čtvrtek 27. července 2017

Borůvkové koláče

Léto a prázdniny si prostě neumím představit bez borůvek a borůvkového koláče. Jako děti jsme je chodili pravidelně každý rok sbírat. Doma se pak pekl koláč, vařili knedlíky a zavařovaly kompoty. Musím přiznat, že dnes už chodím borůvky sbírat jen výjimečně, obvykle si pár litrů koupím na trhu. Část dávám do mrazáku a z části peču koláče, nejradši kynuté. Kdo by to byl před pár lety řekl :) 


Protože mi borůvky chuťově velmi dobře ladí s tvarohem, část koláčů jsem udělala v kombinace právě s ním. Musím říct, že mě osobně tyhle "kombinované" koláče chutnaly více, než jen samotné borůvkové :) nicméně je to na vás, jak si je upečete. 


Tvarohovou náplní ani borůvkami nešetřím, na koláče dávám všeho poměrně velké množství. U nás prostě frčí koláče, kde je málo těsta a hodně náplně. Tvaroh jsem ještě vylepšila přidáním čerstvého sýra Palouček (Lučina), díky kterému je náplň jemná a prostě tak nějak lepší :) 


Kynuté těsto (na 15 koláčů o průměru cca 9 cm):
250 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)
125 ml mléka
10 g čerstvého droždí
30 g cukru krupice
2 žloutky
špetka soli
kůra z 1 citronu nebo citronový olej
100 ml rostlinného oleje

Z vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Mouku prosejte do mísy se špetkou soli.
Jakmile je kvásek vykynutý, zamíchejte do něj žloutky s olejem, přidejte citronovou kůru a směs vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Nejlépe to jde samozřejmě v kuchyňském robotu, ale zkušenější pekařky to zvládnou i ručně.
Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Pokud chcete kynutí urychlit, přetáhněte mísu folii a dejte do trouby zapnuté na 45 - 50 stupňů. Těsto během kynutí alespoň jednou propracujte a nechte opět kynout.


Tvarohová náplň:
200 g tučného tvarohu v kostce (ne ve vaničce)
100 g smetanového sýra typu Lučina, Palouček
1 menší vejce
2-3 lžíce cukru krupice (dle chuti)
1 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudingu
kůra z 1 citronu nebo citronový olej

Všechny suroviny dejte do mísy a promíchejte do hladka. Dle chuti můžete přisladit.

Drobenka:
80 g polohrubé mouky
50 g cukru krupice
50 g másla

Mouku s cukrem dejte do mísy a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené, lehce změklé máslo a rukou vypracujte drobenku. Drobenku připravíte také snadno a rychle v mixéru či food procesoru. 

Příprava koláčů:
čerstvé lesní borůvky ca. 0,5 litru
1 vejce - rozšlehané na potření
cca 30 g rozpuštěného másla + rum na pokapání horkých koláčů

Troubu zapněte na 190 stupňů, 2 plechy vyložte pečícím papírem. 
Vykynuté těsto by mělo být krásně měkké, vláčné a pokud ho necháte kynout v troubě, bude i příjemně teplé. Moc dobře se s ním pracuje, nelepí se, není potřeba ho téměř podsypávat. Těsto si rozdělte asi na 15 kousků, každý vyválejte do malé kuličky a nechte ještě pár minut na plechu kynout.


Pomocí skleničky s rovným dnem rozmáčkněte kuličku na koláček a vytvarujte okraje. Skleničku je dobré "máčet" v mouce, aby se na těsto nelepila.
Okraje koláčů pomažte rozšlehaným vajíčkem a naplňte. Já jsem udělala část koláčů jen čistě borůvkových a část v kombinaci s tvarohovou náplní. Každý koláč dostatečně zasypte drobenkou a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut. Doporučuji hlídat, každá trouba peče trochu jinak.

Máslo rozpusťte v menším kastrolku a podle chuti přidejte rum. Touto směsí pokapejte koláče ihned po vytažení z trouby. Pokapejte nejen okraje, ale i náplň. Dobře se na to hodí silikonová mašlovačka.
Koláče přendejte z plechu na tác nebo chladící mřížku a nechte vychladnout. Skvělé jsou hned po upečení, ale krásně vláčné a měkké vydrží i další dny. Koláče můžete bez obav i zamrazit, ideálně hned po vychladnutí.


recept na kynuté těsto z kurzu www.olakala.cz

Vytisknout recept





8 komentářů:

  1. Koláček bych si dala hned! Mňam :) Také si nedokáži představit léto bez borůvek a už se těším, jak si je natrhám u nás na zahradě i v lese.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na koláče jsou nejlepší lesní borůvky :) kanadské mám taky moc ráda, ale jen tak samotné :) letos sklízím první úrodu na zahrádce :)

      Vymazat
  2. Krásný den Míšo,
    hned jak jsem viděla na FB fotku těchto koláčů, tak jsem věděla, že je musím zkusit!
    Problém byl ten, že jsem se ještě nikdy nepustila do kynutého, vždycky jsem měla obavy. No ale zkusit se má vše a pak se uvidí. Ačkoliv se mi těsto po vykynutí zdálo zvláštní :D (mastné a trochu lepivé), tak výsledek stál za to!! Koláče naprosto vynikající, lepší jsem nejedla, byla jsem na sebe opravdu pyšná :D a jelikož jsem byla v pečící euforii a zbyly mi borůvky, tak jsem od vás vyzkoušela rovnou tvarohový koláč s borůvkami a ten byl také TOP!!! Obojí jsem nesla na oslavu a všichni si mlaskali.
    Děkuju za úžasné recepty a těším se na další :)
    Hezký poslední srpen,
    Denisa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deniso, moc Vás zdravím a děkuji za komentář :) já se kynutého těsta také dříve bála, ale tenhle recept je skvělý, vždy se povede a i další dny jsou koláče skvělé :) no a tvarohový s borůvkama je také skvělá volba :) věřím, že na oslavě byli spokojeni :) pěkný večer. Míša

      Vymazat
  3. Naprosto úžasné a vynikající!!! Už jsem pekla 3x. Borůvkové a švestkové. Sice jsem neměla po ruce klasické droždí a použila sušené, ale i tak výborné :-) Krista

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristo, moc děkuji :) myslím, ze se susenym drozdim to bude stejně dobré :)

      Vymazat
  4. Tak jsem neodolala, a i když mám také své nejlepší:-) těsto na koláče, vyzkoušela jsem to Vaše, pro mne překvapivě z hladké mouky. Začátek byl krutý, jelikož jsem se neodchýlila od svých zvyků a zadělávala jsem v domácí pekárně s použitím másla místo oleje a sušeného droždí. Nejprve těsto jako na lívance, ale s citlivým přisypáváním dalších cca 7 dkg špaldové mouky se z toho vyklubalo úžasné těsto, se kterým se báječně pracovalo. Jen ho bylo víc, tak jsem vyzkoušela dvouvrstvý kynutý koláč. Slast. Ještě dnes, po dvou dnech, byl poslední kousek překvapivě čerstvý. Takže velmi děkuji a zakládám. Lze tohle těsto použít i na jiné kynuté dobroty, třeba na buchty? Velmi děkuji a mějte se krásně:-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář :) jsem ráda, že Vás těsto zaujalo, je opravdu super :) určitě se dá použít i jinak, na velký koláč nebo pletence. Buchty se obvykle dělají z méně tučného těsta, tedy alespoň jak to vidím v receptech :), ale asi by to taky nebyl problém :)

      Vymazat