pondělí 23. října 2017

Pařížská roláda

Další povedená obměna mého oblíbeného pařížského dortu :) Možná není roláda na první pohled tak atraktivní jako dort, ale chuťově určitě nezůstává pozadu. V porovnání s dortem je rychlejší a jednodušší na přípravu, servírovat můžete už pár hodin po "zatočení". A pokud je na vás roláda příliš "čokoládová", můžete přizdobit ušlehanou šlehačkou. 


Nemusíte se bát, že vám roláda popraská. Tato se stáčí za studena, po upečení jí jen překlopíte na pocukrovanou utěrku a necháte vychladnout. Potřete krémem a teprve pak zatočíte. Den předem je potřeba připravit pařížskou šlehačku, aby se stihla pěkně vychladit a následně šla dobře vyšlehat. 



Kakaový plát:
4 vejce, odděleně (velikost M)
90 g cukru krupice
20 g mletých lískových oříšků nebo mandlí
60 g hladké mouky
20 g kakaa

Troubu předehřejte na 195 stupňů, velký plech cca 40 x 30 cm vyložte pečícím papírem.
Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte nejdříve mleté ořechy (mandle) a pak prosátou mouku s kakaem. 
Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 8-10 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moučkovým cukrem a otočte na čistou utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.

Pařížská šlehačka (nutno připravit den předem):
320 ml smetany ke šlehání 33%
100 g hořké čokolády 55-60%
+ 2 lžíce mascarpone k našlehání

Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte pár minut odstát, pak vymíchejte do hladka. Poté ještě promixujte tyčovým mixérem a dejte do lednice alespoň na 8 hodin vychladit.
K vychlazenému základu pak přidejte mascarpone a vyšlehejte do pevného krému. Pozor, zvláště ke konci šlehat opatrně, na menší otáčky, aby se krém nepřešlehal a nesrazil. 

Krém rozetřete rovnoměrně na vychladlý kakaový plát (na stranu ze které jste sloupli papír) a pomocí pečícího papíru stočte do rolády. Zabalenou dejte do lednice odležet. Před servírování lehce pocukrujte moučkovým cukrem nebo poprašte kakaem a rozkrájejte na jednotlivé porce. Můžete podávat s ušlehanou šlehačkou. 

Přestože jsem se snažila krém rozetřít rovnoměrně, někde je ho trochu více, jak je patrno z fotografií. Určitě to ale ničemu nevadí, já bych třeba po takovém kousku hned sáhla :)




Vytisknout recept





5 komentářů:

  1. Dobrý den paní Mílo,
    nejprve Vám chci poděkovat za Vaše stránky. Ráda zkouším Vaše recepty.
    A chtěla bych se zeptat, jestli by bylo možné do této rolády doprostřed zabalit banán ? Jde mi o to, aby pak roláda nepopraskala. A ještě prosím, můj bratr má alergii na laktózu, šlehačka se dá sehnat bez laktózy, ale mascarpone asi ne. Tak lze do krému vynechat ? Děkuji za odpověď. Vladimíra Vašků

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlaďko, zdravím Vás a děkuji za komentář :) Myslím, že banán můžete klidně do rolády přidat, bude to taková obdoba kubánského dortu :) z popraskání strach nemám, jen bude roláda silnější. Občas se dá koupit i mascarpone bez laktozy, nabízí např. Lidl, ale klidně ho můžete v tomto receptu vynechat. Já ho přidávám, protože je krém pak jemnější a je tam menší riziko přešlehání. Pěkný víkend. Míša

      Vymazat
  2. Dobrý den Mílo, původně jsem si k vám šla pro recept na roládu alá Míša řezy, protože syn ji miluje (a spoustu Vašich dalších obměn Míša řezů) a pak jsem narazila na tuhle, takže o víkendu upeču. Děkuji za skvělou inspiraci. Musím se ale také přiznat, že jsem Vám byla synovy letošní narozeniny "nevěrná" a zkusila recept na dortový korpus od jiné cukrářky. Buď jsem ale někde udělala chybu já, nebo jednoduše nebyl tak dobrý jako ten Váš. Takže pokorně se vracím k Vašim skvělým a vyzkoušeným (nejen) dortům :-) Krásný víkend, Lenka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, zdravím a moc děkuji za komentář :) rolády jsou myslím obě skvělé, troufám si říct, že dětěm bude asi víc chutnat ta s tvarohem :) Myslím, že není na škodu občas zkusit i jiný recept, člověk se pak alespoň ujistí, že ten stávající je super a není důvod měnit :) také občas podlehnu pokušení a pak se vracím ke svým vyzkoušeným receptům :) děkuji za důvěru a přízeň, krásný víkend. Míša

      Vymazat