Kávové cupcakes
Přestože si kafe dávám jen velmi zřídka, mám moc ráda jeho vůni. Vlastně ani nemám potřebu kafe popíjet, stačí když si ho dá někdo vedle mě a já si jen "začuchám". A stejně jako mám ráda vůni kávy, tak mám ráda i kávové dezerty. A protože jsem už delší dobu nepřidala žádný nový recept na cupcakes, rozhodla jsem se vpašovat kafe právě do nich.
Pokud jde o krém, měla jsem jasno hned. Kávový krém v receptu na bezé roládu je skvělý, takže proč vymýšlet něco nového :) Kdo jste ho ještě nezkusil, tak vřele doporučuji, kombinace smetany, kávy a bílé čokolády je dokonalá. Těsto dortíku je díky kávě a kakau hodně tmavé, hezky vláčné i méně sladké. Vzájemně se tak skvěle doplňují.
Pokud jde o krém, měla jsem jasno hned. Kávový krém v receptu na bezé roládu je skvělý, takže proč vymýšlet něco nového :) Kdo jste ho ještě nezkusil, tak vřele doporučuji, kombinace smetany, kávy a bílé čokolády je dokonalá. Těsto dortíku je díky kávě a kakau hodně tmavé, hezky vláčné i méně sladké. Vzájemně se tak skvěle doplňují.
1/2 hrnku horké kávy
1/2 hrnku kakaa holandského typu
1 hrnek polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
3/4 hrnku cukru krupice
1/2 hrnku mléka
1/4 hrnku rostlinného oleje
1 velké vejce
(použijte hrnek o objemu 240-250 ml, v lepší případě hrnkové odměrky)
Troubu předehřejte na 220 stupňů, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
K horké kávě přidejte kakao a dobře rozmíchejte, aby nezůstaly kousky.
Ve větší misce smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a cukrem, dobře promíchejte.
V jiné misce společně promíchejte mléko, olej a vejce, a polovinu této směsi přilijte k mouce. Na střední výkon dobře prošlehejte do krémova. Zbytek mléčné směsi přidejte ke kávě s kakaem a společně vlijte do těsta. Krátce prošlehejte.
Těsto rovnoměrně rozdělte do připravených 12 košíčků, pozor je hodně tekuté. Dejte péct do trouby vyhřáté na 220 stupňů na 5 minut, pak teplotu stáhněte na 165 stupňů a pečte dalších ca. 12-15 minut. Špejlí si ověřte, že jsou dortíky upečené.
Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí nazdobte krémem.
250 ml smetany ke šlehání 33%
125 g kvalitní bílé čokolády (např. Belcolade, Callebaut, Valrhona)
1-2 lžíce rozpustné kávy (dle vaší chuti a použitého druhu)
+ 2 lžíce mascarpone k našlehání
Smetanu zahřejte, rozmíchejte v ní kávu a nalijte na bílou čokoládu. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Celou směs promixujte tyčovým mixérem a dejte do lednice alespoň na 8 hodin vychladit.
Až budete chtít dortíky zdobit, k vychlazenému základu přidejte dvě lžíce mascarpone a vyšlehejte společně do krému. Doporučuji šlehat na střední otáčky, zvláště ke konci hlídat, aby se krém nepřešlehal.
Krém si přendejte do sáčku se zdobící trubičkou* a nastříhejte na dortíky. Ozdobte kouskem čokolády. Podávat můžete klidně hned nebo uchovat v lednici. Před servírováním doporučuji nechat dortík chvilku při pokojové teplotě.
*Použila jsem profi řezanou uzavřenou špičku Ø 10 mm.
*Použila jsem profi řezanou uzavřenou špičku Ø 10 mm.
Též můj šálek kávy :D Zdraví Ivana V.
OdpovědětVymazat:o)
VymazatKávu mám ráda a vůbec vše kávové, recept pro mě jak na míru �� Moc hezký blog!
OdpovědětVymazatDíky, tak vyzkoušejte :)
VymazatPřeji hezký den.:-) Vy mně čtete myšlenky, stále jsem Vám chtěla psát, zda by nebyly nějaké dortíky kávové.:-) A ejhle.:-D Jen si dovolím vyměnit rozpustnou kávu, kterou hodně nemám ráda, za čerstvě mletou dominikánskou arabicu. Moc díky za nový recept. Hanka
OdpovědětVymazatHanko, tak to jsem ráda, že jsem se Vám trefila do noty :) pokud Vám v krému nevadí mletá káva, klidně zaměňte :)
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatDobrý den, prosím vás ze smetany a bílé čokolády se má stát emulze?
