pátek 12. ledna 2018

Smetanový dort s hruškami a mléčnou čokoládou

Kombinaci hrušek, smetany a mléčné čokolády jsem už několikrát otestovala v podobě řezů, vždy s úspěchem. Kdo byl na mém kurzu mini dortíků, věřím, že mi dá za pravdu. Takže když jsem dostala volnou ruku pro přípravu narozeninového dortu, rozhodla jsem se zkusit tuto kombinaci i v tomto provedení. 


Základem dortu je vanilkový korpus, promazaný dvěma druhy krémů a proložený spoustou kompotovaných hrušek. Hrušky jsou v tomto dortu důležité, takže vybírejte opravdu dobré, měkké a sladké. Ideální jsou samozřejmě domácí, já objevila skvělé v Lidlu. 

Jako u většiny dortů, i tady je dobré rozložit přípravu do více dnů. Jako první si upečte korpus a připravte základy obou krémů. Druhý den dort promažte a následně pak dokončete finálním obmazáním a zdobením. Dort se krásně rozleží a bude vláčný. 


Bohužel jsem nebyla u krájení dortu, takže ho neuvidíte "zevnitř", ale snažila jsem se zachytit alespoň jeho přípravu :)

Vanilkový korpus (průměr 23 cm):
6 vajec "M", bílky a žloutky odděleně
180 g cukru krupice
200 g hladké mouky 
1 lžička vanilkového cukru 
citronová kůra/citronový olej
50 g rostlinného oleje 

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem. Já používám jen ráfek, který položím na plech s pečícím papírem. 
Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. Žloutky našlehejte s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Obě hmoty lehce spojte, přidejte prosátou mouku ve 2-3 dávkách a nakonec olej. Míchejte pouze stěrkou, nikoliv šlehačem. 
Těstem naplňte formu a dejte péct do vyhřáté trouby na 20 minut. Pak snižte teplotu na 150 stupňů a pečte dalších cca 15 minut, až je korpus upečený. Zjistíte pomocí špejle. 
Korpus nechte vychladnout ve formě, pak ostrým slabým nožem opatrně ořízněte boky, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku. 
Pokud nebudete hned plnit, zabalte do folie a dejte do chladu. Doporučuji upéct den předem, korpus přes noc krásně zvláční.


Krém z mléčné čokolády (připravit den předem):
250 ml smetany ke šlehání 33%
100 g mléčné čokolády min. 42% (případně mix hořké 50% a mléčné 30-32%) 
+ 50 g mascarpone k našlehání

Horkou smetanu nalijte na čokoládu, nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Promixujte tyčovým mixérem a dejte chladit do druhé dne do lednice. 
Do vychlazené směsi přidejte mascarpone a společně vyšlehejte do krému. Šlehejte při nižší otáčkách, zvláště ke konci opatrně, aby se krém nepřešlehal.

Smetanový krém:
200-220 g odkapané zakysané smetany (cca. 350-400 g před vykapaním)
200 g smetany ke šlehání 40%
2-3 lžíce cukru krupice

Zakysanou smetanu nechte přes noc vykapat v plátěném ubrousku nebo kapesníku. Skvěle se na to hodí souprava od Tescomy na přípravu krémového sýra, kterou jsem konečně našla letos pod stromečkem :)
Smetanu ke šlehání vyšlehejte společně s cukrem do tuha. Odkapanou zakysanou smetanu lehce promíchejte stěrkou a opatrně po částech vmíchejte ušlehanou šlehačku. Podle chuti můžete případně přisladit. 


Sestavení dortu
hruškový kompot, velký (cca 460 g bez štávy)
200 g mascarpone 
200 g smetany ke šlehání min. 33%
1-2 lžíce cukru krupice

Dortový korpus dvakrát vodorovně prokrojte, vzniknou vám tři pláty. Hrušky rozkrájejte na malé kousky a rozdělte na dvě části. 
První plát položte na tác, lehce pokapejte šťávou z kompotu a rovnoměrně rozložte polovinu hrušek. Pomažte čokoládovým krémem, opatrně lžící, vtírejte krém i mezi hrušky. Přiklopte druhým plátem a lehce přimáčkněte.
Druhý plát také pokapejte šťávou a rozložte druhou polovinu pokrájených hrušek. Na hrušky rozetřete smetanový krém, trochu si nechte stranou, a přiklopte třetím plátem korpusu. Zbytkem krému dort lehce obmažte z boku a nahoře. Dejte vychladit na několik hodin do lednice, ideálně přes noc.
Druhý den vyšlehejte mascarpone společně se smetanou i cukrem do krému. Celý dort obmažte silnější vrstvou krému, hezky do roviny. Chce to trochu trpělivosti a cukrářský nůž nebo špachtli. Ozdobte dle vlastní fantazie. 



