Větrníčky s malinami a vanilkovou šlehačkou
Horké letní počasí doslova vybízí k lehkým dezertům s čerstvým ovocem. A přesně takové jsou tyhle malé větrníčky z odpalovaného těsta, plněné jen lehce oslazenou šlehačkou a čerstvými malinami. Na první pohled možná obyčejné, ale chuťově naprosto dokonalé.
Odpalované těsto (cca 30-35 mini větrníčků):
60 ml mléka
65 ml vody
špetka soli
50 g másla
85 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)
3 menší vejce (velikost M)
Troubu předehřejte na 200 stupňů, plechy si vyložte pečícím papírem.
Vodu s mlékem dejte do menšího kastrolu a přiveďte k varu. Přidejte sůl a máslo a znovu přiveďte k varu. Najednou vsypte prosátou mouku, snižte teplotu a míchejte, dokud těsto není hladké a nelepí se na dno a stěny kastrolu. Míchejte asi 2 - 3 minuty, až se na dně začne tvořit bílý povlak.
Těsto přendejte do mísy a zvolna míchejte do mírného zchladnutí. Do vlažné hmoty postupně vmíchejte vejce, jedno po druhém, doporučuji použít šlehač nebo robot. Každé vajíčko nejdřív dobře zapracujte, než přidáte další.
Těsto přendejte do sáčku s hladkou nebo řezanou trubičkou a na plechy vyložené pečícím papírem nastříkejte větrníčky požadované velikosti. Já jsem z této dávky udělala asi 35 malých kousků.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů asi na 20 minut. Zpočátku pečení neotevírejte troubu. Délka pečení závisí na velikosti větrníčků. Pokud pečete velké, po 20 minutách snižte teplotu na 160 stupňů a ještě dalších 10 minut dopékejte. Těm hodně malým bude stačit těch 20 minut. Větrníčky by po upečení měly znít dutě a v dlaních "chrastit". Přendejte na chladicí mřížku a nechte vychladnout. V této fázi je můžete i zamrazit. Před plněním větrníčky vodorovně rozkrojte na poloviny, dobře to jde vroubkovaným nožem.
Vanilková šlehačka:
300 ml smetany ke šlehání min. 33% (ideálně 40% nebo mix 33% a 40%)
100 g mascarpone
vanilkový cukr s pravou vanilkou (příp. cukr + vanilkový lusk)
čerstvé maliny
Smetanu, mascarpone a trochu cukru společně vyšlehejte do pevného krému. Cukru dejte dle chuti, mělo by stačit cca 1-2 lžíce. Přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a větrníčky naplňte. Maliny můžete položit na dno větrníčku, pak nastříkat krém a další malinou ozdobit nahoře. Množství krému je orientační, záleží, jak velké větrníčky připravíte a jak hodně budete plnit. Před servírování je lehce pocukrujte moučkovým cukrem.
Nejen chuťově dokonalé jsou, Míšo i vizuálně - luxusní, elegantní...ostatně tyhle příslovce asi používám ve spojení s Vámi docela často. Ale tak to prostě je! Milena:-)
OdpovědětVymazatMileno, moc děkuji :) krásně se to čte, i často ;)
VymazatChichi, já vím, Míšo a proto Vám to píši - zasloužíte si to! Mě nikdo nechválí, tak aspoň chválím já:-)
VymazatDobrý den , vaše věrničky vypadají nádherně a ty moje po upečení klesly a jsou z nich placičky 🙁, nevíte , kde jsem udělala chybu?
OdpovědětVymazatMarie, to mě mrzí :) neotevírala jste při pečení troubu? Nebyly málo upečené?
VymazatNádherné, luxusní..... Jindra
OdpovědětVymazatDěkuji :)
VymazatDruhy pokus vyšel😀Jupí
VymazatJsou výborné 😀😀😀
Tak to jsem moc ráda :)
VymazatDělala jsem s jahodami. S odpalovaným těstem nemám moc zkušeností (dělala jsem ho asi jen dvakrát), tak jsem byla napnutá, jak to dopadne. A vyšlo to dobře, jsem spokojená a už se poohlížím po dalších dobrůtkách z odpalovaného těsta. Martina
OdpovědětVymazatMartino, zdravím, tak to je fajn, že se to povedlo :) já ho také dříve moc nedělala a přitom je tak dobré a poměrně jednoduché :)
VymazatProsim, muzu pouzit misto masla Heru? Dekuji pekny den
OdpovědětVymazatNemám vyzkoušeno, takže Vám neřeknu, nicméně myslím, že by to asi neměl být problém.
VymazatZdravím, Míšo, právě jsem vyndala větrníčky z trouby, pekla jsem na 200 horký vzduch.V troubě byly nádherné, sotva jsem je vyndala, splácly se, né všechny, asi polovina. Nevíte, kde jsem udělala chybu?Zítra chci zkusit nové.Děkuji Jitka
OdpovědětVymazatJitko, zdravím Vás, může to být vysokou teplotou. Pokud jste pekla s horký vzduchem, tak se teplota v troubě zvýší o 20 stupňů a to už je hodně. Já peču bez horkého vzduchu :)
VymazatDěkuji, já jsem právě nevěděla a tak jsem zvolila ten vzduch.Dnes se pustím do nové várky, takže dolní a horní ohřev těch 200 stupňů, ano?Snad se zadaří a moc děkuji.
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatDobrý den, ráda bych se v úterý pustila do toho receptu a mám na Vás dotaz ohledně pečení. Mám novou troubu, ve které se dá nastavit buď pečení s tím, že hřeje zezdola, nebo gril, kde hřeje zase shora. Případně můžu zapnout obojí. Při přípravě byste zvolila jakou variantu? je lepší nechat zapnuté obě želízka? :) Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
OdpovědětVymazatZdravím, já mám elektrickou troubu a zapínám klasiku spodní a horní ohřev, bez horkého vzduchu (ventilátoru). Nedokážu posoudit Váš typ trouby, každopádně gril bych určitě nezapínala :)
Vymazat