Dortíky s bílou čokoládou a lesním ovocem
Máme tady první adventní neděli, většina z nás si zdobí domácnosti a začíná péct cukroví. A tak jsem se při té příležitosti rozhodla trochu vánočně přizdobit i tyhle dortíky. Recept mám připravený už delší dobu, dortíky jsme testovali i na kurzu, ale nikdy jsem nestihla pořádně vyfotit, až dnes v tomto vánočním kabátku :)
Základem dortíků je pěna z bílé čokolády, smetany a mascarpone, uvnitř se pak skrývá pěna z lesního ovoce. Dortík doplňuje malý kousek dortového korpusu a lesklá glazura. Dortíky se připravují v silikonové formě, které se dnes dají koupit v rozmanitých tvarech.
Postup se nijak neliší od dortíků, které už na blogu mám. Přípravu je dobré rozdělit do několika dnů a potřebovat budete místo v mrazáku. Jako první si připravte polokoule s ovocným pyré a kousky korpusu. Další den pak dortíky sestavte a nechte opět alespoň do druhé dne zamrazit (možno i déle). Pár hodin před servírováním dortíky polijte glazurou, ozdobte a můžete servírovat.
Než se pustíte do "pečení" doporučuji dobře přečíst celý postup, aby vás pak nic nezaskočilo :)
Dortíky s bílou čokoládou a lesním ovocem (10 ks)
Pěna z lesního ovoce:
100 g pyré z lesního ovoce (slazené)
100 g smetany ke šlehání 33%
3 g práškové želatiny + 15 ml studené vody
Želatinu zalijte studenou vodou a nechte 10-15 minut nabobtnat.
Ovocné pyré zahřejte (ca. 60 stupňů), přidejte nabobtnalou želatinu a dobře promíchejte.
Smetanu ušlehejte do polotuha a po částech vmíchejte do ovocného pyré. Směs rozdělte do silikonových formiček a dejte zamrazit.
Pěna z bílé čokolády:
8 g práškové želatiny + 40 ml studené vody
125 ml mléka (tučné, polotučné)
80 ml smetany ke šlehání 33%
3 žloutky
45 g cukru krupice
100 g bílé čokolády
140 g mascarpone
125 ml smetany ke šlehání 33%
+ kolečka korpusu vhodné velikosti
Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte 10-15 minut nabobtnat.
Mléko a 80 ml smetany dejte do kastrůlku a přiveďte k varu. V misce prošlehejte žloutky s cukrem. Za stálého šlehání vlijte po částech horkou směs mléka a smetany do žloutků, dobře promíchejte. Vraťte zpět do kastrůlku a při nízké teplotě za stálého míchání chvilku povařte (max. 82 stupňů).
Sundejte z kamen a přidejte nabobtnalou želatinu. Míchejte do úplného rozpuštění.
Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou směsí s želatinou. Nechte chvilku odstát, pak do hladka promíchejte. Přidejte mascarpone a zamíchejte do hladka.
Ušlehejte zvlášť 125 g smetany, ne zcela do tuha, a opatrně vmíchejte do směsi (měla by mít max. 40 stupňů).
Silikonovou formu položte na tácek či podnos. Polokoule (nebo jiný tvar) naplňte pěnou asi do poloviny, lehce vmáčkněte ovocnou polokouli a pak další pěnu. Nakonec dejte kolečko korpusu. Dejte do mrazáku alespoň na 12 hodin vychladit.
Červená glazura:
300 g cukru krupice
300 g studené vody
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce práškové želatiny (14 g) + 6 lžic studené vody
červené barvivo
Želatinu dejte do misky a zalijte studenou vodou, nechte asi 5-10 minut nabobtnat.
Cukr dejte do kastrůlku a zalijte studenou vodou. Při nižší teplotě přiveďte k varu a minutu povařte. Stáhněte z kamen, nechte jen lehce zchladnout a vmíchejte nabobtnalou želatinu. Míchejte do rozpuštění, pak přidejte citronovou šťávu a červenou barvu, dobře promíchejte.
Směs přelijte přes jemné sítko a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Polevu je možné připravit i den předem a následně zahřát na požadovanou teplotu. Lze ji i zamrazit.
Dokončení dortíků
strouhaný kokos + papír na pečení
fondánové vločky
Připravte si kousek pečícího papíru, na který nasypte trochu kokosu, nechte stranou.
