pondělí 22. ledna 2018

Košíčky s pekanovými ořechy

Přestože u mě doma jednoznačně vedou ořechy vlašské, občas neodolám a koupím sáček pekanových. Z mého pohledu se chutí ale až tak zásadně neliší. Jsou jen trochu jemnější, měkčí a možná i tučnější. Dobře ladí s javorovým sirupem nebo třtinovým cukrem. Já jsem je použila jako náplň do křehkých košíčků a je to vážně dobrota.


Košíčky jsou rychlé a jednoduché na přípravu, stačit vám na ně bude jen pár surovin. Těsto na košíčky je zcela bez cukru a není třeba ho předpékat, vše se peče najednou i s náplní. Košíčky jsou krásně křehké, zároveň ale měkké. Díky mini velikosti jsou to takové jednohubky přímo k nakousnutí. 



Košíčky s pekanovými ořechy (24 kousků):
140 g hladké mouky
90 g másla
70 g čerstvého sýra typu Philadelphia, Lučina (použila jsem sýr Goldessa z Lidlu*)
---------------------------------------------------------------------------------------------------
25 g másla
1 vejce
100 g třtinového cukru

Do mísy prosejte mouku, přidejte na kousky pokrájené máslo a sýr. Vypracujte hladké těsto, ručně nebo v robotu, zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu odležet do lednice (klidně i přes noc).
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formu na mini muffiny (24 otvorů). Použít můžete i formičky na košíčky nebo malé tartaletky. 
Vychlazené těsto rozdělte na 24 kousků a udělejte z nich kuličky. Kuličku v dlani zmáčkněte do placičky a vmáčkněte do formy, prsty upravte okraje. Takto připravte všechny kousky. Dejte do lednice, než si připravíte náplň.


Ořechy nahrubo nasekejte, máslo rozpusťte a nechte zchladnout.
V misce prošlehejte vejce s cukrem, přidejte rozpuštěné máslo a nasekané ořechy. Směs dobře promíchejte a rozdělte do připravených košíčků.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 20-25 minut, až jsou hezky do zlatova. Nechte chvilku vychladnout, pak pomocí ostrého nože vyndejte z formy. Jde to dobře, stačí lehce přizvednout, případně oříznout okraje košíčku.




* pokud jste si oblíbili stejně jako já čerstvý sýr Goldessa z Lidlu, který je skvělý třeba na cheesecake, tak pozor na nový obal :) už nehledejte "modrý", ale šedo-stříbrný :)





Vytisknout recept




26 komentářů:

  1. Dobrý večer,nedávno jsem objevila Vaše stránky a jsem z nich moc nadšená. Máte všechno strašně krásné a některé recepty už jsem i vyzkoušela a jsou výborné. Těším se na každý nový recept. Opravdu nádhera a skvělá inspirace. Chtěla bych Vás zároven poprosit o radu. Mám formu na 24 malých košíčků cupcakes, Vyložím je papírovými košíčky, dám těsto, upeču. Mám je pěkně upečené a někdy se mi stává, že se už upečené košíčky začnou odlepovat od těch papírových a když na to dám krém tak se to někdy odlepí úplně a vůbec to nevypadá pěkně. Nevím čím to je, nemáte nějaké zkušenosti? Udělá se to třeba jenom na polovině košíčkú, jinak bych třeba řekla, že je to těmi papírovými košíčky. Prosím Vás o radu.Děkuji a přeji mnoho dalších úžasných receptů Magdaléna N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak k tomuto dotazu se přidávám. Také se mi to párkrát stalo a vůbec nevím čím to může být

      Vymazat
    2. Magdaléno N., moc děkuji za komentář, jsem ráda, že jste můj blog objevila a vítám Vás mezi příznivce sladkého pečení :) Cupcakes do této malé formy jsem pekla jen párkrát, špatně se shání ty správné košíčky. Nicméně už se mi to také stalo u těch velkých, že se košíček trochu odlepoval. Osobně si myslím, že je to papírový košíčky, jejich materiálem. Vyzkoušela jsem jich už opravdu hodně a jen málo které mi vyhovují. Nejradši mám klasické bílé od firmy Wimex, s těmi problém není :)

      Vymazat
  2. Jééé, Míšo, Váš receptík mi teda přišel moc vhod! Nedávno jsem pekla velký pekanový koláč podle Catalina peče, ale vadí mi předpékání, raději peču těsto i s nádivkou. Tak jsem si řekla, že koláč zase brzy udělám, ale se svými úpravami a Váš recept to vyřešil. Děkuji za tip a přeji Vám hezký den, Milena :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, zdravím Vás :) ano, ty větší koláče je lepší předpéct, u těchto mrňavých to není potřeba :) tak vyzkoušejte. Pěkný den. Míša

