pondělí 10. dubna 2017

Ořechový beránek

Když už jsem se letos na Velikonoce pustila do mazance, tak přidám ještě recept na beránka, o který si někteří píšete. I když pokud jde o mě, přijde mi úplně zbytečné vymýšlet nebo složitě hledat recept speciálně pro beránka. Vždyť přeci stačí použít recept na vaši oblíbenou bábovku nebo chlebíček :) A upřímně, tak jsem to udělala i já :) 


Použila jsem osvědčený recept na ořechovou bábovku, který mám od své kamarádky Dáši. Těsto je krásně vláčné a plné oříškové chuti. Proti původnímu receptu jsem jen ubrala trochu cukru a přidala špetku skořice. A samozřejmě jsem musela udělat z menší dávky, protože beránka mám opravdu hodně malého :)


Formy na beránka se liší především svou velikostí, proto je těžké odhadnout to správné množství těsta. Berte v úvahu, že těsto při pečení trochu vyběhne, takže neplňte formu až po okraj. Pokud vám těsto zbude, nalijte ho do nějaké malé formy a dejte péct společně s beránkem. Já takhle upekla navíc ještě jeden muffin :) 

Ořechový beránek:
180 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetka skořice
2 vejce, odděleně
100 g změklého másla
100 g cukru krupice (použila jsem třtinový)
1 lžička vanilkového cukru nebo extraktu
165 ml mléka (pokojové teploty) 
80 g mletých ořechů - lískové nebo vlašské

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu vymažte máslem a vysypte moukou.
V misce smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva a skořici. Bílky vyšlehejte do sněhu. 
Změklé máslo, žloutky a cukr dejte do mísy a společně vyšlehejte. Přidejte vanilkový cukr nebo extrakt. 
Střídavě přisypte moučnou směs a mléko, dobře zašlehejte. Nakonec vmíchejte mleté ořechy. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30-40 minut, záleží na velikosti formy, ke konci můžete teplotu nepatrně snížit. Špejlí si ověřte, zda je propečený. 
Nechte ve formě chvilku vychladnout, teprve pak opatrně vyklopte. Před servírováním můžete pocukrovat. 

2 komentáře:

  1. Tenhle beránek je super. Jiného už péct nebudu. Asi hodinu jsem hledala, jaký beránek bude ten nej...nakonec jsem si řekla, že jdu do ořechového, ať to dopadne, jak chce. Dopadlo to skvěle. Šel skvěle vyklopit a ještě mi zbylo těsto na brumíky. :-D
    Pekla jsem ho v sobotu a ochutnala jsem zbytek ještě ve středu a pořád byl dobrý. Myslím, že příště z toho receptu bude bábovka. Děkuji Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, moc díky :) jsem ráda, že bábovka v podobě beránka chutnala :) ano, je krásně vláčný i několik dní.

      Vymazat