OdpovědětVymazatZdravím, tak trochu by se to nazvat dalo, v případě bílé čokolády je ale hodně tekutá :) každopádně smetana a čokoláda se musí hezky spojit a díky mixování je krásně hladká, ale tekutá. Po vychlazení lehce zhoustne a to už emulzi připomíná více :) nicméně je potřeba použít kvalitní čokoládu, s tabulkou z obchodu to nebude úplně ono :)
VymazatDobrý den, Míšo,
OdpovědětVymazatmoje kamarádka miluje kávovou chuť, podle Vašich kávových dortíků jsem udělala krém a upekla jí tak dort a taky cupcaky. Ty byly dole čokoládové podle Vašeho jiného receptu, plněné čokoládou a nahoře kávová čepička:-)Vše podle Vás a vynikající, jen jsem jaksi kombinovala víc Vašich receptů. Díky moc za nápady, kávové těsto ráda vyzkouším. Zdraví Dáša
Dášo, zdravím Vás, skvěle jste si s tím poradila i bez mého receptu :) tento krém je hodně podobný jako v těch dortících. No a cupcakes se hodí jakýkoliv čokoládový :) je fajn, že si kombinujete recepty podle sebe, také to tak dělám :) mějte se fajn, hezký víkend. Míša
Vymazat..dobrý den..to jsem, panečku, objevila úžasný blog! ..mňaaam - mám pocit, že musím vyzkoušet všechny recepty a nejlépe už zítra!!!:-D ..tak se mi sliny sbíhají..díky za skvělou inspiraci!!!! JARU*
OdpovědětVymazatJaru, díky :) jsem ráda, že jste "mě" našla a dejte vědět, až něco zkusíte :)
VymazatDobrý den, Vaše výtvory nejen překrásně vypadají, ale i úžasně chutnají. Moc děkuji, že se s námi dělíte o nápady. Mám jenom jeden dotaz. Ať dělám, co dělám, vždy mi cupcakes vyběhnou a mají "kopeček" jako mufin. Je nějaká finta, jak docílit hezky rovného vršku? Lucie
OdpovědětVymazatLucie, děkuji :) u cupcakes hodně záleží na těstě, některé i mě vybíhá do kopečku :) nicméně na vině může být i velké množství těsta nebo pečení s horkým vzduchem, já peču vždy bez něj :) Finta pokud vím žádná není, jedině můžete cupcake po upečení seříznout do roviny :)
VymazatDobrý den, miluji kávové recepty, takže se nemůžu dočkat, až ho zítra vyzkouším. Chtěla jsem se zeptat, zda bych mohla nahradit bílou čokoládu vysokoprocentní hořkou? Nebo zde má bílá nějaký speciální funkci? :-)
OdpovědětVymazatDíky za úžasný a inspirativní blog!
Kristýna
Kristýno, zdravím a děkuji za komentář :) také mám kávové dezerty ráda, přestože kafe moc nepiju :) bílá čokoláda je v tomto krému zásadní a dává mu tu správnou chuť, určitě nenahrazujte hořkou nebo mléčnou. Každopádně doporučuji použít kvalitní bílou čokoládu, nikoliv tabulkovou běžně dostupnou v obchodech :)
VymazatDěkuji za radu, cupcaky jsou opravdu dokonalé. Ikdyž nemám ráda bílou čokoládu, kávová příchuť mi tento "blok" úžasně vykompenzovala. Obávám se, že na Vaše stránky jsem chytila závislost. Přeji krásné jarní dny. K
OdpovědětVymazatTak to jsem moc ráda, děkuji :) ano, spousta lidí nemá bílou čokoládu v oblibě, ale ve spojeni s kávou nebo třeba pistácií je skvělá :) díky a vítám Vás mezi "závisláky" :)
VymazatDobrý den, krásné :) Chtěla jsem se zeptat, zda by nešlo přidávat i obrázek, kterým zdobíte pěnu? :) Mate to tak nádherně nazdobené. Zlatka
OdpovědětVymazatZlatko, děkuji. Obrázek bohužel nemám a myslím, že by Vám stejně moc neřekl :) lepší je to vidět na živo :)
Vymazat