recept na korpus z Velké domácí cukrářky od Pavlíny Berzsiové

Vytisknout recept





19 komentářů:

  1. Dobrý večer Mílo,určitě vyzkouším,protože Vaše
    recepty mají vždy úspěch.Ten design máte krásně vymakaný.Už potřebuji nějakou změnu,protože všichni vyžadují Váš narozeninový,který ještě potahuji marcipánem.Moc zdravím a děkuji za inspiraci.Iva Žemlíková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, zdravím a moc děkuji za komentář :) vyzkoušejte, je opravdu moc dobrý :) i když musím přiznat, že mi přijde škoda takové druhy dortů potahovat, ale zase chápu, že to někteří stále vyžadují :)
      Pěkný víkend.

      Vymazat
  2. nádherný, zní to velmi lákavě :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, to je zase nádhera, zkoušela jsem hruškové řezy a jen se po nich zaprášilo :o),fandím a přeji vše nejlepší v novém roce :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, moc děkuji :) i Vám přeji jen to nejlepší v novém roce ;)

      Vymazat
  4. Moc krásný a hlavně výborná změna! Myslím...že moc překvapí svou jemnou chutí. V únoru budu mít příležitost ho vyzkoušet.
    Moc díky za Vaše recepty. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miru, děkuji :) ano, chuť je jemná a suroviny se hezky doplňují, určitě zkuste, až bude příležitost :) pěkný večer. Míša

      Vymazat
  5. :), právě jsem v procesu dokončování už druhého vydání tohoto mlsu, protože 3/4 naší rodiny slaví narozeniny ve stejný den tak se gratulace schází postupně a pro velký úspěch jsem byla zaúkolovaní podruhé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu? :) super, tak to mě opravdu moc těší, že má dort takový úspěch :) děkuji a hezké narozeniny všem :)

      Vymazat
  6. Jedním slovem úžasný! Děkuji moc za recept. Pekla jsem synům k narozeninám. Trošku jsem se bála, že bude příliš jemný, tak jsem lehce pomazala každé patro lemon curd. Hrušky nehádal nikdo, všichni si mysleli, že jde o ananas. Pochválil dokonce i můj tatínek, který jinak sladké nejí, ale tenhle mu připomněl nějaký řez z dětství. Díky Mílo za tento recept i za všechny ostatní. Moc ráda podle vás peču. Hezký den. Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moniko, moc děkuji za Vaše hodnocení :) jsem ráda, že všem chutnalo. Máte pravdu, hrušky obvykle hádá málokdo. A přitom je to tak skvělé ovoce :) mějte se fajn a díky za přízeň. Míša

      Vymazat
  7. Jako vždy krása.:-) Mám malý dotaz, už od té doby, co tuto stránku bedlivě sleduji, sháním ty úžasné růžové kytičky a nepodařilo se mi je nikde najít. Kde se dají sehnat, nebo je to Vaše výroba?:-) Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, moc děkuji :) růžové kytičky si dělám sama, jsou vykrojené z fondánu :)

      Vymazat
  8. Míšo, dort je super, už jsem vyzkoušela. jen to zdobení... čím máte ozdobeno, poznám max. makronky a kytičky z fondánu :-) Zdravím Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, zdravím a díky :) zdobení je z čokoládové pěny, která je zamražená v silikonové formě ve tvaru "noků" :), pak jsou tak ještě oříšky v čokoládě, rozpůlené, růžové cukrové kuličky a kolečka z hořké čokolády :) obvykle zdobím tím, co mám doma po ruce :)

      Vymazat
  9. tak zrovna ty "noky" mně vrtaly hlavou, na čokoládovou pěnu se mi zdály moc hladké a kompaktní :-) vy tedy máte nápady!!! vůbec to Vaše zdobení je takové "čisté". prostě jste úžasná! a vaše recepty také. Už jsem si koupila i silikonové formy a některé mražené dortíky vyzkoušela. Jsou super, ale jsem na tom podobně jako Vy, raději mám více těsta :-) Zdravím a těším se na další recepty. Jana

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den, myslíte, že je možné dort naplnit dva dny předem? :) Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, určitě, alespoň se hezky rozleží :)

      Vymazat