Mandlové trubičky

Trubičky jsem pekla v létě, ale recept jsem si schovala až na toto předvánoční období. Daly by se totiž dost dobře zařadit mezi vánoční cukroví. Na první pohled možná vypadají velké, ale jsou to takové jednohubky. A věřte mi, že se po nich jen zaprášilo :)


Trubičky jsem zkusila naplnit dvěma druhy krému, jeden trvanlivější s obsahem másla (na fotografiích), druhý šlehačkový. Jednoznačně vyhrály ty s pařížskou šlehačkou, kterou také uvádím v receptu. Díky šlehačce trubičky krásně změknou, zvláční hned do druhého dne a chutnají skvěle. Na druhou stranu ovšem nutno poznamenat, že se pak musí rychleji spotřebovat :) což by neměl být problém nebo plnit postupně. 



Mandlové trubičky (ca. 50-55 ks):
200 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
50 g mletých mandlí
1/2 lžičky kakaa
1 větší žloutek
125 g másla

Všechny suroviny dejte do misky nebo na vál a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Můžete nechat chvilku odpočinout v lednici nebo pracovat hned.
Troubu předehřejte na 180-190 stupňů, plech si vyložte pečícím papírem. 
Těsto rozválejte na lehce pomoučněném vále do tenka a rozkrájejte na pruhy široké ca. 5 cm (případně širší, pokud chcete mít větší trubičky). Já jsem použila kovové trubičky dlouhé 8 cm, průměr 1,2 cm.
Na kraj pruhu položte trubičku a těsto na ní naviňte. Až je trubička celá zabalená, těsto nožem nebo rádýlkem odkrojte. Takto si připravte všechny trubičky. Pokud máte málo kovových trubiček, bude potřeba péct na víckrát.
Trubičky dejte péct do vyhřáté trouby asi na 10 minut. Ještě horké stáhněte z kovových trubiček. Použijte utěrku nebo rukavici, trubičky jsou horké :) Nechte zcela vychladnout.


Pařížská šlehačka:
250 ml smetany ke šlehání
80 g hořké čokolády 50-60%

Nasekanou čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte stěrkou do hladka. Nakonec ještě promixujte tyčovým mixérem a dejte do lednice min. na 12 hodin vychladit. Množství šlehačky je orientační :)
Až budete chtít trubičky plnit, vyšlehejte vychlazenou šlehačku a trubičky pomocí zdobícího sáčku naplňte. Doporučuji plnit den před konzumací, trubičky díky šlehačce velmi rychle změknou.
Můžete si také plnit postupně po částech. Nenaplněné trubičky se dají i velmi dobře zamrazit.

Dokončení trubiček
hořká čokoláda nebo čokoládová poleva

Konce trubiček můžete před nebo až po naplnění namočit do hořké čokolády. Já používám hořkou čokoládu 55-60%, kterou trochu naředím kakaovým máslem. Čokoláda je pak hezky tekutá a krásně tuhne i při pokojové teplotě. Kakaové máslo seženete v prodejnách zdravé výživy nebo na cukrářských e-shopech.
Pokud namočíte konce trubiček před naplněním, otvor trubičky se zmenší a budou se hůře plnit. Takže klidně nejdříve trubičky naplňte šlehačkou a pak teprve konce namočte do čokolády :)



inspirace z webu http://www.mamincinyrecepty.cz/ 

Komentáře

  1. Dobrý den Míšo, moc ráda na Váš blog chodím a těším, co nového upečete. Popis postupů a rad je super, děkuji vám za to. Díky tomu se mi zatím povedl každý váš recept, který jsem si troufla vyzkoušet. :-)
    Mohla byste mi,prosím, poradit. Kdybych si chtěla udělat tyto trubičky před Vánocemi, kdy je dobré je začít péct a jak je mám bez náplně skladovat?Moc díky Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markéto, zdravím Vás a děkuji za milý komentář :) jsem ráda, že se pečení dle receptů daří :)
      Trubičky stačí upéct týden předem, jak zmiňuji výše, díky šlehačce se rozleží opravdu hned do druhé dne. Skladovala bych v uzavřené krabici, obdobně jako většinu vánočního cukroví. Trubičky se dají bez problémů i zamrazit, pokud byste je třeba chtěla péct už nyní :)

