neděle 9. dubna 2017

Vanilkové tartaletky s malinovým želé

Tartaletky mívám obvykle napečené do zásoby a schované v mrazáku. Stačí už jen pak připravit krém a dezert máte za chvilku na stole. Tentokrát jsem náš oblíbený vanilkový krém vylepšila malinovým pyré. Lehce nakyslá a pikantní chuť malin ho hezky doplňuje. Přidala jsem i pár čerstvých malin na ozdobu, na rozdíl od jahod jsou i v tomto období chuťově dobré :)


Aby malinové pyré nebylo přilíš tekuté, přidala jsem trochu želatiny, proto tedy malinové želé. Je schované uvnitř tartaletek, na první pohled tak není vidět. Základem vanilkového krému je puding vylepšený žloutky a pravou vanilkou. Můžete si připravit den předem a v den plnění jen našlehat. 

Z níže uvedeného množství připravíte 6 - 7 tartaletek. Záleží, jaký typ formiček použijete a jak silné vyválíte těsto. Já jsem v tomto případě použila místo formiček jen ráfky bez dna, tartaletky jsou proto poměrně vysoké. 


Na křehké těsto budete potřebovat: 
100 g másla
50 g moučkového cukru
43 g žloutků 
150 g hladké mouky 
citronová kůra (citronový olej
špetka soli 
+ luštěniny na slepé pečení a pečící papír (nebo papírové košíčky na muffiny) 

Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte mouku se solí a krátce prošlehejte, aby vznikla "drobenka". Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku. 
Těsto zabalte do folie a dejte asi na 30 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout, aby se s ním dobře pracovalo. 

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formy na tartaletky, uvedené množství vystačí na 6 - 7 tartaletek o průměru cca 8 - 10 cm. Pokud máte formy s nepřilnavým povrchem, není nutné vymazávat. Dále budete potřebovat luštěniny na slepé pečení a pečící papír nebo papírové košíčky na muffiny. 


Zchladlé těsto si můžete rozdělit na odpovídající počet formiček a každou část vyválet zvlášť. Nebo rozválejte polovinu těsta a současně přeneste na polovinu formiček. Těsto lehce vmáčkněte do formičky a upravte okraje. Přikryjte kouskem pečícího papíru (nebo papírovým košíčkem na muffiny) a vyložte suchými luštěninami. 

Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut, až jsou tartaletky krásně do zlatova. Délka pečení je závislá na velikosti formiček a síle těsta. 
Tartaletky nechte chvilku vychladnout, sundejte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte, pozor, jsou velmi křehké. Po úplném vychladnutí je můžete plnit krémem nebo uschovat na později do mrazáku. 

Malinové želé: 
120-130 g malinového pyré (neslazené) 
cukr dle chuti 
2,5 g práškové želatiny (cca lžička) + 13 ml studené vody 

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat. 
Malinové pyré zahřejte (cca 50-60 stupňů), přidejte cukr dle chuti a nabobtnalou želatinu. Míchejte do úplného rozpuštění. 
Pyré můžete nalít do menšího tácku nebo misky a po ztuhnutí vykrojit kolečka potřebné velikosti. Já jsem použila silikonovou formu na muffiny a pyré jsem rovnou rozdělila podle počtu tartaletek. Dejte ztuhnout do lednice, pro urychlení možno i do mrazáku. 


Vanilkový krém: 
300 ml mléka (plnotučné nebo tučné) 
1 vanilkový puding 
2 žloutky 
1-2 lžíce krupicové cukru (případně více dle chuti) 
1 lžička vanilkového cukru nebo vanilkový extrakt, případně vanilkový lusk
50 g másla 

Trochu mléka odlijte do hrnku, rozmíchejte v něm pudingový prášek a rozšlehejte žloutky. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu. Trochu horkého mléka přilijte do hrnečku s pudingem a žloutky a promíchejte. Pak vlijte zpět do hrnce a za stálého míchaní nechte chvilku povařit. 
Odstavte a vmíchejte cukr, následně i máslo a dobře promícháme. Krém by měl být hladký, bez hrudek. Přelijte do mísy a zakryjte folií. Tu položte přímo na horký puding, nebude se tak na folii srážet voda. Dejte vychladit do lednice.

Dokončení tartaletek
Vychlazený vanilkový krém našlehejte do krémova. Trochu krému rozetřete na dno každé tartaletky. Na krém položte malinové kolečko a opět dejte krém - viz. foto výše. Zahlaďte hezky do roviny. Zbytek krému si přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a tartaletky nazdobte. Můžete ozdobit čerstvými malinami.



recept na křehké těsto z kurzu Ola Kala

Vytisknout recept



8 komentářů:

  1. Dobrý den, opět nádherné!!! Co dodat!! Až budu mít chvilku čas, určitě vyzkouším. Chci se jen zeptat, když jste to dělala v ráfku, tak jste každou tartaletku vytáhla a dala na plech? Drželo to tvar? Já totiž nemám formičky a ráfek mám pouze jeden, proto se ptám. Možná se ptám hloupě, ale nejsem tolik zkušená. Přes týden se chystám na Váš karamelový cheesecake, už teď se moc těším! Hezký zbytek neděle přeji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, zdravím a moc děkuji :)) tartaletky se pečou společně s ráfky, nahrazují formičky. Těsto by bez nich nedrželo :) je dobře, že se ptáte, bohužel jsem to nestihla vyfotit, aby to bylo patrné :) mějte se fajn, hezký večer :)

      Vymazat
  2. Krása....krása, nemám slov. Mňam.

    OdpovědětVymazat
  3. Milá Míšo, že se těším na Vaše recepty a preventivně prohlížím Vaše stránky každý den, jestli není nějaký nový, to už nemusím ani říkat:-)Když jsem uviděla tento recept, první co mě napadlo bylo, že jste šílená:-) Ale ne ve zlém. Vy prostě dokážete "vytunit" úplně všechno i to, kde by mě to ani nenapadlo a já Vám za to moc děkuji. Jste pro mě věčnou inspirací, díky Vám a smekám.
    Zdraví Dáša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo zdravím a moc děkuji za komentář :) ano, jak jde o pečení, jsem tak trochu "ujetá" :) ale jsem moc ráda za Vaše návštěvy a moc děkuji, že mě takto sledujete. Hezký den. Míša

      Vymazat
  4. Dobrý den, můžu se zeptat jaké používáte ráfky na tartaletky? Líbí se mi, že jsou takové vysoké. děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, zdravím, použila jsem tyto ráfky - http://www.patisse.nl/nl/product/02141-set-flan-ringen-rvs-4-dlg/, koupila jsem u Fialy v Praze na Zličíně :)

      Vymazat