Smetanový dort s hruškami a mléčnou čokoládou

Kombinaci hrušek, smetany a mléčné čokolády jsem už několikrát otestovala v podobě řezů, vždy s úspěchem. Kdo byl na mém kurzu mini dortíků, věřím, že mi dá za pravdu. Takže když jsem dostala volnou ruku pro přípravu narozeninového dortu, rozhodla jsem se zkusit tuto kombinaci i v tomto provedení. 


Základem dortu je vanilkový korpus, promazaný dvěma druhy krémů a proložený spoustou kompotovaných hrušek. Hrušky jsou v tomto dortu důležité, takže vybírejte opravdu dobré, měkké a sladké. Ideální jsou samozřejmě domácí, já objevila skvělé v Lidlu. 

Jako u většiny dortů, i tady je dobré rozložit přípravu do více dnů. Jako první si upečte korpus a připravte základy obou krémů. Druhý den dort promažte a následně pak dokončete finálním obmazáním a zdobením. Dort se krásně rozleží a bude vláčný. 


Bohužel jsem nebyla u krájení dortu, takže ho neuvidíte "zevnitř", ale snažila jsem se zachytit alespoň jeho přípravu :)

Vanilkový korpus (průměr 23 cm):
6 vajec "M", bílky a žloutky odděleně
180 g cukru krupice
200 g hladké mouky 
1 lžička vanilkového cukru 
citronová kůra/citronový olej
50 g rostlinného oleje 

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem. Já používám jen ráfek, který položím na plech s pečícím papírem. 
Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. Žloutky našlehejte s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Obě hmoty lehce spojte, přidejte prosátou mouku ve 2-3 dávkách a nakonec olej. Míchejte pouze stěrkou, nikoliv šlehačem. 
Těstem naplňte formu a dejte péct do vyhřáté trouby na 20 minut. Pak snižte teplotu na 150 stupňů a pečte dalších cca 15 minut, až je korpus upečený. Zjistíte pomocí špejle. 
Korpus nechte vychladnout ve formě, pak ostrým slabým nožem opatrně ořízněte boky, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku. 
Pokud nebudete hned plnit, zabalte do folie a dejte do chladu. Doporučuji upéct den předem, korpus přes noc krásně zvláční.


Krém z mléčné čokolády (připravit den předem):
250 ml smetany ke šlehání 33%
100 g mléčné čokolády min. 42% (případně mix hořké 50% a mléčné 30-32%) 
+ 50 g mascarpone k našlehání

Horkou smetanu nalijte na čokoládu, nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Promixujte tyčovým mixérem a dejte chladit do druhé dne do lednice. 
Do vychlazené směsi přidejte mascarpone a společně vyšlehejte do krému. Šlehejte při nižší otáčkách, zvláště ke konci opatrně, aby se krém nepřešlehal.

Smetanový krém:
200-220 g odkapané zakysané smetany (cca. 350-400 g před vykapaním)
200 g smetany ke šlehání 40%
2-3 lžíce cukru krupice

Zakysanou smetanu nechte přes noc vykapat v plátěném ubrousku nebo kapesníku. Skvěle se na to hodí souprava od Tescomy na přípravu krémového sýra, kterou jsem konečně našla letos pod stromečkem :)
Smetanu ke šlehání vyšlehejte společně s cukrem do tuha. Odkapanou zakysanou smetanu lehce promíchejte stěrkou a opatrně po částech vmíchejte ušlehanou šlehačku. Podle chuti můžete případně přisladit. 


Sestavení dortu
hruškový kompot, velký (cca 460 g bez štávy)
200 g mascarpone 
200 g smetany ke šlehání min. 33%
1-2 lžíce cukru krupice

Dortový korpus dvakrát vodorovně prokrojte, vzniknou vám tři pláty. Hrušky rozkrájejte na malé kousky a rozdělte na dvě části. 
První plát položte na tác, lehce pokapejte šťávou z kompotu a rovnoměrně rozložte polovinu hrušek. Pomažte čokoládovým krémem, opatrně lžící, vtírejte krém i mezi hrušky. Přiklopte druhým plátem a lehce přimáčkněte.
Druhý plát také pokapejte šťávou a rozložte druhou polovinu pokrájených hrušek. Na hrušky rozetřete smetanový krém, trochu si nechte stranou, a přiklopte třetím plátem korpusu. Zbytkem krému dort lehce obmažte z boku a nahoře. Dejte vychladit na několik hodin do lednice, ideálně přes noc.
Druhý den vyšlehejte mascarpone společně se smetanou i cukrem do krému. Celý dort obmažte silnější vrstvou krému, hezky do roviny. Chce to trochu trpělivosti a cukrářský nůž nebo špachtli. Ozdobte dle vlastní fantazie. 



