neděle 7. ledna 2018

Dvojctihodné koláče

Ať už je znáte jako dvojctihodné nebo moravské, v obou případech jsou to koláče s dvojí náplní. Jedna se skrývá uvnitř, zabalená do těsta, druhá je pak nahoře na koláči posypaná drobenkou. Na první pohled tak vypadají jako obyčejné koláče, o to větší překvapení, když do nich kousnete :) 


Dovnitř koláče se obvykle dává tvarohová náplň, nahoru pak švestková povidla, ale může to být i marmeláda nebo kousky ovoce. Tedy alespoň tak se to ve většině receptů uvádí. Já občas dávám náplně tak, jak mě napadne a každé kousnutí je pak trochu sázka do loterie :)


Nemusíte mít strach, koláče s dvojí náplní nejsou o nic složitější, než ty klasické. Nejdříve zabalíte do těsta tvarohovou náplň, uděláte vlastně takovou malou buchtičku. Nahoře pak lehce promáčknete a přidáte povidla. Já jsem jako obvykle "natlačila" do koláčů co nejvíce náplně, takže mi jich několik lehce prasklo. Nicméně na chuti jim to určitě nic neubralo :)


Dvojctihodné koláče (20 ks):
100 ml mléka
20 g čerstvého droždí
250 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)
špetka soli
špetka muškátového oříšku
50 g cukru krupice
citronová kůra
2 žloutky
50 g másla

Do vlažného mléka dejte lžíci cukru a přidejte rozdrobené droždí. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, muškátový oříšek, zbytek cukru a citronovou kůru, dobře promíchejte. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout.
Vzešlý kvásek vlijte do mísy s moukou, přidejte žloutky a začněte zpracovávat těsto. Po chvilce přidejte rozpuštěné máslo a pokračujte v hnětení. Vypracujte vláčné a nelepivé těsto. Dejte do mísy, lehce poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 30-40 minut kynout. Pak těsto propracujte a nechte znovu dalších 30 minut kynout. 
Já si obvykle zapnu troubu na 30 stupňů a nechávám těsto kynout v troubě. 


Náplně:
250 g tvarohu v kostce (ne vaničkový)
1 malé vejce
citronová kůra
70-80 g cukru krupice
1 lžička kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudingu
-----------------------------------------------------------------
švestková povidla
skořice a rum na dochucení

Tvaroh smíchejte v misce s vajíčkem, citronovou kůrou, cukrem a škrobem. V případě potřeby přislaďte.

Povidla můžete ochutit špetkou skořice a dle potřeby trochu naředit rumem. Pokud jsou povidla naopak hodně "tekutá", přidejte trochu strouhaného perníku.

Drobenka:
50 g polohrubé mouky
30 g cukru krupice
30 g másla

Mouku s cukrem dejte do mísy a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené, lehce změklé máslo a rukou vypracujte drobenku. Drobenku připravíte také snadno a rychle v mixéru či food procesoru. 

Příprava koláčů
vejce na potření koláčů
(ca. 30 g rozpuštěného másla + rum dle chuti) - lze vynechat


Troubu předehřejte na 195 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem.
Vykynuté těsto rozdělte na 20 kousků. Každý kousek zmáčkněte do placičky, dejte lžičku tvarohové náplně a zabalte. Spojem dolů položte na připravený plech. Takto připravené kousky nechte na plechu 15 minut kynout.
Do každého kousku pak udělejte důlek, opatrně prsty promáčkněte střed a okraje pomažte rozšlehaným vajíčkem. Naplňte švestkovými povidly a posypte drobenkou.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 12-15 minut, až jsou hezky do zlatova.

Ihned po vytažení z trouby můžeme koláče pokapat máslovo-rumovou směsí, díky které koláče krásně voní a zůstanou dlouho vláčné. I když v tomto případě budou vláčné díky tvarohové náplni i bez rumu :)



inspirace na kynuté těsto z Velké domácí cukrářky od Pavlíny Berzsiové 

Vytisknout recept



11 komentářů:

  1. Dobrý večer Míšo,koláče vypadají úžasně,já mám problém vždy s těmi povidly,vždy mi z koláčů vytečou �� Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renato, děkuji :) jsou opravdu skvělé, zkuste. Také mívám s povidly problém, hlavně na malých svatebních koláčcích. Tyto byly domácí, dostala jsem je od jedné čtenářky a drží perfektně. Klidně ale dejte povidla dovnitř nebo použijte kousky ovoce :)

      Vymazat
    2. Promiňte, že se Vám do toho pletu. Někdy stačí povidla dopředu povařit a odpařit trochu vody, ale nepřehánět. Já kupuji povidla Darinka, jsou v 1kg balení a není s nimi vůbec žádný problém. Drží i na malých svatebních koláčcích. Pavel

      Vymazat
    3. Zdravím Pavle, klidně se pleťte :) vítáme každou radu, jak na povifla :) funguje to povaření i na povidla, která už jsou extra hustá a přesto tečou? Díky Míša

      Vymazat
    4. Ahoj Míšu, tak to jsi mě dostala. Extra a ještě tečou, tak to asi něco nebude v pořádku. Já jsem odpařoval z kelímku od Hamé a osvědčilo se. Ale určitě vyzkoušej povidla Darinka. Nic za to nedáš a možná budeš mít problém vyřešen. Přidávám do nich kapičku až kapku rumu a pořád drží fazónu a netečou. Pavel

      Vymazat
    5. do povidel dávám strouhaný perník krásně povidla ovoní a jsou
      pevná

      Vymazat
  2. Taky je dělám, jsou úžasné

    OdpovědětVymazat
  3. Teda, ty jsou!!! Díky za recept, určitě vyzkouším - zase jste vpašovala rum :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za skvělý recept. Právě jsem je dopekla a vypadají a chutnají úžasně ��

    OdpovědětVymazat