhona)
1-2 lžíce rozpustné kávy (dle vaší chuti a použitého druhu)
+ 2 lžíce mascarpone k našlehání

Smetanu zahřejte, rozmíchejte v ní kávu a nalijte na bílou čokoládu. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Celou směs promixujte tyčovým mixérem a dejte do lednice alespoň na 8 hodin vychladit.
Až budete chtít dortíky zdobit, k vychlazenému základu přidejte dvě lžíce mascarpone a vyšlehejte společně do krému. Doporučuji šlehat na střední otáčky, zvláště ke konci hlídat, aby se krém nepřešlehal. 
Krém si přendejte do sáčku se zdobící trubičkou* a nastříhejte na dortíky. Ozdobte kouskem čokolády. Podávat můžete klidně hned nebo uchovat v lednici. Před servírováním doporučuji nechat dortík chvilku při pokojové teplotě.

*Použila jsem profi řezanou uzavřenou špičku Ø 10 mm. 

recept na těsto z webu https://selfproclaimedfoodie.com/

11 komentářů:

  1. Též můj šálek kávy :D Zdraví Ivana V.

    OdpovědětVymazat
  2. Kávu mám ráda a vůbec vše kávové, recept pro mě jak na míru �� Moc hezký blog!

    OdpovědětVymazat
  3. Přeji hezký den.:-) Vy mně čtete myšlenky, stále jsem Vám chtěla psát, zda by nebyly nějaké dortíky kávové.:-) A ejhle.:-D Jen si dovolím vyměnit rozpustnou kávu, kterou hodně nemám ráda, za čerstvě mletou dominikánskou arabicu. Moc díky za nový recept. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak to jsem ráda, že jsem se Vám trefila do noty :) pokud Vám v krému nevadí mletá káva, klidně zaměňte :)

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, prosím vás ze smetany a bílé čokolády se má stát emulze?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, tak trochu by se to nazvat dalo, v případě bílé čokolády je ale hodně tekutá :) každopádně smetana a čokoláda se musí hezky spojit a díky mixování je krásně hladká, ale tekutá. Po vychlazení lehce zhoustne a to už emulzi připomíná více :) nicméně je potřeba použít kvalitní čokoládu, s tabulkou z obchodu to nebude úplně ono :)

      Vymazat
  6. Dobrý den, Míšo,
    moje kamarádka miluje kávovou chuť, podle Vašich kávových dortíků jsem udělala krém a upekla jí tak dort a taky cupcaky. Ty byly dole čokoládové podle Vašeho jiného receptu, plněné čokoládou a nahoře kávová čepička:-)Vše podle Vás a vynikající, jen jsem jaksi kombinovala víc Vašich receptů. Díky moc za nápady, kávové těsto ráda vyzkouším. Zdraví Dáša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, zdravím Vás, skvěle jste si s tím poradila i bez mého receptu :) tento krém je hodně podobný jako v těch dortících. No a cupcakes se hodí jakýkoliv čokoládový :) je fajn, že si kombinujete recepty podle sebe, také to tak dělám :) mějte se fajn, hezký víkend. Míša

      Vymazat