recept na korpus z Velké domácí cukrářky od Pavlíny Berzsiové

Vytisknout recept





Komentáře

  1. Dobrý večer Mílo,určitě vyzkouším,protože Vaše
    recepty mají vždy úspěch.Ten design máte krásně vymakaný.Už potřebuji nějakou změnu,protože všichni vyžadují Váš narozeninový,který ještě potahuji marcipánem.Moc zdravím a děkuji za inspiraci.Iva Žemlíková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, zdravím a moc děkuji za komentář :) vyzkoušejte, je opravdu moc dobrý :) i když musím přiznat, že mi přijde škoda takové druhy dortů potahovat, ale zase chápu, že to někteří stále vyžadují :)
      Pěkný víkend.

      Vymazat
  2. nádherný, zní to velmi lákavě :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, to je zase nádhera, zkoušela jsem hruškové řezy a jen se po nich zaprášilo :o),fandím a přeji vše nejlepší v novém roce :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, moc děkuji :) i Vám přeji jen to nejlepší v novém roce ;)

      Vymazat
  4. Moc krásný a hlavně výborná změna! Myslím...že moc překvapí svou jemnou chutí. V únoru budu mít příležitost ho vyzkoušet.
    Moc díky za Vaše recepty. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miru, děkuji :) ano, chuť je jemná a suroviny se hezky doplňují, určitě zkuste, až bude příležitost :) pěkný večer. Míša

      Vymazat
  5. :), právě jsem v procesu dokončování už druhého vydání tohoto mlsu, protože 3/4 naší rodiny slaví narozeniny ve stejný den tak se gratulace schází postupně a pro velký úspěch jsem byla zaúkolovaní podruhé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu? :) super, tak to mě opravdu moc těší, že má dort takový úspěch :) děkuji a hezké narozeniny všem :)

      Vymazat
  6. Jedním slovem úžasný! Děkuji moc za recept. Pekla jsem synům k narozeninám. Trošku jsem se bála, že bude příliš jemný, tak jsem lehce pomazala každé patro lemon curd. Hrušky nehádal nikdo, všichni si mysleli, že jde o ananas. Pochválil dokonce i můj tatínek, který jinak sladké nejí, ale tenhle mu připomněl nějaký řez z dětství. Díky Mílo za tento recept i za všechny ostatní. Moc ráda podle vás peču. Hezký den. Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moniko, moc děkuji za Vaše hodnocení :) jsem ráda, že všem chutnalo. Máte pravdu, hrušky obvykle hádá málokdo. A přitom je to tak skvělé ovoce :) mějte se fajn a díky za přízeň. Míša

      Vymazat
  7. Jako vždy krása.:-) Mám malý dotaz, už od té doby, co tuto stránku bedlivě sleduji, sháním ty úžasné růžové kytičky a nepodařilo se mi je nikde najít. Kde se dají sehnat, nebo je to Vaše výroba?:-) Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, moc děkuji :) růžové kytičky si dělám sama, jsou vykrojené z fondánu :)

      Vymazat
  8. Míšo, dort je super, už jsem vyzkoušela. jen to zdobení... čím máte ozdobeno, poznám max. makronky a kytičky z fondánu :-) Zdravím Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, zdravím a díky :) zdobení je z čokoládové pěny, která je zamražená v silikonové formě ve tvaru "noků" :), pak jsou tak ještě oříšky v čokoládě, rozpůlené, růžové cukrové kuličky a kolečka z hořké čokolády :) obvykle zdobím tím, co mám doma po ruce :)

      Vymazat
  9. tak zrovna ty "noky" mně vrtaly hlavou, na čokoládovou pěnu se mi zdály moc hladké a kompaktní :-) vy tedy máte nápady!!! vůbec to Vaše zdobení je takové "čisté". prostě jste úžasná! a vaše recepty také. Už jsem si koupila i silikonové formy a některé mražené dortíky vyzkoušela. Jsou super, ale jsem na tom podobně jako Vy, raději mám více těsta :-) Zdravím a těším se na další recepty. Jana

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den, myslíte, že je možné dort naplnit dva dny předem? :) Děkuji.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat