sobota 2. září 2017

Ořechová bezé roláda s kávovým krémem

Touhle roládou bych vám chtěla ukázat, že skvělé mini dortíky se dají připravit rychle a jednoduše. Navíc bez silikonové formy, želatiny a zamražení. Tedy alespoň tak to vnímám já :) Je totiž spousty způsobů, jak zákusky či dezerty připravit a tohle je jeden z nich. Prostě obyčejná, poslední dobou celkem opomíjená, roláda :)


Stačí jí jen rozkrájet na jednotlivé porce a trochu přizdobit a během chvilky máte na stole celkem luxusní zákusek. Pro tentokrát jsem vybrala svou oblíbenou bezé roládu, která se připravuje jen z bílků, a promazala taktéž mým oblíbeným kávovým krémem ze smetany a bílé čokolády. Chuťově vám to možná trochu připomene "štafetky", dříve běžně prodávané v každé cukrárně. 



Dost často slýchám obavy "aby roláda nepopraskala". Ale není čeho se bát, v tomto receptu se roláda stáčí zastudena a zatím mi nikdy nepraskla :)

Ořechová bezé roláda:
125 g bílků
80 g cukru krupice
30 g mletých lískových oříšků
40 g hladké mouky

Troubu předehřejte na 200 stupňů, velký plech ca. 40x30 cm si vyložte pečícím papírem.
Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu, nejdříve šlehejte při nižších otáčkách samotné bílky, pak postupně přidejte cukr a otáčky zvyšte na maximum.
Stěrkou vmíchejte mleté oříšky a následně prosátou mouku. Těsto rozetřete na připravený pečící papír, není nutné po celé ploše, aby vrstva těsta nebyla příliš tenká. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 - 12 minut, až je těsto lehce do růžova.
Po upečení plát sejměte z plechu, lehce posypte moučkovým cukrem a překlopte na čistý kus pečícího papíru. Nechte vychladnout, pak papír z plátu opatrně sloupněte.

Kávový krém:
250 ml smetany ke šlehání 33%
125 g kvalitní bílé čokolády (např. Belcolade, Callebaut, Valrhona)
1-2 lžíce rozpustné kávy (dle vaší chuti a použitého druhu)
+ 2 lžíce mascarpone k našlehání

Smetanu zahřejte, rozmíchejte v ní kávu a nalijte na bílou čokoládu. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Celou směs promixujte tyčovým mixérem a dejte do lednice alespoň na 8 hodin vychladit.
Až budete chtít roládu plnit, k vychlazenému základu přidejte dvě lžíce mascarpone a vyšlehejte společně do pevného krému. Část krému si odložte stranou na zdobení. Zbytek rozetřete na vychladlý roládový plát. Pomocí pečícího papíru roládu stočte, lehce utahujte a zabalenou do papíru dejte do lednice na několik hodin vychladit.  
Vychlazenou roládu rozkrájejte a jednotlivé porce a ozdobte zbytkem krému. Já jsem ještě použila na zdobení kousky čokolády a lískové oříšky. 



recept na roládový plát z knížky Velká domácí cukrářka

36 komentářů:

  1. No teda, ty tvé cukrářské výtvory jsou vždy tak krásné! :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  2. Nadhera, ty vase vytvory jsou dokonale, musim co nejdrive vyzkouset. Jste neskutecne sikovna 😍👏

    OdpovědětVymazat
  3. To je právě ono - bezé roládu já dělám už mnoho let, ale nikdy ji takhle pěkně nenazdobím. Budu muset jít do sebe, Míšo, ale takhle úžasnou ji stejně mít nebudu. Hezkou neděli, Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, zdravím a moc děkuji :) myslím, že ta Vaše bude také určitě skvělá a i pěkná :) pěkný den. Míša

      Vymazat
  4. Dobrý den Míšo, opět nádherné dezerty :-). Také obdivuji, že jich máte na tácku více druhů, vypadá to opravdu luxusně! Mějte se hezky Sylva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sylvie, zdravím a moc děkuji za komentář :) mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  5. Pěkný den Míšo, opět luxusní. Vydrží toto zdobení krásné i druhý den? Na poslední fotce máte další kouzelné minizákusky. Poskytnete časem recepty nebo již zde jsou? Jste moc šikovná a pečete s láskou. Velice zdravím, Irena.

    OdpovědětVymazat
  6. Já fakt nemám slov!kde bydlíte?šla bych k vám na nějaký kurz pečení!!☺ cokoliv od vás zkusím upéct vždy je to výborné,ale ještě to neumiím tak hezky zdobit🙂...nejkrasnejsi webovky se sladkým!proste bomba🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, moc a moc děkuji :) jsem z Kladna :) a kurzy pořádám :) zatim jen na cupcakes, ale plánují i další :)

      Vymazat
  7. Dobrý večer.Bylo by prima mít knihu s Vašimi recepty doma. Neplánujete vydat Vaše úžasné recepty knižně? Určitě bych si ji koupila. Zdraví Vás Hana Katrušáková.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zdravím a moc děkuji za komentář :) o knize s recepty zatim neuvažuji :) ale třeba někdy :)

      Vymazat
  8. Vypadá nádherně. Jen se chci zeptat k receptu - do krému se dává čistá rozpustná káva (granulát) nebo již uvařená? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, přidává se granulát, který rozpustíte v horké smetaně :) než nalijete na čokoládu.

