neděle 19. listopadu 2017

Mandlové trubičky

Trubičky jsem pekla v létě, ale recept jsem si schovala až na toto předvánoční období. Daly by se totiž dost dobře zařadit mezi vánoční cukroví. Na první pohled možná vypadají velké, ale jsou to takové jednohubky. A věřte mi, že se po nich jen zaprášilo :)


Trubičky jsem zkusila naplnit dvěma druhy krému, jeden trvanlivější s obsahem másla (na fotografiích), druhý šlehačkový. Jednoznačně vyhrály ty s pařížskou šlehačkou, kterou také uvádím v receptu. Díky šlehačce trubičky krásně změknou, zvláční hned do druhého dne a chutnají skvěle. Na druhou stranu ovšem nutno poznamenat, že se pak musí rychleji spotřebovat :) což by neměl být problém nebo plnit postupně. 



Mandlové trubičky (ca. 50-55 ks):
200 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
50 g mletých mandlí
1/2 lžičky kakaa
1 větší žloutek
125 g másla

Všechny suroviny dejte do misky nebo na vál a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Můžete nechat chvilku odpočinout v lednici nebo pracovat hned.
Troubu předehřejte na 180-190 stupňů, plech si vyložte pečícím papírem. 
Těsto rozválejte na lehce pomoučněném vále do tenka a rozkrájejte na pruhy široké ca. 5 cm (případně širší, pokud chcete mít větší trubičky). Já jsem použila kovové trubičky dlouhé 8 cm, průměr 1,2 cm.
Na kraj pruhu položte trubičku a těsto na ní naviňte. Až je trubička celá zabalená, těsto nožem nebo rádýlkem odkrojte. Takto si připravte všechny trubičky. Pokud máte málo kovových trubiček, bude potřeba péct na víckrát.
Trubičky dejte péct do vyhřáté trouby asi na 10 minut. Ještě horké stáhněte z kovových trubiček. Použijte utěrku nebo rukavici, trubičky jsou horké :) Nechte zcela vychladnout.


Pařížská šlehačka:
250 ml smetany ke šlehání
80 g hořké čokolády 50-60%

Nasekanou čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte stěrkou do hladka. Nakonec ještě promixujte tyčovým mixérem a dejte do lednice min. na 12 hodin vychladit. Množství šlehačky je orientační :)
Až budete chtít trubičky plnit, vyšlehejte vychlazenou šlehačku a trubičky pomocí zdobícího sáčku naplňte. Doporučuji plnit den před konzumací, trubičky díky šlehačce velmi rychle změknou.
Můžete si také plnit postupně po částech. Nenaplněné trubičky se dají i velmi dobře zamrazit.

Dokončení trubiček
hořká čokoláda nebo čokoládová poleva

Konce trubiček můžete před nebo až po naplnění namočit do hořké čokolády. Já používám hořkou čokoládu 55-60%, kterou trochu naředím kakaovým máslem. Čokoláda je pak hezky tekutá a krásně tuhne i při pokojové teplotě. Kakaové máslo seženete v prodejnách zdravé výživy nebo na cukrářských e-shopech.
Pokud namočíte konce trubiček před naplněním, otvor trubičky se zmenší a budou se hůře plnit. Takže klidně nejdříve trubičky naplňte šlehačkou a pak teprve konce namočte do čokolády :)



inspirace z webu http://www.mamincinyrecepty.cz/ 

3 komentáře:

  1. Dobrý den Míšo, moc ráda na Váš blog chodím a těším, co nového upečete. Popis postupů a rad je super, děkuji vám za to. Díky tomu se mi zatím povedl každý váš recept, který jsem si troufla vyzkoušet. :-)
    Mohla byste mi,prosím, poradit. Kdybych si chtěla udělat tyto trubičky před Vánocemi, kdy je dobré je začít péct a jak je mám bez náplně skladovat?Moc díky Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markéto, zdravím Vás a děkuji za milý komentář :) jsem ráda, že se pečení dle receptů daří :)
      Trubičky stačí upéct týden předem, jak zmiňuji výše, díky šlehačce se rozleží opravdu hned do druhé dne. Skladovala bych v uzavřené krabici, obdobně jako většinu vánočního cukroví. Trubičky se dají bez problémů i zamrazit, pokud byste je třeba chtěla péct už nyní :)

      Vymazat
    2. Dobrý den, Míšo, neměla byste recept na ten trvanivější krém?:)Pavlína

      Vymazat