pátek 29. září 2017

Cheesecake s fíky

Začátkem září jsem byla na dovolené, kde jsem si trhala čerstvé fíky přímo ze stromu. Takže když se objevily u nás v obchodě, neodolala jsem a pár jich koupila. Je pravda, že tady nejsou tak šťavnaté a sladké, ale v koláči to zas tak velký rozdíl není. Fíkům totiž tepelná úprava svědčí, krásně se rozvoní a zesládnou. 


Fíky se sýrovou náplní dobře ladí a na koláči hezky vypadají. Sýrová vrstva není tak vysoká jako u klasického cheesecaku, je to tedy spíše koláč se sýrovou náplní :) Krustu jsem tentokrát připravila z mouky, cukru a másla, vše se jednoduše zpracuje do drobenky a vmáčkne do formy. Je možná trochu křupavější, ale hezky drží tvar, nepropustí tuk a nerozmáčí se. 




Koláč doporučuji připravit ve formě s vyjímatelným dnem o průměru 22-23 cm.

Křupavá krusta:
125 g hladké mouky 
60 g třtinového cukru
65 g studeného másla

Troubu předehřejte na 175 stupňů. Připravte si koláčovou formu s odnímatelným dnem, průměr 22-23 cm.
V misce smíchejte mouku s cukrem, přidejte na kousky pokrájené studené máslo a vypracujte jemnou drobenku. Dobře a rychle to jde v robotu nebo food procesoru. 
Směs přesypte do formy a pomocí lžíce vmáčkněte do krajů a dna. Dejte péct do vyhřáté trouby na 15 - 20 minut, až je těsto hezky do zlatova. 
Vyndejte na chladicí mřížku, snižte teplotu trouby na 160 stupňů a připravte si sýrovou náplň.


Sýrová náplň:
300 g čerstvého sýra typu Philadelphia, Lučina, Buko 
50-60 g cukru krupice
lžička kukuřičného škrobu
1 velké vejce
2 lžíce zakysané smetany
1 lžička vanilkového cukru nebo extraktu (ne aroma)
4-5 čerstvých fíků (zralých)

Sýr, cukr a škrob prošlehejte do hladka, raději na nižší otáčky. Přidejte vejce, dobře zašlehejte, pak zakysanou smetanu a vanilku. Promíchejte a nalijte na předpečený ještě teplý základ. 
Omyté fíky (neloupané) rozkrájejte na silné plátky nebo půlky a rozložte na koláč. Lehce vmáčkněte do sýrové náplně.
Dejte péct do trouby nastavené na 160 stupňů na 15 minut, pak troubu vypněte a nechte ještě dalších 10-15 minut v zavřené troubě dojít. 
Koláč nechte vychladnout při pokojové teplotě, pak zabalte do folie a dejte chladit na několik hodin do lednice (ideálně přes noc).

Meruňková glazura:
1 lžíce meruňkové marmelády
asi půl lžičky vody

Společně zahřejte v mikrovlnné troubě a ještě horkou směsí potřete fíky. Tento krok stačí udělat až před servírováním.

6 komentářů:

  1. Cheesecake vypadá skvěle, přiznám se, že já osobně jsem nikdy cheesecake nedělala.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nelo, děkuji :) nejen vypadá, ale i chutná :) určitě doporučiji někdy cheesecake vyzkoušet, ať už tento nebo jiný :)

      Vymazat
  2. Dobrý den, musím se přiznat, že denně se těším pouze na tři webové stránky a netrpělivě je hned ráno u kávy procházím. Dvě jsou audiolibrix a audiotéka, neboť už 4 roky bez audioknihy nedám ani ránu a třetím je váš blog. Tento sýrový koláč určitě hned v pondělí vyzkouším (fíky doma nemám) a moc se těším. Bohužel jsem váš blog objevila v době, kdy jsem chtěla téměř vymazat cukr ze života ale tohle mě dostalo.:-) Tak alespoň snižuju množství cukru.:-) Moc díky za vaše nápady.Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zdravím a moc děkuji za milý komentář :) tak to mě mrzí, že Vám můj blog narušil plány s cukrem :) nicméné si myslím, že když si člověk občas dá něco sladkého, co si navíc připraví doma a s láskou, tak to nemůže být zas tak na škodu :) děkuji za přízeň a mějte se hezky. Míša

      Vymazat
  3. Zajímavá kombinace. Toto by mne ani ve snu nenapadlo :). Děkuji vám za další inspirativní recept. Ivana V. PS: Také jako Hanka stále číhám na nové recepty vašeho blogu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivano V., děkuji, nápad není až tak úplně z mé hlavy :) na pinterestu mě podobný koláč zaujal svým vzhledem :) a protože jsem v obchodě narazila na fíky, tak jsem to zkusila :) jinak moc děkuji za přízeň, podle komentářů jste pravidelnou čtenářkou a za to moc děkuji :) Míša

      Vymazat