pondělí 3. dubna 2017

Velikonoční mazanec

Na vánočku jsem si o Vánocích ještě netroufla, ale do mazance jsem se pustila s chutí. Se zkušebními kousky jsem začala už před pár týdny, abych to do Velikonoc vyladila :) Doma je naštěstí o tento druh sladkého zájem, takže s odbytem nebyl problém. Receptů jsem si prošla hodně, všechny jsou si podobné, a nakonec jsem si upravila svůj vlastní. 


Těsto není příliš sladké, ale to myslím není na škodu. Pokud vím, spousta lidí si mazanec ještě maže máslem a marmeládou, takže pak je sladký ažaž. Navíc je v něm i spousta rozinek. Já ho mám nejradši jen tak, k snídani, s pořádným hrnkem čaje :)




Velikonoční mazanec:
150 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)
150 g polohrubé mouky
špetka soli
120 ml mléka
20 g droždí
60 g másla
40 g cukru krupice
citronová kůra nebo citronový olej
2 žloutky
30 - 40 g rozinek
na potření: žloutek a lžička mléka
mandlové lupínky na posypání (nemusí být)

Do vlažného mléka dejte cukr, promíchejte, přidejte rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek.
Do mísy prosejte obě mouky se solí. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout.
Do kvásku přidejte žloutky a prošlehejte, vlijte do mísy s moukou a začnete zpracovávat těsto. Po chvilce přilijte rozpuštěné máslo a citronovou kůru nebo pár kapek citronového oleje. Vypracujte vláčné a nelepivé těsto, můžete ručně, rychleji to jde v robotu. Ke konci přisypte rozinky a dobře zapracujte, lépe to jde rukama. Těsto dejte do mísy, lehce poprašte moukou a přikryjte utěrkou. Nechte při pokojové teplotě 2 - 3 hodiny kynout, během kynutí několikrát propracujte. 


Troubu předehřejte na 180 stupňů, plech vyložte pečícím papírem.
Z propracovaného těsta vytvarujte na plechu bochánek, přikryjte utěrkou a nechte ještě asi 20 minut kynout. Žloutek rozmíchejte s kapkou mléka a celý bochánek potřete. Nahoře nařízněte nebo nastřihněte do kříže a posypte mandlovými lupínky.
Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut. Pokud mazanec příliš rychle hnědne, přikryjte ho archem pečícího papíru, ke konci pečení můžete také lehce snížit teplotu. 

14 komentářů:

  1. Máte ho moc krásný, Míšo! Zrovna jsem také o víkendu pekla mazanec, protože ho mám moc ráda a tentokrát jsem vyzkoušela recept od Romana Vaňka a musím říct, že mě mile překvapil. A to jsem si myslela, že můj letitý recept je ten nejlepší:-) Joo, člověk má pořád zkoušet nové věci, Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, moc děkuji :) ano, máte pravdu, zkoušet a pořád se učit něco nového :)

      Vymazat
  2. Mazance som piekla už z rôznych receptov a teraz vyskúšam ten Váš. Vyzerá veľmi chutne.

    OdpovědětVymazat
  3. Opravdu nádherný bochánek. Kdybych neměla dědičný recept, tak hned zkouším. Přeji Vám požehnané Velikonoce. A Vašemu pečení také.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) a nechcete se o rodinný recept podělit? :) že bych ho vyzkoušela :)
      Krásné velikonoční svátky i Vám. Míša

      Vymazat
  4. Ahoj:) teď se chystám na tvůj mazanec. Ale koukám, máš psané mléko jen v ocásku do těsta mléko nedavas? Děkuji za odpověď a hezké Velikonoce ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, dělám kvásek z celého mléka, co je v receptu, tj. 120 ml, to pak přidám do mouky :) díky, hezké svátky :)

      Vymazat
  5. Ahoj Milo, dneska jsem jej upekla a moc se povedl. Měla jsem trochu obavy z kynutého těsta, ale vše dopadlo na jedničku. Už se na něj zítra těším s máslem a k tomu hrnek ranní kávy. Děkuji za další úžasný recept do sbírky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělé, to moc ráda slyším :) pěkné Velikonoce :)

      Vymazat
  6. Krásný den, Míšo,
    opět jsem neodolala touze vyzkoušet další z Vašich receptů a odložila svůj osvědčený recept na velikonoční mazanec. Ač práci s kynutým těstem miluji a už jsem toho upekla opravdu hodně, neudělala jsem chybu, vybrala jste skvěle. Těsto skutečně dokonalé, krásně se s ním pracuje, nechala jsem ho vykynout se spoustou mandlí a hrozinek a pak z něj bez problému upletla mazanec, který byl chuťově dokonalý a vláčný i třetí den po upečení.
    Moc děkuji za inspiraci, kterou na svém blogu rozdáváte. Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, zdravím Vás a moc děkuji za krásný komentář. Mám velkou radost, že se mazanec povedl a chutnal. Těší mě to o to víc, že je to právě kynuté těsto, kterému jsem se dříve vyhýbala :) mějte se fajn a děkuji za přízeň. Míša

      Vymazat
  7. Dobrý den, používáte stejné těsto i na vánočku, nebo máte jiný recept, který byste doporučila?
    Děkuji a pěkný víkend, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, zdravím, ano, myslím, že těsto můžete použít i na vánočku :)u nás peče vánočky maminka, má ten typ receptu "vše od oka", takže je těžké ho od ní získat. Jakmile se mi podaří, hned přidám na blog, protože je skvělá, nicméně je to ten typ tužší vánočky, ne ta hodně nadýchaná :)

      Vymazat