úterý 30. ledna 2018

Smetanové dortíky s malinovým středem

Přestože sama o tenhle typ dortíků moc nestojím, jejich přípravu si doslova užívám. Tím samozřejmě nechci říct, že nejsou dobré :) ale není to prostě můj šálek kávy. Dortíky jsou z převážné části tvořeny krémem nebo lehkou pěnou a jen malým kouskem korpusu. No a já mám prostě radši kus pořádné buchty :)


Každopádně věřím, že jakmile jednou kouzlu těchto dortíků v silikonových formách podlehnete, tak není cesta zpět. Nabídka tvarů a velikostí je opravdu široká a velmi lákavá. Ze své zkušenosti doporučuji vybírat tvary jednodušší, které se lépe plní i polévají. Za mě to jsou jednoznačně "obyčejné" polokoule.


Tyto dortíky jsou tvořeny krémem z mascarpone a smetany, uvnitř s malinovým pyré. Jako polevu jsem použila mou oblíbenou čirou glazuru, která svou chutí dortík nenaruší, přesto mu poskytne patřičný lesk a "ochranu".


Před přípravou dortíků doporučuji pečlivě přečíst celý postup a práci si rozfázovat do více dnů. Jako první si připravte malinové středy, které je potřeba zamrazit. Potřebovat bude také malé kousky dortového korpusu nebo sušenky. V dalším dni si dortíky sestavte a nejdříve následující den dokončete.

Smetanové dortíky s malinovým středem (8-9 ks)

Malinová náplň:
150 g malinového pyré (slazené dle chuti)
3 g práškové želatiny + 15 ml studené vody

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte 10-15 minut nabobtnat.
Malinové pyré zahřejte na 50-60 stupňů, přidejte nabobtnalou želatinu a dobře promíchejte.
Rozdělte do připravené silikonové formy, já jsem použila malé polokoule o průměru ca. 35 mm, a dejte zamrazit. Těmto malým obvykle stačí pár hodin, klidně ale připravte den i více předem.
Z této dávky připravíte středů více, než bude potřeba, ale v menším množství by se to hůře připravovalo. Středy můžete uchovat pro další várku dortíků.

Smetanová náplň:
4 g práškové želatiny + 20 g studené vody
50 ml mléka
25 g cukru krupice
250 g mascarpone
200 g smetany ke šlehání 33%

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte 10-15 minut nabobtnat.
Mléko zahřejte společně s cukrem, míchejte do rozpuštění. Stáhněte z kamen, nechte trochu zchladnout (ca. 60 stupňů) a přidejte nabobtnalou želatinu. Promíchejte, až se želatina zcela rozpustí.
Do misky dejte mascarpone a nalijte na něj směs mléka s želatinou. Pomocí balonové metly nebo stěrky promíchejte do hladka.
Zvlášť ušlehejte do polotuha smetanu a po částech přidejte k mascarpone. Mascarpone by nemělo mít před přidáním smetany teplotu vyšší než 30 stupňů.


Sestavení dortíků
silikonová forma - použila jsem formu "Samurai" od firmy Silikomart
malinové náplně - viz. výše
kolečka dortového korpus, sušenky vhodné velikosti ...

Silikonovou formu položte na tácek nebo podnos, bude se pak lépe přenášet. Dortíky naplňte asi do poloviny smetanovou náplní, lehce vmáčkněte malinovou polokouli a zakryjte smetanovou náplní. Nakonec dortík uzavřete kouskem korpusu nebo sušenky. Korpus by měl být zároveň s horní hranou formy dortíku, neměl by "vykukovat" .
Dortíky dejte do mrazáku minimálně na 12-15 hodin, lépe na 24 hodin i více.

Červená glazura:
300 g cukru krupice
300 g studené vody
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce práškové želatiny (14 g) + 6 lžic studené vody
červené barvivo

Želatinu dejte do misky a zalijte studenou vodou, nechte 10-15 minut nabobtnat.
Cukr dejte do kastrůlku a zalijte studenou vodou. Při nižší teplotě přiveďte k varu a minutu povařte. Stáhněte z kamen, nechte jen lehce zchladnout a vmíchejte nabobtnalou želatinu. Míchejte do rozpuštění, pak přidejte citronovou šťávu a červenou barvu, dobře promíchejte.
Směs přelijte přes jemné sítko a nechte zchladnout na teplotu 28-29 stupňů.
Polevu je možné připravit i den předem a následně zahřát na požadovanou teplotu. Lze ji i zamrazit.

Dokončení dortíků
Chladicí mřížku položte na tácek, kam bude stékat přebytečná poleva. Dortíky po částech vyndejte z mrazáku, položte na mřížku a polijte polevou. Pokud chcete mít sytější barvu, je potřeba polít dvakrát. Poleva nemá velkou krycí schopnost.
Opatrně pomocí nože a párátka přeneste dortík na podložku nebo tácek. Doporučuji párátko zapíchnout do středu dortíku, zespodu podebrat nožem a takto přenést.
Dortíky ozdobte dle vlastní fantazie, já jsem dala kousek bílé čokolády a maliny.
Zbývající polevu můžete použít opakovaně, možno i zamrazit.