Chladicí mřížku položte na tácek, kam bude stékat přebytečná poleva. Dortíky po částech vyndejte z mrazáku, položte na mřížku a polijte polevou. Pokud chcete mít sytější barvu, je potřeba polít dvakrát.
Opatrně pomocí nože a párátka přeneste dortík na papír s kokosem. Doporučuji párátko zapíchnout do středu dortíku, zespodu podebrat nožem a takto přenést.
Pomocí nože nahrňte kokos kolem dortíku a lehce přimáčkněte. Dortík pak opatrně přeneste na dortovou podložku nebo tácek. Na každý dortík "přilepte" sněhovou vločku.
Zbývající polevu můžete použít opakovaně, možno i zamrazit.
Dortíky si můžete samozřejmě připravit i během roku a vynechat vánoční zdobení :)
inspirace z webu https://www.bavette.es/ a Cupcake Savvy´s Kitchen
![]() |
Vytisknout recept |
Teda Míšo to je zase ,,pecka,,😉..zdravím Lenka🙋
OdpovědětVymazatLenko, moc díky :o)
VymazatTak já pořád přemýšlím,co tak asi upeču na Štědrý den a to je přesně ono!Mílo,ještě,že Vás máme,vypadá to úžasně.Přeji krásný advent.Iva Žemlíková
OdpovědětVymazatIvo, zdravím a děkuji :) to jsem ráda, že jsem se Vám trefila do noty :) na vánočním stole se budou hezky vyjímat. Krásný advent. Míša
VymazatÚžasné vypadají skvěle musím vyzkoušet. A odkud máte formy? Hledala jsem polokoule a jediný obchod co jsem našla měl vyprodané a teď vidím tyto tvary a přemýšlím kam na ne :)
OdpovědětVymazatVeroniko, moc děkuji :) ano, výběr forem je teď veliký, jeden neví, kterou koupit :) Pokud chcete originály, velký výběr má např. http://www.monacoint.com/eshop/catalog/4008
VymazatLevnější kopie seženete na ebay nebo aliexpresu :) Musím říct, že polokoule vřele doporučuji, nejlépe se plní, vyndavají z formy i polévají. Složitější tvary jsou sice krásné, ale hůře se s nimi pracuje :)
No tedy, to je opravdu něco mimořádného. Blahopřeji. Úplně cítím harmonii chutí. Škoda, že nejde někde koupit a pochutnat si. Máte zlaté ruce a nápady. To já udělala jen adventní "zasněžený" perník. Mějte se krásně.
VymazatSimi, moc děkuji :) klidně se stavte na ochutnání :) za sebe musím říct, že já bych si dala radši ten Váš perník :)) krásný advent.
VymazatDobry den, opet nadherné dortiky. CHodim sem na Vase stranky neustale pro inspiraci. Rada bych se zeptala, jaky prumer jsou polokoule na vnitrni naplň, v tomto pripade z lesniho ovoce? Dekuji predem za odpoved. P.J.
OdpovědětVymazatP.J., zdravím a děkuji za komentář :) jsem ráda, že Vás moje recepty inspirují :) já mám ty malé polokoule o průměru 3.5 cm, ideální velikost do většiny forem :)
VymazatMusím říci, že jste mě moc příjemně překvapila.:-) Stále jsem čekala na něco"bílého", neboť moje sestra není milovnící čokolády a miluje šlehačku a jahody.:-) Teď nemusím experimentovat a můžu použít již vyzkoušené. Moc díky. Hanka
OdpovědětVymazatHanko, tak to jsem moc ráda, že jsem se trefila :) jak asi víte, já jsem spíš čokoholik, takže těch dortíků bez ní u mě moc nenajdete :) pokud jde o tyto dortíky, tak jahody jsou docela sladké, doporučila bych buď zminěné lesní ovoce nebo maliny :)
VymazatKrása jako vždy! prosím pyré... udělám si sama nebo se kupuje? Děkuji.lenka
OdpovědětVymazatLenko, moc děkuji :) pyré si dělám sama, ze zmraženého ovoce, stačí pár minut povařit s trochou cukru a pak přepasírovat :) dá se samozřejmě i koupit, ale jen v kilovém balení a na cukrářském eshopu. Je to dle mého názoru zbytečné :)
VymazatDobrý den,chtěla jsem se zeptat na ty vločky. Děláte je zřejmě sama.Je k tomu nějaká formička? Děkuji Marcela K.
