sobota 2. září 2017

Ořechová bezé roláda s kávovým krémem

Touhle roládou bych vám chtěla ukázat, že skvělé mini dortíky se dají připravit rychle a jednoduše. Navíc bez silikonové formy, želatiny a zamražení. Tedy alespoň tak to vnímám já :) Je totiž spousty způsobů, jak zákusky či dezerty připravit a tohle je jeden z nich. Prostě obyčejná, poslední dobou celkem opomíjená, roláda :)


Stačí jí jen rozkrájet na jednotlivé porce a trochu přizdobit a během chvilky máte na stole celkem luxusní zákusek. Pro tentokrát jsem vybrala svou oblíbenou bezé roládu, která se připravuje jen z bílků, a promazala taktéž mým oblíbeným kávovým krémem ze smetany a bílé čokolády. Chuťově vám to možná trochu připomene "štafetky", dříve běžně prodávané v každé cukrárně. 



Dost často slýchám obavy "aby roláda nepopraskala". Ale není čeho se bát, v tomto receptu se roláda stáčí zastudena a zatím mi nikdy nepraskla :)

Ořechová bezé roláda:
125 g bílků
80 g cukru krupice
30 g mletých lískových oříšků
40 g hladké mouky

Troubu předehřejte na 200 stupňů, velký plech ca. 40x30 cm si vyložte pečícím papírem.
Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu, nejdříve šlehejte při nižších otáčkách samotné bílky, pak postupně přidejte cukr a otáčky zvyšte na maximum.
Stěrkou vmíchejte mleté oříšky a následně prosátou mouku. Těsto rozetřete na připravený pečící papír, není nutné po celé ploše, aby vrstva těsta nebyla příliš tenká. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 - 12 minut, až je těsto lehce do růžova.
Po upečení plát sejměte z plechu, lehce posypte moučkovým cukrem a překlopte na čistý kus pečícího papíru. Nechte vychladnout, pak papír z plátu opatrně sloupněte.

Kávový krém:
250 ml smetany ke šlehání 33%
125 g kvalitní bílé čokolády (např. Belcolade, Callebaut, Valrhona)
1-2 lžíce rozpustné kávy (dle vaší chuti a použitého druhu)
+ 2 lžíce mascarpone k našlehání

Smetanu zahřejte, rozmíchejte v ní kávu a nalijte na bílou čokoládu. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Celou směs promixujte tyčovým mixérem a dejte do lednice alespoň na 8 hodin vychladit.
Až budete chtít roládu plnit, k vychlazenému základu přidejte dvě lžíce mascarpone a vyšlehejte společně do pevného krému. Část krému si odložte stranou na zdobení. Zbytek rozetřete na vychladlý roládový plát. Pomocí pečícího papíru roládu stočte, lehce utahujte a zabalenou do papíru dejte do lednice na několik hodin vychladit.  
Vychlazenou roládu rozkrájejte a jednotlivé porce a ozdobte zbytkem krému. Já jsem ještě použila na zdobení kousky čokolády a lískové oříšky. 



recept na roládový plát z knížky Velká domácí cukrářka

21 komentářů:

  1. No teda, ty tvé cukrářské výtvory jsou vždy tak krásné! :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  2. Nadhera, ty vase vytvory jsou dokonale, musim co nejdrive vyzkouset. Jste neskutecne sikovna 😍👏

    OdpovědětVymazat
  3. To je právě ono - bezé roládu já dělám už mnoho let, ale nikdy ji takhle pěkně nenazdobím. Budu muset jít do sebe, Míšo, ale takhle úžasnou ji stejně mít nebudu. Hezkou neděli, Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, zdravím a moc děkuji :) myslím, že ta Vaše bude také určitě skvělá a i pěkná :) pěkný den. Míša

      Vymazat
  4. Dobrý den Míšo, opět nádherné dezerty :-). Také obdivuji, že jich máte na tácku více druhů, vypadá to opravdu luxusně! Mějte se hezky Sylva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sylvie, zdravím a moc děkuji za komentář :) mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  5. Já fakt nemám slov!kde bydlíte?šla bych k vám na nějaký kurz pečení!!☺ cokoliv od vás zkusím upéct vždy je to výborné,ale ještě to neumiím tak hezky zdobit🙂...nejkrasnejsi webovky se sladkým!proste bomba🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, moc a moc děkuji :) jsem z Kladna :) a kurzy pořádám :) zatim jen na cupcakes, ale plánují i další :)

      Vymazat
  6. Dobrý večer.Bylo by prima mít knihu s Vašimi recepty doma. Neplánujete vydat Vaše úžasné recepty knižně? Určitě bych si ji koupila. Zdraví Vás Hana Katrušáková.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zdravím a moc děkuji za komentář :) o knize s recepty zatim neuvažuji :) ale třeba někdy :)

      Vymazat
  7. Vypadá nádherně. Jen se chci zeptat k receptu - do krému se dává čistá rozpustná káva (granulát) nebo již uvařená? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, přidává se granulát, který rozpustíte v horké smetaně :) než nalijete na čokoládu.

      Vymazat
  8. Dobrý večer,mám dotaz. Jakou konzistenci má mít šlehačka s kávou a čokoládou? Mám totiž v lednici tekutou kávovou šlehačku s čokoládou. Až to budu zítra šlehat tak to zhoustne? Nebo už to mělo zhoustnout dnes?Děkuji za radu MARIE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, zdravím, směs je tekutá, to je v pořádku :) přesně jak píšete, zhoustne až při šlehání druhý den obdobně jako klasická šlehačka :) jen pozor šlehat opatrně zvláště ke konci, aby se nepreslehalo :)

      Vymazat
  9. Dobrý den.Tak už vše chladne v lednici.Krém se pěkně ušlehal,roláda upekla jenom z toho nakonec jsou kostky a né roláda.Plát se mi zdál moc vysoký na zatočení a tak jsem z toho udělala kostky. Musím dodat že i materialu na roládu jsem měla více.Domácí vejce hold nerozpůlíš tak místo 125g bílků jsem měla 160g.Tak jsem musela přidat všeho.Děkuji za recept a radu.MARIE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, díky za komentář, to je fajn, že se vše podařilo :)

      Vymazat
  10. Dobrý den paní Mileno. Musím moc pochválit pařížské řezy - skvělé, moc chutnaly (od Vás jsou všechny recepty skvěle popsané - moc za ně děkuji, dokonce už i dcera peče podle nich...). Myslíte, že bych Vás mohla poprosit o recept na malinové řezy, které máte výše na fotce? Vypadají moc lákavě. Jinak přeji ať se Vám daří a nám, co se rádi díváme na Váš blog další krásné recepty. Hezký den. Lenka S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko S, zdravím a děkuji za komentář :) jsem ráda, že se recepty líbí a mají úspěch. Recept na malinové řezy bohužel nemám, při přípravě jsem si zapomněla poznamenat přesně suroviny, dělala jsem to tak nějak od oka :) ale to se mi občas stává :) nicméně zkusím je připravit někdy znovu a recept na blog přidat :)

      Vymazat