čtvrtek 10. srpna 2017

Borůvkové řezy

Zatím co já dávám přednost borůvkám na kynutém koláči, moje dcera má radši borůvky v lehkém smetanovém krému. Původní požadavek byl sice na borůvkové cupcakes, ale protože ty už na blogu mám, zkusila jsem zas něco nového. Inspirací mi byly vanilkové řezy s malinami, které měly velký úspěch nejen u nás doma :)


Řezy jsou kombinací měkkého piškotového plátu a lehkého smetanového krému s borůvkami. Nenechte se zmást kanadskými borůvkami nahoře na dortíku, je to jen dekorace. Do řezů jsem použila naše české lesní borůvky. Ještě bych mohla dodat, poctivě nasbírané, ale nebyla by to pravda :)

K přípravě budete potřebovat ráfek nebo formu vhodné velikosti, ve které řez sestavíte. Do krému se totiž přidává želatina a před ztuhnutím je poměrně tekutý.


Z níže uvedeného receptu připravíte 15-18 kousků, samozřejmě v závislosti na jejich velikosti. 

Piškotový plát:
4 vejce, odděleně (velikost M)
90 g cukru krupice
30 g mandlové mouky (loupané mleté mandle)
70 g hladké mouky
citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje

Troubu předehřejte na 195 stupňů, velký plech cca 40 x 30 cm vyložte pečícím papírem.
Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a citronem do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte nejdříve mleté mandle a pak prosátou mouku.
Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 8-10 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moučkovým cukrem a otočte na čistou utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.

Borůvkový krém:
130-140 g lesních borůvek (použila jsem mražené)
1 lžíce cukru
300 g husté zakysané smetany
150 g smetany ke šlehání 33%
1-2 lžíce cukru, případně více dle chuti
6 g práškové želatiny + 30 ml studené vody

Borůvky svařte se lžící cukru a pár kapkami vody. Nechte vychladnout.
Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte nabobtnat. 
Zakysanou smetanou smíchejte s vychlazenými borůvkami (přidejte i s tekutinou). 
Nabobtnalou želatinu zahřejte v mikrovlnné troubě, stačí jen pár vteřin. Nesmí se vařit, jen rozpustit. K želatině přidejte po částech asi 3-4 lžíce borůvkové směsi, aby se ochladila. Pak celé vlijte do borůvkové směsi a velmi dobře promíchejte. 
Smetanu vyšlehejte s 1-2 lžícemi cukru, ne úplně do tuha, stačí tzv. do měkkých špiček a vmíchejte do borůvkové směsi se želatinou. Podle chuti můžete přisladit. 

Vychladlý piškotový plát rozkrojte na polovinu, vzniknou vám tak dva obdélníky ca. 30 x 20 cm. První polovinu vložte do ráfku nebo formy vhodné velikosti a nalijte asi dvě třetiny borůvkového krému. Přiklopte druhou polovinou plátu a lehce přimáčkněte. Nalijte zbytek borůvkového krému a rovnoměrně rozetřete. Dejte do lednice na několik hodin ztuhnout.  


Dokončení:
100 g mascarpone
100 g smetany ke šlehání 33%
lžička cukru
čerstvé borůvky a sněhové pusinky na ozdobu

Mascarpone, smetanu a cukr společně vyšlehejte a rovnoměrně rozetřete na ztuhlý borůvkový krém. 

Řez rozkrájejte na libovolné tvary, já jsem zvolila čtverce ca. 5x5 cm. Jednotlivé kousky můžete ozdobit čerstvými borůvkami, já přidala ještě sněhové pusinky. 
Před krájením doporučuji dát celý řez alespoň na hodinu do mrazáku, bude se pak lépe krájet a řezy budou hezky hladké. 








12 komentářů:

  1. No,super!Já právě teď přemýšlím co s borůvkami v lednici,tak je to jasné.Děkuji za inspiraci a jistotu,že s Vámi to dám.Mějte se krásně.Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, moc děkuji :) tak vidíte, jak jsem se Vám trefila do noty :)

      Vymazat
  2. Tak to je opět nádhera, nápaditě ozdobené, prostě k nakousnutí a vyzkoušení :-) lákající. Mějte se krásně Sylva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sylvo, děkuji :)) určitě vyzkoušeje. Míša

      Vymazat
  3. No krása pohledět a ještě větší určitě ochutnat ;-) Jakou prosím používáte želatinu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) obvykle používám práškovou želatinu od Dr. Oetkera :)

      Vymazat
  4. Jůůů, Míšo, tady je zase dobrůtek! Copak je to na poslední fotce vpravo za krásné čokoládové dortíky? Nepamatuji si, že byste je tady měla. Každopádně děkuji za inspiraci a přeji Vám pohodové léto, Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, zdravím :) jojo oslava si žádala nějaké dortíky, recepty postupně přidávám. To čokoládové jsou polokoule s pařížskou šlehačkou na křupavém základu :) mějte se fajn. Míša

      Vymazat
    2. Hmmmm...úplně si je představuji...:-)

      Vymazat
  5. Dobrý den Míšo. Moc děkuji za Váš blog, kam chodím čerpat inspiraci. Skvělé recepty. Včera jsem zkoušela i tyto borůvkové řezy a dnes měly u kolegů v práci velký úspěch. Mějte se pěkně a ať se Vám daří. Lenka S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko S., zdravím a moc děkuji za komentář :) jsem ráda, že borůvkové chutnaly :) mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  6. Míšo, pekla jsem řezy jako kulatý dort synovi k narozeninám a moc nám chutnal. Náš syn Míša :) říkal, že takový ten z těch letních lehčích je zatím nejlepší co jedl.Chodím k vám pro inspiraci moc ráda. Mějte se fajn a přeju další nápady na nové recepty :)

    OdpovědětVymazat