čtvrtek 27. července 2017

Borůvkové koláče

Léto a prázdniny si prostě neumím představit bez borůvek a borůvkového koláče. Jako děti jsme je chodili pravidelně každý rok sbírat. Doma se pak pekl koláč, vařili knedlíky a zavařovaly kompoty. Musím přiznat, že dnes už chodím borůvky sbírat jen výjimečně, obvykle si pár litrů koupím na trhu. Část dávám do mrazáku a z části peču koláče, nejradši kynuté. Kdo by to byl před pár lety řekl :) 


Protože mi borůvky chuťově velmi dobře ladí s tvarohem, část koláčů jsem udělala v kombinace právě s ním. Musím říct, že mě osobně tyhle "kombinované" koláče chutnaly více, než jen samotné borůvkové :) nicméně je to na vás, jak si je upečete. 


Tvarohovou náplní ani borůvkami nešetřím, na koláče dávám všeho poměrně velké množství. U nás prostě frčí koláče, kde je málo těsta a hodně náplně. Tvaroh jsem ještě vylepšila přidáním čerstvého sýra Palouček (Lučina), díky kterému je náplň jemná a prostě tak nějak lepší :) 


Kynuté těsto (na 15 koláčů o průměru cca 9 cm):
250 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)
125 ml mléka
10 g čerstvého droždí
30 g cukru krupice
2 žloutky
špetka soli
kůra z 1 citronu nebo citronový olej
100 ml rostlinného oleje

Z vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Mouku prosejte do mísy se špetkou soli.
Jakmile je kvásek vykynutý, zamíchejte do něj žloutky s olejem, přidejte citronovou kůru a směs vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Nejlépe to jde samozřejmě v kuchyňském robotu, ale zkušenější pekařky to zvládnou i ručně.
Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Pokud chcete kynutí urychlit, přetáhněte mísu folii a dejte do trouby zapnuté na 45 - 50 stupňů. Těsto během kynutí alespoň jednou propracujte a nechte opět kynout.


Tvarohová náplň:
200 g tučného tvarohu v kostce (ne ve vaničce)
100 g smetanového sýra typu Lučina, Palouček
1 menší vejce
2-3 lžíce cukru krupice (dle chuti)
1 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudingu
kůra z 1 citronu nebo citronový olej

Všechny suroviny dejte do mísy a promíchejte do hladka. Dle chuti můžete přisladit.

Drobenka:
80 g polohrubé mouky
50 g cukru krupice
50 g másla

Mouku s cukrem dejte do mísy a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené, lehce změklé máslo a rukou vypracujte drobenku. Drobenku připravíte také snadno a rychle v mixéru či food procesoru. 

Příprava koláčů:
čerstvé lesní borůvky ca. 0,5 litru
1 vejce - rozšlehané na potření
cca 30 g rozpuštěného másla + rum na pokapání horkých koláčů

Troubu zapněte na 190 stupňů, 2 plechy vyložte pečícím papírem. 
Vykynuté těsto by mělo být krásně měkké, vláčné a pokud ho necháte kynout v troubě, bude i příjemně teplé. Moc dobře se s ním pracuje, nelepí se, není potřeba ho téměř podsypávat. Těsto si rozdělte asi na 15 kousků, každý vyválejte do malé kuličky a nechte ještě pár minut na plechu kynout.


Pomocí skleničky s rovným dnem rozmáčkněte kuličku na koláček a vytvarujte okraje. Skleničku je dobré "máčet" v mouce, aby se na těsto nelepila.
Okraje koláčů pomažte rozšlehaným vajíčkem a naplňte. Já jsem udělala část koláčů jen čistě borůvkových a část v kombinaci s tvarohovou náplní. Každý koláč dostatečně zasypte drobenkou a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut. Doporučuji hlídat, každá trouba peče trochu jinak.

Máslo rozpusťte v menším kastrolku a podle chuti přidejte rum. Touto směsí pokapejte koláče ihned po vytažení z trouby. Pokapejte nejen okraje, ale i náplň. Dobře se na to hodí silikonová mašlovačka.
Koláče přendejte z plechu na tác nebo chladící mřížku a nechte vychladnout. Skvělé jsou hned po upečení, ale krásně vláčné a měkké vydrží i další dny. Koláče můžete bez obav i zamrazit, ideálně hned po vychladnutí.


recept na kynuté těsto z kurzu www.olakala.cz

Vytisknout recept





2 komentáře:

  1. Koláček bych si dala hned! Mňam :) Také si nedokáži představit léto bez borůvek a už se těším, jak si je natrhám u nás na zahradě i v lese.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na koláče jsou nejlepší lesní borůvky :) kanadské mám taky moc ráda, ale jen tak samotné :) letos sklízím první úrodu na zahrádce :)

      Vymazat