      Vymazat
    2. Dobrý den, Míšo, neměla byste recept na ten trvanivější krém?:)Pavlína

      Vymazat
    3. Pavlíno, doporučuji sněhový máslový krém, recept mám na blogu, a přidat rozpuštěnou hořkou čokoládu :)

      Vymazat
  2. Dobrý den Mīšo,peču uz kolikåtý recept podle vås a vždy úspěšně. Jen dneska se mi nedaři.Těsto se mi trhá a nevím cīm to múže být. Nemohla by jste mi poradit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě mrzí. Křehké těsto může trochu zlobit. Doporučuji rozvalovat menší kousky těsta, můžeme třeba i mezi dvěma foliemi. Jestli máte pocit, že je těsto suché, drolivé, zkuste přidat pár kapek vody ...

      Vymazat
  3. Dobrý den, Míšo, trubičky opět moooc dobré. Díky za recept. Nepečete prosím i medové s karamelem?? :-) Děkuji a krásné svátky.
    Zdraví Dáša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, děkuji :) medové trubičky jsem zatím nepekla, třeba někdy příště :) krásné svátky :)

      Vymazat
  4. Míšo, naprosto dokonalé!!! Jak sladké moc nejím (ale peču velmi ráda pro ostatní), tak na těchto ruličkách jsem si hodně pochutnala :-) Těsto při zpracování trochu zlobilo, rozpadalo se, ale výsledný efekt dokonalý, takže obtíže zapomenuty :-) příště kdyžtak zkusím přidat pár kapek vody, jak radíte výše. Děkuji moc, pěkný den, Verča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verčo, díky, jsem ráda, že i přes počáteční "problémy" se nakonec zadařilo a hlavně chutnalo :))

      Vymazat
  5. Dobrý večer Míšo,již jsem V8m psala komentář na Váš blog.Našla jsem Vás dnes a žasnu jak jste šikovná.Nádherné věci umíte upéci,je to přímo umělecké dílo.Také bych si přála tohle umět.Nakoupila jsem si nějaké pomůcky na pečení dortů a stále nemám odvahu a dost zkušeností začít.Makrónky jsem zatím také nezkoušela.Je možnost někde získat Vaše recepty?Děkuji Drahu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Drahu, vítám Vás na mém blogu a moc děkuji za komentář :) Všechny moje recepty jsou zde na blogu, u každého příspěvku :)

      Vymazat
  6. Dobrý večer Míšo, musím nejprve poděkovat za Vaše úžasné recepty, které ze mě udělaly nadšence do pečení. Již jsem podle Vás dělala několik druhů cupcakes, višňovy dort a dynovy koláč a vše se setkalo s ohromným úspěchem a potykam se s dotazy rodiny a okolí, jestli chci presedlat na cukrarskou kariéru, takže velké díky, protože je to hlavně Váš úspěch, že i takove poleno jako já, to zvladne:))
    Vsadila jsem tedy letos s i na Vaše vánoční cukroví, zatím mám linecke a vosi hnízda a chci se ještě pustit do těchto trubicek. Vypadají prostě skvěle! Chtěla bych se jen zeptat, jestli je možné udělat testo den predem? Většina vánočních receptů tak koncipovanych je a mě to dost pomůže, že si praci rozlozim do víc dnů. Stejny dotaz i k těm lineckym. Děkuji moc. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Evo, tak to jsem moc ráda, že Vás moje recepty tak "nadchly" a pustila jste se do pečení :) Těsto si můžete udělat určitě den předem, je to možná i lepší, stihne se pěkně rozležet :) platí to pro většinu těst na vánoční cukroví. Někdy si dělám i více dnů dopředu :)

      Vymazat

Okomentovat