Dvojctihodné koláče

Ať už je znáte jako dvojctihodné nebo moravské, v obou případech jsou to koláče s dvojí náplní. Jedna se skrývá uvnitř, zabalená do těsta, druhá je pak nahoře na koláči posypaná drobenkou. Na první pohled tak vypadají jako obyčejné koláče, o to větší překvapení, když do nich kousnete :) 


Dovnitř koláče se obvykle dává tvarohová náplň, nahoru pak švestková povidla, ale může to být i marmeláda nebo kousky ovoce. Tedy alespoň tak se to ve většině receptů uvádí. Já občas dávám náplně tak, jak mě napadne a každé kousnutí je pak trochu sázka do loterie :)


Nemusíte mít strach, koláče s dvojí náplní nejsou o nic složitější, než ty klasické. Nejdříve zabalíte do těsta tvarohovou náplň, uděláte vlastně takovou malou buchtičku. Nahoře pak lehce promáčknete a přidáte povidla. Já jsem jako obvykle "natlačila" do koláčů co nejvíce náplně, takže mi jich několik lehce prasklo. Nicméně na chuti jim to určitě nic neubralo :)


Dvojctihodné koláče (20 ks):
100 ml mléka
20 g čerstvého droždí
250 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)
špetka soli
špetka muškátového oříšku
50 g cukru krupice
citronová kůra
2 žloutky
50 g másla

Do vlažného mléka dejte lžíci cukru a přidejte rozdrobené droždí. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, muškátový oříšek, zbytek cukru a citronovou kůru, dobře promíchejte. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout.
Vzešlý kvásek vlijte do mísy s moukou, přidejte žloutky a začněte zpracovávat těsto. Po chvilce přidejte rozpuštěné máslo a pokračujte v hnětení. Vypracujte vláčné a nelepivé těsto. Dejte do mísy, lehce poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 30-40 minut kynout. Pak těsto propracujte a nechte znovu dalších 30 minut kynout. 
Já si obvykle zapnu troubu na 30 stupňů a nechávám těsto kynout v troubě. 


Náplně:
250 g tvarohu v kostce (ne vaničkový)
1 malé vejce
citronová kůra
70-80 g cukru krupice
1 lžička kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudingu
-----------------------------------------------------------------
švestková povidla
skořice a rum na dochucení

Tvaroh smíchejte v misce s vajíčkem, citronovou kůrou, cukrem a škrobem. V případě potřeby přislaďte.

Povidla můžete ochutit špetkou skořice a dle potřeby trochu naředit rumem. Pokud jsou povidla naopak hodně "tekutá", přidejte trochu strouhaného perníku.

Drobenka:
50 g polohrubé mouky
30 g cukru krupice
30 g másla

Mouku s cukrem dejte do mísy a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené, lehce změklé máslo a rukou vypracujte drobenku. Drobenku připravíte také snadno a rychle v mixéru či food procesoru. 

Příprava koláčů
vejce na potření koláčů
(ca. 30 g rozpuštěného másla + rum dle chuti) - lze vynechat


Troubu předehřejte na 195 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem.
Vykynuté těsto rozdělte na 20 kousků. Každý kousek zmáčkněte do placičky, dejte lžičku tvarohové náplně a zabalte. Spojem dolů položte na připravený plech. Takto připravené kousky nechte na plechu 15 minut kynout.
Do každého kousku pak udělejte důlek, opatrně prsty promáčkněte střed a okraje pomažte rozšlehaným vajíčkem. Naplňte švestkovými povidly a posypte drobenkou.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 12-15 minut, až jsou hezky do zlatova.

Ihned po vytažení z trouby můžeme koláče pokapat máslovo-rumovou směsí, díky které koláče krásně voní a zůstanou dlouho vláčné. I když v tomto případě budou vláčné díky tvarohové náplni i bez rumu :)



inspirace na kynuté těsto z Velké domácí cukrářky od Pavlíny Berzsiové 

Vytisknout recept



Komentáře

  1. Dobrý večer Míšo,koláče vypadají úžasně,já mám problém vždy s těmi povidly,vždy mi z koláčů vytečou �� Renata

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Renato, děkuji :) jsou opravdu skvělé, zkuste. Také mívám s povidly problém, hlavně na malých svatebních koláčcích. Tyto byly domácí, dostala jsem je od jedné čtenářky a drží perfektně. Klidně ale dejte povidla dovnitř nebo použijte kousky ovoce :)

      Smazat
    2. Promiňte, že se Vám do toho pletu. Někdy stačí povidla dopředu povařit a odpařit trochu vody, ale nepřehánět. Já kupuji povidla Darinka, jsou v 1kg balení a není s nimi vůbec žádný problém. Drží i na malých svatebních koláčcích. Pavel

      Smazat
    3. Zdravím Pavle, klidně se pleťte :) vítáme každou radu, jak na povifla :) funguje to povaření i na povidla, která už jsou extra hustá a přesto tečou? Díky Míša

      Smazat
    4. Ahoj Míšu, tak to jsi mě dostala. Extra a ještě tečou, tak to asi něco nebude v pořádku. Já jsem odpařoval z kelímku od Hamé a osvědčilo se. Ale určitě vyzkoušej povidla Darinka. Nic za to nedáš a možná budeš mít problém vyřešen. Přidávám do nich kapičku až kapku rumu a pořád drží fazónu a netečou. Pavel

      Smazat
    5. do povidel dávám strouhaný perník krásně povidla ovoní a jsou
      pevná

      Smazat
    6. Hezký den.Já mám povidla vlastní a jsou opravdu extra tuhá.Poprve jsem teď dělal dvojctihodné a naprosto všechna povidla šla dolů na plech.Takže Zlatou svatbu jsem zachraňoval klasickými svatebními.Docela mě to mrzelo, protože chuťově byly fakt výborný.

      Smazat
  2. Taky je dělám, jsou úžasné

    OdpovědětSmazat
  3. Teda, ty jsou!!! Díky za recept, určitě vyzkouším - zase jste vpašovala rum :-)

    OdpovědětSmazat
  4. Děkuji za skvělý recept. Právě jsem je dopekla a vypadají a chutnají úžasně ��

    OdpovědětSmazat
  5. Já dávám dovnitř mleté ořechy, nahotu tvaroh a marmeladu, nemá to chybu. Nataša

    OdpovědětSmazat

Okomentovat