neděle 23. července 2017

Tvarohový koláč s meruňkami

Meruňková sezóna dorazila i k nám, takže co s nimi? :) Já mám nejradši meruňky jen tak, samotné, ale aby se neřeklo, vpravila jsem jich pár i do koláče. A protože je všeobecně známo, že dobře ladí s tvarohem, šoupla jsem je to tvarohového koláče. Jen mě vždycky překvapí, jak jsou meruňky po upečení lehce nakyslé, přestože čerstvé jsou krásně sladké, nicméně v koláči to není vůbec na škodu :)


Jako základ koláče jsem dala křehké těsto, které se krátce předpeče. Ale není třeba se toho bát, je to rychlé a tvarohovou vrstvu můžete dát hned po předpečení. Kromě meruněk má v tomhle koláči hlavní slovo tvaroh, takže určitě nepodceňujte jeho výběr. Zapomeňte na nízkotučné varianty a kupte tučný :) sám o sobě bude natolik chutný, že ho není třeba skoro ani sladit.



Nedávno jsem vyzkoušela tvaroh v kostce od Moravie (červený obal) a musím říct, že lepší tvaroh jsem snad ještě nejedla. Krásně jemný, žádné hrudky a "suchý", z balíčku Vám neodkapává žádná voda, ale hlavně chuťově úžasný. Musím říct, že mi koláč svou chutí a konzistencí hodně připomíná cheesecake, přestože jsem velkým odpůrcem považovat "tvarohové koláče" za cheesecake :)


Pokud nemáte po ruce zrovna meruňky, dejte do koláče i jiné ovoce, skvěle se budou hodit určitě maliny, borůvky nebo třeba višně. 

Křehké těsto:
120 g hladké mouky (špaldové nebo pšeničné)
25 g cukru krupice
1/2 lžičky prášku do pečiva
citronová kůra nebo citronový olej
55 g studeného másla
1 malé vejce (velikost S-M)

Troubu předehřejte na 180 stupňů, připravte si koláčovou formu o průměru 23 cm. V případě potřeby můžete vymazat máslem.
Prosátou mouku promíchejte s cukrem a práškem do pečiva. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a pomocí mixéru nebo food procesoru promixujte na drobenku. Pak přidejte vajíčko a citron a pokračujte ve zpracování. Mělo by Vám vzniknout hladké a kompaktní těsto. Pokud se těsto hodně lepí, přidejte trošku mouky. 
Vše můžete samozřejmě zpracovat i ručně, nejlépe zpočátku vidličkou rozmačkat máslo, pak teprve rukama rychle dopracovat. 
Hotové těsto rozválejte, nejlépe to jde mezi dvěma foliemi a vložte do připravené formy. Těsto vytáhněte i na okraje, ale není třeba až úplně nahoru. 
Dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut, až je hezky do zlatova.


Tvarohová naplň:
250 g tvarohu v kostce, nejlépe tučný 
250 g tvarohu ve vaničce, nejlépe tučný
50-60 g cukru krupice
citronová kůra nebo olej
1 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudingu
1-2 lžíce smetany ke šlehání
3 menší vejce (velikost M)
čerstvé meruňky

Oba tvarohy dejte do misky a společně s cukrem prošlehejte do hladka. 
Přidejte škrob a citronovou kůru, dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte po jednom vejce. Podle chuti můžete přisladit. Pokud je směs příliš hustá (tuhá), přidejte 1-2 lžíce smetany, hodně záleží, jaký máte tvaroh. 
Směs rozetřete na předpečený korpus, můžete hned jak vytáhnete z trouby, a navrch rozložte meruňky. Já jsem dala půlky meruněk, klidně si je ale nakrájejte na libovolné kousky. Ovoce lehce zatlačte do tvarohu. 
Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na 20 minut, pak teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte ještě asi 15-20 minut. 
Vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout. Koláč není nutné dávat do lednice, stačí chladnější místnost. Lépe se krájí vychlazení, ale doporučuji podávat při pokojové teplotě. Před servírováním pocukrujte.



Vytisknout recept

4 komentáře:

  1. Jeden z nejlepších tvarohových koláčů, co jsem kdy pekla a jedla! Velký dík za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radko, moc díky :) jsem ráda, že se koláč dostal mezi favority ;)

      Vymazat
    2. Dobrý den Míšo,koláče s tvarohovou náplní peču docela často, ale tahle je opravdu úžasná a naprosto dokonalá ! V sobotu jsem vyzkoušela, ale s jednou malinkou chybičkou - náplň jsem zapomněla osladit :-)). Zachraňovala jsem to vydatnou pocukrovanou vrstvou, přítel nedočkavě ochutnával ještě ani nestačil koláč vychladnout a spokojeně mručel, že je vynikající i bez cukru :-). Příště vyzkouším s malinami.
      Tvaroh Moravia mě taky mile překvapil (doteď jsem kupovala pouze tvarohy ve vaničce), určitě z něj udělám třeba ovocné knedlíky ...
      Zdraví Vás Hanka H.

      Vymazat
    3. Hanko H., zdravím a moc děkuji :) vidíte, jde to i bez cukru, přesně jak jsem psala, když se použije kvalitní tučný tvaroh, vynikne jeho chuť sama o sobě :) Myslím, že maliny, borůvky nebo višně budou v koláči taky super. Díky a mějte se fajn. Míša

      Vymazat