OdpovědětVymazatMarcelo K., zdravím, ano, vločky jsem vykrojila z fondánu :) vykrajovátko mám z cukrářského eshopu, dělá se ve více velikostech :) je to plastové s pístem, určené právě na fondán či marcipán.
VymazatMockrát děkuji za info...objednáno.Marcela.
OdpovědětVymazatDobrý den, chtěla bych se zeptat jak hotové dortiky skladovat a jak dlouho vydrží? Děkují
OdpovědětVymazatZdravím, po dokončení skladovat dortíky v lednici a spotřebovat nejlépe do druhého dne :)
VymazatDobrý den, daly by se k Remy použít i do piškotový ho dortu ?
OdpovědětVymazatAno, určitě daly, jen je potřeba sestavovat dort v ráfku nebo formě, krémy jsou před ztuhnutím tekuté.
VymazatAhoj Míšo,zdravím po dlouhé době.Neskutečná nádhera!!!! Mám malý dotaz: zrcadlovou polevu jsem vždy dělala s glukózou,salkem nebo bílou čokoládou a ve Vašem receptu je jen voda a želatina.Tak by mě zajímalo ,zda neprosvítá? I ,když na fotce vypadá skvěle! Nebo přidat bělobu,aby to bylo sytější? Moc díky za odpověď a už se těším na další dobrůtky.Ilča
OdpovědětVymazatIlčo, zdravím, děkuji :) tohle není typická zrcadlová poleva, je to jen čirá želatinová. Není krycí, takže cokoliv tmavého bude prosvítat. Nicméně pro mě je tohle lepší varianta, než ta sladká z čokolády, salka a glukozy :)
VymazatDobrý den Míšo, chci tyto dortíky (a ještě čokoládové polokoule) dělat na sobotní oslavu. Myslíte, že nebude problém když si je připravím a dám do mrazáku už ve středu a v sobotu ráno je vyndám po poleji polevou? A ještě k těm čokoládovým - do těch se nedává žádná želatina? jen se dají zmrznout? Předem děkuji za vaši odpověď. Míša
OdpovědětVymazatMíšo, dortíky můžete mít připravené v mrazáku klidně i déle :) takže bez problému připravte ve středu. Jen je pak v sobotu nutné počítat, že budou nějakou dobu rozmrzat, takže nelze servírovat hned po polití :)
VymazatU čokoládových není želatina potřeba, tam to podrží právě ta hořká čokoláda :) ano, jen zamrazit. Hezkou oslavu :)
Moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Krásný víkend
VymazatZdravím Míšo,ráda bych vyzkoušela Vaši glazuru, jen nevím jakou by měla mít teplotu.Též jsem pochopila,že ji mohu použít hned a nemusím čekat do druhého dne!?
OdpovědětVymazatDortíky mám již v mrazáku.Moc ráda podle Vás zkouším nové věci.Díky moc Ilča
Ilčo, zdravím, glazuru můžete použit hned po uvaření, nechte zchladnout na ca. 27-28 stupňů :) Jen pozor, není krycí :) pokud použijete barvu, je lepsi prelit dvakrát, aby byl odstín sytejsi :)
VymazatMimochodem i klasickou zrcadlovku můžete použit hned, vzdycky jsem ji nechávala do druhého dne, ale teď obvykle pouzivam hned a je to Ok :) tak at se dortiky povedou :)
Dobrý den, ráda bych vyzkoušela tyto dortiky, můžete mě prosím poradit jakpu formu používáte na ten střed z lesního ovoce a pak jak velké ty polokoule? Budu ráda i za odkaz,kde kpupit.Jinak moc obdivuji Vaše dortiky,nádhera. Děkuji Jana
OdpovědětVymazatJano, zdravím, na středy dortíky používám obvykle formu polokoule o průměru 4 cm, občas také kuličky o průměru 3,5 cm. Silikonové formy koupíte např. na www.fialapraha.cz, www.monacoint.cz, www.cukrarske-pomucky.cz nebo v zahraničí, ebay, aliexpres, wish ... :)
Vymazat