      Vymazat
  3. Za par dnů mám narozeniny a nevěděla co upéct do práce....už to vím. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na servírování jsou úplně ideální :) hezké narozeniny Míšo :)

      Vymazat
  4. Tak tohle bude nebe :) Ořechy miluju. Děkuji za další inspiraci. Váhu už jsem ze svého domu odstranila :D Mějte se krásně, Ivana V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivano, zdravím Vás, tak to jste moje krevní skupina :) taky mám ořechy moc ráda. To je dobrý nápad s tou váhou, předpokládám, že jste neměla na mysli kuchyňskou :):):)

      Vymazat
    2. Nene, ta je pěkně v akci, z domu odešla samozřejmě váha osobní :D

      Vymazat
  5. Dobrý večer, děkuji za radu ohledně košíčků,budu zkoušet dál. S pozdravem Magdaléna

    OdpovědětVymazat
  6. Musím napsat, že košíčky jsou skvělé!:-) Jen jsem vyměnila hladkou mouku za špaldu a místo cukru jsem použila směs medu a javorového sirupu. Jak vezmu do ruky pekany, nemůžu se ubránit javorovému sirupu.:-) Díky za recept, který je výborný!:-) Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, díky za recenzi i tip na obměnu :) také používám špaldovou mouku a musím říct, že mě lákal i ten javorový sirup :) pěknou neděli.

      Vymazat
  7. Dobrý večer, děkuji opět za výborný recept, včera upečeno, dnes snědeno. Měla jsem formu na 12 větších muffinů a vůbec nevadilo. Těsto na košíčky je geniální. Chtěla jsem se zeptat, jestli by se dala použít pro obměnu i jiná náplň popřípadě náplně? Děkuji Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zdravím a děkuji za vyzkoušení i hodnocení :) tip na větší formu určitě udělá radost i dalším, kteří tu na mini muffiny nemají, díky.
      S těstem jsem si položila po upečení stejnou otázku :) jestli by se dalo použít i jinak, nezbývá, než vyzkoušet :) pěkný den

      Vymazat
  8. Dobrý den, moje známá u vás absolvovala víkendové pečení a byla nadšená. Dala mi odkaz na vaše stránky, zatím jsem se mrkla na kousky z posledního pečení a na dorty, vypadá to úžasně :-). Už se těším, jak něco vyzkouším. Pokud to chutná stejně jako vypadá (o čemž nepochybuji), tak je na co se těšit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a vítám Vás mezi své příznivce :) určitě vyzkoušejte a dejte vědět :)

      Vymazat
  9. Míšo tak dopolko jsem odzkoušela tyto košíčky a i s vlašáky jsou k sežrání😁opět chválí celá rodina.
    Děkuji za recept.
    P.S. jak je to s trvanlivostí??daly by se zařadit mezi vánoční cukroví..??🙋

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, díky :) s tím vánočním cukrovím mě to také napadlo, pokud by se pekly pár dnů před svátky, tak by to asi šlo :) já dojídala poslední košíček asi pátý den po upečení a pořád byl dobrý :)

      Vymazat
    2. Tak pátý den se u nás budou jíst ,,možná,, po upečení trojnásobné dávky, ale moc tomu nevěřím...:-)

      Vymazat
  10. Tak jsem dnes upekla Vaše pekanové košíčky, Míšo a musím říct, to je ale dobrůtka!!! Vždyť já je skoro snědla :-) To těsto je nádherně křehké, listovalo, na náplň jsem použila kokosový cukr, je úžasně voňavá, fakt nemají chybu! Až přijedou dcery, budu muset dávku zněkolikanásobit. Děkuji, to je zase bezva recept - rychlý, výborný, jedlý a efektní, děkuji, Milena :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, díky za recenzi :) jsem ráda, že košíčky chutnaly :) s kokosovým cukrem jistě také skvělá obměna :) mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  11. Dobrý den, tenhle recept je opravdu skvělý a moc ráda se budu k němu vracet. Navíc využití formy na minimufinky je geniální, nenapadlo by mě to. Děkuji moc, Míšo. S vašimi recepty mě pečení baví. Báječné dny :-) Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, díky :) ano, forma na muffiny nebo na tyhle mini se dá využít mnoha způsoby :) pěkný den. Míša

      Vymazat
  12. Dobrý den, košíčky vypadají nádherně, jen jsem se chtěla zeptat, zda se forma musí vymazat před pečením. Děkuji. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, díky. Pokud máte formu s nepřilnavým povrchem, což většinou na muffiny jsou, není třeba vymazávat.

      Vymazat