pátek 15. září 2017

Citronové dortíky s mangem

Netajím se tím, že nemám ráda ovocné krémy a zvláště pokud jde o lehké pěny či pěnové náplně. Proto těch ovocných u mě na blogu moc nenajdete. Jsem prostě čokoholik :) Ale abych alespoň trochu vyrovnala poměr receptů a zároveň vyslyšela přání některých z vás, přináším dnes něco ovocného ... citronové dortíky s mangovým pyré uvnitř. 


Citronová náplň je příjemně nakyslá a mangové pyré ji dobře doplňuje. Dortík je pokrytý jen slabou vrstvou čiré polevy, která nenarušuje jeho chuť, zároveň mu ale dodá patřičný lesk. Dortíky jsem "posadila" na ovesnou sušenku a ozdobila kousky čokolády. Alespoň na ozdobu jsem jí tam prostě někam musela vmáčknout :))

Dortíky chutnají skvěle, tedy soudě podle reakcí některých konzumentů. Jsou svěží a pro ty, kteří moc nemusí čokoládu, určitě dobrá volba. No a pokud vás zajímá můj názor, tak nejsem asi příliš objektivní, abych posoudila :) Ale budu upřímná, dortík jsem samozřejmě ochutnala, citronový krém mám moc ráda, ale pokud bych měla na výběr, sáhnu určitě po něčem čokoládovém :) tohle prostě není můj šálek kávy :)



Z níže uvedeného receptu připravíte cca 6 malých dortíků, použila jsem formu ve tvaru čtverečků 6 x 6 cm, vhodné budou i polokoule o průměru 6-7 cm. Originál silikonové formy koupíte např. na http://www.monacoint.com/eshop/http://www.snadne-peceni.cz/ nebo v kamenných obchodech Fiala Praha. 

Mangová náplň (lze připravit i několik dní předem):
150 g mangového pyré (středně velké zralé mango)
2 g práškové želatiny (2/3 lžičky) + 10 ml studené vody

Želatinu dejte do misky a zalijte studenou vodou, nechte 5-10 minut nabobtnat.
Mangové pyré připravíte jednoduše, jen rozmixováním zralého čerstvě oloupaného manga. V případě potřeby můžete přisladit, dle mého názoru je to ale zbytečné.
Nabobtnalou želatinu opatrně rozpusťte v mikrovlnné troubě. Stačí pár sekund na nižší výkon, pozor, nesmí se vařit. K rozpuštěné želatině po lžičkách přidávejte mangové pyré a dobře promíchejte. Směs rozdělte do silikonové formy - malých polokoulí (případně jiný tvar, lze použít třeba i tvořítka na led) a dejte do mrazáku ztuhnout, stačit by měla cca hodina. Náplně je trochu více, než budete potřebovat, ale v malém množství by se hůře připravovala. Zamražené můžete uchovat na další dortíky :)



Citronový krém:
4 velké žloutky
100 g cukru krupice
110 ml citronové šťávy (čerstvě vymačkané)
2 lžičky práškové želatiny + 2 lžíce studené vody
100 g studeného másla, rozkrájené na menší kostičky

Želatinu dejte do misky, zalijte dvěma lžícemi studené vody a nechat 5-10 minut nabobtnat.
Žloutky s cukrem vyšlehejte do husté pěny. Citronovou šťávu zahřejte a horkou nalijte do žloutkové směsi. Dobře promíchejte, přelijte do kastrolu a vařte při nižší teplotě do zhoustnutí (podobně jako puding). Stáhněte z kamen, nechte jen nepatrně zchladnout a vmíchejte nabobtnalou želatinu. Dobře promíchejte do jejího úplného rozpuštění. 
Nakonec přidejte kousky másla a míchejte, až se zcela rozpustí. Směs je hezky hladká a krémová. Přelijte přes jemné sítko, aby se odstranili případné kousky.

Sestavení dortíků (cca 6 ks)
Připravte si silikonovou formu, já použila malé čtverce 6 x 6 cm, skvěle se ale hodí i polokoule (průměr 6-7 cm). Formu si položte na tácek, aby se pak lépe přenášela do mrazáku. 
Nejprve naplňte jednotlivé otvory citronovým krémem, asi tak do poloviny. Z mrazáku si vyndejte připravené mangové náplně a do každého dortíku jednu vmáčkněte. Zalijte citronovým krémem a uhlaďte do roviny. Dejte do mrazáku alespoň na 12 hodin zamrazit (možno i déle). 



Čirá glazura:
3/4 hrnku cukru krupice
3/4 hrnku studené vody
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce práškové želatiny + 3 lžíce studené vody

Želatinu dejte do misky a zalijte studenou vodou, nechte asi 5-10 minut nabobtnat. 
Cukr dejte do kastrůlku a zalijte studenou vodou. Při nižší teplotě přiveďte k varu a minutu povařte. Stáhněte z kamen, nechte jen lehce zchladnout a vmíchejte nabobtnalou želatinu. Míchejte do rozpuštění, pak přidejte citronovou šťávu.
Směs přelijte přes jemné sítko a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Polevu je možné připravit i den předem a následně zahřát na požadovanou teplotu. Lze ji i zamrazit. 