      Vymazat
  9. Dobrý večer,mám dotaz. Jakou konzistenci má mít šlehačka s kávou a čokoládou? Mám totiž v lednici tekutou kávovou šlehačku s čokoládou. Až to budu zítra šlehat tak to zhoustne? Nebo už to mělo zhoustnout dnes?Děkuji za radu MARIE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, zdravím, směs je tekutá, to je v pořádku :) přesně jak píšete, zhoustne až při šlehání druhý den obdobně jako klasická šlehačka :) jen pozor šlehat opatrně zvláště ke konci, aby se nepreslehalo :)

      Vymazat
  10. Dobrý den.Tak už vše chladne v lednici.Krém se pěkně ušlehal,roláda upekla jenom z toho nakonec jsou kostky a né roláda.Plát se mi zdál moc vysoký na zatočení a tak jsem z toho udělala kostky. Musím dodat že i materialu na roládu jsem měla více.Domácí vejce hold nerozpůlíš tak místo 125g bílků jsem měla 160g.Tak jsem musela přidat všeho.Děkuji za recept a radu.MARIE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, díky za komentář, to je fajn, že se vše podařilo :)

      Vymazat
  11. Dobrý den paní Mileno. Musím moc pochválit pařížské řezy - skvělé, moc chutnaly (od Vás jsou všechny recepty skvěle popsané - moc za ně děkuji, dokonce už i dcera peče podle nich...). Myslíte, že bych Vás mohla poprosit o recept na malinové řezy, které máte výše na fotce? Vypadají moc lákavě. Jinak přeji ať se Vám daří a nám, co se rádi díváme na Váš blog další krásné recepty. Hezký den. Lenka S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko S, zdravím a děkuji za komentář :) jsem ráda, že se recepty líbí a mají úspěch. Recept na malinové řezy bohužel nemám, při přípravě jsem si zapomněla poznamenat přesně suroviny, dělala jsem to tak nějak od oka :) ale to se mi občas stává :) nicméně zkusím je připravit někdy znovu a recept na blog přidat :)

      Vymazat
  12. Dobrý den.Chtěla bych se zeptat, jestli by se do této rolady daly použít valašské ořechy místo liskovych?
    Zdravím Jarka

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj Mílo,tato roláda je vynikající,ale teď mám problém,ráda bych ji upekla,ale návštěva je alergická na všechny ořechy. A tak mě napadl kokos. Ale nemam tušení zda jim lze nahradit ořech a jaké množství. Díky Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, díky :) roláda je i můj favorit. Kokosem by ořechy nahradit určitě šly, ve stejném množství. Ale pozor, kokos je také ořech, raději předem ověřte, zda se alergie nevztahuje i na něj.
      Případně udělejte klasickou piškotovou roládu, chuťově by se hodila kakaová, recept najdete třeba u tohoto příspěvku - http://www.vikendovepeceni.cz/2016/10/kakaova-rolada-s-tvarohem-cokoladou.html

      Vymazat
  14. Dobrý den, chci Vám složit poklonu, vyzkoušela jsem od Vás tuto roládu. Je to skvělá kombinace, krém božský!!! Jiřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřino, moc děkuji :) jsem ráda, že kombinace zaujala, můj osobní favorit :)

      Vymazat
  15. Dobry den Miso,

    Tak tohle je neskutecna dobrota a uzasne zdobeni. Delala jsem ted sestre candy bar na krtiny a tahle rolada me hned zaujala, s odpustenim jsem od vas obslehla celou vizualni podobu 😊 No nevim jak ostatni, ale u me to vyhrala, nakonec jsem ji skoro celou snad snedla sama 😅 diky za dalsi vynikajici recept
    Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Magdo, velké díky :) musím říct, že tahle roláda sklízí jeden úspěch za druhým a zaslouží si to :) na bary nebo rauty ideální. Jsem ráda, že se Vám moje zdobení líbí a použila jste ho, díky. Míša

      Vymazat
  16. prosím dá se mascarpone nehradit něčím jiným ,není to levná záležitost a nevím co potom s tím co zbude ,děkují moc za odpověď ,samozřejmně jí vyzkouším ,vypadá moc dobře

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, klidně mascarpone vynechejte nebo ho nahraďte šlehačkou :)

      Vymazat
  17. Dobrý den,
    dnes jsem tento recept vyzkoušela a sklidila jsem s ním velký úspěch. Určitě budu péct ještě několikrát....Lískové ořechy jsem nahradila vlašskými ( letos byla velká úroda) a mascarpone jsem dala celé balení, zbytek krému jsem ještě použila na ozdobení čokoládových řezů. O víkendu se chystám na Švarcvaldský dort podle Vašeho receptu. Děkuji za super recepty:)

    Hezký den Soňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soňo, zdravím a děkuji za komentář :) koukám, že roláda má dalšího příznivce a to je dobře, jsou poslední dobou u nás hodně opomíjené :)

      Vymazat
  18. Ještě jednou se vracím a prosím o radu..., v receptu uvádíte, že vychladlý plát rolády lehce pocukrovat moučkovým cukrem a překlopit na jiný pečící papír. Vše jsem takto udělala,ale při rolování jsem měla povrch rolády vlhký, asi to udělat ten moučkový cukr... to mně docela vadilo. Nevím, kde jsem udělala chybu !!! Děkuji Soňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soňo, zkuste příště "otočenou" roládu při chladnutí podložit chladící mřížkou. Papír nebude ležet přímo na stole, protože jak je roláda teplá, může lehce navlhnout ten cukr :)

      Vymazat