Dokončené dortíky skladujte v lednici, servírujte po několika hodinách, až zcela rozmrznou. Dortíky jsou určeny k rychlé spotřebě, nedoporučuji moc dlouho skladovat.



A takto vypadala zkušební verze uvnitř :) bez korpus a bez polevy :)


inspirace z webu https://www.bavette.es/ a Cupcake Savvy´s Kitchen


19 komentářů:

  1. Teda Mílo, co mě to děláte, já ani nestačím zkoušet, všechno co upečete vypadá úžasně a ani nemluvím o tom jak to chutná. jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkuji :) tak nemusíte zkoušet přeci všechno :))

      Vymazat
  2. no já vím, ale když je to tak lákavé

    OdpovědětVymazat
  3. Pokud jde o mě, já tedy Vaše dortíčky, Míšo, miluji. Nikdy je nemám tak úžasné, jako Vy, ale je fakt, že je dělám poměrně často a dělala bych pořád, baví mě, jsou velmi kreativní :-) Milena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, děkuji :) ano, tyhle dortíky jsou skvělé na přípravu, člověk se při nich může vyřádit :) A Vy jste určitě zbytečně sebekritická, věřím, že je máte perfektní :) pěkný den.

      Vymazat
  4. moc krásné prosím jakou želatinu používáte ,jednou jsem si koupila a výsledek hrůza děkují za odpověď ,pěkný večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, děkuji :) používám práškovou želatinu Dr. Oetker na ztužení krémů :)

      Vymazat
  5. A jelikož já jsem taky buchtová 😂 všechny je ještě stavím na extra korpus ....abych se o tu buchtu neošidila 😂. Ale stejně Míšo nevypadají nádherně 😍🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruš, jasně že jsou krásné :) i když mě stačí je připravovat, jíst je nemusím :))

      Vymazat
  6. Dobrý večer, včera jsem vyzkoušela Vaši čokoládovou lesklou polevu, je ůžasná. Vypadá luxusně, výborná na chut a krásně se s ní pracuje. Nemáte recept na takovou i v bílé barvě? Už se těším až vyzkouším tuhle červenou. Zdravím Nečasová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paní Nečasová, děkuji, to mě moc těší, že má poleva takový úspěch. Polevy z bílé čokolády jsou na mě hodně sladké, zatím jsem ještě neobjevila takovou, která by mě zaujala. Tato červená je bez přidání barvy neutrální, případně by se dala obarvit i na bílo :)

      Vymazat
  7. Mílo,jste opět jednička!Vypadá to skvěle a chutná ještě lépe,jenom kdyby to tak rychle nezmizelo.Myslíte,že bych mohla dát příšte jablíčka lehce podušená s cukrem a skořicí.Přeji krásný víkend a těším se,co připravíte.Už tu dlouho nebyly makronky s nějakou skvělou náplní.Iva Žemli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, moc díky za otestování receptu, skvělé, že Vám chutnalo, příště musíte udělat dvojitou dávku :) Pokud Vám jablka chuťově ladí se smetanovým mascarpone, klidně můžete příště vyzkoušet, bude to určitě zajímavá obměna. Budu ráda za případné reference :) hmmm makronky .... delší dobu se chystám na své oblíbené kávové, tak uvidíme, třeba přidám i recept. Pěkný víkend. Míša

      Vymazat
  8. Jo,kávové,tak to se těším,já teď dělala s passion fruit a byly výborné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,Mílo,myslíte si,že bych nemusela do toho malinového pyré přidávat želatinu?Zdá se mi,že ta chuť malin by byla intenzivnější,co myslíte?Budu je o víkendu dělat pro velký úspěch už podruhé.Zdravím a děkuji.Iva Žemli

      Vymazat
    2. Ivo, možná, že by se želatina dala vynechat, nicméně je nutné počítat s tím, že bude pyré po rozmrazení dortíku opět tekuté :) a nejsem si jistá, co to udělá s dortíkem jako takovým, jestli se nerozmáčí a udrží si tvar. Zkuste to třeba na jednom kousku a uvidíte :)

      Vymazat
  9. Dobry den, poradila byste mi prosim jake pouzivate barvivo na cervenou glazuru? Pouzila jsem cervene gelove od Dr.Oetkera a vubec se poleva nezdarila. Predem dekuji. Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, v jakém smyslu se Vám poleva nepovedla? Pouze nebyla barevná? Barvy od Dr. Oetkera jsou sice přírodní, ale vůbec nebarví :)) doporučuji koupit na cukrářském shopu gelovou (více značek) nebo tekutou Americolor ...

      Vymazat
    2. Ano, byla pouze nebarevna :-) Dekuji za odpoved.

      Vymazat