neděle 13. srpna 2017

Kakaové cupcakes s malinami a citronovým krémem

Skvělá kombinace čokoládového dortíku, malin a lehce nakyslého citronového krému. Nečekejte ale žádné převratné novinky v receptech, držím se osvědčených a dobrých receptů :) Na cupcakes je skvělé, že můžete vymyslete bezpočet různých kombinací těst, náplní a krémů. Pomyslnou třešničkou na dortu je pak konečné zdobení, které dodá každému dortíku svou originalitu.

V tomto případě jsem sáhla po receptu s podmáslím, díky kterému jsou dortíky hezky vláčné. Do těsta jsem přidala pár malin, které s čokoládou hezky ladí a dortík příjemně doplní. A protože se kombinace čokoláda a citron osvědčila v dortu, nebyl důvod proč to nezkusit i na cupcakes :)



Kakaové cupcakes s podmáslím (12 ks): 
1 hrnek + 2 lžíce mouky (mix hladké a polohrubé)
1/2 hrnku holandského kakaa 
1/2 lžičky jedlé sody 
1/8 lžičky soli 
3/4 hrnku krupicového cukru 
1/4 hrnku rostlinného oleje 
1 vejce 
3/4 hrnku podmáslí 
čerstvé či mražené maliny, pár kousků
(hrnek o objemu 240 ml nebo hrníčkové odměrky

Troubu si předehřejte na 170 stupňů, plech na muffinky vyložte papírovými košíčky. 
V míse smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu a sůl, odložte stranou. 
Ve větší míse vyšlehejte společně krupicový cukr, olej a vejce do pěny. 
Střídavě přimíchejte mouku s kakaem a podmáslí, mouku natřikrát, podmáslí nadvakrát, těsto dobře prošlehejte. 
Část těsta rozdělte do připravených košíčků, do každého vmáčkněte pár kousků malin a zalijte zbylým těstem. Dejte péct do vyhřáté trouby na 18 - 20 minut. Špejlí si ověřte, že je těsto propečené.
Po upečení nechte cupcakes pár minut vychladnout ve formě, pak je opatrně přendejte na chladicí mřížku. 


Citronový krém (lemon curd):
2 žloutky 
40 ml citronové šťávy 
40 g cukru krupice 
citronová kůra nebo citronový olej 
30 g másla 

Všechny suroviny kromě másla zahřívejte ve vodní lázni za občasného míchání do zhoustnutí. Krém má konzistenci asi jako krupicová kaše, teplota ideálně přes 70 stupňů. Sundejte z vodní lázně, nechte trochu zchladnout a pak zašlehejte máslo. Dejte vychladit do lednice, můžete připravit i pár dnů předem. 

Dokončení:
200 g mascarpone
200 g smetany ke šlehání 40%
2-3 lžíce cukru krupice
citronový krém - viz. výše
čerstvé maliny na ozdobu

Mascarpone prošlehejte s citronovým krémem, pak přidejte cukr a smetanu a promíchejte. Společně vyšlehejte do pevného krému. Přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na vychladlé dortíky. Ozdobte čerstvými malinami a kousky bílé čokolády.


inspirace na těsto z webu http://www.chocolatemoosey.com/

Vytisknout recept






12 komentářů:

  1. Dobrý den, no tak ty vypadají úžasně. Můžu se zeptat, jakou zdobící špičku používáte? Máte je krásně nazdobené. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) používám nerezové profi špičky, bohužel nemají žádné označení. Je to řezaná, uzavřená špička, poměrně velká ...

      Vymazat
  2. Možete dať foto tej špičky?ďakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do komentáře bohužel foto nevložím, zkusím někdy příště u dalšího příspěvku :)

      Vymazat
  3. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli používáte šťávu vymačkanou z citrónů nebo se dá použít i citronka? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, používám výhradně jen čerstvě vymačkanou šťávu z citronů :) citronek bych nedoporučovala.

      Vymazat
    2. Myslela jsem si to. Moc děkuji za odpověď. Máte skvělý blog a opravdu chutné recepty. Opravdu úžasné.

      Vymazat
  4. Dobrý den, chápu to správně, že dáváte půl hrnku hladké a půl hrnku polohrubé mouky a k tomu jednu a jednu lžíci navíc?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, ano, chápete dobře :) nicméně když to nebude úplně přesně napůl, vůbec nevadí.

      Vymazat
    2. díky moc... a ještě jedna otázka... jak to, že upečené těsto máte vždy takové hezky upečené, nahoře, do hladka? Mě to jakoby popraská a udělá se kopeček nahoru.... a navíc red velvet těsto se v košíčku po vychladnutí lehce smrskne. Trochu si z toho zoufám.... Zuzka

      Vymazat
    3. Mě také někdy vyběhnou do kopečku :) nepečete s horkých vzduchem? nešleháte těsto příliš dlouho? Ano, red velvet po upečení trochu spadne, to je v pořádku.

      Vymazat