pondělí 16. října 2017

Citronový krém (lemon curd)

Přestože recept na tento citronový krém najdete v obdobném provedení už v několika mých receptech, rozhodla jsem se ho zařadit i jako samostatný příspěvek. Jeho příprava je rychlá, jednoduchá a krém se hodí na spousty věcí. Ať už je to do makronek, k naplnění cupcakes, tartaletek nebo promazání dortů. Skvěle ladí s tvarohem nebo ovocnými dezerty, ti odvážnější ho mohou zkusit k čokoládě :) 


Krém se dá samozřejmě koupit i hotový (Tesco, Mark Spencer), ale proč kupovat něco tak jednoduchého. Příprava Vám zabere pár minut a chuťově se tomu domácímu nic nevyrovná. Mimochodem, potřebovat ho budete také k mému dalšímu receptu na tvarohové bábovičky :) 




Recepty na citronové krémy jsou si hodně podobné, obvykle se liší použitím celých vajec nebo jen žloutků a poměrem jednotlivých surovin. Některé se připravují v páře, jiné pak v rendlíku na přímém ohni. Samozřejmě hodně záleží na kvalitě a chuti citronů, které mohou mít vliv na výslednou chuť. Citronový krém se skvěle hodí také jako jedlý dárek :)




Citronový krém (lemon curd):
2 velké žloutky
40 ml citronové šťávy
40 g cukru krupice
citronová kůra nebo citronový olej
30 g másla

Všechny suroviny kromě másla zahřívejte v páře za občasného míchání do zhoustnutí. Trvá to pár minut. Krém by měl mít konzistenci asi jako krupicová kaše, teplota ideálně přes 70 stupňů. To je teplota, při které dochází k tepelné úpravě vajec.
Sundejte misku z páry, nechte krém trochu zchladnout a pak zašlehejte máslo. Stačí ruční metličkou, hezky do krémova. Přendejte do uzavřené sklenice a skladujte v lednici (ca. týden).

Ve skleničce na fotografii je množství krému dle tohoto receptu.


Vytisknout recept




6 komentářů:

  1. Dobrý den, Míšo, dá se krém zavařit, aby byl k použití i později, právě nař. jako jedlý dárek :). Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, zdravím, se zavařením bohužel zkušenost nemám :( do kupovaných se podle mě pro trvanlivost přidává nějaký konzervant. Teoreticky by to jít mohlo. Jediná rada je "vyzkoušejte to" :)

      Vymazat
  2. Tak já se přiznám, že mně chutná, když je čerstvě uvařený, jak zchladne, cítím z něj ty žloutky a to já nedávám... :). Takže používám kupovaný.

    Silva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Silvo, díky i za Váš názor :) plně chápu.

      Vymazat
  3. zapomněla jsem otazník. Takže je to otázka. Dá se zavařit? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebo darovat někomu, o kom víte, že to rychle sní :)

      Vymazat