Dokončení dortíků 
sušenky potřebné velikosti (kupované či domácí) - použila jsem jsem ovesné s kokosem
čokoládové dekorace 

Chladicí mřížku položte na tácek, kam bude stékat přebytečná poleva. Dortíky po částech vyndejte z mrazáku, položte na mřížku a polijte polevou. Pak opatrně pomocí nože a jehlice na maso přeneste na připravenou sušenku. Doporučuji jehlici zapíchnout do středu dortíku, zespodu podebrat nožem a takto přenést. 
Ozdobte dle vlastní fantazie, já jsem použila kousek bílé čokolády s transfer folií a malý kousek hořké čokolády. 
Zbývající polevu můžete použít opakovaně, možno i zamrazit. 



inspirace z youtube Cupcake Savvy´s Kitchen

20 komentářů:

  1. to je taková nádhera ....

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den Míšo, už jsem se na tento recept těšila, měla jste je vyfocené již dřív u jiného receptu a já si říkala, copak je to zase za dobrůtku:-):-) Tak mě napadlo, že mám doma plný mrazák meruňkového pyré, že by místo manga?? :-):-)Moc díky za recepty a za to, že Vás to pořád baví. Mě taky baví podle Vás péct:-)Zdraví Dáša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, zdravím a moc díky za komentář :) ano, dělala jsem je už před časem a postupně recepty přidávám :) ano, mango určitě půjde dobře nahradit meruňkami nebo broskvemi, je to chuťově podobné. Někteří mango dokonce ani podle chuti nepoznali :)) jinak také díky za přízeň a snad nám to nadšení z pečení ještě dlouho vydrží :))) mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  3. Pekla jsem od Vás již po svatebních koláčcích, které sklidili mimochodem moc velký úspěch, i další sladkosti. Jen bych se chtěla zeptat, nebyl by recept na ty muffiny s růžovo-bílou šlehačko a malinami, nebo jsou to cupceky? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda, že se recepty líbí a mají úspěch :) na fotce jsou cupcakes (muffiny se krémem nezdobí :)) je to kombinace dvou receptů, které již na blogu mám, vanilkové cupcakes a malinový krém, jen jsem pyré jen lehce vmíchala, aby krém zůstal dvoubarevný :)

      Vymazat
  4. Jůůů, to je nádhera, Míšo! I ta kombinace citron/mango, to je prostě super! Ta forma je taková něžná, jemná, tu si prostě musím koupit. Děkuji za recept i inspiraci a přeji Vám bezva víkend a nekončící inspiraci, Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, moc děkuji :)) no můj šálek kávy to zrovna není :))) ano, nejen tato, ale i další formy od Silikomartu jsou úžasné :) pěkný víkend. Míša

      Vymazat
  5. Miluju mangovou pěnu a tyhle dortíky, ač jsou trošku složitější, určitě brzy prubnu, mňam! Vypadá to tak nádherně a přitom je to popsáno jako poměrně jednoduchá záležitost. Nu, snad se povede :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madlo, díky :)) zas tak složité to není, určitě to zvládnete :)

      Vymazat
  6. Wau, úžasné, nádherné, precizní... Moc děkuji za recept!

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to fantasticky. Mango jsem si poslední dobou oblíbila takže i tomuhle dávám velkou naději. Jsem vyučená cukrářka takže si troufám říct, že bych to snad i měla zvládnout :D

    MagicBeautyLife

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) vyzkoušejte, jako cukrářka a tím určitě nebudete mít problém :)

      Vymazat
  8. Po úplném dokončení již lze uchovávat v lednici? (ne v mrazáku).
    Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, jakmile polijete glazurou, tak se dají jen do lednice :)

      Vymazat
  9. Tajemství bílých dortíků odhaleno :-). Myslím, že to může být skvělá chuťová kombinace. Obdivuji Vaši trpělivost, kterou si takové dezerty určitě žádají :-). Mějte se hezky Sylva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sylvo, děkuji :) ano, záhada odhalena :) obecně jsou dortíky trochu časově náročnější, ale výsledek pak stojí za to :) mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  10. ahoj, našla jsem stránku náhodou, hledala jsem na pinterestu něco z lístkového těsta , tak jsem klikla tvoji stránku sladké - slané, ale nic tady nemáš, ale jinak skvělé, například muffiny a cheescake ty miluju, díky, ať se daří
    luanna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, blog je zaměřen na sladké pečení :) slaných receptů tu moc nemám. Receptů z listového těsta je plný internet a jsou hodně jednoduché, nicméně pár jich tady taky mám, stačí kliknout na štítek Listové těsto :)

      Vymazat