sobota 2. září 2017

Ořechová bezé roláda s kávovým krémem

Touhle roládou bych vám chtěla ukázat, že skvělé mini dortíky se dají připravit rychle a jednoduše. Navíc bez silikonové formy, želatiny a zamražení. Tedy alespoň tak to vnímám já :) Je totiž spousty způsobů, jak zákusky či dezerty připravit a tohle je jeden z nich. Prostě obyčejná, poslední dobou celkem opomíjená, roláda :)


Stačí jí jen rozkrájet na jednotlivé porce a trochu přizdobit a během chvilky máte na stole celkem luxusní zákusek. Pro tentokrát jsem vybrala svou oblíbenou bezé roládu, která se připravuje jen z bílků, a promazala taktéž mým oblíbeným kávovým krémem ze smetany a bílé čokolády. Chuťově vám to možná trochu připomene "štafetky", dříve běžně prodávané v každé cukrárně. 



Dost často slýchám obavy "aby roláda nepopraskala". Ale není čeho se bát, v tomto receptu se roláda stáčí zastudena a zatím mi nikdy nepraskla :)

Ořechová bezé roláda:
125 g bílků
80 g cukru krupice
30 g mletých lískových oříšků
40 g hladké mouky

Troubu předehřejte na 200 stupňů, velký plech ca. 40x30 cm si vyložte pečícím papírem.
Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu, nejdříve šlehejte při nižších otáčkách samotné bílky, pak postupně přidejte cukr a otáčky zvyšte na maximum.
Stěrkou vmíchejte mleté oříšky a následně prosátou mouku. Těsto rozetřete na připravený pečící papír, není nutné po celé ploše, aby vrstva těsta nebyla příliš tenká. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 - 12 minut, až je těsto lehce do růžova.
Po upečení plát sejměte z plechu, lehce posypte moučkovým cukrem a překlopte na čistý kus pečícího papíru. Nechte vychladnout, pak papír z plátu opatrně sloupněte.

Kávový krém:
250 ml smetany ke šlehání 33%
125 g kvalitní bílé čokolády (např. Belcolade, Callebaut, Valrhona)
1-2 lžíce rozpustné kávy (dle vaší chuti a použitého druhu)
+ 2 lžíce mascarpone k našlehání

Smetanu zahřejte, rozmíchejte v ní kávu a nalijte na bílou čokoládu. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Celou směs promixujte tyčovým mixérem a dejte do lednice alespoň na 8 hodin vychladit.
Až budete chtít roládu plnit, k vychlazenému základu přidejte dvě lžíce mascarpone a vyšlehejte společně do pevného krému. Část krému si odložte stranou na zdobení. Zbytek rozetřete na vychladlý roládový plát. Pomocí pečícího papíru roládu stočte, lehce utahujte a zabalenou do papíru dejte do lednice na několik hodin vychladit.  
Vychlazenou roládu rozkrájejte a jednotlivé porce a ozdobte zbytkem krému. Já jsem ještě použila na zdobení kousky čokolády a lískové oříšky. 



recept na roládový plát z knížky Velká domácí cukrářka

13 komentářů:

  1. No teda, ty tvé cukrářské výtvory jsou vždy tak krásné! :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  2. Nadhera, ty vase vytvory jsou dokonale, musim co nejdrive vyzkouset. Jste neskutecne sikovna 😍👏

    OdpovědětVymazat
  3. To je právě ono - bezé roládu já dělám už mnoho let, ale nikdy ji takhle pěkně nenazdobím. Budu muset jít do sebe, Míšo, ale takhle úžasnou ji stejně mít nebudu. Hezkou neděli, Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, zdravím a moc děkuji :) myslím, že ta Vaše bude také určitě skvělá a i pěkná :) pěkný den. Míša

      Vymazat
  4. Dobrý den Míšo, opět nádherné dezerty :-). Také obdivuji, že jich máte na tácku více druhů, vypadá to opravdu luxusně! Mějte se hezky Sylva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sylvie, zdravím a moc děkuji za komentář :) mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  5. Já fakt nemám slov!kde bydlíte?šla bych k vám na nějaký kurz pečení!!☺ cokoliv od vás zkusím upéct vždy je to výborné,ale ještě to neumiím tak hezky zdobit🙂...nejkrasnejsi webovky se sladkým!proste bomba🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, moc a moc děkuji :) jsem z Kladna :) a kurzy pořádám :) zatim jen na cupcakes, ale plánují i další :)

      Vymazat
  6. Dobrý večer.Bylo by prima mít knihu s Vašimi recepty doma. Neplánujete vydat Vaše úžasné recepty knižně? Určitě bych si ji koupila. Zdraví Vás Hana Katrušáková.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zdravím a moc děkuji za komentář :) o knize s recepty zatim neuvažuji :) ale třeba někdy :)

      Vymazat